2024. január 27., szombat

A higgadtság áldásai

Az indulatos ember viszályt szít, a türelmes pedig lecsendesíti a perpatvart.                                Példabeszédek könyve 15. fejezet 18. vers



Még ebben az erkölcstelen világban is nyilvánvaló, hogy mennyire gyenge jellemre vall az, ha valaki nem tud uralkodni saját maga indulatain. Ez az ige azt a képet festi elénk, hogy a türelem milyen fontos szereppel bír a kapcsolatainkban, nézeteltéréseinkben. Az indulat, a heves reakciók és hirtelen harag gyakran olyan vihart teremthetnek, amely összetöri a kapcsolatok hajóit és káoszt hoz létre az életedben. Ha indulataiddal aláaknázol minden hidat, amely embertársaddal összeköt, majd felrobbantod ezeket a hidakat, utólag hiába bánkódsz, mert hosszú és fáradtságos munkába kerül majd ezeket a hidakat újjáépíteni. Ezzel szemben a türelem jóllehet csendesnek tűnik, de végtelen erővel rendelkezik. A türelmes szív képes elviselni a kihívásokat, és a szóban forgó perpatvart lecsendesíteni vagy legalább nem mélyíteni. Jézus Krisztus is példát mutatott számodra a türelemről. Földi vándorlása során gyakran találkozott az emberek sértő szavainak és cselekedeteinek kihívásaival, de mindig türelemmel és szeretettel válaszolt. Az ő türelme nem csak a külvilágbeli eseményekre vonatkozott, hanem a tanítványaira is, akik gyakran tanácstalanok és bűnös indulatokkal teljesek voltak. Jézus nem azonnal ítélte el vagy zárta ki őket, hanem türelemmel és tanítással segítette őket növekedni.
A türelem nem azt jelenti, hogy önmagadat az igazság vagy határozottság feladásával áldozod fel. Ellenkezőleg, a türelem azt mutatja, hogy az Isteni tervben való bízás és az ő iránta való engedelmesség révén képes vagy megtartani az egyensúlyt a kapcsolataidban. Ahol az indulat felgyújtja a viszályt, a türelem meghozza a békét és a harmóniát.

IMA: Istenem, ne engedd, hogy indulataim uralkodjanak szavaimon, cselekedeteimen. Taníts meg higgadtan, türelmesen építeni a kapcsolataimat és csendesíteni a kapcsolataimban keletkező viharokat. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2024. január 26., péntek

Ha te nem, Isten sem!

Mert ha az embereknek megbocsátjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket."                                          Máté evangéliuma 6. fejezet 14-15. vers




Az élet sokszor tele van kihívásokkal, és az emberek közötti kapcsolatok nem mindig könnyűek. Jézus tanításai azonban mindig útmutatást és bölcsességet nyújtanak számodra. Az egyik ilyen mély igazság található a Máté evangéliumában, amikor Jézus ezt mondja: "Mert ha az embereknek megbocsátjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket."

Ezek a szavak nem csak egy egyszerű mércét jelentenek, hanem a megbocsátás mélységes igazságát tárják fel. Jézus nem csak az elvárást fejezi ki, hogy megbocsássunk egymásnak, hanem bemutatja a megbocsátás gazdag áldásait is. Amikor megbocsátasz másoknak, nemcsak egymásnak, hanem Istennek is engedelmeskedsz. És ebben az engedelmességben megtapasztalhatod a mennyei Atya szabadító megbocsátását.

A megbocsátásnak nem csak külső cselekedet, hanem belső állapot is. Az, hogy szíved tiszta és készen áll a megbocsátásra, lehetőséget teremt arra, hogy Isten gyógyító kegyelme belépjen életedbe. Amikor megbocsátasz, Isten szeretetét hozod be a kapcsolataidba, és az Ő kegyelmének ereje átjárja életedet.

