2021. december 25., szombat

Karácsony: mulandó hangulat vagy maradandó jelenlét?

Mária megkérdezte az angyalt: "Hogyan lehetséges ez, mikor én férfit nem ismerek?" Az angyal így válaszolt neki: "A Szentlélek száll reád, és a Magasságos ereje árnyékoz be téged, ezért a születendőt is Szentnek nevezik majd, Isten Fiának. Lukács evangéliuma 1. fejezet 34-35. versek



Biztosan sokat hallottál már a Karácsony igazi jelentőségéről és hangulatáról. A karácsonyi hangulat évente visszatér, de a Krisztus Szentlelke örökkévaló.
A Karácsony hangulata sokszor az érzelmeinkre épül, a Krisztus Lelke pedig természetfeletti erejét nyilvánítja ki az Isten gyermekeinek életében.
A Karácsony hangulata emberek „találmánya”, de a Krisztus Lelke egy mennyei személy.
Az angyal elmondta Máriának, hogy Isten Szentlelke fog rászállni és Krisztus a Szentlélek munkája eredményeként fog megfoganni és megszületni.
A születendő gyermek uralma sosem fog véget érni. Te is megtapasztalhatod az újjászületés csodáját a Szentlélek által személyes életedben.
Ez a Szentlélek természetfölötti munkája, amelynek eredményeképpen Isten gyermekévé válhatsz.
Isten Szentlelkének munkája életedben nemcsak egy néhány napig tartó kellemes hangulat, hanem természetfeletti, erőteljes és örökre megváltoztatja életedet.
Krisztus Szentlelkével élni nem azt jelenti, hogy Karácsony közeledtével igyekszel megnemesíteni magad néhány napra, hétre vagy hónapra.
Isten éppen azért küldte Krisztust, hogy megbékítse a világot önmagával. A Szentlélek erőt tud adni, hogy olyan emberré válj, amilyen nem tudsz lenni önmagadtól és megtehess olyan dolgokat, amikre nem lenne erőd önmagadtól.
Krisztus ma is kész megszületni a Szentlélek által minden olyan ember életében, aki megnyitja életét előtte. Te hogyan fogsz ünnepelni? Felületesen, az érzelmeidre alapozva, vagy a Szentlélek teljességének mély szeretetében? 

  IMA: Istenem, olyan jó, hogy akik Krisztus váltsághalálában és megigazító feltámadásában hisznek, azok a Szentlélek által gyermekeiddé válhatnak és így minden egyes napon a Te jelenlétedben élhetnek. Olyan nagy lehetőség, megtiszteltetés ez. Hadd ragadjuk meg mindannyian. Krisztus nevében, Ámen.

2021. december 24., péntek

Emberré lett, hogy újra ember lehess!

Az Ige emberré lett, és közöttünk élt. Mi láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyetlen Fiának dicsőségét. Ő telve volt kegyelemmel és igazsággal. János evangéliuma 1. fejezet 14. vers 


Amikor az Istent elhagyta az ember, akkor a szeretetet is elhagyta. Ezért képtelen boldogan élni. Ezt az elveszett szeretetet keresi, és ha nem találja meg, be nem vallott nyomorúságában pótolni igyekszik az űrt. Amit hiányként magában hordoz, azt mással akarja helyettesíteni. A pótszerek egész raja veszi körül: alkohol, pénz, szenvedélyek, élvezetek, mámor, flört amelyek mind illúziónak bizonyulnak, az embert kielégíteni nem tudják, mert az embernek nem valami hiányzik az életéből, hanem valaki. Maga a szeretet, az Isten. Mivel mi nem tudtunk felemelkedni az Isten szintjére, ezért az Isten küldte el az Ő Fiát, hogy testet öltsön és a golgotai keresztig hajoljon mentő szeretetében értünk. A döntés azonban rajtunk áll. Isten nyújtja a kezét felénk ma is, de rajtunk áll a döntés, hogy beletesszük-e a kezünket az Ő kezébe, vagy sem.
Isten egyszer adott egy mintaembert, és azt mondta, hogy így kell élnetek, ha emberek akartok lenni. Várja lelkem, szívem az Urat? Várja? Összegyömöszöltük, visszatettük az Urat, visszapréseltük a bölcsőjébe. Ő lett az aki ajándékot hoz, nyakkendőt, kis mozgó tapírt, a Jézuskával hozatjuk, egy gyerekhiedelmet csináltunk az Úrból! Kinőtte a bölcsőt és ránőtt a keresztjére, ráfeküdt a keresztre és meghalt értünk, miattunk. Őt várjuk? Olyan Karácsonyunk legyen, aminek nem hiányzik a közepe. Lassan az a baja életünknek, hogy mindennek hiányzik a közepe. A hitünknek, az életünknek, a nemzetünknek, a becsületünknek hiányzik a közepe és ha egy kocsikeréknek kihull a tengelye, az fölborul. Ezért van ennyi kiborult ember, mert nem tudunk már leborulni. Ne hiányozzék a Karácsony közepe! A fenyőfa annak a jelképe, hogy Krisztus fiatalon meghalt, kivágatott az élők sorából a mi bűneinkért.
Úgy vegyétek az ajándékokat, hogy jelképek. Minden jelkép. Hosszú évekig fenyőünnep volt, legyen most már az Úr napja, és ne egy játék legyen hanem annak az ünnepe, hogy Krisztust nekünk adta az Atya, és merjünk még egy kicsit emberek lenni! Az. hogy jó ember, rendes ember, művelt ember kevesebb, mintha azt mondom valakire, hogy ez ember!
Az ember éltető elemét hagyta el, amikor az Istent elhagyta. Láttál-e már halat szárazon? Még lélegzik, kapkod levegő után, egy darabig még kínlódik, míg végül kimúlik. Ez az ember sorsa is. Előbb vagy utóbb, öregen vagy fiatalon megfúl szeretet hiányában. Isten az embernek nem ezt a sorsot szánta. Ha kiestünk éltető elemünkből, vissza lehet kerülni oda ismét.
Gyökössy Endre


IMA: Istenünk, Te vagy az igazi oka az ünnepünknek. Magasztalunk Téged, hogy testté lettél, hogy meghallhass értünk. Te fizetted ki az árat, hogy visszatérhessünk a Te szeretetedben. Add, hogy igazi életünk, ünneplésünk legyek. Krisztus nevében, Ámen.

2021. december 23., csütörtök

Velünk az Isten

Íme, a szűz fogan méhében, fiút szül, akit Immanuelnek neveznek" - ami azt jelenti: Velünk az Isten. Máté evangéliuma 1. fejezet 23. vers



Immánuel-olyan édes a jelentése: Velünk az Isten. A világ legokosabbjai csak néznek, és nem tudják, hogy mit kezdjenek ezzel a drága ténnyel.
A tudomány sasszárnyai sosem fognak elvinni senkit az Istenig, a kutatók fizikai szemei nem fogják meglátni az Istent.
Velünk az Isten: a pokol retteg, a Sátán pedig remeg a félelemtől, amint meghallja ezt.
A Sátán, ha kísérteni jön hozzád és suttogni kezded, hogy „velünk az Isten”, ő meghátrál. Összeomlik, amint meghallja ezt a nevet.
Velünk az Isten: az Isten munkatársainak ereje. Emiatt hirdetik az evangéliumot, térdelnek le imádkozni, mennek el idegen földre hirdetni az Isten örömhírét, emiatt vállalják a mártírhalált is, a Krisztus megvallásáért.
Velünk az Isten: a szenvedők vígasza, az Istent szeretők nyugalma a sok szenvedés és munka után.
Velünk az Isten: Az örökkévalóság dallama, a megváltott ember éneke, a mennyei énekkar örök éneke.
Velünk az Isten.


IMA: Magasztallak Istenem, hogy nem kell többé egyedül élnünk életünket. Ma is kész vagy életünk része lenni a Szentlelked által. Át akarom adni magam Neked teljesen. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2021. december 21., kedd

Az Atya egyszülöttjének dicsősége

Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal. János evangéliuma 1. fejezet 14. vers



Jézus Krisztus halandó emberré vált, hogy szenvedhessen és meghalhasson az emberiség bűneiért a kereszten.
A római birodalom rendszeresen végzett ki embereket keresztre feszítés által. Könnyen előfordulhatott az is, hogy valakit ártatlanul végeztek ki pusztán azért, mert valamilyen okból szemet szúrt a római birodalomnak.
Jézus halála sem lenne különleges, ha nem tudnánk, hogy Ő a Krisztus, az Isten megtestesült szava.
Ha viszont megérted, hogy Ő azért halt meg, hogy végleg legyőzze a bűnt és a halált, akkor nem hagyhatod szó nélkül szenvedését, kereszthalálát és feltámadását.
Az apostolok és sokan mások személyesen láthatták a megtestesült Krisztus dicsőségét, aki közöttük élt, járt és beszélt velük.
Meglátod-e a karácsonyi jászolban a testté lett Ige csodálatos igazságát?
Ha nem látod meg, akkor nem fogod meglátni Krisztus dicsőségét és az ünnep igazi jelentőségét sem.
Ha viszont megnyitod szívedet az Ő igazi dicsősége előtt, akkor minden értelmet nyer.


IMA: Istenem, kérlek téged, hogy nyisd meg szívemet, szemeimet, életemet a Krisztus dicsőségének világosságára. Hadd lássak, érezzek, éljek, ünnepeljek ennek a dicsőségnek fényében. Ámen.

