2020. november 14., szombat

Isten családtagjai

Hanem járultatok Sion hegyéhez, és az élő Istennek városához, a mennyei Jeruzsálemhez, és az angyalok ezreihez, Az elsőszülöttek seregéhez és egyházához, a kik be vannak írva a mennyekben, és mindenek bírájához Istenhez, és a tökéletes igazak szellemeihez.
Zsidókhoz írt levél 2. fejezet 22-23. vers



Képzelj el egy szerető édesapát, aki végtelenül jó, gazdag, befolyásos és igazságos, majd képzeld el, hogy ennek az édesapának egyetlen fia van, akiben minden örömét találja, ezt a fiút pedig aljas kezek, igazságtalanul halálra ítélik, majd megölik. 
Ezután képzeld el, hogy ez a hatalommal rendelkező édesapa nem áll bosszút a fia gyilkosain, hanem kegyelemben részesíti őket és örökbe fogadja őket. Elképzelhetetlen ugye? Pedig ezt tette, teszi Isten az emberiség azon részével, akik Krisztusban vetik a hitüket és elfogadják a kegyelmet.
Hát nem nagy kegyelem lett volna, ha Isten egy időre a pokolba küldi a kegyelmet nyert embert, hogy mégis érezze egy ideig bűnei terhét és büntetését? Ő azonban teljesen megszabadította övéit a kárhozattól.
Nem nagy kegyelem lett volna, ha teremt a számunkra egy semleges helyet és otthagy minket egy örökkévalóságra? A bűneinket, gonoszságunkat tekintve nem nagy kegyelem lett volna? Egyenlővé tehetett volna minket a mennyei szolgáló lelkekkel: az angyalokkal, hogy színe előtt szolgálhassunk örökké.
Isten gyermekeivé fogadott minket és Krisztus követeivé tette minden egyes gyermekét. Hát mi kell még neked?


IMA: Istenünk, a Te családod részesévé válni a legnagyobb jutalom, ami érhet minket. Könyörülj minden egyes oldalkövetőn, olvasón, hogy megismerjen Téged, elfogadja a Te kegyelmedet. Krisztus nevében, Ámen.


2020. november 13., péntek

Szeretet

Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom
Korintusiakhoz írt első levél 13. fejezet 1. rész



Mi emberek, általában ódzkodunk attól, hogy egy bizonyos erényt felmagasztaljunk a többi erény kárára. Ennek ellenére határozottan állítom, hogy nincsen csodálatosabb, ragyogóbb dolog a teremtett világban, egy olyan embernél, akinek a lelke, elméje át van itatva Istennel, aki maga a nagybetűs szeretet. Az ilyen ember egész lényéből egy szelíd és gyógyító ragyogás árad, ez pedig vonzza a többi embert. Nem véletlen, hogy szeretünk az ilyen emberek közelében lenni, beszélgetni velük, élvezni a társaságukat.
Az ilyen ember életében, az erények a szeretet táptalajában növekednek és áldásként áradnak a környezetében élőkre.
A Szentlélek tüze által „meggyújtott” lélek izzása ez, amely szereti azokat, akik szintén az örök után vágyakoznak és hit által el is fogadták azt Isten ingyenes ajándékaként. Érted már miért nem tudnak egyes „keresztények” senkit sem elszívlelni maguk körül? Miért nem akarják szeretni a saját házastársukat sem? Mert a sok erény ellenére, hiányzik az életükből a Szeretet.
Akik mindenek fölött Istent, a nagybetűs szeretetet szeretik, azok mindenek fölött Őt értékelik és magasztalják is életükben. Nem a nyelveken szólást, nem a jótékonykodást, nem a fizikai áldásokat vagy a fizikai egészséget, hanem egyedül a Szeretetet.


IMA: Istenünk, ma a tudomásunkra hoztad, hogy Nélküled semmit sem ér az életünk, a képességeink, az eredményeink, a tudományunk, a hitünk, az erkölcsösségünk. Segíts nekünk, hogy megnyíljanak lelki szemeink, összetörjön a büszkeségünk, amely távol tart minket a Szeretettől és Téged tartsunk legnagyobb kincsnek életünkben, a hit-testvéreinket, embertársainkat pedig végre valóságosan tudjuk szeretni. Krisztus nevében, Ámen.


2020. november 12., csütörtök

A kegyelem életjelei

Mert ahogyan a test halott a lélek nélkül, ugyanúgy a hit is halott cselekedetek nélkül.
Jakab levele 2. fejezet 26. vers



Krisztus maga mondja, hogy nem mindenki megy be Isten országába, aki azt mondja Neki, hogy „Uram, Uram!” Hanem csak azok, akik cselekszik is a mennyei Atya akaratát.
( Máté 7:21) Nem mindenki, aki a népszámlálási kérdőíven megjelölte, hogy keresztény valóban Krisztust követő ember.
Az üdvözítő hit nem azt jelenti, hogy igyekszel bizonyos szabályoknak megfelelve élni. Sok ember úgy gondolja, hogy keresztényként bizonyos erkölcsi elvárásoknak meg kell felelni és kész. Emberek által támasztott erkölcsi elvárásoknak megfelelve elkerülheted a börtönt és még díszpolgár is lehetsz, de üdvösséget így nem nyerhetsz.
Egy másik embercsoport úgy hiszi, hogy az üdvözítő hit azt jelenti, hogy hiszünk Isten létezésében.
Jó dolog, ha Isten létezését, uralmát, hatalmát tudomásul vesszük, hiszen az ördögök is tudják, hogy Isten létezik, de mit sem ér az üdvösség szempontjából, ha nem engedjük, hogy ez az igazság átformálja életvitelünket.
Egy másik tévhit, hogy hinni csupán annyit jelent, hogy egy egyházfelekezet vagy mozgalom tagjai közé tartozom.
Senki nem lesz pusztán attól sportoló, mert belép egy sportegyesületbe, senkiből nem lesz autó attól, mert a garázsban alszik.
Az üdvözítő hit az evangéliumban van. Annak ellenére, hogy a világ gonosz módon fellázadt Isten ellen, Isten egyetlen Fiát küldte el, hogy meghaljon az Isten nekünk járó haragjának súlya alatt.
Isten igazsága megkövetelte, hogy a bűnt megbüntesse. Éppen ezért kellett a büntetést Krisztusnak elszenvednie helyettünk. Emiatt bocsát meg Isten minden olyan embernek, aki elhiszi, hogy Krisztus halála által Isten megbocsát, bűnt eltöröl, megigazít.
Krisztusban vetett hit által tudjuk megragadni a kegyelmet és ez a kegyelem teljesen átformálja életünket és ennek életjelei Istent dicsőítő cselekedeteinkben mutatkoznak meg.


IMA: Istenünk, érintsd meg a szívünket, hogy megértsük mit jelent az üdvözítő hit. Segíts meglátnunk a Te kegyelmednek munkáját saját életünkben és mások életében is. Nem tudjuk eléggé megköszönni a Te nagy szeretetedet. Krisztus nevében magasztalunk, Ámen.


2020. november 11., szerda

Krisztusi jellem

Végül pedig legyetek mindnyájan egyetértők, együtt érzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak. Ne fizessetek a gonoszért gonosszal, vagy a gyalázkodásért gyalázkodással, hanem ellenkezőleg: mondjatok áldást, hiszen arra hívattatok el, hogy áldást örököljetek.
Péter első levele 3. fejezet 9. vers



A keresztény életben vannak kihívások. A gyülekezet közösségében vannak kihívások. Talán ez az egyik oka, hogy az önmagukat Krisztushoz tartozóknak való emberek egy része elszakadt a Krisztus testétől: a gyülekezettől.
„ Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál;” (Filippi 2:3)
Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is. ( Kolossé 3:13)
Minden egyes lelkipásztor tudna beszélni olyan emberekről a gyülekezeteken belül, akik mindent és mindenkit irányítani szeretnének, durvák, akik belesüllyedtek a bűn mocskába és másokat is be akarnak mocskolni.
Te ne légy ilyen. Engedd, hogy Isten Szentlelke átformálja teljesen a jellemed, hogy átformálhassa általad a környezetedet is.