De ugyanolyan fontos megértened azt is, hogy a megbocsátás nem csak mások számára előnyös. Jézus figyelmeztet téged arra, hogy ha nem bocsátasz meg másoknak, Atyád sem bocsátja meg a te vétkeidet. Ez nem azt jelenti, hogy Isten szeretete korlátozott vagy feltételekhez kötött, hanem azt, hogy ha szíved elzárva van a megbocsátást illetően, akkor te is elveszíted a megbocsátás áldásait.

Ezért, drága olvasóm, légy bátor és kész megbocsátani, ahogyan Isten is megbocsátott neked. Az a megbocsátás, amely szíved ajtaját kitárja, nem csak egy ajándék másoknak, hanem egy híd is, amelyen keresztül Isten áradó szeretete szabadon áramlik életedbe.

IMA: Istenem, ne engedd, hogy kegyetlen legyek. Ne engedd, hogy "fojtogassam" embertársaimat az ő bűneik, mulasztásaik miatt, ezzel letaposva, figyelmek kívül hagyva a Te irántam tanusított megbocsátó kegyelmedet, szeretetedet. Krisztus nevében. Ámen.


2024. január 25., csütörtök

Megbocsátás, de hányszor?

Akkor Péter odament hozzá, és ezt kérdezte tőle: "Uram, hányszor vétkezhet ellenem az én atyámfia úgy, hogy én megbocsássak neki? Még hétszer is?" Jézus így válaszolt: "Nem azt mondom neked, hogy hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is. Máté evangéliuma 18. fejezet 21-22. versek



Jézus tanításai olyanok követőinek, mint egy lelki iránytű. Az evangéliumokban található egy beszélgetés, amelyben Péter felteszi Jézusnak azt a kérdést, amely sokszor talán a te gondolataidban is felmerült már: "Uram, hányszor vétkezhet ellenem az én atyámfia úgy, hogy én megbocsássak neki? Még hétszer is?" Péter, valószínűleg azt gondolva, hogy hét alkalom után már biztosan nem kérheti senki, hogy bocsásson meg, talán Krisztus elismerő szavaira várt.

Jézus válasza azonban mélyebb nézőpontot ad a megbocsátásról. "Nem azt mondom neked, hogy hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is." Jézus nem a megszokott, emberi mérce szerint tanít. Nem a korlátozott megbocsátásra, hanem a szinte végtelen irgalomra buzdít téged. Ez a tanítás nem azt jelenti, hogy pontosan 490 alkalom után már ne kellene tovább megbocsátanod. Hanem az evangélium valóságára hívja fel a figyelmedet, ahol az idő és a számok kiszámíthatatlanná válnak a szeretet végtelensége mellett. Jézus nem számolja a bűnöket, ahogy mi gyakran tesszük. Az Ő megbocsátása mindig készen áll, mindig elérhető, és sosem fog elfogyni.

Ez a tanítás rávilágít arra, hogy a megbocsátás nem csupán a bűnösnek szól, hanem ugyanúgy téged is formál és megváltoztat. A megbocsátás nem csupán egy törvény, hanem egy életstílus, amely a követők számára elengedhetetlen. A végtelen megbocsátás képessé tesz téged arra, hogy Isten szerint élj, és hogy másoknak is ezt a végtelen szeretetet tovább add. Amikor nehézségekbe ütközöl a megbocsátást illetően, gondoljunk arra, hogy Jézus nem a korlátozott emberi mérce szerint megbocsátó Isten. Saját tapasztalatamból is írom, hogy vannak, lehetnek a környezetedben olyan emberek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy szavaikkal vagy/és tetteikkel milyen rombolást végeznek. Éppen ezért bocsáss meg nekik. De ez nem azt jelenti, hogy ezután újra meg kell invitálnod őket, hogy Isten munkáját életedben, esetleg családodban, környezetedben rombolják. Ő a végtelen irgalom és szeretet forrása, és minden alkalommal, amikor megbocsátasz, részesévé válsz ennek a végtelen kegyelem folyamnak. Engedd meg, hogy szíved és életed Jézus tanításában gyökerezzen, és legyenek bőségesek azok a hetvenszer hétszeri megbocsátások, amelyeket másoknak és magadnak is ajándékozol.

