2023. december 2., szombat

Advent öröme és szomorúsága

Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az ő vállán lészen, és hívják nevét: csodálatosnak, tanácsosnak, erős Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének!
Ézsaiás könyve 9. fejezet 6. vers



Amikor Krisztus, egy csecsemő testében a földre jött, akkor a saját világába jött. Hiszen minden a világmindenségben Őáltala és Őrá nézve teremtetett.
Talán te is abban a hitben élsz, hogy önmagad és a megszerzett tulajdonod felett csak te rendelkezhetsz. Valójában te is a megtestesült Isten alkotása vagy és mindened az Övé.
Ennek ellenére, mivel te és én is vétkeztünk, eladósítottuk magunkat a bűneink által és ezt az adósságot csak a halálunkkal ( fizikai és lelki halálunkkal a kárhozatban), tudtuk volna megfizetni.
Advent egyik üzenete éppen az, hogy Krisztus testet öltött, hogy az Ő felbecsülhetetlenül drága, tiszta életét, vérét áldozza értünk a keresztfán. Így fizette ki a bűneinkkel felhalmozott adósságunkat. Így pedig már kétszeresen az Övé vagy. Egyrészt Ő teremtett és Ő éltet téged, másrészt Ő fizetett érted a golgotai kereszten. Ha szoktál azon gondolkodni, hogy szeret-e téged Isten vagy számít-e az életed Neki egyáltalán, csak gondold át azt a felbecsülhetetlen árat, amit kifizetett érted.
Mindazonáltal el kell fogadnod az Ő kegyelmét. Csakis akkor lehet érvényes rád. Ezt pedig csak hit által tudod megtenni. Egy halálraítéltnek hozta az egyik tisztviselő a kegyelmet hirdető iratot, amit át kellett volna vennie és alá kellett volna írnia. Így lépett volna jogerőre. A tisztviselő azonban fekete hivatali ruhában érkezett és a halálra ítélt azt gondolta, hogy egy pap jön hozzá, ő pedig elutasította annak fogadását. Azt mondta, hogy neki nincs szüksége papra. Az őrök többször is mondták neki, hogy fontos üzenetet hoz, örömhírt akar mondani, de a halálraítélt hajthatatlan maradt. A tisztviselő pedig egy idő után elment. Később a rabnak elmondták, hogy kit és mit utasított vissza, de már késő volt. Időközben a kegyelmi iratot visszavonták, mert az érintett nem volt hajlandó sem átvenni, sem aláírni azt.
Ez az Advent szomorúsága. Sok ember kétszeresen az Istené, de mégsem fogja élvezni az Isten kegyelmét, jóságát, mert nem hajlandó hittel elfogadni a Krisztus által megjelent mérhetetlen szeretetet és kegyelmet. Ehhez ugyanis hit szükségeltetik. A Krisztusban vetett hited az aláírás, Isten által kínált kegyelmi iratodon. Ha viszont már elfogadtad Isten kegyelmét, vigyázz magadra. Mivel az Isten nemcsak kegyelmet kínált neked, hanem gyermekévé is fogadott. Már az Ő családjának tagja vagy. Ő pedig azt szeretné, hogy vigyázz magadra lelki, érzelmi és fizikai értelemben is. Tedd meg, ami rajtad múlik, és a többit bízd Istenre. Szánj időt ebben az adventi időszakban arra, hogy elmélyülj Isten szavában: a Bibliában. Elmélkedj rajta, engedd, hogy átjárja szívedet és elmédet. Állíts fel egészséges határokat azokkal az ártó gondolatokkal, dolgokkal és emberekkel szemben, akik által a gonosz el akarja vonni a figyelmedet a lényegről és rombolást akar végezni életedben. Ne feledd, hogy Isten gyermekeként a tested már a lelkedben lakozó Szentlélek templomává vált. Elmélkedj ma azon a nagy szereteten, amit Krisztus testet öltésén, halálán és feltámadásán keresztül tanusított irántad Isten.


IMA: Istenem, kétszeresen a tied vagyok, Te mégis szabad döntési lehetőséget adtál, hogy elfogadom-e a Te nagy szereteted vagy elutasítom azt. Elfogadom azt hit által és segíts nekem kiteljesedni a Te szereteted és Szentlelked által a Te dicsőségedre. Krisztus nevében, Ámen.

2023. december 1., péntek

Ha haragszol is...

"Ha haragusztok is, ne vétkezzetek: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek.
Efézusiakhoz írt levél 4. fejezet 26-27. versek



Gondoltál már arra, hogy az érzéseidet is az Isten adta? Ráadásul az érzéseid önmagukban még sem nem jók, sem nem rosszak. Sosem kért Isten olyat, hogy folytsd el az érzéseidet vagy tagadd le őket, esetleg ne vegyél tudomást róluk.
Talán most azt gondolod, hogy minden jó keresztény tudja, hogy a harag az rossz. Isten szava szerint, a harag önmagában nem rossz. Sőt! A keresztény embernek nem tilos megélni a harag érzését. Isten azt is mondja, hogy uralkodj a haragodon és uralkodj úgy általában az érzéseiden. Ne tagadd le őket, ne nyomd el őket, de tanuld meg az érzéseidet a javadra dolgoztatni. Ha ugyanis eluralkodnak rajtad, akkor ellened fognak dolgozni. A harag egy érzés, amit alkalmanként érezhetsz jogosan vagy jogtalanul, de abba nagyon is van beleszólásod, hogy tovább mész vagy sem. Ha engeded, hogy a harag vezérelje emberi kapcsolataidat, vagy ha valaki megbántott és haragra ingerelt és te ha alkalmad adódik rá ártasz neki vagy éppen csak nem segítesz neki, amikor megtehetnéd, akkor vétkezel. Ha pedig ilyen módon vétkezel, akkor helyet adsz az ördögnek a szívedben, ő pedig rövid időn belül hozni fogja a "csomagjai" sokaságát, hogy teljesen elfoglalja velük szívedet, életedet.
Tanuld meg tehát felismerni az érzéseidet. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy milyen érzés kavarog benned éppen? Harag, csalódás, félelem, öröm stb. stb.
Ezután tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi váltotta ki belőled azt a bizonyos érzést, amit éppen beazonosítottál? Ezután pedig kérd Isten erejét, hogy az érzelmeidet tudd kordában tartani, hogy te uralkodhass rajtuk és nem az érzelmeid rajtad.
Végül tudd, hogy mikor kell egy érzést elengedni. "A nap le ne menjen a haragotokkal." Ez azt jelenti, hogy Isten ad időt, hogy megéld és feldolgozd azokat a dolgokat, érzéseket, amik forognak benned. De ne ragadj le ezeknél. Ha ezt teszed, Isten meg fog dicsőülni érzelmi világodban és érett emberré fogsz válni.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy megélhetem az érzéseimet. Segíts, hogy amikor haragszom, akkor neked tudjam kiönteni a szívem és átadni a haragom, hogy ne uralkodhasson rajtam. Krisztus nevében, Ámen.

2023. november 30., csütörtök

Az Élet Lelkének ereje

Ha pedig annak Lelke lakik bennetek, aki feltámasztotta Jézust a halottak közül, akkor az, aki feltámasztotta a Krisztus Jézust a halottak közül, életre kelti halandó testeteket is a bennetek lakó Lelke által. Rómaiakhoz írt levél 8. fejezet 11. vers




El tudod képzelni, hogy milyen hatalmasan nyilvánult meg a Szentlélek ereje azon a húsvéti reggelen, amikor a Krisztus sírját őrző katonák összeestek és olyan erőtlenné váltak, mint a halottak. El tudod képzelni, hogy a nehéz kő, amelyik a sír száján volt, könnyedén, mint egy tollpihe félreállt az Élet erejének útjából?

Ez a Szentlélek támasztotta fel Jézust a halottak közül és ez a Lélek munkálja ma is oly sok lelkileg halott ember "feltámadását." Valószínűleg te is tapasztalod mennyi nehézség és viszontagság akarja utadat állni és elérni, hogy megszakadjon a kapcsolatod ezzel a csodálatos Erővel.

Légy bátor! " Ti Istentől valók vagytok, gyermekeim, és legyőztétek őket, mert nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van." 1 János 4:4

Ha Isten gyermeke vagy, akkor győzni fogsz. Talán ma úgy érzed, hogy minden ellened dolgozik, de a valóság az, hogy Isten gyermekeként minden és mindenki a javadra dolgozik.

A tisztátalan lelkek egy bizonyos pontig utánozhatják az Élet Lelkének munkáját, de nyomuk sem marad. És erre az Élet Lelke a garancia. Ha úgy érzed erőtlen vagy, problémáid vannak, ha úgy érzed összecsapnak a fejed fölött a hullámok, kérd Istent, hogy töltsön be téged a Szentlelkének erejével. Ha pedig ez megtörténik, garanciát kapsz általa arra is, hogy a halandó tested is győzelmesen ki fog jönni a sírból a Szentlélek ereje által. Csodálatos tudat. Nem igaz?




IMA: Istenem, köszönöm, hogy nem magamban vagy más emberek erejében, jóindulatában kell bíznom, hanem naponta kérhetem, szomjazhatom a Te Mindenható Lelked vezetését, segítségét, erejét. Általad győztes vagyok. Magasztallak ezért. Krisztus nevében, Ámen.

2023. november 29., szerda

Isten szava legyőzi a félelmet!

Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak. Ézsaiás könyve 41. fejezet 10. vers



Gondolkodtál már azon, hogy miért kaptad Istentől a félelem érzetet? Általában negatívan szoktunk gondolni rá, pedig akár hasznosíthatod is. Felhasználhatod arra, hogy ösztönözzön, előre lendítsen vagy megóvjon bizonyos hibák elkövetésétől.
A betegségtől való félelem érzése ösztönözhet arra, hogy elmenj arra az egészségügyi vizsgálatra, amit már régen halogatsz. A munkahelyed elvesztésétől való félelem ösztönözhet arra, hogy nemcsak jól, de időben végezd el a rád bízott feladatokat.
A gond akkor van, ha a félelem érzését engeded eluralkodni rajtad, mert akkor kiszívja belőled az életerőt és ezáltal megbénít. Elkezdi leuralni a gondolataidat és befolyásolni viselkedésedet. Spurgeon, az egyik leghíresebb prédikátor így fogalmazta ezt meg: " Vannak emberek, akik nem tudnak örülni életük verőfényes napsütésének, mert folyton attól rettegnek, hogy mikor fognak megjelenni a viharfelhők." Isten pedig ettől akar megóvni téged. Ezért mondja ma neked, hogy ne engedd eluralkodni a félelmet, a csüggedést és az aggodalmat gondolataid és cselekedeteid felett.
Ehelyett engedd, hogy Isten szava beivódjon elmédbe, gondolataidba és engedd, hogy ez ösztönözze cselekedeteidet: " Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak." Tanulj meg a jelenben élni, az Isten szavaiból fakadó erővel és bátorsággal.

IMA: Istenem, segíts nekem egy egészséges hozzáállást kialakítani a félelemmel kapcsolatosan. Segíts nekem cselekedni, amikor arra van szükség és folyamatosan imádkozva egyre közelebb kerülni Hozzád. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. november 28., kedd

Nyugodj meg!

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Máté evangéliuma 11. fejezet 18. vers



Egyik ember, amikor keresztény embertársával találkozott, így szólt hozzá: " Tudsz róla, hogy a gyülekezeted nem szeret téged?"
A keresztény így felelt: " Tudod mi a különbség közöttem és a gyülekezetem között? Hogy én szeretem őket. Ezt mondom és vallom hátuk mögött és a szemükben is."
Vigyázz kedves olvasóm! A lelked ellensége nagyon találékony ha arról van szó, hogy terheket rakjon rád. Életedből ki akar vonni minden fényt, színt, hogy csak az örömtelen szürkeség maradjon neked. De te ne engedd magad félrevezetni.
A sok-sok meddő teher helyett, amelyeket mások akarnak rád dobálni, jöjj Krisztushoz és vedd magadra az Ő terhét, mert az könnyű és boldogító. (Máté 11:30)
Ellenben a gonosz terhe lefelé nyomja a szíved, az elméd, a hangulatod, a kilátásod és a tekinteted is. " Hiszen, ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz; ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és reád van vágyódása; de te uralkodjál rajta." ( 1 Mózes 4:7)
Krisztus arra hív, hogy így év vége felé lelassíts eléggé ahhoz, hogy élvezhesd a Krisztussal való pihentető közösséget. Krisztus szabadságra hívott el téged, de ahhoz, hogy ezzel a szabadsággal élj, naponta tudatos döntésekre van szükséged. A Krisztussal való pihentető közösségben, vizsgáld felül teendőidet, kötelezettségeidet és tanulj meg nemet mondani minden olyan dologra, amely nem a Krisztus könnyű és gyönyörű terhéhez tartozik.


IMA: Istenem, a keresztény élet göröngyei, megpróbáltatásai nem nehezek, ha elmerülök a Te szeretetedben, jelenlétedben. Kérlek Te töltsd meg életemet mennyei színekkel, fénnyel, tartalommal. Krisztus nevében, Ámen.

2023. november 27., hétfő

A szerető Atya ölelésében

Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében, János evangéliuma 1. fejezet 12. vers



Miért nevezi egy keresztény, Krisztust követő ember Atyának az Istent? Talán volt, hogy te is gondolkodtál már ezen. Ez nem egy vallásos ömlengés, ami a liturgiához tartozik, hanem valóság azok számára, akik Isten gyermekei lettek a Szentlélek által.

Amikor úgy döntöttem, hogy hiszek Jézus Krisztusban, mint személyes üdvözítőmben, szabadítómban, amikor elfogadtam azt a feltétel nélküli szeretetet, amit Jézus Krisztusban tanúsított irántam Isten, amikor Krisztus átvette az én helyemet és büntetésemet a golgotai kereszten, a mennyei Atya örökbefogadott engem és így én is része lettem az Ő családjának. Jogom van Őt Atyámnak szólítani. Ha ezt te is megtetted vagy meg fogod tenni akár a mai napon, neked is jogod van így szólítani Őt.

Olyan csodálatos az Isten szeretett, dédelgetett gyermekévé válni. Lehet, hogy te nem sokra tartod magad de Ő annyira szeretett, hogy életét adta érted.

Az Atya szó, az arám "Abba" magyar megfelelője és így szólította Jézus is a mennyei Atyát, amikor földi küldetése során imádkozott Hozzá. Krisztus pedig osztozik Isten megváltott, örökbefogadott gyermekeivel ezen a megszólításon. " Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: "Abbá, Atya!" ( Róma 8:15) Milyen csodálatos kiváltság. Nagyon szeretek így gondolni az én Istenemre. Az én mennyei Atyám szerető melegsége, védelmező jelenléte arra indít, hogy vágyjak egyre jobban az Ő közelségére, mint ahogyan az én kisgyermekeim is jönnek és karjaim ölelésébe rejtőznek. Nincs más szó, amely jobban kifejezné Isten gyermekeinek kapcsolatát a mennyei Atyjukkal. Ebben a lelki értelemben is hideg, rideg, szeretetlen és atyátlanul árva világban, fuss, rohanj szerető Atyád karjaiba. Fel fog melegedni szíved, lelked és örömet, erőt, szeretetet, reményt és célt fogsz kapni általa a mai napra is.


IMA: Drága mennyei Atyám! Csodálatosan szerető, kegyelmes Atyám vagy. Köszönöm, hogy már akkor szerettél és eltervezted megmentésemet Fiad halála és feltámadása által, amikor én még nem is éltem. Köszönöm, hogy elhívtál annak ellenére, hogy lázadtam ellened. Nincs ebben semmi érdemem. Tied minden dicsőség. Krisztus nevében, Ámen.

2023. november 26., vasárnap

Örömünnep Istennel

Akkor örömmel ünnepelték meg Izráel fiai, a papok, a léviták meg a többiek, akik a fogságból hazatértek, az Isten háza fölszentelését. Ezsdrás könyve 6. fejezet 16. vers



Körülbelül 20 évbe került a jeruzsálemi templom teljes újjáépítése. Isten népe sokféle nehézséggel nézett szembe. Feszültséggel teljes időszakban végezte a nép ezt a munkát. Mégis vállalta , mert az Isten akaratának útján jártak.
A fogságból hazatért nép számára a templom fölszentelése egy új kezdet volt. Végre úgy érezhették, hogy hazaérkeztek. Isten háza és jelenléte volt újra a város és a nép életének középpontjában.
Az Isten szava erőt és reménységet adott a népnek. Az emberek hét napot töltöttek ünnepléssel. Tudták, hogy a munkát nem a nagy szakértelmük miatt sikerült befejezniük. Isten ereje és gondoskodása segítette ezt a munkát 20 éven keresztül. Mennyi munka, mennyi áldozat és kitartás volt abban a 20 esztendőben. Nem érdekes? Jézus Krisztus által bátran fordulhatsz a mennyei Atyához és kerülhetsz az Ő jelenlétébe, de mégis eltelik nap, hogy nem ragadtad meg ezt a lehetőséget. Vannak templomok, gyülekezetek és lehet, hogy mégis győzködöd magad, hogy vasárnap jobb lesz pihenni, kutyát sétáltatni, bevásárolni stb. 
Kinek az érdeme, hogy az eltorzult emberi természet esélyt kapott az újrakezdésre? Jézus Krisztus vállalta, hogy emberré lesz és átélte a földi lét minden fájdalmát, korlátját. Meghalt a kereszten és feltámadásával legyőzte a halált.
Ez után visszatért a Mennybe, hogy helyet készítsen azoknak, akik hisznek az Ő áldozatában és átadták életüket teljesen az Istennek. Az Isten országában minden az Istenről és az Ő dicsőségéről fog szólni. Ott nem lesz templom, mert az egész egy nagy templom lesz, amelynek középpontjában az Isten és az Isten dicsősége fog állni. Ha itt a földi létben kínt okoz neked még a gondolat is, hogy végig ülj egy istentiszteletet, hogyan éreznéd magad az Isten országában, ahol az egész örökkévalóság egy nagy "templomban" fog zajlani, melynek a középpontjában Isten lesz? 
Ha úgy érzed romokban az életed, fordulj Ahhoz, Aki felépítheti azt. Ha úgy érzed felépültél és minden jól megy, ne feledd el, hogy kit illet a hála. Olyan sok áldozatot és munkát fektettek emberek abba, hogy ma hozzád eljuthasson az Isten szava, üzenete magyar nyelven. Mit fogsz vele kezdeni? 



IMA: Istenem, szeretnélek őszintén és odaadóan szolgálni Téged. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...