2023. május 27., szombat

Csak egy napra!

Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja. 
Máté evangéliuma 6. fejezet 34. vers 



Nem kutatom a jövendőt,
várjanak bár hosszú évek.
Naponként hordom keresztem,
csak napokból áll az élet!

Egy nap gondja sose súlyos,
egy nap terhe sose fáraszt.
És az erő mindig oly nagy
mit rám az Ég kiáraszt.

Csak egy napra, csak egy napra
adj erőt és győzedelmet!
Csak egy napra, mindig mára
S holnap mindent újra kezdek!

Csak egy napra legyen enyém
hit, szeretet, remény, jóság,
S naponkénti győzelmekből
lesz az örökkévalóság.

Mindennapi kenyerünket
lelki-testi táplálékban
csak naponként add meg nekünk,
s akkor bízva, bátran lépünk,
bár előttünk szakadék van.

Csak egy napra! Így épül föl
míg a célhoz el nem érek,
naponkénti győzelmekből:
diadalmas örök élet!
Haluszka Margit

IMA: Istenem, aggodalmaskodás, félelem és elégedetlenség helyett szeretnék a Te nyomdokaidban járni Istenem. Támogass engem ebben naponként. Krisztus nevében kérlek, Ámen. 

2023. május 26., péntek

Isten megtartja ígéreteit!

Péter így válaszolt: "Ha meg is kell halnom veled, akkor sem tagadlak meg." Ugyanígy beszélt a többi tanítvány is. Máté evangéliuma 26. fejezet 15. vers




Amikor két fiatal ismerkedik, és igazán megszeretik egymást, egyenes következménye lesz az, hogy el akarják kötelezni magukat egymás mellett egy életen át.
Ilyenkor a fiatalember megkéri a hölgy kezét, a hölgy pedig természetesen igent mond.
Vannak azonban olyan párok, akik ilyenkor elgondolkodnak azon, hogy vajon 10 vagy 20 év múlva is szeretni tudják-e azt, akivel készülnek összekötni életüket?
Ez a fajta ingatagság mutatkozott meg Péternél is. Mielőtt Krisztus elfogták, Péter azt mondta: „Ha meg is kell halnom veled, akkor sem tagadlak meg." Ugyanígy beszélt a többi tanítvány is.” Jézus Krisztusnak tette Péter ezt a szép fogadalmat, majd később, még azon az éjszakán azt is letagadta, hogy valaha ismerte Őt.
Amikor viszont rádöbbent, hogy mit tett, kiment és keservesen sírt, gyászolt a bűnei miatt.
Péter sírt és gyászolt, mert megszegte azt a fogadalmát, amit a legjobb barátjának tett. Ezzel megszakadt a közössége és a barátjával kötött szövetsége.
Ekkor valószínű Péter önmagával is küszködött. Azzal, hogy kicsoda ő valójában? Az, aki azt fogadta, hogy akár meg is halna Krisztussal együtt vagy az, aki gondolkodás nélkül letagadta azt is, hogy ismeri Krisztust?
A szeretet által tett ígéret és szövetség meg fog maradni 10 vagy 20 vagy 50 év múlva is, hiszen a döntésünkön alapszik és nem pusztán az érzelmeinken. A döntésünk pedig Krisztusban gyökerezik, aki minden ígéretét megtartotta és megtartja, ez a biztos horgony pedig segít abban, hogy mi is hűségesekké váljunk, vigyük hűtlenségünket Krisztus elé, aki meg tud bocsátani és Szentlelke által hűségessé, szilárd jelleművé, kősziklává tud tenni minket is. Ezáltal pedig gazdag, örömteli, és békességgel teljes közösségünk lehet Istennel és embertársainkkal is.


IMA: Köszönjük Jézus Krisztus, hogy Te minden ígéretedet megtartottad és megtartod, ezzel pedig biztos horgony vagy számunkra ebben az ingatag világban. Magasztalunk azért, mert megváltottál minket, még akkor is, ha tudtad, hogy mi megszegtük ígéreteinket. Ámen.

2023. május 25., csütörtök

Ne félj, csak higgy!

Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra.
Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk,
Korintusiakhoz írt második levél 4. rész 16-17 vers



Ha éjszaka vesz körül és sötétség,
s nem látsz utat a pusztaságon át,
Valaki ott van veled és vezérel
hűségesen, átszegezett kezével.
Ne félj, csak higgy! Neki gondja van rád!


Bízhatsz benne! Mért csüggednél, remegnél?
Engedj néki, ha próbál, tisztogat!
Ismer! Elmondhatsz mindent. Érti, hallja.
Ha elfáradtál, hordoz erős karja.
Ne félj, csak higgy, és vesd rá gondodat!


Veled az Úr a szenvedés tüzében.
S ahogy az ötvös perceket figyel,
hű tekintete őrködik feletted:
drága aranya tűzben el nem veszhet.
Ne félj, csak higgy! Idején kiemel.


IMA: Istenünk, szeretnénk bízni Benned. Akkor is, amikor nem úgy mennek a dolgaink ahogyan azt mi kigondoltuk vagy terveztük. Köszönjük, hogy Te akkor is vigyázol gyermekeidre és a szenvedéssel is tisztogatod, készíted őket mennyei örökségükre. Krisztus nevében segíts minket Benned hinni egyedül. Ámen.

2023. május 24., szerda

Lelkemet felüdíti

Az Úr az én pásztorom; nem szűkölködöm. Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem. Lelkemet felüdíti, igaz ösvényen vezet az ő nevéért.
23. Zsoltár 1-3. versek



A 23. zsoltár sokan a temetési szertartásokon olvassák fel. Talán azért, mert a felüdülésről, pihenésről szól és az Isten nélküli ember úgy gondolja, hogy az egyetlen enyhülést, pihenést, felüdülést hozó dolog a fizikai halál lesz a számára.
Keresztény életviteled során vannak időszakok, amiket inkább a sivataghoz hasonlítanál. Vannak olyan időszakok, amikor úgy érzed, hogy semmi sem történik, és lelkileg meddőnek érzed magad.
Isten ezekben az időkben is munkálkodik gyermekeiben. Talán ilyenkor nem érzed, nem látod, de Ő akkor is munkálkodik.
Ha Istenben bízol, észre sem fogod venni az átmenetet a kopár, szikkadt föld és a füves legelők között. Isten fel fogja üdíteni lelkedet és igazi lelki nyugalmat, pihenést fog adni neked már a földi életed során.
Ha éppen ma érzed úgy, hogy sivár az életed, a lelked mintha egy forró sivatagban lenne, ne add fel a reményt!
Kiálts Istenhez és engedd, hogy füves legelőre, csendes vízhez tereljen téged. A felüdülés, a gyógyulás, a helyreállás ideje ma jött el a lelked számára.


IMA: Istenem, kérlek, üdítsd fel lelkemet. Az élet vizének forrása által elégítsd meg lelkemet. Krisztus nevében, Ámen.

2023. május 23., kedd

A szeretet illata

Amikor Betániában a leprás Simon házában volt, és asztalhoz telepedett, odament egy asszony, akinél valódi és drága nárduskenet volt egy alabástrom tartóban: ezt az alabástrom tartót feltörte, és ráöntötte a kenetet Jézus fejére. Egyesek bosszankodtak magukban: "Mire való a kenetnek ez a pazarlása? Hiszen el lehetett volna ezt adni több mint háromszáz dénárért, és a pénzt a szegényeknek szétosztani." És megharagudtak az asszonyra. Márk evangéliuma 14. fejezet 3-5. versek



Egy asszony különleges módját választotta a Krisztus iránt érzett szeretetének kifejezésére. Fogta a legjobb, legdrágább parfümöt és ráöntötte a kenetet Jézus fejére és lábaira.
Mi késztette erre? Igaz, hogy a cselekedete profetikus volt, hiszen Krisztus halála utáni bebalzsamozására mutatott, de az asszony biztosan nem tudatosan tett erre utalást.
Egyszerűen valamilyen oknál fogva szerette Jézust és a szeretetét ezzel a valóságos áldozattal akarta kifejezni.
Hogyan lehet a te életed is olyan, hogy terjessze Krisztus kegyelmének jóillatát? Hogyan fejezheted ki embertásaid felé annak a szeretetnek egy töredékét, amit Krisztus áldozata által kaptál?
Legtöbbször egyszerűbben és gyakorlatiasabban, mint gondolnád.
Légy olyan, mint ez az ismeretlen asszony, aki több mint egy éves keresetét öntötte ki Jézus Krisztusra a drága kenet által.
Add át te is teljesen magad Krisztusnak. Krisztus is odaadta magát teljesen helyetted és meghalt, hogy az Ő jóillatának hordozója lehess.
Mindig lesznek Júdások, akik látszólag a jószándék és az erkölcs harcosai, de az álarc alatt nem többek, mint Krisztus ellenségei és önző tolvajok. Tolvajok, akik meglopják Krisztust dicsőségétől, és akik ahelyett, hogy Krisztus jóillatát terjesztenék, saját önzésük bűzével lépnek fel újra és újra. Lesznek olyan emberek, akik azért fognak haragudni rád vagy éppen vádolni téged, mert ők nem szeretik Krisztust őszinte szívükből és zavarja őket, hogy van, aki igen. Te ne velük foglalkozz. Csak nézz Krisztusra és hallgasd az Ő szavát. Ő biztos lehetsz benne, hogy őszinte szereteted nem fogja sem elutasítani, sem megvetni. 
Döntsd el, hogy te ki akarsz lenni?


IMA: A Te kegyelmed jó illata kitöltetett életünkbe. Hadd tudjam képviselni ennek a kegyelemnek jóillatát akárhova megyek. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. május 22., hétfő

"Barátok", akiktől Isten meg akar óvni 5. rész

A haragos ember viszályt szít, az indulatos ember sok bűnt követ el.                                         Példabeszédek könyve 29. fejezet 22. vers



A Bibliában sok-sok helytelen viselkedésű emberről olvashatsz, akikkel kapcsolatosan Isten óvatosságra int. Mi viszont, a mai napon ennek a sorozatnak a végéhez érkeztünk. Az utolsó kategória, akiket megemlítek neked, a mimóza lelkűek.
Biztosan vannak neked is nehéz napjaid, amikor nagyobb nehézségeken mész át vagy fáradtabb vagy, mint általában és emiatt érzékenyebb vagy arra, ami körülötted vagy veled történik.
Itt viszont azokról beszél a Szentírás, akikre általánosságban ez jellemző. Azok a "barátok", akik nagyon törékenyek.
Rendszerint tüneményesen működik velük a barátság, amíg mindenben egyetértesz velük és mindig azt teszed, amit ők kimondva vagy sokszor kimondatlanul elvárnak tőled. Ha nem egyezik a véleményed az övékkel, akkor ezt személyes támadásként értékelik és egyik percről a másikra dühbe gurulnak és mivel át is adják magukat az indulatuknak, sok meggondolatlan dolgot tesznek és mondanak.
Általában ők maguk nagyon nyersek és kíméletlenek tudnak lenni azokkal, akik iránt éppen negatív érzéseket táplálnak, de ha tükröt tartasz nekik és emiatt elkezdesz olyan szavakat használni velük szemben, amelyeket ők használnak másokkal szemben, rendszerint nem tudják elviselni.
Ezek az emberek rendszerint rendezetlen sérelmek és bűnök tömkelegét hordozzák életükben és éppen azért nem akarnak szembenézni önmagukkal, mert a múltban elkövetett bűnök és a nem rendezett sérelmek amúgy is emésztik és fájdalommal töltik el őket.
Ebből fakad, hogy rendszerint nem akarják elismerni problémáik vannak és nem jutnak el a segítségkérésig és a múltbeli sérelmek feldolgozásáig.
Gyakran hibáztatnak másokat és rendkívüli bizonytalanság jellemzi őket. Egyszer, egy ebbe a kategóriába tartozó ismerősöm, szemrehányást tett nekem, hogy nem tudom melyik buszjáraton ült és integetett nekem én pedig a járdán sétálva nem vettem őt észre. És igaza volt. Valóban nem szokásom a buszon ülő utasokat figyelni abban a reményben, hogy egy ismerősömet majd felfedezem és integethetek neki. :)
Figyelj hát oda, hogy milyen embereknek a szoros közösségében éled az életed, mert észrevétlenül arra az útra sodródsz, amin ők járnak és az lesz a sorsod, ami az övék.


IMA: Istenem, segíts nekem feldolgozni minden sérelmemet, letenni minden bűnterhemet és ellenállni az érzékenységnek, ami végső soron önzésből fakad. Segíts nekem bölcsen megválasztani barátaimat. A Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. május 21., vasárnap

"Barátok", akiktől Isten meg akar óvni 4. rész

Aki hízeleg embertársának, hálót vet annak lába elé. Példabeszédek könyve 29. fejezet 5. vers



Egy másik csoport, akiknek nincs mit keresni a barátikörödben: a hízelgők csoportja. Van az az ember, aki minden körülmények között igyekszik kritizálni téged. Ezt nyilvánvalóan nem szeretetből teszi akkor sem, ha általában ezt mondja. Ha szólsz hozzá, akkor megkeresi azt a szót, mondatot, amit félreértelmezhet és személyes támadásnak vehet. Ha pedig már tanácstalanságodban úgy döntesz inkább nem szólsz az illetőhöz, akkor azért fog kritizálni. Bármilyen kritikus emberről legyen szó, nem olyan veszélyes, mint az, aki hízeleg neked. A hízelgő kétszeresen hazudik neked.
Először is hazudik, amikor bizonyos dicsérő szavakat mond neked. " Milyen szépen áll a ruhád, milyen szépen énekeltél, milyen szép gondolatokat öntöttél szavakba, mennyire egyetértek veled, mennyire népszerű vagy az iskolában stb. stb.
A hízelgő azokat a "bókokat" amiket szóvá tesz, voltaképp nem gondolja komolyan. Nem ritka, hogy éppen az ellenkezőjét gondolja annak, amit neked mond. Gyakran megesik az is, hogy a dicsérő szavak, amelyeket a szemedben mond, egészen eltorzulnak, amikor a hátad mögött beszél valakivel. Téged dícsér szemedben, a hátad mögött pedig azon fáradozik, hogy rossz híredet keltse.
A második hazugsága a hízelgőnek a szándékában nyilvánul meg. Látszólag a legjobbat akarja neked, a leghűségesebb barátod, támogatód, de ezt a képet azért mutatja neked, mert valamilyen hátsó szándéka van. Ez a hátsó szándék sem nem egyenes, sem nem tisztességes. Ha az lenne, akkor nem kellene hízelgéssel lepleznie.
A kevésbé ártalmas oka a hízelgésnek az, amikor valaki annyira nem tud szembe nézni önmagával és az elhibázott döntéseivel, hogy a lelkiismeretének vádoló szavait mások hízelgésével szeretné csillapítani. Van aki tehát azért hízeleg neked, mert elvárja, hogy te is hízelegj neki.
Az ártalmasabb indíték az, amiről a fenti igeversben olvashatsz. A hízelgő csapdát állít annak, akinek hízeleg, hogy az illető belesétáljon gyanútlanul ebbe a csapdába.
A munkatárs aki megdicsér téged, amikor egy munkával kapcsolatos jó ötleted van, majd az első útja a főnökötökhöz vezet, hogy a sajátjaként adja elő az ötletedet és bezsebelje érte az elismerést.
Légy bölcs! Nem kellemes egy rosszindulatú, veled szemben általában kritikus embert elviselned, de egy ilyen ember legalább nyíltan elárulja viselkedésével, hogy nem a barátod és nem is akar neked jót.
A hízelgő viszont alattomos. Éppen ezért maradj távol tőle.

IMA: Istenem, taníts meg engem őszintén értékelni embertársaimban azt, ami dicséretre és bátorításra méltó. Óvj meg engem a hízelgéstől és a hízelgő hálójától. Krisztus nevében, Ámen.


Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...