2021. november 27., szombat

A sötétség korszaka

Heródesnek, Júdea királyának idejében élt egy pap, név szerint Zakariás, az Abijá csoportjából; felesége pedig Áron leányai közül való volt, és a neve Erzsébet. Lukács evangéliuma 1. fejezet 5. vers


Heródes egy olyan uralkodó volt, akit annyira megrészegített a hatalom, hogy elveszítette józan ítélőképességét. Kivégeztette saját családtagjait, népe vezetőit és hatalomféltésből kivégeztetett minden két év alatti gyermeket Betlehemben.
Ezekben az elmebeteg, sötét időkben élt egy istenfélő házaspár: Zakariás és Erzsébet.
Őszintén és imádságos szívvel törekedtek mindketten a szent életre. Már idősödő emberek voltak, de részeseivé váltak a megváltás történetének.
Hosszú éveken keresztül reménykedtek abban, hogy gyerekük születik, de mégsem született. Az évek folyamán pedig el is veszítették a reményt. Istennek tetsző életet éltek, de mégsem részesültek gyermek áldásban.
Talán már te is gondolkoztál azon, hogy Isten miért nem teljesíti azoknak az embereknek bizonyos kéréseit, vágyait, akik a legsötétebb időkben is igyekeznek Isten akarata szerint járni?
Isten áldásait nem tudod kiérdemelni vagy kierőszakolni. Sokszor akkor jönnek az áldások, amikor már le is mondtál róluk és már nem erőlködsz azoknak a kierőszakolásáért. Ekkor érted meg, hogy az áldások az Isten ajándékai és semmi részed nincs ezekben.
Isten csodálatos kegyelme és szeretete ott van életed minden egyes pillanatában, de vannak olyan rendkívüli alkalmak, amikor csodálatos módon nyilatkoztatja ki az Isten az Ő áldásait és ez által erősíti a hitedet, reménységedet, szeretetedet.
A világjárvány és az azzal járó dolgok, sötét árnyakat vet az idei adventre is. Talán sokféle reménységed volt, de ezeket kezded feladni. Az Isten ismeri az övéit. Ma is látja, hogy kik, azok, akik vágyakoznak az Ő tetszésére élni. Engedd, hogy az Ő világossága, kegyelme betöltse szívedet szeretettel.


IMA: Istenem, segíts engem, hogy a mai sötét, bizonytalan időszakban is a Te kegyelmedre nézzek. Segíts átadni neked minden olyan vágyamat, amely nem teljesült be még eddig, hogy mindig Benned bízhassak. Krisztus nevében, Ámen.

2021. november 26., péntek

Krisztus által felépülhetsz!

Akkor örömmel ünnepelték meg Izráel fiai, a papok, a léviták meg a többiek, akik a fogságból hazatértek, az Isten háza fölszentelését. Ezsdrás könyve 6. fejezet 16. vers


Körülbelül 20 évbe került a jeruzsálemi templom teljes újjáépítése. Isten népe sokféle nehézséggel nézett szembe. Feszültséggel teljes időszakban végezet az Isten népe ezt a munkát. Mégis vállalta ezt a nép, mert az Isten akaratának útján jártak.
A fogságból hazatért nép számára a templom fölszentelése egy új kezdet volt. Végre úgy érezhették, hogy hazaérkeztek. Isten háza és jelenléte volt újra a város és a nép életének középpontjában.
Az Isten szava erőt és reménységet adott a népnek. Az emberek hét napot töltöttek ünnepléssel. Tudták, hogy a munkát nem a nagy szakértelmük miatt sikerült befejezniük. Isten ereje és gondoskodása segítette ezt a munkát 20 éven keresztül.
Kinek az érdeme, hogy az eltorzult emberi természet esélyt kapott az újrakezdésre? Jézus Krisztus vállalta, hogy emberré lesz és átélte a földi lét minden fájdalmát, korlátját. Meghalt a kereszten és feltámadásával legyőzte a halált.
Ez után visszatért a Mennybe, hogy helyet készítsen azoknak, akik hisznek az Ő áldozatában és átadták életüket teljesen az Istennek. Az Isten országában minden az Istenről és az Ő dicsőségéről fog szólni. Ott nem lesz templom, mert az egész egy nagy templom lesz, amelynek középpontjában az Isten és az Isten dicsősége fog állni.
Ha úgy érzed romokban az életed, fordulj Ahhoz, Aki felépítheti azt. Ha úgy érzed felépültél és minden jól megy, ne feledd el, hogy kit illet a hála.


IMA: Istenem, szeretnélek őszintén és odaadóan szolgálni Téged. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2021. november 25., csütörtök

Mennyei felhatalmazás

Megkérdeztük az ott levő véneket, és ezt mondtuk nekik: Ki adott nektek parancsot arra, hogy ezt a templomot felépítsétek, és gerendázatát elkészítsétek? Ők azonban ilyen szavakkal feleltek nekünk: Mi a menny és föld Istenének a szolgái vagyunk, és újjáépítjük ezt a templomot, amely sok évvel ezelőtt épült. Izráelnek egy nagy királya kezdte építeni, és be is fejezte. Ezsdrás könyve 5. fejezet 9, 11. versek



Amikor az Isten munkája halad és az Isten országa épül, nagyon kevés ember marad közömbös. Az emberek egyik csoportja ujjongó örömmel teszi, meg amit csak tud, hogy az Isten munkája előre haladjon.
A másik csoportba tartozók pedig igyekeznek megtenni, ami csak hatalmukban áll, hogy az Isten munkája ne haladjon előre.
Isten népe örömmel építkezett, de a környéken élő népek nem örültek törekvésüknek. Levelet írtak Dárius királynak, hogy az építkezést leállíttassák.
Isten népe tudta, hogy nekik Círus király adott nemcsak engedélyt, de megbízást is a templom és a város újjáépítésére.
A döntő viszont az Isten elhívása volt számukra és ebben erősödtek meg: „Mi a menny és föld Istenének a szolgái vagyunk.”
Isten népe a saját bőrén tapasztalta meg a múltban, hogy milyen szörnyű dolog a Királyok-Királyának elhívását, parancsát megvetni.
Ha Isten gyermeke vagy, akkor királyi megbízott vagy. Jézus Krisztus képviselőjeként élsz és végzed feladataidat.
A feltámadott Krisztus bennünk, általunk és körülöttünk építi országát. Az Ő hatalma által szolgálunk ebben a világban. Hagyd hát az ellenségeskedőket, ne foglalkozz a Dáriuszokkal, mert az elhívásodat sokkal magasabb szintről kaptad.


IMA: Istenem! Csak a Te szavadra, hatalmadra van szükségem ahhoz, hogy imádságos szívvel szolgálhassak a világban. Szeretnék úgy élni, hogy megdicsőülhess életemben, környezetemben.
Krisztus nevében segíts, Ámen.

2021. november 24., szerda

Nem vagy egyedül!

De Haggeus próféta és Zakariás próféta, Iddó fia, prófétált a Júdában és Jeruzsálemben levő zsidóknak, Izráel Istene nevében, aki fölöttük volt. Akkor Zerubbábel, Sealtiél fia és Jésúa, Jócádák fia hozzáfogott, és elkezdte Isten házának az építését Jeruzsálemben. Velük voltak Isten prófétái, akik támogatták őket. Ezsdrás könyve 5. fejezet 1-2. vers



A tegnapi bátorításban olvashattál arról, hogy Isten őszinte követőinek is vannak ellenségei. A gonosz nem örül annak, ha Isten munkája és országa épül, és éppen ezért mozgósítja saját embereit.
Az Isten tudta jól, hogy az Ő népének szüksége van szövetségesekre ahhoz, hogy az Isten háza felépülhessen.
Küldött hát prófétákat, hogy az Isten népét támogassák. Ezek az emberek tudatosították mindenkiben, hogy ebben a tervben, munkában az Isten jelen van.
Személyesen is megszólítottak embereket és emlékeztették őket az Isten nemzedékeken átívelő hűségére és ezzel bátorítottak mindenkit a jövőre nézve is.
Az Isten szavának tekintélyével munkálkodtak a papokkal és lévitákkal közösen. Segítettek az Isten népének a nehéz körülmények ellenére is megőrizni hitüket.
A nép szíve felbátorodott és már nem a nehéz körülményekre figyeltek, hanem az Isten szavában bízva folytatták az építkezést.
Kaptál az Úrtól egy feladatot, de olyan nehézségekkel nézel szembe, hogy gondolkodsz a feladáson?
Maga a Szentlélek emlékeztet ma arra minket, hogy Jézus Krisztus mindig az Isten népével lesz. Lehet, hogy ellenségeid is vannak, lesznek, de az Isten szövetségeseket is fog adni melléd a megfelelő időben.
Tedd hát bátran és kitartóan azt, amit az Isten rád bízott. Ne feledd: Nem vagy egyedül!


IMA: Köszönöm Istenem, hogy Te a nehézségekben sem hagysz magamra. Köszönöm a Te munkádat és jelenlétedet életemben. Krisztus nevében, Ámen.

2021. november 23., kedd

Légy éber és bízz az Úrban!

Ezért az ország népe elcsüggesztette Júda népét, és elrettentette őket az építéstől.                                     Ezsdrás könyve 4. fejezet 4. vers


Ha elhatározod, hogy abbahagyod a játszadozást és teljesen odaszánod magad az Istennek, akkor biztos lehetsz abban, hogy lesznek ellenségeid.
De mindazok is, a kik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, üldöztetni fognak. ( 2 Timóteus 3:12)
Ha ez nem tudatosul benned, akkor veszélyes tudatlanságban élsz.
Isten népének is voltak ellenségei, akik nem akarták, hogy megépüljön a templom és az Isten népe örömmel egyesüljön.
Az ellenség nem mindig nyíltan, hanem sokszor alattomosan támad. Itt is egy baráti közeledésnek tűnt az, amiről később nyilvánvaló lett, hogy ördögi felforgató munka áll mögötte és az Isten népének ellenségei.
Mivel így is hamar lelepleződtek, igyekeztek egy másik módszert bevetni.
A megfélemlítés módszerével dolgoztak. Az ördög eszköze a hazugság, leuralás és a félelemkeltés.
Isten gyermekei azonban nem a félelem lelkét kapták, mert nem az ördög az életük ura.
Vesztegetéshez is folyamodtak, hogy a hatóságok megnehezítsék, és ha lehet meg is hiúsítsák az Isten házának épülését.
Az Isten emberei ideiglenesen elcsüggedtek és megrettentek, emiatt abba is hagyták az építkezést. Isten azonban tovább munkálkodott és a tervét senki sem tudta veszélyeztetni.
Isten elküldte követeit, hogy általuk ösztönözze és bátorítsa népét, hogy ez által folytassák a templom építését.
Mindig lesznek életedben ellenséges emberek, körülmények, de ne feledd el, hogy Isten rád vonatkozó tervét nem tudják meghiúsítani. Ha átadtad magad teljesen Istennek, akkor tudd, hogy Ő irányítja életedet. Elvégzi munkáját benned és általad. Ne félj hát! Légy éber és józan! Végezd az Isten munkáját és végül nyerd el az örök életet.


IMA: Istenem, sokszor szeretném azt hinni, hogy minden ember őszinte és baráti szándékú körülöttem, de köszönöm, hogy józanságra intettél ma is. Segíts engem vigyázni és imádkozni, hogy elvégezhesd munkádat bennem és általam. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. november 22., hétfő

Istennek tetsző dicsőítés

Énekeltek, dicsérve és magasztalva az Urat, mert jó, mert örökké tart szeretete Izráel iránt. Az egész nép pedig nagy örömujjongásban tört ki, dicsérve az Urat azért, hogy lerakhatták az ÚR házának az alapját. Ezsdrás könyve 3. fejezet 11. vers



Mi lett volna, ha egyes izraeliták azt mondják, hogy a templomot nem úgy építik meg, ahogyan azt Isten meghagyta Salamon idejében, hanem áttekintik a terveket és újítanak a dolgon maguk ízlése szerint?
Mi lett volna, ha félretették volna az Isten részletes és pontos utasításait a papok és léviták és a maguk ízlése szerint „újítottak” volna a templomi szolgálaton, áldozatokon és dicséreten?
Örült volna Isten? Nem! Onnantól kezdve, hogy életedet átadtad Istennek és tested, szíved a Szentlélek temploma lett, az a fontos, hogy Isten mit mond neked, Isten mit akar veled és nem az a lényeg, hogy mi a te ízlésed vagy elképzelésed.
Isten elsősorban azt várta népétől, hogy építsék meg úgy a templomot, ahogyan azt Ő meghagyta és legyen újra Ő a népe életének középpontjában.
Ez az elsődleges ma is. Nem a zenei stílus, ízlés. a dicsőítésről való elképzelés a döntő, hanem az, hogy átadtad-e már életedet Istennek, Ő van-e életed középpontjában és ez által egységben tudsz-e lenne azokkal, akik szintén újjászülettek?
Kész vagy-e naponként megtagadni magad és áldozatot hozni azért, hogy az Isten neve megdicsőüljön életedben?
Te sem hiheted, hogy csak énekléssel elég dicsőíteni az Istent. Mindenek előtt, az ácsok és egyéb szakemberek az Isten dicsőségére építették az Isten templomát.
Vágysz arra, hogy mindennapi életedben az Isten dicsőüljön meg bármilyen munkádban? Vágysz arra, hogy Lélekben és az Isten igazságában dicsőítsd az Istent azokkal, akik szintén Lélekben és igazságban járnak?


IMA: Istenem köszönöm, hogy a Te családodhoz tartozhatok. Köszönöm a testvéreimet, akikkel egységben szolgálhatlak, dicsőíthetlek Téged. Krisztus nevében, Ámen.

2021. november 21., vasárnap

Isten visszaadhatja, amit a gonosz ellopott tőled

Círus király pedig előhozatta az ÚR házának az edényeit, amelyeket Nabukadneccár vitt el Jeruzsálemből, és saját istenei templomának ajándékozott. Ezsdrás könyve 1. fejezet 7. vers



Mit tehetsz, amikor rádöbbensz, hogy azok a dolgok, amik életedet értékkel töltötték meg, egyszerűen eltűntek? Olyan sok kiüresedett lelkű, életű ember jár-kel körülöttünk.
Izrael népe azt hitte, hogy a templom lerombolásakor megsemmisítették a templom értékes és szent eszközeit.
Nabukodonozor, a perzsa uralkodó nem tudta, hogy ezek a tárgyak szentek, ezért a saját hamis istenének templomába vitette őket. Nabukodonozor unokája is ennek az áldozata lett. A nagyapja és az apja nem tisztelte az Istennek szentelt dolgokat, ezért úgy gondolta, hogy azokat neki sem kell tisztelnie. Kihozatta őket, hogy azokból igy magát részegre, de az Isten haragja még aznap éjjel lesújtott rá és meggyilkolták.
Isten nemcsak újjá akarta építtetni a templomot, hanem újra meg akarta tölteni értékkel, dicsőséggel és szentségével.
Isten népe örömmel vágott bele a munkába és a papok hiszem, hogy ujjongó szívvel várták, hogy újra szolgáljanak Isten házában.
Círusz örömmel juttatta vissza az elrabolt templomi eszközöket, mert jól tudta, hogy Istennek csodálatos terve van azokkal: helyre akarja állítani népét, vissza akarja vezetni őket az Ő jelenlétébe, hogy újra az Isten legyen életük középpontjában.
Ez a terve veled is. Krisztus által hív téged, hogy helyreállítsa a bűn miatt összeomlott, kiüresedett szívedet és újra Ő legyen életed középpontjában áldott Szentlelke által.

IMA: Istenem, Jézus Krisztust azért küldted, hogy megkeresse és megtartsa, ami életünkből a bűn miatt. Csak Te veheted el bűneinket és tölthetsz be minket teljesen a szabadulás örömével.
Segíts, hogy semmi se mozdítson el minket a Te utadról. Krisztus nevében, Ámen.

A közösség, amely felemel

Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülálló...