2020. szeptember 12., szombat

Isten beszéde-egyetlen fegyverünk!

Vegyétek fel az üdvösség sisakját is, és a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Efézusiakhoz írt levél 6. fejezet 17. vers 



Harcban állunk. Jelenleg nemcsak a COVID19 nevű vírussal és egyéb más földi dolgokkal kapcsolatosan, hanem a lelkünkkel kapcsolatosan is. A világ legfontosabb harca a lelkekért folytatott harc. Ebben a harcban pedig egyetlen fegyverünk van: A Lélek kardja.
Mi is a Lélek kardja? Az Isten beszéde. Nézzük, meg mit olvasunk az Isten beszédéről a Zsidókhoz írt levél 4. fejezetének 12 versében: „Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait.”
A mi lelkünk ellensége gyűlöli ezt a fegyvert. Ezzel a fegyverrel verte vissza Jézus Krisztus a gonosz minden támadását a pusztai megkísértése során. ( Máté evangéliuma 4. fejezet 1-11. vers)
Amikor Péter elkezdte hirdetni Isten beszédét Pünkösdkor, amikor megosztotta a Jézus Krisztusról szóló örömhírt, a Lélek kardja szíven találta a hallgatókat és ezt kérdezgették: "Mit tegyünk, atyámfiai, férfiak?" ( Apostolok Cselekedetei 2. fejezet 37. vers)
Az Isten beszéde leleplezte a hallgatóság bűneit, Péter pedig elmondta nekik, hogy mi a megoldás:
„Péter így válaszolt: "Térjetek meg, és keresztelkedjetek meg valamennyien Jézus Krisztus nevében, bűneitek bocsánatára, és megkapjátok a Szentlélek ajándékát.” (Apostolok Cselekedetei 2. fejezet 38. vers)
Azon a napon a pokol 3000 lélek felett veszítette el befolyását, akik megszabadultak Jézus Krisztus által.
Isten szava arról szól, hogy milyen drága árat fizetett értünk Isten a Golgotán, hogy kifejezze az emberiség iránt érzett mentő szeretetét.
Érted már miért fontos, hogy Isten szava mellett nap, mint nap időt töltsünk, hogy életünk részévé válhasson?


IMA: Istenünk, köszönjük a Te szavad, amely élő és ható, és amelynek segítségével győzelmet arathatunk a gonosszal vívott csatáinkban. Szeretnénk kincsként tekinteni a Te szavadra és köszönjük az életet, amit a Te beszéded által nyerhetünk. Krisztus nevében, Ámen.


2020. szeptember 11., péntek

Vissza az ősi forráshoz!

Majd ismét kiásta Izsák azokat a kutakat, amelyeket apjának, Ábrahámnak az idejében ástak, de Ábrahám halála után a filiszteusok betömtek; és ugyanúgy nevezte el azokat, ahogyan apja nevezte őket. Mózes első könyve 26. fejezet 18. vers