IMA: Istenünk, ha nem vigyázunk, hamar rosszkedvűek és barátságtalanok leszünk mi is. Add a Te szíved szeretetét szívemben a mai napon és egy szívből jövő mosolyt az arcomra. Krisztus nevében kérlek, Ámen.


2020. november 10., kedd

Király kerestetik

…csak azt emeld magad fölé királlyá, akit Istened, az ÚR kiválaszt. Atyádfiai közül emelj királyt magad fölé; nem tehetsz magad fölé idegen embert, aki nem atyádfia!
Mózes 5. könyve 17. fejezet 15. vers



A gondolat, hogy egy népnek királya legyen, nagyon messzire nyúlik vissza a történelemben. Az viszont kérdés, hogy milyen egy jó király? Milyen elvárásoknak kell megfelelnie?
Isten már Mózesnek tudtára adta, hogy eljön az idő, amikor majd Isten népe is királyt akar, mert olyan akar lenni, mint a körülötte levő népek.
Éppen ezért adta meg Isten a törvényt, amelyik alapján a nép majd válasszon királyt magának. Ez magába foglalja azt is, hogy mi lesz a királynak a feladata és, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie.
Isten arra is rámutat, hogy nem kell feltétlenül egy embernek királyként a népe élére állnia. Tehát Isten nem kötelezte a népét arra, hogy királyt válasszon, de nem is tiltotta meg ezt népe számára. Arra az esetre azonban, ha a nép királyt szeretne választani, törvényként hagyta az Úr, hogy a nép közül valót válasszanak királlyá és olyan személy legyen az, akit Isten hív el a feladatra a nép pedig csak megerősíti az Istentől kapott felkenését, elhívását.
Érdekes feltételeknek kellett az Isten népe élére választott királynak megfelelnie: nem rendelkezhetett túl nagy vagyonnal, hadsereggel és nem vehetett magának túl sok feleséget.
Habár Isten népe a környező népeket látva kezdett el királyra vágyni, de az ő királyuknak egészen más feltételeknek kellett megfelelni, mint a többi nép királyainak, ahol természetes volt, hogy minél nagyobb hadsereget, vagyont és minél több feleséget halmoztak az uralkodók.
Mi, akik Krisztust királyunkként éltetjük, dicsőítjük, láthatjuk, hogy mennyire különbözik Ő a világ többi királyaitól. Az Ő királysága alázattal és békességgel, szelídséggel jött el közénk, mert az Isten szeretetet és jósága által uralkodott, uralkodik.
Így tartja fenn a jogot és igazságot az egész világmindenségben.


IMA: Dicsérünk Úr Jézus, mert Benned olyan királyt kaptunk, Aki uralkodsz minden király és nép felett a Földön. A Szentlélek által segíts a Te lelkületedet követni és a Te királyságodat építeni békességgel. Krisztus nevében, Ámen.


2020. november 9., hétfő

Hazatérünk

„Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk, ahonnan az Úr Jézus Krisztust is várjuk üdvözítőül”
 Filippibeliekhez írt 3. fejezet 20. vers



Egyszer lesz egy örök tavasz,
Mikor, mint vándormadarak,
Hazatérünk…

Akkor, minden mi múló, szertefoszlik,
Minden felhő, köd, homály eloszlik,
Országok, hatalmak összeomlanak;
Királyok, vitézek porba hullanak.
A világ recsegve ropogva összetör
És hatalmasak menekülnek a bíró elől.

