2024. szeptember 14., szombat

A Teremtő Isten alkotása vagy

Bőrbe és húsba öltöztettél, csontokkal és inakkal szőttél át. Jób könyve 10. fejezet 11. vers



Amikor arra gondolsz, hogy Isten miként teremtett téged, emlékezz erre a képre: „Bőrbe és húsba öltöztettél, csontokkal és inakkal szőttél át.” Ez az igeszakasz arra emlékeztet téged, hogy a Teremtő gondos munkával formált meg. Nem csupán egy véletlen eredménye vagy, hanem Isten szeretetének és bölcsességének csodálatos alkotása.

Isten nem csak a lelkedet formálta meg, hanem tested minden egyes részletét is Ő tervezte. A bőr, amely védelmez, a csontok, amelyek tartanak, és az inak, amelyek összekötik tagjaidat – mind-mind az Ő mestermunkája. Minden részlet gondosan és céltudatosan készült, hogy életed legyen, és hogy Isten dicsőségét tükrözd. Ne hallgass azokra az istentelen emberekre, akik azt sugallják, hogy az ember is csak egy állat a sok közül és ugyanolyan céltalanul és ösztönei szerint kell élnie majd meghalnia, mint az állatoknak. Neked is vannak fizikai szerveid, vannak olyan folyamatai a testednek, amelyek hasonlóak az állatvilágéhoz, de Isten értelemmel és döntési lehetőséggel ruházott fel téged. Isten elküldte a Fiát, hogy meghaljon és feltámadjon a szabadságodért, hogy örök életed lehessen. Hiszen egy napon le kell vetkőznöd ezt a fizikai testet, hogy újat kaphass Istentől.

Ez a tudat megerősíthet abban, hogy különleges vagy. Nem egy véletlenszerűen összeállt részekből állsz, hanem minden porcikád Isten szerető keze által lett megformálva. Lehet, hogy néha küzdesz a tested határaival vagy gyengeségeivel, de emlékezz arra, hogy ez is része annak a tervnek, amit Isten készített számodra. Ha úgy gondolod, hogy a tested valamelyik része visszataszító, nem elég szép, ne aggasszony túlságosan, mert le fogod tenni a testedet. Ha úgy gondolod, hogy csodálatos szépséggel lett megáldva a tested, ne bízd el magad túlságosan, mert te is le fogod vetkőzni a testedet. Ő mindent céllal teremtett meg, és a tested is fontos része annak a küldetésnek, amit rád bízott.
Bízz abban, hogy Isten a testedet is arra használja, hogy az Ő szeretetét és jelenlétét tükrözd ebben a világban. A teremtésed minden részlete egyedi és értékes. Ő, aki bőrbe és húsba öltöztetett, ismeri minden szükségedet, és mindig veled van. Ez az igazság reménnyel tölthet el, hogy bármin is mész keresztül, Isten keze ott van az életed minden részletében.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy a testemet is Tőled kaptam ajándékba és éppen olyan vagyok testileg, amilyennek lennem kell. Segíts, hogy megfelelően gondozzam a testemet a Te dicsőségedre. Szeretném odaszánni testemet és annak tagjait a Te szolgálatodra. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2024. szeptember 13., péntek

Várj az Úrra!

Légy csendben, és várj az Úrra! Ne indulj fel, ha az alattomos embernek szerencsés az útja!
37. zsoltár 7. vers



Olykor nehéz csendben maradni és várni az Úrra, különösen akkor, amikor azt látod, hogy a körülötted lévő világ igazságtalannak tűnik. Talán azon gondolkodsz, miért van az, hogy az alattomos és önző emberek látszólag boldogulnak, miközben te az Isten úton járva nehézségekkel szembesülsz? Ilyenkor az Úr arra hív, hogy légy csendben, és ne hagyd, hogy a világ igazságtalanságai felindítsanak.
Az emberi természetünk hajlamos arra, hogy felinduljunk, ha látjuk mások sikerét, akik nem járnak az igazság ösvényén. Ám Isten arra kér, hogy ne tekints ezekre a dolgokra. Ő tudja, mi van a szívedben, és ismeri az életed minden egyes részletét. Az Ő útjai és tervei magasabbak, mint a miénk, és sokszor nem értjük, miért engedi meg, hogy az igazságtalanság ideiglenesen virágozzon. De emlékezz, hogy Isten igazságos, és az Ő időzítése tökéletes.
Amikor látod, hogy az alattomos ember útja látszólag szerencsés, ne engedd, hogy a szíved irigységbe vagy keserűségbe süllyedjen. Légy csendben, és várj türelemmel az Úrra! Ő a te igaz bírád, és az Ő ítélete mindig igazságos. Még ha nem is látod azonnal a helyreállítást vagy az igazságot, bízz benne, hogy Isten végül minden dolgot jóra fordít azok számára, akik szeretik Őt.
A csendes várakozás nem passzív, hanem aktív hit Istenben. Amikor csendben vagy és bízol az Úrban, akkor megnyitod a szívedet arra, hogy Ő munkálkodjon benned és általad. Ez a csendes hit tesz képessé arra, hogy ne a világ igazságtalanságaira összpontosíts, hanem Isten hűségére és kegyelmére.
Imádkozz Istenhez türelemért és békéért, hogy ne a mások sikerei miatt aggódj, hanem az Úrra figyelj. Ne hagyd, hogy a világ zajai elnyomják az Ő halk és szelíd szavát a lelkedben. Isten veled van, és Ő soha nem késik. Légy csendben, és várj rá, mert az Ő áldása mindennél nagyobb, és az Ő terve a te életedre nézve tökéletes.

IMA: Istenem, Te mondtad, hogy ezen a világon engeded a "búzát" és a "konkolyt" is növekedni egészen addig, amig el nem jön a Te ítéletednek a napja. Segíts Rád figyelnem, hogy formálhasd életemet akaratod szerint. Krisztus nevében, Ámen.

2024. szeptember 12., csütörtök

Félelem és bizalom

Ha félek is, benned bízom! 56. zsoltár 4.vers



Drága olvasó, ismered azokat a pillanatokat, amikor a szívedet aggodalom és félelem tölti meg? Amikor úgy érzed, hogy a körülötted lévő világ hatalmasabb, mint te, és nem tudod, hogyan tovább? Ilyen időkben fontos emlékezni arra, hogy Isten, a te Istened, soha nem hagy el téged. Ő a te védelmeződ, és nincs olyan félelem, amit ne tudna elűzni.
A félelem természetes érzés. Még a legnagyobb hitű emberek is megtapasztalják. Ám, amikor a félelem megjelenik az életedben, lehetőséged van arra, hogy hitben válaszolj. „Ha félek is, benned bízom!” – mondja a zsoltáríró. Ez az egyszerű mondat hatalmas erőt rejt magában. Nem arról van szó, hogy soha nem félsz, hanem arról, hogy amikor félelem ébred benned, Istenre nézel. Ő a te biztonságod, a te menedéked, a szikla, amire támaszkodhatsz.
Isten nem kér tőled tökéletes bátorságot vagy félelemmentességet. Azt kéri tőled, hogy bízz benne. Tudnod kell, hogy a te hited nem a saját erődre épül, hanem az Ő hűségére. Bízz benne, mert Ő soha nem hagy cserben. Amikor úgy érzed, hogy nincs több erőd, emlékezz arra, hogy Isten ereje végtelen. Amikor a félelmek elborítanak, emlékezz arra, hogy Ő mindig veled van.
Imádkozz hozzá, és kérd a segítségét! Mondd el neki aggodalmaidat és félelmeidet, mert Ő gondot visel rád. Ő az, aki soha nem alszik, aki mindig figyel téged, aki oltalmába vesz. A te hited Istenben az, ami felülkerekedik a félelmeken. Engedd, hogy ez a bizalom irányítsa a szívedet és az életedet, mert Isten mindig hűséges hozzád.
Tehát, ha félsz is, bízz benne! Tudd, hogy Isten veled van minden lépésednél, és Ő mindig gondot visel rád, még akkor is, amikor úgy érzed, hogy a világ súlya nyom téged. Ámen."


IMA: Istenem, nem szeretném, hogy a félelem érzése uralkodjon rajtam, hanem szeretném, ha az Irántad érzett bizalom lenne a meghatározó életemben. Krisztus nevében támogass ebben, Ámen.

2024. szeptember 11., szerda

Ragaszkodás Istenhez

Bízott az Úrban, Izráel Istenében; nem volt hozzá fogható senki Júda királyai között, sem előtte, sem utána. Ragaszkodott az Úrhoz, nem tért el tőle, hanem megtartotta parancsolatait, amelyeket az ÚR adott Mózesnek. Ezért vele volt az ÚR, és minden vállalkozása eredményes volt. Királyok második könyve 18. fejezet 5-7. vers



Itt egy király példáját látod, aki nem csupán vezetőként volt sikeres, hanem azért, mert teljes szívéből ragaszkodott Istenhez. Nem volt hozzá hasonló sem előtte, sem utána, mert nem a hatalmában bízott, hanem az Úrban, Izráel Istenében.
Elgondolkodtál már azon milyen lenne az országod, ha a vezetők és mi keresztény emberek nemcsak beszélnénk Istenről, hanem bíznánk Benne és teljes szívünkből törekednénk az Ő tanácsa szerint járni?
Az országházban imádsággal kezdenék a napot, a rendszer szintű korrupció fel lenne számolva, a börtönök kiürülnének, a kocsmák bezárnának, a gyülekezetek megtelnének őszinte, Isten után vágyakozó emberekkel, a szószékeken tűzzel és erővel szólna Isten üzenete. Az ország törvényei összhangba kerülnének Isten szavával, az egyházfelekezetek visszatérnének Isten szavához és elvetnének minden emberit, minden külsőséget. Az önzőség, alázatoskodás és szeretetlenség helyét átvenni a valódi önzetlenség, alázat és Krisztusból fakadó szeretet. A televíziók újra értéket képviselnének és sugároznának, megszűnne a prostitúció, a pornográf ipar, nemzetek közötti konfliktusok, háborúk azonnal lezárásra kerülnének. Családon belüli konfliktusok megoldódnának és a válóperes ügyvédek új munka után nézhetnének. Talán azt gondolod, hogy akkor más idők voltak, ma már ezt nem lehetne.
Pedig nem voltak jobb idők. Amikor Ezékiás király 25 éves korában uralomra került, az ország borzasztó erkölcsi mélységben volt. Az Isten templomában megszűnt az Istentisztelet és mindenféle egyéb dologra használták azt. Ezzel pedig bemocskolták Isten szent templomát. Ezékiás Isten eszköze lett abban, hogy a templom újra megtisztuljon, az Istennek tetsző rend helyreálljon benne és újra megnyissa kapuit. Hány templom, gyülekezet működik ma úgy, hogy nem Krisztust, nem Istent dicsőíti és emberek sokasága ezt közömbösen nézi?
Amikor Ezékiás király uralomra lépett, az Isten elfordult népe az ellenség fogságában élt. Isten nem hallgatta meg ennek az elfajult nemzetnek az imádságait. Amikor azonban Ezékiás komolyan megtért, Isten meghallgatta imádságát és eszközként használta őt abban, hogy az ország megszabaduljon a rabságból.
Amikor Ezékiás király uralomra lépett, az ország telve volt hamis istenekkel, bálványokkal és a király ezeket a hamis isteneket és a hozzájuk fűződő gyakorlatokat felszámolta ezzel pedig a népet visszavezette Isten őszinte imádatához.
Szörnyülködsz a környezetedben levő lelki hanyatlás miatt? Szeretnél változást? Mi lenne, ha engednéd, hogy Isten először a te szívedet változtassa meg?
Beszélgettem valakivel, aki azt mondta: Igaz, hogy sokfele a hazugság és az erkölcstelenség uralkodik ma keresztény körökben is, de nem kifizetődő Isten igazsága mellé állni. Ha ugyanis ezt teszed, szenvedned kell. És valóban igy van. Isten igazságában élésnek ára van, de a hazugságban és erkölcstelenségben maradásnak is ára van és sokkal drágábban kell érte fizetni hosszú távon.
Szeretnéd, ha téged is használna Isten úgy, mint ezt a királyt? Te is választhatod, hogy ilyen hitet élsz meg. A világ sokszor próbál eltéríteni, más utakra hívogat, de az Úrhoz való ragaszkodás az, ami igazán megadja a békét és az erőt. Nem az emberi bölcsesség vagy a saját terveid adják meg az igazi sikert, hanem az, ha engedelmes vagy Isten parancsolatainak. Ő vezet téged a helyes úton, és minden lépésedet megszenteli, ha kitartóan keresed az Ő akaratát.
Az Úrhoz való ragaszkodás nem csak arról szól, hogy egyszer döntesz mellette, hanem folyamatosan választod Őt minden nap. Ahogyan a király is megtartotta Isten parancsolatait, úgy neked is szükséged van arra, hogy nap mint nap figyelj az Ő szavára, és kövesd azt, amit Krisztus tanit. Ez a fajta hűség és engedelmesség nemcsak a szívedet változtatja meg, hanem azt is, ahogyan éled az életed.
Isten nem hagy el, ha ragaszkodsz hozzá. Amikor vele jársz, Ő minden vállalkozásodat eredményessé teszi. Talán nem mindig látod azonnal a sikert, de bízhatsz abban, hogy Isten munkálkodik az életedben. Az Ő jelenléte és áldása kísér, ha megtartod az Ő parancsolatait, és ragaszkodsz hozzá mindenen keresztül. Ez az út vezet az igazi, maradandó eredményekhez és békességhez.

IMA: Istenem, szükségem van Rád. Szükségem van arra, hogy a Te jóságod és szereteted által megváltozzon először is az én életem, hogy a környezetemben is felhasználhass a Te terved megvalósulásában. Könyörülj rajtam. Krisztus nevében, Ámen.

2024. szeptember 10., kedd

Naponkénti bizalom Istenben

Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja. Máté evangéliuma 6. fejezet 34. vers



Spurgeon, a világ egyik leghíresebb igehirdetője, lelkipásztora a következőt mondta az aggodalommal kapcsolatosan: vannak emberek, akik nem tudnak örülni a mai nap verőfényes egének amiatt, mert folyamatosan azokat a viharfelhőket kémlelik a láthatáron amelyek holnap talán megjelennek életük egén. Sokszor érzheted azt, hogy a holnap bizonytalansága nyomja a lelked. Talán aggodalom tölti el a szívedet, és azon tűnődsz, hogyan fogsz megbirkózni mindazzal, ami előtted áll. Jézus azonban arra hív téged, hogy ne aggódj a holnap miatt. Azt mondja neked: elég minden napnak a maga baja. A lelked ellensége pedig arra akar késztetni, hogy folyamatosan borúlátóan és rettegéssel tekints a jövődre. Úgy élj és úgy gondolkozz, mintha nem lenne Istened.
Krisztus fenti kijelentése emlékeztet arra, hogy Isten jelen van a mindennapjaidban. Ő tudja, mire van szükséged, és gondoskodik rólad minden pillanatban. Ha a holnapot előre próbálod megoldani, elveszíted azt a lehetőséget, hogy teljes szívvel megéld a jelent. Isten azt akarja, hogy ma benne bízz, és hidd el, hogy a holnap terheit is meg fogja oldani.
Nincs szükség arra, hogy a jövő miatt aggódj, mert a holnap problémái még nincsenek itt. Isten nem azt kéri, hogy a saját erődből oldd meg őket előre, hanem hogy bízz benne minden nap, lépésről lépésre. Az Ő kegyelme minden napra elég, és Ő ad erőt minden helyzethez, amikor eljön az ideje.
Gondolj arra, hogy az aggodalom nem ad hozzá semmit az életedhez, de elveszi a jelen békéjét. Ahelyett, hogy a holnapra összpontosítanál, kérd Istent, hogy segítsen ma jelen lenni. Minden napban ott van az Ő gondoskodása, és Ő mindig veled van, amikor szükséged van rá. Bízd a holnapot Istenre, és tudd, hogy Ő mindig időben cselekszik.

IMA: Istenem, segíts nekem Benned vetett bizalommal megélni a mai napomat a Te jóságod és szereteted által. Krisztus nevében, Ámen.

2024. szeptember 9., hétfő

Mennyei tolmács

Ugyanígy segít a Lélek is a mi erőtlenségünkön. Mert amiért imádkoznunk kell, nem tudjuk úgy kérni, ahogyan kell, de maga a Lélek esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal.                         Római levél 8. fejezet 26. vers



Szeretem a verseket, de nagyon igényes vagyok ezen a területen. Azokat a verseket szeretem leginkább, amelyek olyan érzéseket öntenek szavakba, amiket én magam ugyan megéltem vagy megélek, de nem tudnám őket szavakba önteni.
Amikor a gyengeség terhe nehezedik rád, és úgy érzed, nem tudod, hogyan imádkozz, emlékezz arra, hogy Isten Lelke nem hagy magadra. Te talán nem is tudod pontosan megfogalmazni, mit kérnél, mert nem tudod igazán szavakba önteni, ami benned van. Azonban Isten Lelke már ott van veled, és közbenjár érted. (Ha már átadtad életed Istennek és az Ő gyermekévé lettél.)
A Szentlélek nemcsak veled van, hanem esedezik érted kimondhatatlan fohászokkal. Ez azt jelenti, hogy amikor te nem tudod, hogyan tovább, Ő már tudja, mire van szükséged. A Lélek olyan közbenjárást végez, amely meghaladja a szavakat, és egyenesen a mennyei Atyához viszi mindazt, amit te emberi szavakkal nem tudsz megfelelően kifejezni.
Ne feledd, hogy Isten ismeri az erőtlenségedet, és nem vár el tőled tökéletességet. Ő maga adja a segítséget, amikor már nem látod az utat, és az Ő Lelke jár közben érted. Bízz abban, hogy Isten minden ima mögött ott van, akkor is, ha te úgy érzed, nem megfelelően kérsz. Mert a Lélek, Aki benned él, tökéletesen tudja, mi az, ami a javadat szolgálja.
Emlékezz arra, hogy Isten mindig meghallgat téged, és amikor imádkozol, nem egyedül teszed. A Lélek a te szószólód, aki az Atya előtt beszél helyetted, és mindig azt közvetíti, amire valóban szükséged van, még ha te ezt nem is érzed vagy nem is tudod pontosan. Ez a bizonyosság adhat neked békességet és reményt, hogy sosem vagy egyedül, mert a Lélek folyamatosan közbenjár érted.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy Szentlelked által ott vagy a Te gyermekeiddel és tanítod őket imádkozni, de közben is jársz Szentlelked és Krisztus által érettük. Krisztus nevében, Ámen.

2024. szeptember 8., vasárnap

Isten türelme

Te mégis sok esztendőn át türelmes voltál irántuk, és lelkeddel, prófétáid által intetted őket, de ők nem figyeltek. Ezért más országok népeinek a kezébe adtad őket.
Nehémiás könyve 9. fejezet 30. vers



A fenti igevers figyelmeztetés arra, hogy Isten türelme bár végtelen, de nem szabad visszaélni vele. Isten szeretete olyan nagy, hogy hosszú időn át int és figyelmeztet, hogy az emberek visszatérjenek hozzá, és az Ő útján járjanak. Prófétái által szól, és a Szentlélek által vezeti a szíveket, de az embernek szabad akarata van, és dönthet úgy, hogy nem hallgat Isten szavára.

Azonban, ha valaki nem hallgat a figyelmeztetésre, és makacsul elfordul Istentől, ennek következményei lehetnek. Isten tiszteletben tartja az ember döntését, még akkor is, ha az elvezeti őt a fájdalmas tanulságokhoz. A történelem során Isten népe is megtapasztalta ezt, amikor makacsságuk miatt idegen népek kezébe kerültek. Ez azonban nem Isten elhagyását jelenti, hanem inkább egy eszköz arra, hogy felrázza az embereket és visszavezesse őket Hozzá.

Ez a történet arra tanít, hogy ne vedd félvállról Isten intését. Amikor Ő szól, figyelj oda, és engedd, hogy szívedben munkálkodjon. Isten nem akarja, hogy eltévedj, hanem azt, hogy megtaláld az igazi életet az Ő vezetésében és szeretetében. Isten szabad akaratot adott neked, de ne feledd, hogy döntéseidnek következményei vannak.

IMA: Mennyei Atyám, köszönöm, hogy türelmes és irgalmas vagy hozzám. Kérlek, nyisd meg a szívemet és a fülemet, hogy meghalljam és megértsem intésedet. Ne engedd, hogy makacsságom és önfejűségem eltávolítson Tőled. Segíts, hogy mindig hűségesen kövesselek, és a Te vezetésed szerint éljek. Tarts meg engem a Te kegyelmedben, hogy soha ne térjek le az általad kijelölt útról. Ámen.

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...