IMA: Istenem, segíts nekem, hogy mindig szabad maradhassak azáltal, hogy megbocsátok és taníts meg bölcsen határokat szabni a romboló erőkkel, emberekkel szemben. Krisztus nevében, Ámen.

2024. január 24., szerda

Isten Igéje élő és ható

Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait. Zsidókhoz írt levél 4. fejezet 12. vers




Az Isten Igéje, a Biblia, nem csupán egy könyv, hanem élő és ható erő, amely mélyen behatol az emberi lélek mélyére. Amikor megnyitod a Bibliát és tanulmányozod az Isten szavát, az nem csupán betűk sora, hanem az élő Isten üzenete számodra. Az Isten Igéje nem korlátozódik csak történetekre vagy elvekre; az áthatol a külső rétegeken és eljut a szíved mélyéig.

Ez az Isten Igéje élesebb minden kétélű kardnál. A kétélű kard mindkét oldala penge éles, de az Isten Igéje még annál is hatásosabb és élesebb. Nem csak egy irányból képes vágni, hanem mindkét irányból, kettős erővel. Az Isten Igéje szól hozzád mind az öröm, mind a fájdalom idején, mind a bűn, mind a kegyelem pillanatában.

Az Isten Igéje áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig. Ez a kifejezés azt jelzi, hogy az Isten Igéje nem hagy ki egyetlen részt sem a lényedből. Megérinti az elmét, az érzelmeket, a cselekedeteket, és még a legmélyebb gondolataidat és szándékaidat is felfedi. Az Isten Igéje által az emberi lény teljesen ki van téve Isten tiszta és igazságos ítéletének.

Az Isten Igéje tehát nem csak szavakból álló üzenet; az Isten jelenléte és hatalma van jelen benne. Ahogy olvasod és elmélkedsz az Igén, hagyod, hogy az szádba hatoljon, mint éles kard, és mélyen érintse meg szívedet és lelkedet. Engedd meg, hogy az Isten Igéje formáljon téged, tanítson téged, és vezessen az Ő útján.

IMA: Istenem, segíts, hogy a Biblia betűi mögött meglássam a Te hatalmas erődet, amely képes áthatni és átformálni egész életemet, lényemet. Segíts elmélkedni, olvasni, tanulmányozni a Te szavadat. Krisztus nevében, Ámen.

Irgalmas Isten

Nem vétkeink szerint bánik velünk, nem bűneink szerint fizet nekünk. Mert amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy a szeretete az istenfélők iránt. Amilyen messze van napkelet napnyugattól, olyan messzire veti el vétkeinket. Amilyen irgalmas az apa fiaihoz, olyan irgalmas az ÚR az istenfélőkhöz. 103. Zsoltár 10-13. versek



A szívedben, elmédben hordozott gondokban és bűneid sűrű ködében könnyen elveszhetsz, és a lelked terhei alatt összeomolhatsz. De hadd emlékeztessen téged az Isten beszéde: "Nem vétkeink szerint bánik velünk, nem bűneink szerint fizet nekünk." Ó, milyen hatalmas és gyönyörű igazság ez! Ha megbántad, megvallottad bűneidet Istennek, hittel elfogadtad az Ő bocsánatát és elhagytad azokat, akkor Isten szeretetteljes kegyelme vesz körül téged.
Az Isten, aki a Menny magasságában trónol, aki naponta a napot a napot a napkelet felől napnyugat felé, szeretetteljesen és irgalommal néz le gyermekeire. Amennyivel magasabban helyezkedik el az ég a talajtól, olyan érthetetlenül mély az Ő szeretete gyermekei iránt.
Valaki egyszer megkérdezte lelkipásztorától: " Krisztus vére biztosan teljesen fedezi bűneim bocsánatát? Ez biztosan elég Istennek?
A pásztor így felelt: Ez több, mint elég.
Amilyen nagy távolság van napnyugat és napkelet között, olyan messzire veti el bűneidet és vétkeidet.
Az Isten, aki Atyaként néz gyermekeire, nem egy büntető bíró, hanem egy irgalmas és kegyelmes Atya. Az irgalmas apa, aki fiaihoz közelít, nem azért teszi, mert megérdemlik, hanem azért, mert az ő irgalma és szeretete még a legmélyebb mélységeidben is képes átölelni téged.
Nézzünk fel a "hegyekre", ahol az ég és a föld közötti távolságok eltűnik a végtelenségbe. És ott találod Isten szeretetét, amely messze túlmutat mindazon bűnön és hibán, ami lelkiismeretedet valaha terhelte. Az Ő irgalma sosem fog elfogy, és a szeretete sosem szűnik meg. Ha még nem hoztad Isten elé bűneidet, ne félj! Fedd fel őket ma! Ő nem fog elutasítani. Ha őszinte bűnbánattal és töredelmes szívvel lépsz ki a sötétségből, az Ő szeretete és kegyelme meg fog újítani téged.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy szereted gyermekeidet. Nem azért, mert tökéletesek, hanem azért, mert Krisztus vére által, bűnbocsátó kegyelmed által, tökéletessé és szentté tetted őket. Dicsérlek ezért. Krisztus nevében, Ámen.

2024. január 23., kedd

Láthatatlan ellenség

Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak.                                  Efézusiakhoz írt levél 6. fejezet 12. vers



Amikor úgy érzed, hogy az élet nehézségei és kihívásai összezúznak téged, amikor a szíved megfárad, és az elméd elfárad, sokszor elfelejtheted, hogy harcod nem csupán a látható dolgok ellen folyik. Isten, az Efézusiakhoz írt levélben figyelmeztet téged is: "Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak."

Ez a szó, mint egy csendes szellő, érkezik hozzád, hogy vedd észre a láthatatlan harcot, amely körülveszi mindennapi életedet. A küzdelem nem csak a fizikai valóságban zajlik, hanem magasabb síkon, ahol az erők és hatalmak, a sötétség urai és a gonoszság lelkei megpróbálják árnyékba borítani a szívedet.

Az élet útja tele van megpróbáltatásokkal, csapásokkal és nehézségekkel. Elsősorban egy láthatatlan ellenféllel küzdene mindenki, és ez a küzdelem minden ember érint. De a Biblia azt tanítja, hogy ne felejtsd el, hogy a valódi ellenség nem emberek között, hanem az emberek mögött álló láthatatlan erők és hatalmak között van, amelyek a sötétség világát vezetik.

Ebben a harcban nem maradhatsz magadra. Az imádság erejével és az Istennel való szoros kapcsolattal megnyithatod a mennyei dimenziókat, és segítséget kérhetsz a harcodban. Az ima nemcsak eszköz a segítségkérésre, hanem egy kapu a mennyei erőkhöz, amelyeknek hatalma nagyobb, mint bármely látható vagy láthatatlan erő hatalma.

Ne feledd el, hogy a mennyei magasságban van egy szeretetteljes Atya, aki erősebb minden erőnél és hatalomnál. Az Ő szeretete, kegyelme és védelme árassza el szívedet, és vezessen téged a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei elleni győzelembe.

A harcodat ne csak a földön látottak alapján mérd, hanem emeld fel tekintetedet a magasságba, ahol Isten ereje és irgalma készen áll segíteni és vezetni téged. Az Ő fénye legyen az, ami letöri a sötétség láncait és bilincseit, és az Ő szeretete, ami vezet téged a győzelem útján.

IMA: Istenem, hit által felemelem fejem Hozzád. Kérlek, hogy támogass engem mennyei erőddel, hatalmaddal, seregeiddel a sötétség erői ellen folytatott harcomban. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2024. január 22., hétfő

Adj hálát az Istennek!

Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete! Adjatok hálát az istenek Istenének, mert örökké tart szeretete! Adjatok hálát az urak Urának, mert örökké tart szeretete! Nagy csodákat művel egymaga, mert örökké tart szeretete. 136. fejezet 1-4. versek



Egy kis hegyi faluban élt egy idős asszony, Anna néni, akit a közössége tiszteletteljesen "Az imádság asszonya" néven ismert. Nap mint nap látták az emberek, amint elhagyja otthonát, és a hegy tetején található kis kápolnába sétál, hogy imádkozzon és dicsérje az Urat. Anna néni életében rengeteg nehézséget és veszteséget élhetett meg, de mindig a hálával és az Isten iránti szeretettel teli szívvel állt az élet minden kihívása elé. Az emberek gyakran csodálták, hogyan képes ilyen mély hálával teli szívvel élni, különösen a nehézségek idején. Egy nap, amikor a falu fölött sötét felhők gyülekeztek, és a vihar elkezdődött, Anna néni mégis megindult a kápolna felé. Az emberek aggódva figyelték, hiszen a vihar erős volt, és nem volt biztonságos a hegy tetején tartózkodni.

Anna néni azonban nem rettent vissza. Imádkozva és dicsérve az Urat lépdelt előre, a szél és a zivatar közepette. Ahogy a kápolnába ért, egy pillanatra megállt, és érezte, ahogyan a vihar körülötte tombol, de a kápolna falai védőszárnyként veszik körül.

Az imádság asszonya leült, és hálát adott az Úrnak a természet erejéért, amely körülötte tombolt. Megköszönte a mindennapi kenyeret, a szeretteit, és azt az örök szeretetet, amit az Úr iránt érzett.

Amikor végzett az imádsággal, Anna néni kijött a kápolnából, és látta, hogy a vihar lassan elvonul. A napfény előbújt a felhők mögül, és a madarak éneke váltotta fel a mennydörgés baljós hangjait. Az emberek meglepve látták, hogy az imádság asszonya szárazon és sértetlenül tért vissza otthonába.

Az esemény után Anna néni még mélyebben érezte az Úr szeretetét és hűségét az élet minden körülményében. A falubeliek pedig látták, hogy a hálával teli szív és a bizalom az Úr iránt nemcsak boldogságot hoz, hanem a viharok közepette is védelmet és békét ad.

Csatlakozz te is Anna nénihez, gyakorold az alábbi sorokat: Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete! Adjatok hálát az istenek Istenének, mert örökké tart szeretete! Adjatok hálát az urak Urának, mert örökké tart szeretete! Nagy csodákat művel egymaga, mert örökké tart szeretete. Ámen.

2024. január 21., vasárnap

Hálát adok

„ Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.”
Thesszalonikaiaknak írott első levél 5. fejezet 16. vers




Hálát adok azokért
A titkon mondott imádságokért,
Amiket az Ige diadaláért küldtek…
Hálát adok azokért
A titkon épült oltárokért,
Amik viharok fergetegében le nem dűltek.
Hálát adok azokért,
Akik megtartották a hitet.
A népért,
Amely éretted küzdelemre ment,
A békéért,
Amiben könnyű lett a kereszt.
A háláért,
Aminek hangja, szava nincs!
…Az igáért,
Amelyik könnyű és jó bilincs.
Hálát adok,
Mert szépség van a szavak mögött,
mert szép a lélek,
Amikor megnyugszik két kezed között,
Hálát adok,
Bár erre nem vagyok érdemes.
Hálát adok,
Mert megszentelted szövetségedet.
– Uram! Ma szép, ma jó, ma szent a Lélek szava
Mert benne cseng a hála diadala,
Mert benne cseng az örök felmagasztalás,
Dicsőség Istennek és hálaadás!
Kárász Izabella verse


IMA: Istenem, szeretnék mindenkor hálás lenni. Adj nyitott szívet, szemet, hogy észrevegyem mennyi áldást adtál, adsz nekem. Bocsáss meg a sok elégedetlenkedésért. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...