2024. január 25., csütörtök

Megbocsátás, de hányszor?

Akkor Péter odament hozzá, és ezt kérdezte tőle: "Uram, hányszor vétkezhet ellenem az én atyámfia úgy, hogy én megbocsássak neki? Még hétszer is?" Jézus így válaszolt: "Nem azt mondom neked, hogy hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is. Máté evangéliuma 18. fejezet 21-22. versek



Jézus tanításai olyanok követőinek, mint egy lelki iránytű. Az evangéliumokban található egy beszélgetés, amelyben Péter felteszi Jézusnak azt a kérdést, amely sokszor talán a te gondolataidban is felmerült már: "Uram, hányszor vétkezhet ellenem az én atyámfia úgy, hogy én megbocsássak neki? Még hétszer is?" Péter, valószínűleg azt gondolva, hogy hét alkalom után már biztosan nem kérheti senki, hogy bocsásson meg, talán Krisztus elismerő szavaira várt.

Jézus válasza azonban mélyebb nézőpontot ad a megbocsátásról. "Nem azt mondom neked, hogy hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is." Jézus nem a megszokott, emberi mérce szerint tanít. Nem a korlátozott megbocsátásra, hanem a szinte végtelen irgalomra buzdít téged. Ez a tanítás nem azt jelenti, hogy pontosan 490 alkalom után már ne kellene tovább megbocsátanod. Hanem az evangélium valóságára hívja fel a figyelmedet, ahol az idő és a számok kiszámíthatatlanná válnak a szeretet végtelensége mellett. Jézus nem számolja a bűnöket, ahogy mi gyakran tesszük. Az Ő megbocsátása mindig készen áll, mindig elérhető, és sosem fog elfogyni.

Ez a tanítás rávilágít arra, hogy a megbocsátás nem csupán a bűnösnek szól, hanem ugyanúgy téged is formál és megváltoztat. A megbocsátás nem csupán egy törvény, hanem egy életstílus, amely a követők számára elengedhetetlen. A végtelen megbocsátás képessé tesz téged arra, hogy Isten szerint élj, és hogy másoknak is ezt a végtelen szeretetet tovább add. Amikor nehézségekbe ütközöl a megbocsátást illetően, gondoljunk arra, hogy Jézus nem a korlátozott emberi mérce szerint megbocsátó Isten. Saját tapasztalatamból is írom, hogy vannak, lehetnek a környezetedben olyan emberek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy szavaikkal vagy/és tetteikkel milyen rombolást végeznek. Éppen ezért bocsáss meg nekik. De ez nem azt jelenti, hogy ezután újra meg kell invitálnod őket, hogy Isten munkáját életedben, esetleg családodban, környezetedben rombolják. Ő a végtelen irgalom és szeretet forrása, és minden alkalommal, amikor megbocsátasz, részesévé válsz ennek a végtelen kegyelem folyamnak. Engedd meg, hogy szíved és életed Jézus tanításában gyökerezzen, és legyenek bőségesek azok a hetvenszer hétszeri megbocsátások, amelyeket másoknak és magadnak is ajándékozol.

IMA: Istenem, segíts nekem, hogy mindig szabad maradhassak azáltal, hogy megbocsátok és taníts meg bölcsen határokat szabni a romboló erőkkel, emberekkel szemben. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...