A Krisztus szellemi gyülekezetéhez tartozó közösségek, az évszázadok, évezredek során a kút szerepét töltötték be, melyen keresztül áramolhatott az Élet vize azok felé, akik szerettek volna lelkileg életre kelni és életben maradni.Ezek a közösségek megteltek emberekkel, akik Isten dicsőítették, a Szentlélek növelte a közösségeket az üdvözülőkkel és az Isten szavának éltető vize után vágyakozókkal. Napjainkban, sajnálatos módon sok olyan templomot, katedrálist, gyülekezeti épületet találunk, amelyek talán nagyon impozánsak, de már nem közvetítik az Élő vizet, emberek tömegei sem járnak már ezekbe a közösségekbe, esetleg csak azért, hogy nosztalgiázzanak a régi szép időkről. Izsák idejében éhínség támadt, ő viszont úgy döntött, hogy nem menekül el Egyiptomba, hanem a szülőföldjén marad. ( 1 Mózes 26:1-6-ig) Pedig a messzi Egyiptom sok-sok friss vízzel kecsegtette azokat, akik már elgyengültek az aszály és éhezés miatt. Izsákot arra biztatta Isten, hogy maradjon Kánaán földjének száraz földjén és bízza magát Isten gondviselésére.
Hallgatott Istenre és elkezdte újra kiásni azokat a kutakat, amelyeket apjának, Ábrahámnak idejében ástak ki, de az Isten népének ellenségei betömtek.
Vannak ma is Isten népének közösségén belül ilyen beépített emberei a lelkünk ellenségének? Vannak! Mindent akarnak a közösségben, csak Isten szavának térnyerését nem. Jöhet a zene, jöhet színházi előadás, jöhet pszichológia, jöhet jótékonysági gála, jöhet bármi, ami jónak látszik, de nem Isten szavának éltető vize. Izsák nehézségekkel is szembenézett a kutak kiásása közben, hiszen az első két kútnak kiásása után megjelentek a filiszteusok és nagy viszálykodás támadt a kutak miatt, amiket Izsák át is engedett a filiszteusoknak.
Vannak ma emberek, akik a nehézségek idején csak siránkozni, vádaskodni tudnak, mikor pedig teszel valamit, amivel Isten eszközeként jobbra fordulhat, a helyzet ott vannak, és segítség helyett bántanak, kritizálnak, viszálykodást szítanak, ha siker koronázza az erőfeszítéseidet, akkor önmaguknak akarják azt? Vannak. Talán mi is ilyenek voltunk életünk bizonyos pontján.
Izsák nem rájuk nézett, hanem Istenre és ezért ásott ki egy harmadik kutat is. Ezt már senki sem követelte magának, ezért nevezte el ezt a harmadik kutat Rehobothnak, ami azt jelenti: „Most már tágas helyet szerzett nekünk az ÚR, és szaporodhatunk ezen a földön.”
Isten bátor embereket keres ma is a keresztények között, akik Isten szeretetét megosztják másokkal és azon fáradoznak, hogy az Élő víznek eltömődött kútjai ismét működőképesek legyenek és tudják közvetíteni az élő vizet a szomjazók felé. Még a viszontagságos időkben is fontos, hogy higgadtak legyünk és bátran tegyük a dolgunkat tudva, hogy Isten nekünk is ki fogja szélesíteni a lehetőségeinket, életterünket és Isten népe újra szaporodni fog az üdvözülőkkel.


IMA: Istenünk, köszönjük Neked hitelődeinket, akik fáradhatatlanul dolgoztak azért, hogy a beszéded Élő vize sokakhoz eljuthasson és sokak lelki szomjúságát olthassa. A Te Szentlelked által, az Élő víz ősi forrása által tápláld közösségeinket, hogy újra élet legyen bennük. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2020. szeptember 10., csütörtök

Isten harca- Isten harcosa

Azután ezt mondta Dávid: Az ÚR, aki megmentett engem az oroszlán és a medve karmától, meg fog menteni ennek a filiszteusnak a kezéből is. Saul így felelt Dávidnak: Menj el, az ÚR legyen veled! Sámuel első könyve 17. fejezet 37. vers



