2022. augusztus 6., szombat

Embereknek akarsz megfelelni?

Hanem mivel az Isten ítélt minket alkalmasnak arra, hogy ránk bízza az evangéliumot, úgy hirdetjük azt, mint akik nem az embereknek akarnak tetszeni, hanem a szívünket vizsgáló Istennek. Thesszalonikabeliekhez írt első levél 2. fejezet 4. vers



Olvastam egy példázatot egy apáról és a fiáról, akik a szamarukkal indultak útnak. A fiú azt mondta az apjának, hogy üljön a szamárra és a fiú a szamár mellett ment.
Egy arra járó szörnyülködni kezdett rajtuk, mert úgy gondolta, hogy az apa érzéketlen. Ő ül a szamáron és a fiát hagyja gyalogolni. Az apa leszállt és felültette a fiát a szamárra.
Kis idő múlva jött egy másik ember és azt nehezményezte, hogy a fiú hagyja az apját gyalogolni. Ekkor a fiú leszállt és ismét az apja ült a szamárra.
Egy harmadik ember kinevette őket, mert úgy látta, hogy mindkettőjüket elbírná a szamár. Ekkor a fiú és felült az apja mögé és úgy haladtak tovább. Kis idő múlva jött egy állatvédő és szörnyülködött, mert úgy gondolta, hogy szegény állat csak szenved a nagy teher alatt.
Ekkor már mindketten leszálltak és ők vitték a szamarat egészen az uticélig. Útközben pedig mindenki nevetett rajtuk, hiszen ki látott már olyan, hogy két ember cipeljen egy szamarat?
Minden emberben jelen van bizonyos fokig az embereknek való tetszés, megfelelés vágya. Talán benned gyengébben, de az is lehet, hogy erősebben munkál ez.
Bárhogy is legyen, a fenti példázatban is láthattad, hogy nem lesz jó vége annak, ha utat engedsz ennek a késztetésnek. A jó hír, hogy képes vagy jó irányba változni.
Javaslom is neked, hogy ha szükségét érzed, változtass, mert lehetetlen minden embernek elnyerni a tetszését és a végén csak bele fogsz őrülni a reménytelen próbálkozásba.
Jézus Krisztus meghallgatta az embereket, szóba állt az emberekkel, szerette az embereket, de nem az ő véleményük vagy tetszésük szerint akarta földi útját járni.
Ebben csak a mennyei Atyja szavára hallgatott. Lépj mától fogva te is Krisztus nyomdokaiba.


IMA: Istenem, az a vágyam, hogy Neked tetsző életem legyen. Szeretnék figyelni az emberekre, mert tudom, hogy Te is szólhatsz általuk, de segíts, hogy ne embereknek akarjak megfelelni. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 5., péntek

Értékes vagy

Veled van Istened, az ÚR, ő erős, és megsegít. Boldogan örül neked, megújít szeretetével, ujjongva örül neked. Sofóniás könyve 3. fejezet 17. vers



Túl sok ember van ma, aki nem tudja szépnek, értékesnek látni önmagát. Van aki azért, mert nincs pénze drága, divatos ruhákra, más azért, mert nem engedheti meg magának azokat a termékeket, azt az életmódot amit manapság annyira sulykolnak sok irányból belénk.
Az igazság az, hogy földi életünk során olyan sokféle hangot, véleményt, elvárást hallunk az értékünkkel kapcsolatosan, de te is jól teszed, ha a teremtőd szavaira figyelsz. Ő tudja igazán, hogy mennyit érsz.
" Veled van Istened, az ÚR, ő erős, és megsegít. Boldogan örül neked, megújít szeretetével, ujjongva örül neked."
Jó dolog, amikor a házi kedvenced örül neked, vagy a házastárad, a gyermeked, de semmihez sem fogható a Teremtőd életed feletti öröme.
Isten a legdrágább árat fizette érted. Az egyetlen Fia, akiben minden gyönyörűsége volt, emberré lett, szegény lett, beteg lett, halandó lett, majd meghalt a kereszten, hogy téged megmentsen. Ennyire értékesnek lát a Teremtőd. Ennek semmi köze ahhoz, hogy milyen ruháid vannak, hogy nézel ki, mennyi pénzt keresel, stb.
Nem az határozza meg az értékedet, hogy mások mit gondolnak rólad vagy mennyire értékelnek. Az sem döntő, hogy te mit gondolsz magadról. Halld meg ma szerető Istened hangját. Tanuld meg elfogadni ezt a mérhetetlen, hűséges szeretetet, hogy az önbecsülésed újra egész lehessen.


IMA: Istenem, senki nem látja úgy bennem az értéket, mint Te. Akkor is, amikor a bűneim miatt kifosztott és összetört voltam, Te a legnagyobb áldozatot hoztad értem. Szeretnék megtelni a Te szereteteddel. Állíts helyre, Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 4., csütörtök

Betanult "szeretet"

Így szól az Úr: Mivel ez a nép csak szájával közeledik hozzám, és ajkával dicsőít engem, de szíve távol van tőlem, istenfélelme pedig csupán betanult emberi parancsolat. Ézsaiás könyve 29. fejezet 13. vers



Minden keresztény ember életében lehet olyan időszak, amikor fásulttá és közömbössé válik. Sok-sok házasság azért sodródik komoly nehézségekbe, mert a házasfelek egyre közömbösebbek, fásultabbak lesznek. Talán a rutin, a megszokott dolgok ugyanúgy zajlanak, de már nincs benne a szív.
Lehetsz nagyon jó a munkádban, hivatásodban, de ha teret engedsz a közömbösségnek és a megszokásnak, nemsokára látható lesz a munkád eredményén is.
Vigyázz a lelkedre és az Istennel való kapcsolatodra! Ne légy önelégült akár imádságról, akár az Istennel való kapcsolatodról van szó.
Ha önelégült vagy, ugyanúgy elmehetsz a gyülekezetbe, elénekelheted azokat az énekeket amelyeket már rég ismersz és énekelsz, elmondhatod, hogy szereted Istent, de mi haszna, ha már nem lesz benne a szíved?
Tudom, hogy neked is sok gondod, feladatod, terved lehet, de vigyázz, hogy ezek ne vonják el a figyelmedet a lényegről. Isten a teljes életedet szeretné. Nem csupán villámlátogatásokat a templomban és rendszeresen elmondotti imádságot. Isten többet akar a fizikai jelenlétednél, a szavaidnál. A szívedet kéri. Ha érzed, hogy nem teljesen az Istené a szíved, de nem tudod hogyan add át azt teljesen, kezdj el őszintén imádkozni.
Kérd Istent, hogy változtassa át a szívedet betanult emberi rendelkezések megtartójából egy olyan szívvé, amelyet áthat az öröm és az Isten iránti szeretet. Mondd el a következő imádságot:


IMA: Istenem, kérlek formáld át a szívemet. Annyira szeretnék őszintén figyelni a Te szavadra, változtasd meg Szentlelked által a belső emberemet. Segíts megértenem mennyire mélyen és őszintén szeretsz engem, hogy az én szeretetem is elmélyülhessen Irántad. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 2., kedd

Építs

Építsetek házakat, és lakjatok bennük! Ültessetek kerteket, és egyétek azok gyümölcsét! Fáradozzatok annak a városnak békességén, ahová fogságba vitettelek benneteket, és imádkozzatok érte az Úrhoz, mert annak békességétől függ a ti békességetek is! Jeremiás könyve 29. fejezet 5, 7. versek



Isten népe jóllehet nagyon messze került hazájától, de Istennek mégis volt bátorító szava hozzá. Isten arra bátorítja őket, hogy azon a helyen ahol annyi veszteség és fájdalom érte őket, építsenek új otthont. Képletesen és szó szerint Isten építkezésre hívja népét ott, ahol éppen van.
A bánkódásból cselekvésre, munkára hívja népét: építsenek házakat, ültessenek be kerteket, imádkozzanak a városuk jólétéért. Talán te is tapasztaltad már, hogy a nehéz időkben sokkal jobb, ha hasznos dolgokkal foglalod el magad, mint az, ha belemerülsz a szomorúságba, önsajnálatba.
Isten téged is arra akar bátorítani ma, hogy járj azon az úton, amit kijelölt a számodra. Ha engedelmeskedsz Neki, Ő jót tud kihozni a jelenlegi helyzetedből. Be tudja gyógyítani szíved sebeit, szomorúságodat örömre tudja fordítani, de ehhez együtt kell dolgoznod Vele.
Szánj ma időt arra, hogy visszagondolj az elmúlt éveidre, évtizedeidre. Milyen nehézségeket, veszteségeket éltél meg?
Fel tudsz idézni olyan helyzeteket, amikor Isten kivezetett ezekből a helyzetekből egy reményteljesebb jövő felé?


IMA: Istenem, én sokszor nem értem, hogy miért érnek engem bizonyos dolgok, de szeretnék bízni Benned és szeretnék engedelmeskedni Neked. Krisztus nevében segíts cselekedni a Te akaratodat. Krisztus nevében, Ámen.

A felemelkedés ideje

Amikor Babilon folyói mellett laktunk, sírtunk, ha a Sionra gondoltunk. Az ott levő fűzfákra akasztottuk hárfáinkat. 137. Zsoltár 1-2. versek



Történt már veled olyan, hogy egészen elcsüggedtél azért, mert elveszítettél valami számodra fontos dolgot? Talán elveszítetted egy szeretteddel való közösségedet azért, mert elköltözött a földi létből. Talán a munkahelyedet veszítetted el egy olyan időszakban, amikor amúgy is nehéz anyagi helyzetben voltál. Talán volt egy terved, vágyad és minden összeomlott. Ezek olyan időszakok, amikor egyedül érezheted magad, úrrá lehet rajtad a kétségbeesés.
Ezt érezte Izrael népe is, amikor rabszolgaként elhurcolták őket saját földjükről, otthonukból. A fenti zsoltár is a gyászt és kétségbeesést tükrözi vissza. Az igazság az, hogy az izraeliták családtagjai közül sokan meghaltak, a templomot lerombolták, de Isten népe nem maradt reménység nélkül. Jóllehet Isten népe nagyon sötét időket élt meg, de Isten már egy csodálatosan jó tervet készített elő népe számára.
Ha most úgy érzed nem bírod tovább, ne feledd, hogy Isten nem mond le rólad. Figyelj ma Rá, hogy megoszthassa veled azt a csodálatos tervet, utat, amit neked tartogat. Ha ezt teszed, el fog jönni az idő, amikor szomorúságod örömre fog fordulni.


IMA: Istenem, hiszem, hogy a megtörtségből, reménytelenségből, sötétségből ma is a fényre, örömre és örökkévaló reménységre tudsz vezetni. Krisztus nevében cselekedj életemben, Ámen.

2022. augusztus 1., hétfő

Egy valami hiányzik

Jézus miután rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta neki: "Egy valami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem. Márk evangéliuma 10. fejezet 21. vers



Egy fiatalember ment Krisztus elé, aki valószínűleg jelentős vagyonnal rendelkezett és elvileg Krisztus jó tanítványa lehetett volna. Krisztus hasznosíthatta volna az energiáját, lendületét, kihasználhatta volna a fiatalember ismertségét, hogy még több embert vonzzon a tetemes összegekről nem is beszélve, amikkel támogathatta volna Krisztust és küldetését.
Krisztus szerette volna megajándékozni a fiatalembert azzal, amire látszólag vágyott: örök élettel.
Éppen ezért magyarázta el neki, hogy az örök élet megszerzése nem egy listát jelent feladatokkal, amelyeket ha teljesítettünk, megkaphatjuk azt.
Krisztus szerette volna, ha ez a fiatalember megértette volna az örök élet kérdésének mélységét és komolyságát. Jézus Krisztus belelátotta fiatalember szívébe és tudta, hogy a fiatalember túlzottan kötődik az anyagiakhoz, a hatalomhoz és azokhoz a vélt vagy valós eredményekhez, amiket a múltban elért. Ebből fakad, hogy Krisztus három egyszerű lépést mutat neki, melyek az örök életet jelenthették volna a számára.
Először is el kell adnia az anyagi javait, amelyek fogságban tartották a szívét.
Másodszor, az eladott javakból származó bevételt olyan embereknek kell adnia, akiktől semmiféle viszonzásban nem reménykedhet.
Harmadszor, ott kell hagynia, amivel addig foglalkozott, hogy követhesse Jézus Krisztust.
A fiatalember ez után visszalépett és nem akarta többé a Krisztus követni, hogy elnyerhesse az örök életet. Szomorúan ballagott el, mert nem akart lemondani Jézus kedvéért a vagyonáról.
Jézus Krisztus megkedvelte a fiatalembert, de más receptet nem adhatott neki az örök élettel kapcsolatosan.
Téged mi akadályoz ma abban, hogy szabadon kövesd Krisztust? Miben hasonlít az életed a gazdag fiatalember életéhez? Az életed melyik területén vagy megkötözve? Ne feledd! Ami embereknél lehetetlen, Istennél lehetséges.


