2021. június 26., szombat

Betölti minden szükségedet

Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban. Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 19. vers



Egy családban hat gyermek volt és nagyon nagy szegénységben éltek. A gyermekek édesanyja súlyos beteg volt, az édesapjuk pedig az édesanyjukat gondozta, közben pedig igyekezett biztosítani a gyermekei számára szükséges dolgokat. Egy gazdag szomszéd elhívta a szegény gyermekek édesapját, hogy segítsen egy marhát levágni, kimérni, hogy eladhassa.
Az édesapa el is ment, elvégezte a munkát, a gazdag ember pedig megköszönte a segítséget és hazaküldte a szegény embert. A gyermekei éhesek voltak, az édesapa pedig a következőképpen imádkozott:
„Istenem. Megígértem a gyermekeimnek, hogy reggel enni fognak, de Te látod, hogy este lett és nincs semmi, amit adhatnék nekik enni. Te megígérted, hogy ha először Téged kereslek és a Te igazságodat, a szükséges dolgokat biztosítani fogod nekünk. Ámen.
Reggel hatkor kopogtatott a gazdag ember és egy négykerekű szekeret hozott megrakva minden finomsággal. Ez az ember könnyek között mondta el, hogy mennyire ránehezítette Isten az önzőségét és addig nem volt nyugta, amíg meg nem rakta a szekeret és el nem hozta a szegény családnak. Megígérte, hogy ezen túl minden egyes héten jönni fog és abból a bőségből, amit Isten neki adott, adni fog ennek a szegény családnak is.
Ha emberekre számítasz, amikor nehézségbe kerülsz, ha azt gondolod, hogy ők majd kimentenek, segítenek, melléd állnak a nehézségekben, nagyobb hibát követsz el, mint gondolnád.
Akivel megosztod nehézségedet, bajodat, szükségedet, talán úgy mutatkozik, hogy telve van részvéttel és segítő szándékkal, a következő utcasarkon pedig ő nevet a legjobban a problémáidon.
Csak Istenre építs. Csak Isten szavára alapozz. Emberek becsaphatnak, félrevezethetnek, játszmázhatnak, de Isten őszintén szeret téged, hiszen az egyetlen Fiát hagyta elvérezni helyetted a golgotai kereszten.
Keresd hát először az Ő országát és az Ő igazságát és hidd el, hogy az én Istenem a te szükségleteidet is be fogja tölteni az Ő gazdagsága szerint.
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, Te jó vagy ma is és a Te ígéreteidet megtartod. Segíts minden szükségletünket Rád bízni, őszintén közeledni Hozzád és eszközökké válni abban is, hogy mások szükségleteinek betöltésében is használhass minket. Krisztus nevében, Ámen.


2021. június 25., péntek

Kik a boldogok? 8. rész

Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek."  Máté evangéliuma 5. fejezet 10-12 versek



Vannak olyan megpróbáltatások, amelyeket csak Isten gyermekei tapasztalhatnak meg. A betegség, a fájdalom, veszteség megtalálhat hívőt és hitetlent egyaránt.
Nem azok a boldogok, akiket a NAV üldöz, nem azok a boldogok, akik éjfél körül kezdenek fát hasogatni, hogy a szomszédjukat felébresszék legédesebb álmukból. Ilyen esetekben is átkozhatnak emberek, de ez nem az Isten országa és igazsága miatt, hanem saját bűneink miatt történik és ilyenkor az egyetlen megoldás a bűnbánat és a megtérés.
Boldogok akkor leszünk, ha Krisztus és a Krisztus igazsága miatt üldöznek minket. Boldogok leszünk, ha mindenféle rosszat hazudnak rólunk. Ha mindenféle rosszat mondanak rólunk úgy, hogy az igaz, nem boldogságot, hanem őszinte megszomorodást és bűnbánatot kell eredményezzen.
Örülj és örvendezz akkor, ha Isten igazságát hirdeted és képviseled, és emiatt köpködnek utánad, emiatt szórják tele az ismeretségi körödet mindenféle rágalommal, hazugsággal, emiatt kerülnek el és mennek át az út másik oldalára, hiszen mindezek bőséges jutalmat fognak szerezni neked a mennyekben. Ha szeretnél boldog lenni, Krisztus szerint ez a nyolc módja van. Az igazi boldogság receptje egyedül ez.
Krisztus úgy ment a keresztre, mint a juh a mészárszékre. Nem nyitotta meg a száját azok előtt, akik ütötték-verték, gúnyolták, megalázták. Volt szentebb és igazabb ember Krisztusnál a földön? Nem hívhatta volna angyalok seregét, hogy bosszút álljanak érte és kimentsék a tömeg kezéből? Kik voltak, akik halálra ítélték? Szánalmas bűnösök egytől-egyig. Kik akarták halálra kövezni a házasságtörő asszonyt? Ugyanolyan bűnösök, akik ráadásul még képmutatással is súlyosbították a helyzetüket.
Legyek az az ember, aki elismerem saját méltatlanságomat, bűnösségemet és ez által alázatban maradok, legyek irgalommal és békéltetési vággyal teljes ember, legyek olyan ember, aki meg tanulta szeretni Istent élete minden pillanatában, csak akkor lehetek boldog és csak akkor lehetsz boldog.


IMA: Istenem, tégy engem igazán boldog keresztény emberré. Krisztus nevében, Ámen.

2021. június 24., csütörtök

Kik a boldogok? 7. rész

Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.                                                  Máté evangéliuma 5. fejezet 9. vers



A Biblia arra hív minden egyes keresztényt, hogy naponta keresse az Istenből fakadó békességet és kövesse azt. Saját bőrömön tanultam meg, hogy vannak olyan viták, amelyek elől nemes egyszerűséggel ki kell térni azért, mert semmi értelme nem lenne időt és energiát pazarolni rájuk. Vannak olyan pillanatok, amikor a legjobb döntést, ha az indulatainkat építő módon vezetjük le ahelyett, hogy olyat tennénk vagy mondanánk, amivel megrontanánk az Istentől kapott békességünket. Nagy bölcsességre van szükségünk felülről, hogy tudjuk, mikor kell hallgatnunk azért, hogy a békességet munkáljuk, és mikor kell beszéljünk azért, hogy ne váljunk megalkuvó, gerinctelen emberekké.
Boldogok azok, akik megértik, hogy Isten e békéltetés szolgálatát is rájuk bízta. Könnyű elmenni egy olyan családot meglátogatni ahol mindenki kedvesen fogad, férj és feleség lesi minden kívánságodat, látod azonnal, hogy a családban békesség, harmónia és szeretet uralkodik. Jó ilyen légkörben, ilyen emberekkel időt tölteni. Könnyű dolog ilyen légkörben lenni.
Vannak olyan családok is, akiknél a teríték kifogástalan, a házban minden a helyén van, minden tökéletesnek tűnik, a házaspár még igyekszik meg is játszani, hogy mennyire minden rendben van közöttük, de szinte érezni lehet a feszültséget a levegőben. Egyik kimegy, a másik bejön és fordítva. Nem lehet együtt beszélni velük, csak külön-külön mondanak valamit. Lehet ilyen családban felszabadultan enni? Könnyű a feszültséggel terhelt légkörben lenni? Nem könnyű.
Egyetlen alkalom volt, amikor lelki értelemben éreztem ezt egy gyülekezetben. Vendég szolgálatra hívtak, de annyira nyomott volt a légkör, hogy alig vártam befejezzem a szolgálatomat és tovább menjek. Amikor elkezdtem a prédikációt, úgy éreztem rám is rám telepedett az a nyomott lelkület és annyira erőtlennek éreztem a szolgálatomat is.
Tanítson meg minket Isten a békéltetés szolgálatát végezni. Elsősorban hirdetni, hogy meg lehet békülni az Atyával Jézus Krisztus vére által, de eszközzé válni akkor is, amikor két ember között húzódnak súlyos nézeteltérések. Nem az olajat önteni a tűzre, hanem az Isten szeretetével kioltani a gyűlölet, harag tüzét. Pál apostol is ezt a szolgálatot végezte.
Nézd csak mit írt az egyik gyülekezetének: „Evódiát intem, és Szüntükhét is intem, hogy legyen közöttük egyetértés az Úrban.” ( Filippi 2:4)
Igazi békességet teremteni nem úgy lehet, hogy mindenkinek igazat adsz vagy megvonod a vállad és diplomatikusan tovább mész. Az Isten igazságát kell képviselnünk és csak abból fakadóan születhet igazi békesség, békéltető szolgálat.


IMA: Istenünk, taníts meg minket arra, hogy a hétköznapokban hogyan teremtsünk békességet igazságod és kegyelmed, bölcsességed által. Krisztus nevében, Ámen.


2021. június 23., szerda

Kik a boldogok? 6. rész

Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.                                                                                  Máté evangéliuma 5. fejezet 8. vers



Mit jelent a tiszta szív? Dávid a következőt kérte Istentől: „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!” ( 51. Zsoltár 10. vers)
Tiszta szív az, amelyik bűnbánattal és alázattal jött az Istenhez, megvallotta bűneit és elfogadta hit által a bűnei bocsánatát, Jézus Krisztus bűnt eltörlő vére által.
Ebben a szívben vehet lakozást Isten, az Ő Szentlelke által. Nem fog Isten lakozást venni, egy bűntől bemocskolt szívben, amelyik telve van csupa olyan dologgal, amelyeket Isten utál. Képmutatás azt kérni, hogy Isten jöjjön a szívedbe úgy, hogy egyáltalán nem akarod alávetni magad, az Isten tisztító erejének és kegyelmének.
Boldogok azok az emberek, akiknek a szívükben Isten lakozik, és nem engedik, hogy bármi más kiszorítsa Őt életük középpontjából.
Ha Isten megtisztította a szívedet, akkor a lelked tiszta, boldog és bőségben van. Ott Isten uralkodik, és ahol Isten uralkodik, ott megjelennek az Ő uralmának örökkévaló áldásai.
Sok-sok dolgot a szívünkre veszünk a 21. században és azért nem tudjuk sokszor magunk sem, hogy mi is az igazi gondunk.
Olyan „boldogok” vagyunk, hogy csak nyugtatóval a zsebünkben tudjuk átvészelni a szürke hétköznapokat, mert mindennek szorítunk helyet, mindenre találunk időt, csak Krisztusra nem. Akkor leszel igazán boldog, ha engeded végre, hogy Isten megtisztítsa a te közreműködéseddel szívedet és az Ő uralma kiteljesedjen benne.


IMA: Istenünk, Te magad vagy a boldogság, az áldás, a tisztaság, a bőség és minden, amire szükségünk van. Teremts bennünk is tiszta szívet, hogy boldogok lehessünk igazán és megláthassunk Téged a hétköznapok során és az örökkévalóságban is. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. június 22., kedd

Kik a boldogok? 5. rész

Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek. Máté evangéliuma 5. fejezet 7. vers



Isten beszéde szerint, az irgalmasság sokkal többet jelent annál, hogy egy éhes ember felett nem törsz pálcát, hanem enni adsz neki. Az irgalmasság nemcsak annyit jelent, hogy valakinek pénzt, ruhát vagy egyéb dolgot adsz valakinek.   Jó és szükséges dolog áldozni irgalmasságtól és szeretettől indíttatva anyagi javainkból a rászorulók megsegítésére. Amikor valaki éhes, nem igeversekre van elsősorban szüksége, hanem ételre és csak utána igeversekre. Irgalmasság az, hogy amikor valaki egy nagy butaságot csinál, nem adsz helyet az előítéleteidnek vagy egyéb negatív érzéseidnek, hanem feltételezed a jót az illetőről. Olyan szomorú, hogy amikor valaki vétkezik, nagyon sokszor rávetjük magunkat és szavainkkal ütjük: „Sejtettem én mindig, hogy ilyen vagy olyan.” Ha valaki megbánja bűneit és megalázkodik Isten és emberek előtt, akkor légy irgalmas. Imádkozz érte, sírj vele, ha arra van szükség. Tény, hogy vannak emberek, akik vétkeznek és ahelyett, hogy bűnbánatot tartanának, másokat vádolnak, és a felelősséget lerázzák magukról. Beszélj az ilyen emberekkel, légy annyira irgalmas velük szemben, hogy elmondod nekik mi az, amiben rossz úton járnak, de ne alázd meg őket. Isten az, aki megalázza a keményszívűeket. Nem vagy irgalmas, ha elnézed, hogy a testvéred fejjel megy a falnak és te nem szólsz neki semmit, talán még titokban nevetsz is rajta. Lásd meg az alkoholistában az elveszett, megkötözött bűnöst, akinek Isten kegyelmére van szüksége és így közeledj hozzá. Sok ember azért nyúl alkoholhoz, mert nem tudja, hol találhat megoldást azokra a súlyos problémákra, amikkel életében küszködik, ezért az alkoholhoz fordul. Ne is beszéljünk úgy, mint Dávid, amikor nyakig volt a bűnben és titokban meggyilkoltatta Uriást, majd amikor halálhírét hozták, így szólt: „ Akkor ezt parancsolta Dávid a küldöncnek: Mondd meg Jóábnak: Ne tartsd ezt olyan nagy bajnak, mert a fegyver hol ezt, hol azt pusztítja el. Harcolj még erősebben a város ellen, és rombold le! Így biztasd őt!” ( 2 Sámuel 11:25) Dávid mindent jól kitervelt, csak Istennel nem számolt. Milyen jó, hogy később rádöbbent kicsoda valójában és kegyelmet talált az Úrnál. Amilyen mértékkel mérünk, olyannal mérnek nekünk. Ahogyan bánunk másokkal, az köszön vissza majd ránk, amikor segítségre, megértésre, irgalomra lesz szükségünk. 

IMA: Istenünk, szeretnénk megérteni mit jelent az igazi irgalmasság és szeretnénk bölcsen, ennek a Neked tetsző irgalomnak a fényében hozni döntéseinket. Krisztus nevében segíts minket ebben, Ámen.

2021. június 21., hétfő

Kik a boldogok? 4. rész

Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek.                                      Máté evangéliuma 5. fejezet 6. vers



Sok-sok ember életútját határozza meg napjainkban az éhség és a szomjúság, de olyan kevés ember talál igazi kielégülést és ebből fakadóan boldogságot. Családok hajlandóak egész évben spórolni, hogy amikor eljön a nyár, a Karácsony, a Húsvét akkor mindent megadhassanak a hasuknak, szemüknek, ízlelőbimbóiknak. Éhezhetünk még egy forinttal többre, még egy kis hatalommal többre, még egy kis mulandó dicsőségre, még egy érdekbarátra vagy éppen még egy „biztos tanácsra” a sikerrel kapcsolatosan.
Egy ember, aki önmagát sikeres vállalkozónak gondolta, a következő dolgot jelölte meg sikere titkául: „Mindig legyen a zsebedben egy jó kifogás és egy jó hazugság.”
Olyan kevésszer kívánjuk megismerni az Isten igazságát és még kevesebbszer akarjuk az életünket Hozzá igazítani. Talán sokszor túlságosan fájdalmas lenne szembesülni azzal, hogy nem ott tartunk, ahol kellene.
Jézus azt mondja nekünk: „Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy a ti mennyei Atyátok is tökéletes.” ( Máté 5:48) A megszentelődés valóban egy folyamat, de vajon törekszünk-e arra, hogy Isten igazságával összhangban járjunk? Látjuk-e a fejlődést, ha Isten gyermekeiként visszagondolunk a múltunkra? Krisztusibbak vagyunk ma, mint amennyire 10 évvel ezelőtt voltunk? Bárcsak úgy éhezne a lelkünk Isten igazságára, mint amennyire a testünk a napi 3-5 étkezésre.
Szeretne vezetni Isten, de kit vezessen, ha nem szakítasz arra időt, hogy keresd Isten igazságát? Kit tanítson, ha úgy gondolod, hogy te elég okos vagy, te már mindent tudsz, te már tapasztalt vagy és beteltél az élet javaival?
Nem lehetsz igazán boldog addig, amíg a lelked meg nem elégszik Isten kijelentett igazsága által.


IMA: Istenünk, csak Te vagy az Út, az Igazság és az Élet. Hadd értsük meg, hogy ha Téged megvetünk, a saját boldogságunkat, boldogulásunkat dobjuk el. Krisztus nevében, Ámen.

2021. június 20., vasárnap

Kik a boldogok? 3. rész

Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Máté evangéliuma 5. fejezet 5. vers



Fontos itt megjegyeznünk, hogy különbség van a gyávaság,a jellemtelenség és a szelídség között. Talán történt már olyan veled is, hogy az „élni és élni hagyni” jegyében, nem szóltál semmit és még ámítottad is önmagad azzal, hogy milyen szelíd természetű ember vagy.
Amikor a jóval idősebb Saul király Dávid felé dobta a lándzsáját, hát nem tehette volna meg azt, hogy visszadobja úgy, hogy el is találja Sault és halálra sebezze? Hát nem önvédelemből cselekedett volna? Még a 21. századi jog is felmentette volna Dávidot.
Hát nem végezhetett volna Saullal, aki gonosz lelkektől megszállva halálra kereste Dávidot? Hiszen Isten már a Saul uralkodásának második esztendejében megmondta Saulnak, hogy mivel állandóan okoskodott és szembe ment Isten parancsaival el lesz szakítva tőle a királyság. Ezután azonban még 38 évig uralkodott és csak súlyosbította a saját maga ítéletét. Papokat öletett meg, a barátait ellenségnek nézte, az ellenségeit pedig közel engedte magához.
Szelídség kell ahhoz és alázatos lélek, hogy amikor valaki hazudik neked, kezelni próbál és tisztességtelen veled szemben, emellett még rágalmaz is, elsétálj, és ne vágj vissza, hanem rábízd a dolgodat az igazságosan ítélő Istenre.
Dávid vagy Saul volt boldogabb? Ha elolvassuk mindkettejük élettörténetét, hiszem, hogy nem lesz nehéz megállapítani.
Szelíd volt Jézus Krisztus, amikor a földön járt? A legszelídebb, aki valaha élt a világon. Amikor viszont a templomból rablók barlangja lett, nem maradt közömbös, sem gyáva, hanem ostort font és kiűzte, ami nem az Isten házába való volt. Vétkezett? Nem! Erő kell ahhoz, hogy engedj akkor is, amikor tudod, hogy neked van igazad, akkor is, amikor Isten és emberek törvénye szerint igazságtalanok veled szemben, ahhoz, hogy ne vágj vissza. Erő kell ahhoz is, hogy az oroszlán bátorságával harcolj, amikor Isten országa a tét.
Értsd meg, hogy egy megvesztegethető világban élsz. Annyi igazság van ebben a világban, mint a leggyengébb minőségű gyümölcslében a gyümölcs tartalom: 1-2 százalék.
Krisztus azt mondja, hogy megtartani az életünket azt jelenti, hogy átadjuk azt Neki. Sokunknak van háza, autója, földje, de ha nem tudunk lemondani róluk Krisztusért, el fogjuk veszíteni az életünket.
Istenem, mutasd meg nekem, hogy szelíd vagyok-e vagy gyáva és önző?


IMA: Istenünk, Krisztustól szeretnénk megtanulni mit jelent az igazi szelídség és alázatosság. Adj nekünk erőt, hogy harcoljunk, amikor arra hívsz és legyen erőnk lemondani, amikor arra van szükség. Krisztus nevében, Ámen.


Lelki vakság

Most íme, az Úr keze rajtad van, és vak leszel, nem látod a napot egy ideig!" Erre hirtelen homály és sötétség szállt rá, és botorkálva...