Napjainkban, amikor világszerte korlátozásokról, vírusveszélyről hallhatunk, a világban élők nagy többségét megfertőzte a reménytelenség, tehetetlenség és értéktelenség érzése.
Isten viszont szeretné, ha tisztában lennénk azzal milyen értékes a lelkünk és beteljesedett életünk legyen. Minket szeretne Isten használni, hogy változást hozzon a világba és még több ember beléphessen az Ő Országába.
Dávid nagyon fiatal és tapasztalatlan volt, amikor a fenti mondatokat mondta. Eliáb fel is rótta neki, hogy sem a hozzáállása sem a felszerelése nem megfelelő ahhoz, hogy szembenézzen Góliáttal.
Isten mégis ezt a fiatal fiút használta, aki harcosként nem sok jót ígért, hogy a népét a kudarcból győzelembe vezesse.
Dávid a csatatérre érkezése után először a népe hadseregének a bénultságát vette észre, amit a Góliáttól való félelem okozott.
Dávid egy nagyon fontos dolgot tudott: ez a harc az Isten harca. Ezért merte teljes önbizalommal kérdezni: „Ki ez a körülmetéletlen filiszteus, aki gyalázni meri az Élő Isten seregét?”
Emberi szemmel nézve, Góliát volt a legerősebb harcos, a legjobb felszereléssel és tapasztalattal, Dávid pedig csak egy tizenéves fiú megfelelő tapasztalat és fegyverzet nélkül.
Dávid fegyvere az volt, hogy tudta a harc, amibe beáll az Isten harca. Tehát félretett minden emberi akadályt és győzelmet aratott Góliát felett.
Isten gyermekeiként, Isten minket is arra hív ma, hogy használjuk a képességeinket és a korlátozott lehetőségeinket, hogy Isten ereje által változást hozzunk környezetünkben és közreműködjünk Isten országának építésében.


IMA: Istenünk, a harc a tied mi pedig a te szolgáid vagyunk. Benned vetjük a hitünket, amikor félelmetes, elborzasztó dolgokkal szembesülünk életünkben. Nem fogunk félni, mert Te velünk vagy. Ámen.


2020. szeptember 9., szerda

Isten vagy a pénz?

Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak."
Máté evangéliuma 6. fejezet 24. vers



Igaz a mondás, hogy a pénz szolgának, eszköznek nagyon jó, de úrnak rettenetes és tönkreteszi az életünket. Isten azt akarja, hogy ha Őt szolgáljuk, akkor teljes odaadással tegyük azt.
Isten azt mondja: „Keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” ( Máté 6:33)
A mammon szó egy szemita szó, ami azt jelenti, hogy pénz, gazdagság. A mammon istene azt mondja, hogy ragaszkodjunk a vagyonunkhoz, sőt folyamatosan azon fáradozzunk, hogy még több vagyont szerezzünk, hiszen a pénz és a gazdagság fog biztonságot adni nekünk földi életünkben.
Isten viszont azt mondja: „Amit vet az ember, azt aratja is.” ( Galátziabeliekhez írt levél 6. fejezet 7. vers)
A mammon istene azt mondja, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy nekünk legyen a legtöbb, legyünk gátlástalanok, korruptak, hiszen mindig az nyer aki több „játékszert” halmoz fel.
Jézus Krisztus viszont ezt mondja: „Ekkor Jézus ezt mondta nekik: "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré (fizesd ki az adót, ne károsítsd meg anyagilag az államot), és az Istennek, ami az Istené." És igen elcsodálkoztak rajta.” ( Márk 12:17)
A mammon istene azt mondja, hogy nincs abban semmi rossz, ha becsapod az államot adó terén, hiszen amúgy is rosszul kezelik a beérkezett adót és úgyis ellopják a vezető politikusok. Isten arra indít minket, hogy legyünk nagylelkű adakozók és ha gazdagok vagyunk az anyagiakat tekintve, legyünk gazdagok jó cselekedetekben, jótékonykodásban is.
A mammon istene viszont arra indít, hogy legyünk önzőek és minél több gazdagságot halmozzunk fel. Ne foglalkozzunk senki mással, hiszen mindent gazdagságot mi érdemlünk meg.
Isten ezzel szemben azt mondja: „Minden tekintetben megmutattam nektek, hogy milyen kemény munkával kell az erőtlenekről gondoskodni, megemlékezve az Úr Jézus szavairól. Mert ő mondta: Nagyobb boldogság adni, mint kapni." (Apostolok Cselekedetei 20:35)
A mammon istene ezzel szemben arra ösztönöz, hogy semmiképpen ne adjunk senkinek semmit, hiszen a végén nem marad majd a magunk szükségeire, kívánságaira. 
Ha valóban keresztények vagyunk, úgy mutathatjuk be ezt a világban, hogy a mammon istenéhez tartozó törekvések ellenkezőjét tesszük.
Ha a Krisztusban vetett hitünk erősödik, annak látható jelei vannak: növekszik az önzetlenségünk, nagylelkűségünk és szeretetünk embertársaink iránt.
A világ éhezik Krisztusra és arra a gazdagságra, amit csak Krisztusban kaphat meg.
Melyik úrnak fogsz szolgálni?


