2022. május 7., szombat

Isten hív téged

Az ÚR pedig eljött, megállt, és szólította, mint azelőtt: Sámuel, Sámuel! Sámuel pedig így felelt: Szólj, mert hallja a te szolgád. Sámuel első könyve 3. fejezet 10. vers



Képzeld el, hogy napjainkban Isten különleges üzenetet szeretne eljuttatni az emberiséghez és nem a pápához, lelkipásztorhoz, paphoz, valamelyik ország vezetőjéhez, hanem egy kis faluban levő egyszerű embert szólítana meg.

Sámuel idejében ritkaság volt, hogy az Úr szóljon valakihez akár hallható hangon, akár látomásban. A templomban ennek ellenére gépiesen, fásultan „szolgált” az idősödő Éli főpap és társai.

Háromszor szólította Isten a gyermek Sámuelt, de az öreg főpap csak másodjára gondolt arra, hogy talán az Isten szólítja őt.

Hányszor akart megszólítani téged Isten, de te nem hallottad vagy nem ismerted fel a neked címzett üzenetét?

Talán Isten adott neked is egy feladatot, utat, amit végig kell járnod. Tisztánlátásra van szükséged, hogy meg tudd különböztetni az Isten hívását és a saját vágyaid hívását.

Bármilyen szolgálat vagy hívás az Isten beszédének hirdetésére az Istentől kell, hogy induljon. Csak Ő tud igazi tüzet szítani a szívedbe.

Sámuelnek nehéz volt megosztani Éli főpappal az Isten üzenetét. Isten nem azért mondta Sámuelnek az üzenetet, mert „pletykálkodni akart”.

Sámuel volt érzékenyebb lelkületű és kész volt arra, hogy engedjen az Isten szavának.

Ha nem tudod még, hogy Isten miért teremtett téged, mi a célja veled, kérd Őt és meg fogja neked mutatni.

Ha Isten a szívedre helyezett valamit, tégy még a mai napon lépéseket annak megvalósítása érdekében.

Isten vezetni fog téged és ajtókat fog nyitni neked azért, hogy megvalósulhasson terve életedben.

Csak légy nyitott és engedelmes az Isten szavával kapcsolatosan.

IMA: Istenem, szeretnék figyelni a Te szavadra, vezetésedre. Olyan kiváltságos vagyok, hogy ma is szóltál hozzám. Krisztus nevében segíts szavad szerint járni. Ámen.


2022. május 6., péntek

Az ítélő és kegyelmes Isten

Amikor továbbra is faggatták, felegyenesedett, és ezt mondta nekik: "Aki bűntelen közületek, az vessen rá először követ. János evangéliuma 8. fejezet 7. vers



Egy nagyon erőteljes történet része a fenti néhány mondat, és olyan jó lenne, ha minden keresztény ember helyesen értelmezné és helyesen gyakorolná a fentieket.
Hallottam egy esetről, ami nagyon elszomorított. Egy ember, akire ránehezedtek bűnei, elment egy lelkipásztorhoz, hogy megvallja azokat és, hogy megkérdezze van-e bocsánat bűneire?
A lelkipásztor azt mondta: „Úgy gondolom olyan súlyosak a bűneid, hogy azokra már nincs bocsánat.”
A megterhelt bűnös elment és kiugrott a tizedik emeletről.
Isten arra hív téged, hogy legyen jó az ítélőképességed. Tudd, hogy mi a helyes és mi a helytelen, tudd, hogy ki az, aki testvéred az Úrban és ki az, aki csak úgy tesz, mintha a javadat akarná, de közben ragadozó farkas. Ez nem ítélkezés, hanem a dolgok helyes megítélése.
Emberek sorsa felett csak Isten mondhat ítéletet. Ő teremtett, Ő adott életet minden embernek és Ő fog ítélkezni is az emberek élete felett. Nem én és nem te döntöd el, hogy kicsoda méltó az Isten kegyelmére vagy ítéletére. Nem az a dolgunk, hogy a pokolig kárhoztassunk valakit vagy éppen a Mennybe emeljük őt.
Isten előtt minden ember vétkezett, tehát minden ember bűnös. Minden embernek szüksége van arra, hogy hittel Jézushoz jöjjön bűnei bocsánatát kérve.
A házasságtörésen kapott asszonyt csak Krisztus menthette fel, hiszen Ő maga halt meg az asszony helyett is. Kegyelmet hirdetett az asszonynak, mert Ő halt meg a bűneiért.
Akik valóságosan megragadták Isten bocsánatát, azok sosem veszik könnyelműen életükben a bűnt. Jól tudják, hogy Krisztus drága vérébe került, hogy szabaddá válhassanak a bűn rabságától.
A nőt vádlók közül talán némelyek ugyanazt a bűnt is elkövették, amivel az asszonyt vádolták. Ők viszont nem tudtak bűnbánatra jutni, Krisztus elé borulni bocsánatát kérve. Kicsit szégyenkeztek, majd tovább álltak és valószínűleg minden maradt a régi.
Ha már tapasztaltad, hogy megbocsátott neked Isten, akkor hívj minden bűnbánót Krisztus kegyelméhez.


IMA: Istenem, tudom, hogy vétkeztem ellened, és azt is tudom, hogy nincs jogom bárki élete felett ítéletet mondani. Az ítélet és a kegyelem is Nálad van. Segíts nekem ezt szem előtt tartani. Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 5., csütörtök

A nyelv hatalma

Mert sokat vétkezünk mindnyájan: de ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember, meg tudja fékezni az egész testét. Jakab levele 3. fejezet 2. vers



A nyelv sok kárt okozhat. Tönkre tehet igazi barátságokat, félreértéseket szülhet és falakat építhet még a testvérek közé is.

Minden ember mondott már élete során bántó dolgokat. Vannak olyan szavak, amiket jobb, ha nem mondunk ki sosem, de olyan szavak is vannak, amelyeket, ha nem mondunk ki, akkor vétkezünk.

Azt figyeltem meg, hogy akik mély sebeket képesek okozni szavaikkal, gyakran nagyon érzékenyek és töredékét sem bírnák el azoknak a sérelmeknek, amelyeket ők okoznak másoknak.

Egy lelki sebet pillanatok alatt okozhatsz, de annak gyógyulása hosszú időt vesz igénybe. Olyan embereket is ismerek, akik annyira mélyen megsebződnek, hogy évtizedek óta cipelik sebeiket és csak Isten tudja, hogy meggyógyulnak-e azokból valaha?

Egyetlen megoldás lelki sebeid biztos gyógyulására, ha teljesen átadod életed Jézus Krisztusnak. Őt azért sebezték meg, hogy az Ő sebei által meggyógyulhassanak lelki sebeid.

Sok sérelmet nagyon mélyre eltemethetsz, de Isten felszínre tudja hozni, meg tudja gyógyítani. Fájdalmas folyamat lehet, de szükséges, hogy megszabadulj az ártó, gyűlölet teljes szavak hatásától.

Talán neked is fáj, hogy negatív vagy sértő szavakat mondtak rólad, Isten meg tud gyógyítani. Isten az Ő szeretetét helyezheti a szívedbe még azokkal szemben is, akik megsebeztek téged.

Elmélkedj sérelmeid helyett az Isten Szaván, hogy meggyökerezz abban, amit Ő gondol rólad.


IMA: Istenem, gyógyíts meg engem az ártó szavak negatív hatásaitól. A Te szereteted vegye át a lelki sebek helyét, hogy építően beszéljek. Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 4., szerda

Emberi erő szemben az Isten erejével

Legyetek erősek és bátrak, ne féljetek, és ne rettegjetek az asszír királytól, meg a vele levő egész sokaságtól, mert velünk többen vannak, mint ővele. Ővele emberi erő van, mivelünk pedig Istenünk, az ÚR, aki megsegít bennünket, és velünk együtt harcol harcainkban. És megbátorodott a hadinép Ezékiásnak, Júda királyának a beszédétől.
Krónikák második könyve 32. fejezet 7-8. vers



Ezékiás, Júda királya, háborúban állt Szanhéribbel, Szíria királyával. Ezékiás minden intézkedést meghozott, ami hatalmában állt, hogy védje országát az ellenséggel szemben. Ennek ellenére a király tudta, hogy emberi számítás szerint hihetetlen túlerővel néznek szembe és nincs az a katonai szakértő, aki győzelmet jósolna Ezékiás hadseregének.
A király összegyűjtötte embereit és bátorította őket. Először is arra hívta fel a nép figyelmét, hogy legyenek erősek és bátrak. Nem az az erős, aki sosem fél, hanem az, aki nem engedi, hogy megbénítsa a félelem, hanem a félelem ellenére cselekszik.
Miért bizakodhatott Isten népe? Azért, mert az asszír királlyal emberi erő volt, de velük az Isten, Aki megígérte, hogy megsegíti népét és megharcolja harcait.
Látjuk Ukrajna esetében, hogy szinte az egész világ kifejezi együttérzését, de egyetlen ország sem áll mellé a harcban. Ennek megvannak az okai.
Isten nem ilyen Isten. Ő nem hagyja el gyermekeit a nehéz harcokban sem. Ő nem hátrál meg az emberi túlerővel szemben. Ő nem fogja azt mondani a legnagyobb szükség idején: „Ne haragudj! Nem tudok segíteni, mert nem fűződik érdekem hozzá. Nem éri meg nekem.”
Nem számít, hogy mivel állsz szemben, ha Istennel együtt harcolsz, a győzelem a tied.
Néha úgy tűnhet, a dolgok kicsúszhatnak az irányításod alól, és kilátástalanná vált a helyzeted. Amit azonban Istennel végzel, az nem hiábavaló és sosem reménytelen.
Téged bátorít ma Isten azért, hogy te is bátoríts ma valakit, akinek szüksége van erre. Ez lehet a döntő, hogy az illető feladja a harcot, vagy legyőzi a félelmet és továbbra is kitartóan küzd. Ne hagyd, hogy feladja!


IMA: Istenem, segíts nekem, valakinek jó hírt vinni, hogy megújulhasson a lelki reménysége. Segíts kifejezni, hogy értékelem az illetőt és felhívni a figyelmét arra, hogy Te mindent kézben tartasz. Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 3., kedd

Adakozás vagy fennakadás

Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert "a jókedvű adakozót szereti az Isten". Korintusiakhoz írt második levél 9. fejezet 7. vers



Ha adakozni szeretnél, fontos, hogy szeretetből és nagylelkűségből adakozz. Semmi értelme a kedvtelen, kényszerű adakozásnak. Isten és embertársaid szeretete az egyetlen helyes indíték az adakozásra.
A legtöbb ember sajnos nem hitből, hanem félelemből él és gazdálkodik. Ez az oka annak, hogy legtöbben addig halogatják az adakozást, hogy végül sosem jön el az ideje.
Mindig lesz valami, amit fontosabbnak fogsz tartani, éppen ezért az adakozás el fog maradni.
Amikor valakit nem a félelem, hanem az Istenben vetett hit vezére, akkor első helyre teszi Istent és az adakozást, és nem a kifizetetlen számlákat nézi, hanem az lesz a fontos, hogy visszaadjon abból, amit Istentől kapott, hogy az Isten országa épülhessen.
Sok-sok hitben járó ember tapasztalta meg, hogy ilyen módon a kevés is elég lett. Ezt személyes életemben is számtalanszor tapasztaltam. Isten csodálatos módon viselt gondot rólunk az évek folyamán.
Nagyobb összeget gyűjtöttünk össze autóra, aminek voltaképp nagy részét ellopták tőlünk, de Isten mégis adott nekünk autót.
Jövedelmünket tekintve, semmi esélyünk nem volt arra, hogy önerőből saját házunk legyen, de Isten mégis megadta, hogy saját házunkban lakhatunk.
Amikor Istent első helyre teszed és adakozásoddal is tiszteled Őt, Ő maga fog gondoskodni szükségeidről.
Becsapod önmagad, ha azt gondolod, hogy a fösvénységednek és önzőségednek nem lesz semmi következménye. Nem egy embert ismerek, akik átlagon felüli keresettel rendelkeznek, de mégsem akarnak semmit visszaadni abból, amit Istentől kaptak és akármennyire sokat keresnek, állandóan adósságokba keverednek.
Ne szalaszd el a mai napon, hogy odaadd azt, amire Isten indított. Ha ezt teszed, akkor áldás leszel és áldást fogsz örökölni is.


IMA: Istenem, imádkozom azért, hogy segíts tiszta szívvel és szándékkal adakozni. Adj vágyat a szívembe arra nézve, hogy áldás legyek más emberek számára és ez által tiszteljelek Téged is. Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 2., hétfő

Nem fogyott el irgalma

De ha újra meggondolom, reménykedni kezdek: szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged!                                                     Jeremiás siralmai 3. fejezet 21-23. versek



Olyan sok gondolatod lehet a mai napon, amelyek reménytelenségbe taszíthatnak. Talán szembesülsz vele, hogy a gyermeked valamilyen függőségben szenved ami eddig elkerülte a figyelmed, talán a házastársad nem volt őszinte veled, talán nemrég voltál orvosnál és egy elég lehangoló diagnózist kaptál, az is lehet, hogy az, akivel valamikor nagyon jó barátságot ápoltatok ma már nem is köszön neked.
Talán szembesülsz vele, hogy annyi rossz tulajdonságod van, amelyektől nem tudsz szabadulni és amelyek lefele húzzák az életedet.
Az ehhez hasonló helyzetek azt jelentik, hogy eljött a harc ideje a számodra. Nem ember ellen kell harcolnod, hanem gonosz erők ellen, amelyek befolyást akarnak szerezni életed felett.
Ne felejtsd el, hogy nem egyedül kell harcolnod. A fiatal Dávid az Isten nevének erejével ment harcolni Góliát ellen.
Isten szeretete és irgalma nem fogyott még el. Figyelj ma Istenre. Talán egy új fegyverrel ruház fel, hogy újra reménykedhess. Imádkozz ma győzelemért.


IMA: Istenem, szeretnéd Rád nézni, a Te hűséges szeretetedre és irgalmadra. Ruházz fel engem a Te fegyvereiddel, hogy Benned reménykedve győzhessek. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. május 1., vasárnap

Anyák napi tanácsok

Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.
János evangéliuma 17. fejezet 15. vers



Egy ideig fogjuk édesanyánk kezét, de sosem szakadunk el a szívétől. Jó néhány embert láttam az elmúlt évtizedben elmenni a földi létből és sok esetben megnyilvánult ez az igazság a számomra. Olyan emberek, akiknek az édesanyja 30, 40, 50 éve halott volt, életük utolsó időszakában édesanyjuk után vágyakoztak leginkább.
Az édesanyám életemre gyakorolt hatása mélyreható volt. Isten eszköze volt abban, hogy átadja nekem az Isten szeretetének üzenetét. A mai napon nemcsak azért adok hálát édesanyámért, mert nagy nehézségek és áldozatok árán felnevelt, hanem azért is, mert Krisztushoz vezetett már kicsiny gyermekkoromban.
Életpéldájával megmutatta, hogy a legnagyobb nehézségekben is érdemes az Istenben bízni, az Istenhez ragaszkodni. Sok-sok csodálatos ima meghallgatást élhettünk meg vele az évek során.
Ma olyan sok fiatal édesanyát látok küszködni, de való igaz, hogy egy édesanya sem kapott könyvet, amiben le van írva, hogy miként lehet jó édesanya.
A legfontosabb az Istenben vetett hit. A hitet nem lehet megtanítani, a hitet csak szívből-szívbe lehet csepegtetni.
Mit tanít az édesanyáknak a János evangéliumának 17. fejezete?

„ Az pedig az örök élet, hogy ismernek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust. (3. vers)
Keresztény szülőként a te kötelességed megtanítani gyermekeidet imádkozni, Bibliát olvasni és helyesen értelmezni, gyülekezetbe járni és jó közösségben lenni Istennel és az Istent követőkkel.

„ Én őértük könyörgök: nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert a tieid,” (9. vers)
Elsősorban a te kötelességed imádkozni naponta gyermekeidért és azután a családodért és mindazokért, akiket Isten a szívedre helyezett. Minél inkább idősödsz, annál több időd lesz, ezt pedig kihasználhatod az imádkozásban elmélyülésre. Aggodalommal nem tudsz támogatást nyújtani gyermekednek, de imádsággal igen.

„ Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.” (15. vers)
Néha talán még a széltől is meg szeretnéd óvni gyermekedet. Ilyenkor nehéz lehet a fenti mondatot imádkozni. Ahhoz, hogy a gyermeked erősödjön, fejlődjön bizony nehéz helyzetekkel is szembe kell néznie, hogy meg tanulja azokat megfelelően kezelni. Te nem lehetsz ott mindig a gyermekeddel, de Isten mindig látja őt. Te nem tarthatod meg gyermekedet, de Istentől kérheted, hogy őrizze meg ebben a gonosz világban.

„ Ahogyan engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba:” (18. vers)
Isten adott minden embernek olyan képességeket, amelyekkel gazdagíthatják a világot és mindezt az Isten dicsőségére tehetik.
A legcsodálatosabb hivatásunk ezen a földön, hogy továbbadjuk az Isten szeretetét. Tanítsd meg gyermekeidet hogyan ossza meg a világgal ezt a szeretetet. 


IMA: Istenem, hálát adunk az édesanyákért, de hálát adunk a gyermekekért is. Áldd meg, őrizd meg őket és töltsd be lelküket a Belőled eredő gazdagsággal, áldásokkal. Tartsd meg őket még sokáig körünkben. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...