IMA: Istenem, törj le minden olyan bilincset rólam, amelyek akadályoznak abban, hogy Krisztust kövessem. Segíts a Te hatalmaddal félretennem minden olyan dolgot, ami akadályoz a Te követésedben. Krisztus nevében kérlek, Ámen

2022. július 31., vasárnap

Légy bátor

És így szólt hozzájuk Jézus: "Jöjjetek utánam, és emberhalászokká teszlek benneteket.                    Márk evangéliuma 1. fejezet 17. vers



Az új autók zömében, manapság már megtalálható a GPS készülék, amely segíthet minket a maga kis térképeivel és hangjelzéseivel egyik uticélból a másikba érni.
Tudom, hogy vannak, akik idegenkednek tőle és megbízhatatlannak tartják, de egy olyan embernek, mint én, akinek nem erőssége a tájékozódás, nagyon jó szolgálatot tesz.
Krisztus elhívta Andrást és Simont, de nem mutatta meg nekik előre, hogy mi lesz az útjuk végcélja. Krisztus nyomdokaiban járni ezt jelenti. Szeretnéd sokszor látni jó előre az egész útvonalat és a végcélt, de Isten csak lépésről-lépésre vezet.
Aki tényleg a mester nyomdokaiban halad, semmiképpen nem panaszkodhat arra, hogy unalmas élete van. Éppen ezért vannak kevesen, akik napjainkban elég bátrak ahhoz, hogy Krisztus nyomdokaiban járjanak.
Félsz a hit útjával járó ismeretlentől, és próbálod megmagyarázni magadnak, hogy nem ésszerű úgy elindulni, hogy Isten nem mutatja meg előre az egész útvonalat és az uticélt.
Sok-sok kifogást találhatsz ma is arra nézve, hogy miért ne kövesd Krisztust: családod van, fontos a megélhetésed, oda a megszokott kis életed, környezeted véleménye stb. stb.
Jézus Krisztus szolgálata kezdeti szakaszában beszélt arról, hogy 400 év csend után, Isten megszólította az emberiséget a megtestesült Szaván (Krisztuson) keresztül.
Krisztus arra célzott, hogy Benne az Isten az emberek közé jött, az emberek között lakott, hogy a megváltott ember majd az örökkévalóságban újra Istennel lakhasson örökké.
Krisztus arra hív, hogy bízz és higgy Benne és kövesd az Ő nyomdokait akkor is, ha úgy érzed, a biztonságérzeted csorbul.
A tanítványok olyan dolgokat éltek át az engedelmességük és hitük következményeként, amikről nem is álmodtak.
Talán úgy gondolod, hogy túl kényelmetlen és kockázatos a számodra igent mondani Krisztus követésére, ha viszont igent mondasz Krisztus hívására, az életed értékes és értelmes lesz. Bármilyen új élethelyzettel nézel is szembe, bízz Istenben és bátran kövesd Krisztust! 


IMA: Istenem, szükségem van a Tőled jövő bátorságra, hogy olyan dolgokat tegyek, és olyan helyekre menjek, amikre önmagamban nem lennék képes. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Új szövetség

És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: "Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az ...