Akkor, mikor mindenki reszketni fog,
Te, Isten kegyelméért ezt mondhatod:
„Nem rám, Uram, hanem, Fiadra tekints,
Nekem semmi jogom, érdemem nincs.”
Akkor, mikor mindenki félni fog,
Te örülsz, mert Krisztus kezében van a jog.

Ha ma, még hullámok, viharok fenyegetnek
És gondok, próbák bánatok majd elnyelnek:
Tavasz jön, ne csüggedj, aztán aratás,
Már közeledik a számadás.

Tekints fel az égre, és ne feledd
Hogy egyszer lesz egy örök tavasz,
Mikor, mint vándormadarak
Hazatérünk.
( Túrmezei Erzsébet)


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy egyszer eljön az örök tavasz, örök élet. Köszönjük, hogy Krisztus által mindazok részei lehetnek az örök életnek, aki Benne hisznek. Krisztus nevében, Ámen. 


2020. november 8., vasárnap

Isten Úr mindenek felett

A fáraó azonban ezt felelte: Kicsoda az az ÚR, hogy hallgassak a szavára és elbocsássam Izráelt? Nem ismerem az Urat, és nem bocsátom el Izráelt. Mózes második könyve 5. fejezet 2. vers



A Biblia voltaképp arról beszél nekünk, hogy Isten a mindenség királya, Ő uralkodik mindenek felett. Mózes idejében az egyiptomi birodalom volt az egyik legerősebb a fáraó pedig a leghatalmasabb uralkodók egyike volt.
Ez az uralkodó azonban sem nem ismerte, sem nem tisztelte az egyetlen igazi Istent.
A fáraó kegyetlen, kicsinyes uralkodó volt, aki Izrael egész népét rabszolgaságban tartotta.
Mózes első könyvének a 41. részében olvasunk egy fáraóról, aki az éhínség idején Józsefet, Ábrahám unokáját tette a birodalma második leghatalmasabb emberévé.
Isten segítségével József azon dolgozott, hogy Egyiptom birodalmában biztosítsa a megfelelő életfeltételeket, igazságszolgáltatást, hogy minden jól és megfelelő összhangban működhessen.
Voltaképp minden uralkodónak, hatalomra jutott embernek ez lenne a dolga ma is. Néhány száz év múlva azonban minden rossz irányba változott.
Egy új fáraó lépett hatalomra, aki nem tudott semmit Józsefről és arról, hogy mennyi mindent tett az egyiptomi birodalom fennmaradásáért.
Ahelyett, hogy védelmezte volna és támogatta volna József leszármazottjait, nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a zsidó népet és rabszolgasorsba taszította az egész népet.
Igaz a mondás: „A hatalom hatására hajlamos az ember korrupttá válni, a teljhatalom pedig teljesen megronthatja az embert.”
Ez a fáraó az Isten uralma elleni lázadó lelkületet testesíti meg a számunkra. Ennek a fáraónak nagy hatalma volt, de ahelyett, hogy védte volna a népét, ahelyett, hogy igazságosan járt volna el velük szemben, inkább elnyomta és megölette őket.
Vannak ma hatalmukkal visszaélő emberek családok, cégek, intézmények, egyházak, városok, országok élén? Vannak. Ne feledjük el azonban, hogy ma is a Mindenható Isten uralkodik az egész teremtett világon. Az Isten ellen lázadni, hatalommal visszaélni egy ideig meg van engedve, de eljön az idő, amikor minden egyes térd meghajol a Mindenható Isten előtt. A fáraó egész seregével a tenger mélyébe veszett a fényes birodalma is a múlté lett. Imádkozzunk hát most, a világjárvány idején is, hogy Isten emeljen fel olyan vezetőket, mint József volt és vessen véget azon korrupt, elnyomó rendszereknek, amelyek nem akarják megismerni Istent, sem engedelmeskedni Neki.


IMA: Istenünk, bocsásd meg, hogy sokszor mi is bolond módra a világ szerint éltünk. Add, hogy életünkben a Te uralmad érvényesüljön, Krisztus nevében, Ámen.


Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...