IMA: Istenünk, szeretnénk elkötelezni az életünket Neked. Bízunk a Te örökkévaló, változhatatlan szeretetedben és hisszük, hogy csodálatosan gondot fogsz viselni ránk a jövőben is. Krisztus nevében, Ámen.

 



2020. szeptember 8., kedd

Válassz meg bölcsen a barátaidat és a csatáidat!

Timóteus, Isten sok dolgot bízott rád. Őrizd meg ezeket! Tartsd magad távol azoktól az emberektől, akik ostoba dolgokat beszélnek, amik nem Istentől valók! Kerüld el azokat, akik az igazság ellen érvelnek! Ezek azt mondják, hogy ők ismerik, mi az igazi „tudás”— amely azonban csak üres fecsegés. Timóteushoz írt első levél 6. rész 20. vers




Az Ószövetséget olvasva, a Bibliában világosan láthatjuk mi a különbség azok között a királyok között, akik megtudakolták Istentől melyik csatába induljanak, és azok között akik nem tették meg ezt.
Akik Istennel összhangban cselekedtek, győzelmet arattak, akik viszont nem így tettek, azoknak vereség és megaláztatás lett osztályrésze. Sokszor még az életükbe is került az, hogy Istentől függetleníteni akarták magukat.
Ha Isten gyermeke vagy, nem kell minden csatában részt venned.
Vannak olyan csatározások amikre kár lenne az idődet, energiádat pazarolni.
Ezek helyett érdemes azokra a sokkal fontosabb dolgokra fókuszálnod, amiket Isten szeretne mutatni neked.
Ahhoz, hogy bölcsen válaszd meg a csatáidat, folyamatosan egyeztetned kell a Szentlélekkel, Ő meg fogja mutatni melyek azok a csaták amelyekben harcolnod kell és melyek azok, amiket egyszerűen figyelmen kívül kell hagynod.
Attól mert Isten gyermeke vagy, nem kell minden emberrel közösködnöd.  Mi közöd lehet azokhoz az emberekhez, akik ostoba dolgokat beszélnek, Isten szava ellen beszélnek és cselekedeteikkel Isten munkáját akadályozzák. Szeresd őket, imádkozz értük, de ne közülük válassz barátot magadnak. Ne gondold, hogy te majd az érveléseddel meg fogod győzni őket, mert ők hamarabb fognak lehúzni téged. Nem hiába tanácsolja Isten, hogy kerüld az ilyen embereket.
Kerüld el azokat akiknek a pénz az istene, kerüld el azokat, akik nem segítenek téged abban, hogy előrébb legyél lelkileg, hanem akadályoznak benne.
Kerüld el azokat az embereket, akik bölcsnek tartják önmagukat. Az ostobák egyik legnyilvánvalóbb ismertetőjegye, hogy okosnak tartják önmagukat valójában azonban a szavaik és a cselekedeteik is üresek, súlytalanok. Talán a kisebbségi érzésük miatt még bizonyos tudományos fokozatot is szereztek, de ne engedj a kísértésnek, hogy gyermekes vitába bocsátkozz velük.
Válassz magadnak olyan barátokat, akik előrébb járnak a hitben, mint te. Válassz magadnak olyan szövetségeseket, akik nálad bölcsebbek, tapasztaltabbak. Ehhez alázat kell, éppen ezért igaz, hogy az alázat útja az igazi fejlődés, növekedés útja.

IMA: Atyám, Istenem! Kérlek vezess engem, hogy azokban a csatákban harcoljak, amelyekben Te is szeretnéd. Tudni szeretném mit kell tennem minden egyes helyzetben. Vezess a Te Szentlelked által, hogy ne vesztegessem a drága időmet és energiámat haszontalan dolgokra.
Segíts rajtam Uram, hogy bölcsen válasszam meg melyik csatákban harcolok. Krisztus nevében. Ámen.

2020. szeptember 7., hétfő

Krisztus követei

Ahogyan engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba:
János evangéliuma 17. fejezet 18. vers



Ki küldte Krisztust a világba? Az Atya. Miért küldte Őt a világba?
Először is azért, hogy átadja az embereknek az Atya üzenetét: „Térjetek meg és keresztelkedjetek meg, mert elközelített a Mennyek országa.” 
 Másodszor azért, hogy földi élete során példát mutasson és minden szavával és cselekedetével Istennek dicsőséget szerezzen. Krisztus számtalanszor utalt erre földi küldetése során. Nem Ő döntötte el, hogy mit fog mondani a földi élete során, nem Ő döntötte el hova fog menni, kivel fog beszélni, kit fog meggyógyítani. „Megszólalt tehát Jézus, és ezeket mondta nekik: "Bizony, bizony, mondom néktek: a Fiú önmagától semmit sem tehet, csak ha látja, hogy mit tesz az Atya; mert amit ő tesz, azt teszi a Fiú is, hozzá hasonló módon.” ( János 5:19) „Én önmagamtól nem tehetek semmit: ahogyan tőle hallom, úgy ítélek; és az én ítéletem igazságos, mert nem a magam akaratát keresem, hanem annak az akaratát, aki elküldött engem." ( János evangéliuma 5. fejezet 30. vers)
Harmadszor, Krisztus azért jött, hogy kifejezze az Atya szeretetét is irántunk, hiszen az Atya adta egyszülött Fiát, de az egyszülött Fia is akart testet ölteni és a keresztre menni minden egyes bűnös emberért.
Azért szeret engem az Atya, mert én odaadom az életemet, hogy aztán újra visszavegyem. Senki sem veheti el tőlem: én magamtól adom oda. Hatalmam van arra, hogy odaadjam, hatalmam van arra is, hogy ismét visszavegyem: ezt a küldetést kaptam az én Atyámtól." ( János evangéliuma 10. fejezet 17-18. vers).
Így küld minket Krisztus a világba, hogy hirdessük az Ő szavát, az örömhírt, hogy van szabadulás a bűnök mocskából, van új élet és ingyen kegyelem az Ő áldozata által, másodszor, hogy vezessen minket életünk minden napján a Szentlélek jelenléte által egészen a fizikai halálunk napjáig, hogy azután minket is életre hívhasson és örök üdvösségre.
A Krisztustól kapott küldetés viszont az önmegtagadás, az alázat, a megalázkodás útja. Két lehetőség van a lelki hátterünket illetően: vagy az ördög követei vagyunk és munkatársai vagyunk abban, hogy Isten munkája ellen harcoljunk egészen a kárhozatig, vagy Isten munkatársai vagyunk, Isten szolgálatában állunk.
Nézd csak, hogy mit mond neked Krisztus ma: „Aki nekem szolgál, az engem kövessen, s ahol én vagyok, ott lesz a szolgám is. Aki nekem szolgál, azt megtiszteli az Atya.” (János 10:18)

IMA: Istenünk, köszönjük neked Krisztust és az Ő szeretetét. Könyörülj rajtunk, hogy a Te szereteted áradhasson életünkben és betölthessük küldetésünket mi is ebben a világban. Ámen.


2020. szeptember 6., vasárnap

Mulandó vagy örökkévaló? Dönts!

A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is; de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.
1 János 2:17



Tudjátok mi olvasható Moody sírkövén? Az utóbbi 200 év egyik legnagyobb prédikátora volt és azt kérte, hogy ezt írják a sírjára: . A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is; de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké."
Bárcsak mindannyiunk sírkövére ezt írnák és igaz is lenne életünkben kedves olvasóim.
Ha ez a tudat ott lenne a szívünkben, akkor nem esnénk kétségbe amikor gyászolnunk kell. Ha meg lennénk győződve, hogy örökké fogunk élni.
Minden elmúlik kedves olvasóm. A koronavírus, a maszkok, a gazdasági válság, az egészség, a betegség, az erő, az erőtlenség, a dicsőség, a gyalázat, a gazdagság és a pénztelenség egyaránt. Ebben a világban minden mulandó.
Szeretném, ha ma Krisztust választanánk. Kiváltságosnak érzem magam, hogy olyan emberekkel szolgálhatok, akik harcban állnak. Harcban állnak ha az Isten ügyéről van szó. De tudnak engedni, ha a saját önérzetükről van szó.
Ne szeressük a világot! Ma fiatalok vagyunk, holnap meg sehol. Ma van pénz, holnapra talán semmi sem marad. Elmúlik minden. Ma még olyan jó pozícióban vagy, hatalmad van, felnéznek rád, holnap talán fordul egyet az élet kereke és a legtöbb ember elfelejti a telefonszámodat. Ma talán még arról beszélsz, hogy a koronavírus csak egy kamu, holnap pedig lehet te leszel lélegeztetőgépre kötve. ( Isten őrizzen meg ettől azt kívánom.)
Nem akarok szeretni semmit ami a világhoz tartozik. Se a filozófiáját, se az életmódját, mert egy lépéssel közelebb vinne csak a halálhoz.
A világ amelyben élünk, már régen a gonosz játszótere. Hiszitek ezt?
Isten tökéletesre teremtette, de amikor az ember a bűnt választotta, a gonosz csúfot űzött a teremtett világból. Tombol az ördög gyülekezetekben, családokban. Nincs semleges terület. Mindenütt lelki harc van.
Amikor Sztálin a 32. regimentnek parancsot küldött, hogy vonuljanak vissza Moszkva felé, visszaküldték neki a táviratot a következő üzenettel:
" Nincs hova visszavonulnunk. A hátunk mögött van már Moszkva."
Annyi lépést tettek hátrafelé, hogy a következő már a pusztulást jelentette volna.
Talán mi is így vagyunk. Annyiszor vonultunk vissza, hogy ha még egy lépést teszünk visszafele, olyanná válunk pontosan, mint a világ.
Ma hozzunk egy világos és határozott döntést kedves olvasóim.
Mondjuk ki: Krisztus én téged választalak. Veled akarok lenni az örökkévalóságban. Nem akarjuk a mulandó világot szeretni.
Akármennyi alternatívát tennének elém, én Krisztusom téged választalak. Téged választalak az iskolában, téged választalak amikor házasodni fogok, téged választalak amikor munkahelyet keresek, téged választalak a pénzügyeimben is. Ha ez azzal jár, hogy nem lesz pénzem, az sem érdekel, csak Te legyél velem. Hiszem, hogy a mindennapi kenyerünket Te adod meg.
Szenvedjek akármennyit ezen a földön, csak tudjam, hogy Te szeretsz engem. Senki ne szeressen ezen a világon, de Te szeress Istenem! Én téged választalak. Minden nap. Életem minden pillanatában.


IMA: Istenem, ne hagyd, hogy a világ bemocskolja a fehér ruhámat. Ne engedd, hogy a világ elvegye az eszem, ellopja a szenvedélyes szeretetemet irántad. Ne engedd, hogy a mulandót válasszam az örökkévaló helyett. Csak Téged akarlak választani Istenem. Krisztus nevében, Ámen.

Istené a bosszú

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim...