2023. augusztus 12., szombat

Látszat vagy igazi szabadság?

Történt pedig egyszer, hogy amikor az imádkozás helyére mentünk, egy szolgálóleány jött velünk szembe, akiben jövendőmondó lélek volt, és jóslásával nagy hasznot hajtott gazdáinak. Követte Pált és minket, és így kiáltozott: "Ezek az emberek a Magasságos Isten szolgái, akik az üdvösség útját hirdetik nektek!" Apostolok Cselekedetei 16. fejezet 16-17. vers



Pál és Silás a Filippiben lakóknak beszélt az Istenről és az Isten tervéről, miközben egy fiatal lány szegődött a nyomukba, aki látszólag megerősíteni akarta kijelentéseivel az Isten embereit. Úgy nézett ki, hogy akadt egy fiatal rajongójuk.
Mit szólnál hozzá, ha nyomodba szegődne egy ismeretlen és dicsérő szavakat kiabálna neked és rólad? Biztosan furcsa lenne neked, de talán te is azt gondolnád, hogy ha dicséretet mond akkor biztosan jó szándék vezérli.
A valóságban ezt a lányt rabszolgaként tartották a gazdái és szellemi értelemben megszállott volt. Pál apostol átlátott a lány szép szavain és meglátta a gonosz erőket, amelyek belülről emésztették.
Részvétet tanúsított a lány iránt és Jézus Krisztus nevében kiűzte belőle a gonosz lelket. A lány pedig szabad lett.
Talán te is voltál már olyan helyzetben, hogy valaki érdeklődött felőled, és sok-sok dolog emésztett, sok-sok dolog nem volt a helyén, de mégis olyan dolgokat mondtál, amelyekkel ezt leplezni próbáltad. Olyan dolgokat, amelyekkel azt próbáltad érzékeltetni, hogy veled minden rendben van.
Talán túl nagy volt a büszkeséged ahhoz, hogy beismerd segítségre van szükséged. Isten lát téged úgy ahogyan vagy és szeretetteljes részvéttel néz rád.
Szeretné, hogy ne csak a látszat szerint légy szabad, hanem valósággal. Akár félelem, harag, kétely, kapzsiság tart fogva, néha talán te is úgy érzed, hogy felemészt.
Jézus Krisztus ereje meg tud szabadítani ezektől. Ne arra figyelj, hogy mindig azt mondd, ami helyes, inkább engedd, hogy Isten mindent helyrehozzon benned.

IMA: Istenem, szeretném megosztani veled a küzdelmeimet és szeretném azt is, hogy egy bizalmas barátommal is megoszthassam. Segíts ebben, Krisztus nevében, Ámen.

2023. augusztus 11., péntek

Mire összpontosítod a figyelmed?

Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre. Korintusiakhoz írt első levél 9. fejezet 8. vers



Tegyük fel, hogy azt mondom neked menj be az előtted levő szobába és mondd meg, hogy mik azok a dolgok, amik fekete színűek. Be fogsz menni és nem fogsz észrevenni semmi mást, csak a fekete színű dolgokat. Miért? Mert a figyelmed a feketére lett kiélezve azáltal, amit mondtam neked. Lehetnek a szobában gyönyörű szép virágok, szép színek, de nem fogod észrevenni a legtöbbet. Ilyen az életünk is. Talán te is hálát adsz azokért a dolgokért, amik neked nagy dolgoknak tűnnek: a mindennapi kenyérért, egy ismerősöd gyógyulásáért, de mi van azzal sok-sok áldással, amit ezeken felül kapsz? Tudom, hogy vannak emberek, akik semmiért sem tudnak hálát adni, annyira a rosszra van fordítva a figyelmük. Történik jó is az életükben, de egyszerűen nem veszik észre. Isten minden kegyelmét árassza rád, de ezt nem biztos, hogy észreveszed: ha van hol lakj, ha tudsz még mozogni, ha tudsz még valamilyen szinten gondoskodni magadról, ha vannak barátaid, családtagjaid, testvéreid stb. stb., nagyon áldott ember vagy. Igen! A te életedben is vannak és lesznek "fekete foltok". Megpróbáltatások, fájdalmak, küzdelmek, mint ahogy minden halandó ember életében. Akár úgy is dönthetsz, hogy a figyelmedet áthelyezed Istenre és azokra az áldásokra, amelyeket a nehézségek között és ellenére osztogat neked. Hiszed, hogy Isten bőségesen rád árasztotta kegyelmét? Mik azok a dolgok, kik azok a személyek, akik Isten gazdag kegyelmének látható jelei az életedben?


IMA: Istenem, szeretnék naponta leírni néhány dolgot egy füzetbe amelyek a Te gazdag kegyelmed áradásának bizonyítékai. Szeretnék egyre jobban tudatában lenni áldásaidnak, kegyelmednek. Krisztus nevében, Ámen.

2023. augusztus 10., csütörtök

Erőre van szükséged

De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. Korintusiakhoz írt második levél 12. fejezet 9. vers



Amikor néhány éve elkezdtem rendszeresen mozogni, figyelmeztettek a fokozatosság elvére. Nem szabad túl nagy célt kitűzni az elején. Először egy rövid séta, utána egy hosszabb séta, majd szobakerékpározás 20 perc és lassan, fokozatosan növelni a teljesítményt és a mozgásra szánt időt.
Azt is tapasztaltam, hogy amikor nem vettem figyelembe a fenti tanácsokat, akkor nagyon elfáradtam testileg és ez kihatott a lelkemre is.
Amikor beteg vagy, akkor ez nagyon is hatással van a lelkedre, lelki világodra is. Az Isten azt mondta Pálnak, hogy az Ő ereje akkor tud leginkább célhoz érni, amikor erőtlenség lakozik benne.
Érthető. Amikor testi és lelki erőd végéhez érsz, csakis az Isten ereje tud megnyilvánulni életedben. Ilyenkor pedig senki nem fogja összetéveszteni az Isten erejét a te erőddel.
Jézus Krisztus ereje olyan hatalmas, olyan csodálatos, hogy meg tud ragadni téged életed leggyengébb perceiben és nagyon erőssé tud tenni.
Ezt hajlamos lehetsz éppen azért elfelejteni, mert nem jutsz el gyakran arra a pontra, hogy úgy érezd teljesen erőtlen vagy.
Ha van bármi életedben amiről úgy gondolod, hogy gyengévé, fáradttá, erőtlenné tesz, vidd az Istenhez.

IMA: Istenem, Te erősíts meg engem az erőtlenségemben, hogy egyedül a Te neved dicsőüljön meg életemben. Krisztus nevében, Ámen.

2023. augusztus 9., szerda

Uralkodik a nagybetűs Úr!

Uralkodik az ÚR! Vigadjon a föld, örüljön a sok sziget! 97. Zsoltár 1. vers



Életünk során sok-sok kis rovarra lépünk úgy, hogy észre sem vesszük. Éreztél már lelkiismeretfurdalást azért, mert agyoncsaptál egy legyet vagy egy szúnyogot? Én még sosem. A zsoltáríró nem a saját nagyságával, eredményeivel dicsekszik, hanem saját kicsinységét mutatja be a nagy Istennel összehasonlítva önmagát.
Amint meglátod milyen kicsiny kis porszeme vagy a világmindenségnek, máris sok mindent meg fogsz érteni Isten igazságával és a világmindenséget fenntartó hatalmával kapcsolatosan.
Nem tudod irányítani a ködöt, a fellegeket, a tüzet, a villámokat. Isten mindezeket irányítani tudja, a nemzetek pedig félelmükben megfutamodnak. Jelenlétében a föld megremeg, a büszke hegyek pedig megolvadnak.
Amikor el vagy telve önmagaddal és csak önmagad nagyságáról tudsz gondolkodni és áradozni, voltaképp Isten ítélete alá kerülsz.
Mindazok, akik Isten helyett önmagukat imádják, meg fognak szégyenülni.
A teremtett világ örömmel hirdeti Isten dicsőségét, ideje hát neked is megalázkodnod és elfoglalni helyed az Istent dicsőítők seregében.
El akarod ismerni, hogy a nagy Isten előtt jelentéktelenül kicsiny vagy?
Kész vagy csatlakozni a hangyákhoz és a világ legkisebb teremtményeihez és dicsőíteni a nagy Istent?
Valld meg te is: „ Mert te vagy, Uram, a legfenségesebb az egész földön.”
Amint megérted, hogy mennyire nagy Istened van és te mannyire kicsiny vagy mellette, azt is meg fogod érteni, hogy mennyire nagy szeretetet tanúsított feléd a nagy Isten.



IMA: Mindenható Isten, segíts meglátnunk, hogy végtelenszer nagyobb vagy bármelyik földi teremtményednél. Segíts örömmel dicsőíteni Téged, mert uralkodsz az egész világmindenség felett. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2023. augusztus 8., kedd

Krisztusban meggyökerezve

De áldott az a férfi, aki az Úrban bízik, akinek az ÚR a bizodalma. Mert olyan lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely a folyóig ereszti gyökereit, és nem fél, ha eljön a hőség, lombja üde zöld marad. Száraz esztendőben sincs gondja, szüntelenül termi gyümölcsét. Jeremiás könyve 17. fejezet 7-8. vers




Olyan útra lépni, amelyen még sosem jártál félelmetes lehet. Ezt az utóbbi időben én is tapasztaltam, hiszen már többször is, az Isten arra vezetett, hogy sok száz kmre utazzak az otthonomtól és ott kezdjem el életemnek egy új fejezetét. A döntés előtt sokat tépelődtem, mert féltem megtenni az első lépést. Féltem hatra hagyni a jól megszokott életemet. Azt vettem észre, hogy sok " Mi lesz, ha..." kezdetű kérdés kavarog a fejemben. Az ismeretlen titokzatossága izgalmas, de ugyanakkor sok bizonytalansággal jár.
Olyan ember vagyok, aki nem szeretem a túl sok ismeretlent az élet egyenletében, mert szeretek tervezni és azt gondolni, hogy ezzel a legtöbb dolgot irányíthatom. Azt viszont meg kellett értenem, hogy Isten egy teljesen új dologra hív és azért teszi ezt, mert minden bizonnyal erre van szükségem.
Isten nem szeretné, hogy elkényelmesedjek a megszokott hitéletemben és önelégültté váljak és hiszem, hogy rád nézve sem ez az elképzelése.
Isten szava élő és cselekvő. Isten pedig erre akar hívni téged is. Ha engedsz Isten szavának, te is élő és cselekvő életet fogsz élni.
A parkban sétálva, az új környezetben gyönyörű fákat láttam, de tudom, hogy a gyökerek, amelyeket nem látok, sokszor nagyobbak, mint a fa látható részei. /
Ezeken a gyökereken keresztül jut vízhez és táplálékhoz a fa. Minél mélyebb a gyökér, annál nagyobb viszontagságokat bír el a fa. Olyan szomorú olyan keresztény emberekkel találkozni, akik a maguk módján törekszenek, keresnek, erőlködnek, de nincsenek meggyökerezve Krisztusban. Ennek következtében pedig mindenféle tévtanításnak bedőlnek és a hitető gyakran úgy dobálja őket jobbra-balra, mint ahogyan a tenger hullámai a száraz falevelet.  A fenti Igében, Isten a fákhoz hasonlítja a Krisztus követőit.
Ha szeretnéd, hogy ismeretlenben, bizonytalanságban, válságban és az élet sivárságában is gyümölcsöző életed legyen, akkor mélyen meg kell gyökerezned a Krisztusban vetett hitedben.
Így a Szentlélek által mindig megfelelő és bőséges táplálékot fog kapni lelked, ahhoz, hogy örökérvényű gyümölcsöket teremj. Ne fél hát! Számolj le a félelmeiddel és gyökerezz meg ott, ahol Isten akar látni. Ha így teszel, akkor az Isten áldásainak végtelen, kiapadhatatlan tárháza fogja biztosítani azt, hogy friss, gyümölcstermő és félelmet legyőző életed legyen.



IMA: Istenem, mutasd meg nekem, hogy miként terjeszthetem ki életem fájának ágait úgy, hogy új módokat találok a szolgálatra. Segíts meggyökerezni Krisztusban és az Ő erejében, hogy ne féljek az ismeretlentől. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. augusztus 7., hétfő

Isten szereti a népét

Ezt mondta nekem az Örökkévaló: „ Hóseás, ismét indulj el, és szeresd azt a házasságtörő asszonyt, aki másnak a szeretője! Úgy szeresd, mint ahogyan az Örökkévaló szereti Izrael népét, annak ellenére, hogy ők más istenekhez fordulnak, és szeretik a bálványoknak felajánlott aszalt szőlőt.
Hoseás könyve 3. fejezet 1. vers




Isten azt mondta Hoseásnak: Menj ismét, és keresd meg a feleségedet, aki elhagyott téged! Nagyon fontos dolgot mond az Ige: "úgy szeresd, mint ahogyan az Örökkévaló szereti a népét! Itt nemcsak Izraelre kell gondolnunk, hanem prófétikusan gondolhatunk Isten szeretetére az egész világ iránt. Menj és találd meg még egyszer! Isten is így szerette az ő népét, akik más istenek után jártak, egyszóval olyanok voltak, mint a mai társadalmunk, amelyik Isten szeretete helyett, inkább a vagyontárgyakat és azt szereti amit ez a világ kínál. Ezekben próbál szeretetet, célt találni és nem az Isten szeretetében. Ez egy szívet tépő folyamat lehetett Hóseás számára. Megkeresni a feleségét, aki ex prostituáltként, visszatért a régi életéhez. Hol tudta megtalálni őt Hóseás? Milyen fájdalmas keresés lehetett az? Olyan környékre kellett mennie, amiről mindenki azt mondta, hogy nem tisztességes környék, nem illik oda menni! Isten emberének főleg nincs mit keresnie olyan környéken! De ott van Hoseás! Kit is keresett ő? A feleségét!
A második versben így folytatódik a történet: "Tehát elmentem, és elvettem azt az asszonyt, miután kifizettem érte 15 sékel ezüstöt és másfél hómer árpát." Várjunk! Hiszen ez az asszony, a feleséged Hóseás! Már rég hozzád tartozik! Hóseás kereste a feleségét, akit talán megláncolva talált meg egy piacon, ahol egy emberkereskedő el akarta adni a legtöbb pénzt ajánlónak. Hóseás pedig meglátta ebben a szerencsétlen nőben, a 3 gyermekének az anyját, a feleségét, de hiába mondta, hogy az az ő felesége! Ki kellett fizetnie érte a megszabott árat! És Hóseás kifizette az árat az asszonyért! Azért fizetett, aki már rég hozzá tartozott! Remélem megérted, hogy Hóseas a Krisztus előképe, te és én pedig, semmi kétség, Gómerhez, Hóseas feleségéhez vagyunk hasonlók. A Biblia szerint, az Istené a föld és annak teljessége! Az egész emberiség, a teremtő egyedi tulajdonát képezi! Kétezer évvel ezelőtt, mégis a legmagasabb árat fizette ki azért az emberiségért, amelyik már amúgy is az ő tulajdona volt. Elküldte Krisztust, aki a vérét ontotta, hogy visszavásárolja azt, ami jogosan már az övé. Mennyibe kerül? Mi az ára? Kérdezhette Hóseás, és elővette a pénzt! Mit érezhetett a felesége, amikor ránézett Hóseás? Valószínűleg lehajtotta a fejét szégyenében, és arra gondolt: Én elhagytam őt, de ő megtalált. Elhagytam a 3 gyerekünket, és ő mégis hajlandó fizetni értem. Más emberek azért fizettek érte, hogy kihasználják! Hóseás azért fizetett érte, hogy szabadságot és gyógyulást hozzon az életébe! Az 5. vers egy prófétikus üzenettel folytatódik: " De azután majd odafordulnak az Örökkévalóhoz, Istenükhöz, és Dávid utódához, királyukhoz. A jövőben majd tisztelettel és félelemmel fordulnak az Örökkévalóhoz, és az ő áldásaihoz." Ez az evangéliumnak az előképe. Hóseás fizetett a feleségéért, amikor az még bűnökben volt. Ugyanakkor beszél, jövendöl arról, hogy fog jönni Dávid király utódja, akihez majd odafordulnak az emberek! Ez az idő most van! Eljött a mi Hóseásunk! Eljött a megváltásunk! Ő megtalált téged, és megtalált engem! Elment érted, lehajolt érted a legnagyobb mélységbe! Ahogy Hóseás a felesége megmentésén fáradozott, úgy Krisztus az emberiség megmentésén fáradozik! Amikor Isten megtalált téged! Amikor Isten megtalált téged, nem voltál nagyon szép, és csinos és nem voltál nagyon elegáns állapotban! Fogoly voltál! Mezítelen voltál! Bűnös voltál, ahogy én is! De a mi csodálatos, kegyelmes, szerető Istenünk azt mondta: Mi az ára? Mi az ára? Az egyszülött fiad vére! Csakis és kizárólag ez az ára! Ki tudtuk volna fizetni a szabadságunk árát? Soha! Isten azt mondta: Rendben van! Elküldöm a Fiam!
J. Smith

IMA: Atyám, köszönöm, hogy fizettél a szabadságomért. Köszönöm, hogy erre a szabadságra hívsz minden ember a Veled való kapcsolatban. Segíts mindig Rád figyelni, hogy sose térjek el a te beszédedtől se jobbra, se balra. Krisztus nevében, Ámen.

2023. augusztus 6., vasárnap

Isten nem mond le az övéiről

Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet! - mondja Istenetek. Szóljatok Jeruzsálem szívéhez, és hirdessétek neki, hogy letelt rabsága, megbűnhődött bűnéért, hiszen kétszeresen sújtotta az ÚR keze minden vétkéért. Ézsaiás könyve 40 fejezet 1-2. vers



Ézsaiás idejében, Isten kemény ítélete jött az Ő népére, mert habár figyelmeztette őket Isten és adott nekik türelmi időt is a megtérésre, a bűnös utak felszámolására, a nép nem vette komolyan a kegyelem és a bűnbánat idejét. Isten pedig maga a nagybetűs szeretet, de nem szabad elfelejteni, hogy Ő akkor sem, most sem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Sokszor figyelmeztette Isten az Ő népét próféták által. Ahelyett, hogy a nép bűnbánatot tartott volna, még leleményesebb lett a bűnöket illetően, ezzel pedig magára vonta az Isten haragját.
Isten népe nem akartam megbecsülni az ígéret földjét, amiért nem ők dolgoztak, amit nem ők virágoztattak fel, és amit nem saját erejükből foglaltak el, hanem Isten hatalma és támogatása által.
Ennek következményeként Isten Babilonba száműzte engedetlen népét. Isten viszont nem olyan, mint az emberek. Az emberek újra és újra ígérték, hogy megtérnek, de mégis a bűnhöz fordultak újra és újra.
Isten megtartja ígéreteit. Az övéit azért helyezte a világba, hogy az Ő világosságát közvetítsék hibáik és bűneik ellenére.
Éppen ezért hirdette Ézsaiás az Isten helyreállítással kapcsolatos örömhírét. Miközben a nép még a babiloni fogságban szenved, Isten a reménység üzenetét közvetíti neki. A népnek tudnia kellett, hogy van bocsánat lázadásukra. Isten neked is ezt üzeni ma. A te életed is megszabadulhat a bűnök rabságából és helyreállhat Jézus Krisztus által.
Krisztus teljesen megfizetett bűneinkért. Mindazok, akik bűneik miatt önmagukat száműzték Isten jelenlétéből, visszatérhetnek a megbocsátás ígéretének földjére, ha bűnbánatot tartanak és elfordulva bűneiktől az Isten felé fordulnak teljes szívükkel.
Úgy érzed neked is szükséged van egy második esélyre Istentől? Kész neked is megadni. Nézd csak mit kell tenned: „ Tartsatok tehát bűnbánatot, és térjetek meg, hogy eltöröltessenek a ti bűneitek; hogy eljöjjön az Úrtól a felüdülés ideje, és elküldje Jézust, akit Messiásul rendelt nektek.” ( Apostolok Cselekedetei 3:19-20)
Alázd hát meg magad az Isten előtt, hogy felemelhessen téged is. ( Jakab 4:10)



IMA: Istenem, köszönöm, hogy a második esély Istene vagy. Köszönöm, hogy nem mondasz le rólam sem. Állíts helyre minket, hogy szolgálatodba állhassunk és a Te világosságod hordozói lehessünk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...