2021. december 20., hétfő

Isten megtestesült

Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal. János evangéliuma 1. fejezet 14. vers



Rohanó világunkban hozzászoktunk a rövid, velős hírekhez. Nincs időnk, kedvünk, türelmünk beleásni magunkat a dolgok lényegébe éppen ezért lehetünk felületesek életünk dolgait illetően.
Talán azért van az is, hogy a karácsonyi képeslapokon, üzenetekben néhány mondat van csupán. Már megvannak a jól bevált jelmondatok: „Boldog karácsonyt! Áldott ünnepeket! Boldog új évet!”
Ezekkel nincs is gond csak akkor, ha felületesen mondjuk és fogadjuk őket és ez a felületesség jellemzi az ünneplésünket, életünket.
A Karácsony lényege nagyon röviden megfogalmazható: „Az Ige testté lett, közöttünk lakott.” Erre emlékezünk.
Akár így is köszönthetnénk szeretteinket Karácsony alkalmával és így esélyt adnánk nekik, hogy kicsit elgondolkozzanak ezen a kivételes üdvözleten.
Ha mélyebbre akarsz menni a hited dolgában, akkor hadd kérdezzem meg tőled: Tényleg elhiszed, hogy az Ige, vagyis Jézus Krisztus testté lett?
Sokan ünneplik idén is a Karácsonyt úgy, hogy egy szót sem hisznek el Isten testet öltésének történetéből. Minden embernek jól esik a pihenés, szórakozás, evés-ivás az ünnepi időszakban.
Isten megtestesült világossága: Jézus Krisztus minden ember életét kész beragyogni. Ahogyan a nap kész bevilágítani az egész világot, de mégis vannak emberek, akik egy barlang sötétségében húzzák meg magukat és nem kérnek a napfényből.
Mit jelent a számodra a tudat, hogy a Szentlélek által Isten ma is köztünk él és kinyilatkoztatja magát azoknak, akik őszintén keresik Őt?


IMA: Istenem, nem akarok többé felületes életet, ünneplést, kereszténységet. Szeretném megérteni a Te szereteted mélységét, a Te jelenléted világosságával ragyogd be egész lényemet. Krisztus nevében, Ámen.

2021. december 19., vasárnap

Örömhír Istentől

A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban."       Lukács evangéliuma 2. fejezet 12. vers



A pólyába csavart, jászolban fekvő csecsemő látszatra csak egy csecsemő volt, de mégis sokkal több volt annál.
Abban az időben egy szegény család csak egy ilyen rögtönzött pólyába tudta csavarni gyermekét. Azonban még a szegény családokra sem volt jellemző, hogy az újszülött kisgyermeküket jászolba fektessék.
Ez nem volt véletlen. Olyan egyedi jelként szolgált ez, hogy ez alapján a pásztorok megtalálhatták a gyermeket és kétségkívül tudhatták, hogy jó helyen járnak. Meggyőződhettek róla, hogy Isten testet öltött szavát találták meg.
Az Isten szavát, ígéretét hittel kell párosítanod, de ha ezt megteszed, magad is meg fogod tapasztalni, hogy amit az Isten mond az érvényes és igaz.
Egy dolog meghallgatni az örömhírt, amit az angyalok hirdetnek, de hány ember indult volna el ténylegesen keresni a jászolban fekvő, bepólyált gyermeket?
Krisztus mondja, hogy aki hallja az Isten szavát, de nem cselekszik azzal összhangban, hasonlatos ahhoz az emberhez, aki homokra építette a házát majd a vihar romba döntötte azt.
Pedig aki hitben jár, az megtapasztalhatja ma is, hogy az Isten szava igaz és mindig érdemes azzal összhangban cselekedni.
Isten azt szeretné, hogy az örömhírt meghallgasd és indulj el, cselekedj azzal összhangban. Akkor is, amikor ez látszólag ellentmond a te vagy a környezeted logikájának.
Hiszen a jászolban általában szalma vagy marháknak való eleség szokott lenni. Nemde? Minek keresne egy ember pólyába csomagolt gyermeket jászolban?
Mondjuk azért, mert bízik Isten szavában és meg akar győződni róla, hogy amit Isten mond, az valóban úgy van.
Meglátogatott már Isten a mostani életkörülményeidben? Esetleg kész vagy arra, hogy erődet, kíváncsiságodat, törekvésedet Isten szavával összhangban cselekedve hasznosítsd?
Isten számodra is fontos üzenetet tartogat ezen a Karácsonyon. Kérdés, hogy meg fogod-e hallani az Ő szavát? Érdemes lesz figyelned az Ő üzenetére.


IMA: Istenem, segíts nekem a Te szavadban vetett hitben cselekedni elsősorban és ne a magam logikájára támaszkodni csupán. Szólj hozzám a mai napon, ebben az időszakban, mert meg akarom hallani üzenetedet és szeretnék azzal összhangban cselekedni. Krisztus nevében, Ámen.

A közösség, amely felemel

Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülálló...