2023. december 2., szombat

Advent öröme és szomorúsága

Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az ő vállán lészen, és hívják nevét: csodálatosnak, tanácsosnak, erős Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének!
Ézsaiás könyve 9. fejezet 6. vers



Amikor Krisztus, egy csecsemő testében a földre jött, akkor a saját világába jött. Hiszen minden a világmindenségben Őáltala és Őrá nézve teremtetett.
Talán te is abban a hitben élsz, hogy önmagad és a megszerzett tulajdonod felett csak te rendelkezhetsz. Valójában te is a megtestesült Isten alkotása vagy és mindened az Övé.
Ennek ellenére, mivel te és én is vétkeztünk, eladósítottuk magunkat a bűneink által és ezt az adósságot csak a halálunkkal ( fizikai és lelki halálunkkal a kárhozatban), tudtuk volna megfizetni.
Advent egyik üzenete éppen az, hogy Krisztus testet öltött, hogy az Ő felbecsülhetetlenül drága, tiszta életét, vérét áldozza értünk a keresztfán. Így fizette ki a bűneinkkel felhalmozott adósságunkat. Így pedig már kétszeresen az Övé vagy. Egyrészt Ő teremtett és Ő éltet téged, másrészt Ő fizetett érted a golgotai kereszten. Ha szoktál azon gondolkodni, hogy szeret-e téged Isten vagy számít-e az életed Neki egyáltalán, csak gondold át azt a felbecsülhetetlen árat, amit kifizetett érted.
Mindazonáltal el kell fogadnod az Ő kegyelmét. Csakis akkor lehet érvényes rád. Ezt pedig csak hit által tudod megtenni. Egy halálraítéltnek hozta az egyik tisztviselő a kegyelmet hirdető iratot, amit át kellett volna vennie és alá kellett volna írnia. Így lépett volna jogerőre. A tisztviselő azonban fekete hivatali ruhában érkezett és a halálra ítélt azt gondolta, hogy egy pap jön hozzá, ő pedig elutasította annak fogadását. Azt mondta, hogy neki nincs szüksége papra. Az őrök többször is mondták neki, hogy fontos üzenetet hoz, örömhírt akar mondani, de a halálraítélt hajthatatlan maradt. A tisztviselő pedig egy idő után elment. Később a rabnak elmondták, hogy kit és mit utasított vissza, de már késő volt. Időközben a kegyelmi iratot visszavonták, mert az érintett nem volt hajlandó sem átvenni, sem aláírni azt.
Ez az Advent szomorúsága. Sok ember kétszeresen az Istené, de mégsem fogja élvezni az Isten kegyelmét, jóságát, mert nem hajlandó hittel elfogadni a Krisztus által megjelent mérhetetlen szeretetet és kegyelmet. Ehhez ugyanis hit szükségeltetik. A Krisztusban vetett hited az aláírás, Isten által kínált kegyelmi iratodon. Ha viszont már elfogadtad Isten kegyelmét, vigyázz magadra. Mivel az Isten nemcsak kegyelmet kínált neked, hanem gyermekévé is fogadott. Már az Ő családjának tagja vagy. Ő pedig azt szeretné, hogy vigyázz magadra lelki, érzelmi és fizikai értelemben is. Tedd meg, ami rajtad múlik, és a többit bízd Istenre. Szánj időt ebben az adventi időszakban arra, hogy elmélyülj Isten szavában: a Bibliában. Elmélkedj rajta, engedd, hogy átjárja szívedet és elmédet. Állíts fel egészséges határokat azokkal az ártó gondolatokkal, dolgokkal és emberekkel szemben, akik által a gonosz el akarja vonni a figyelmedet a lényegről és rombolást akar végezni életedben. Ne feledd, hogy Isten gyermekeként a tested már a lelkedben lakozó Szentlélek templomává vált. Elmélkedj ma azon a nagy szereteten, amit Krisztus testet öltésén, halálán és feltámadásán keresztül tanusított irántad Isten.


IMA: Istenem, kétszeresen a tied vagyok, Te mégis szabad döntési lehetőséget adtál, hogy elfogadom-e a Te nagy szereteted vagy elutasítom azt. Elfogadom azt hit által és segíts nekem kiteljesedni a Te szereteted és Szentlelked által a Te dicsőségedre. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Erőt kaptok!

"...ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és lesztek az én tanúim Jeruzsálemben és egész Júdeában, Szamáriában, és ...