2023. december 9., szombat

Velünk az Isten

Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott a próféta által: "Íme, a szűz fogan méhében, fiút szül, akit Immánuelnek neveznek" - ami azt jelenti: Velünk az Isten.                             Máté evangéliuma 1. fejezet 22-23. versek



Kérdezted-e már meg magadtól, esetleg Istentől, hogy miért kellett bizonyos dolgoknak megtörténniük életedben? Mária is kérdezhette volna. Egy fiatal, erkölcsös,tisztességes lány volt, aki mégis vállalta, hogy Isten teremtő szava megfoganjon méhében egy csecsemő formájában és megszülje azt. Kockáztatta a jegyesével való kapcsolatát és a jó hírnevét, de az Istenben vetett hite miatt nem szégyenült meg.
Nyugodj hát meg te is az Istenben. Tedd le aggodalmaidat, gondjaidat, hiszen már velünk az Isten. Ő tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Örökkévaló biztonságot kínál számodra. Csakis az Isten adhat értelmet ennek az értelmetlen és hiábavaló földi létnek. Szánj időt naponta Istenre. Olvasd az Ő szavát, imádkozz és elmélkedj az olvasottakon. Kérd Isten Szentlelkét, hogy segítsen téged Krisztus nyomdokaiban járni.
Fogd az Isten kezét életed minden napján és így fogod megélni igazán az Isten jelenlétének igazi szabadságát.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy emlékeztetsz a Te áldott jelenléted kiváltságára. Szeretnéd időt tölteni Veled. Segíts nekem, hogy teljes hittel és bizalommal kövesselek. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. december 8., péntek

Isten jelenlétének ajándéka

Közel van az ÚR mindenkihez, aki hívja, mindenkihez, aki igazán hívja. 145. Zsoltár 18. vers



Történt már meg veled, hogy magától értetődőnek vetted Isten jelenlétét? A Szentlélek által, Isten minden egyes gyermekének életében jelen van. A téged leglelkesebben és odaadóbban szerető személy sem lehet veled mindig.
Nincs egyetlen személy sem, aki minden kis intim titkát ismerné szívednek, elmédnek, lelkednek. Isten a fejeden levő hajszálak pontos számát is tudja. Nem kell erőlködnöd, hogy bemutasd magad Neki.
Ember egy életen át, talán egy kisebb vagyont elköltve, keresik azt az embert, aki igazán megérti őket. Pedig az Isten ingyen elérhető bárki számára, aki igazán hívja Őt. Szívesen igent mond, ha meghívod és befogadod Őt szívedbe, mint életed szabadítóját.
Ez az egyszerű, hitből fakadó cselekedet egy élethosszig tartó szeretet kapcsolat kezdete lehet. Ő, akiből a lelked vétetett, tökéletesen megért téged és szeretné veled tölteni az örökkévalóságot.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy Szentlelked által elérhető a Te jelenléted minden gyermeked számára. Segíts megbecsülni jelenléted. Krisztus nevében, Ámen.

2023. december 7., csütörtök

Lelki fényözön

Isten ugyanis, aki ezt mondta: "Sötétségből világosság ragyogjon fel", ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete Krisztus arcán.              Korintusiakhoz írt második levél 4. fejezet 6. vers



A 2023-as év adventjén természetes, hogy a kirakatok, a házak, az udvarok fényözönben úsznak. Az emberi tudás, technika, sok eddig nehezen érthető, megfejthető jelenséget világossá tett számunkra. Csak egyetlen terület van, amelyen még mindig uralkodik a sötétség: az emberi lélekben. Hát nem lelki sötétség az, hogy egy másik bolygón talált, szabad szemmel nem látható sejtet életnek hívunk, de az anyaméhben fejlődő, szívdobogással rendelkező gyermekre azt mondjuk, hogy nem élő ember? Hát nem lelki sötétség, hogy a kereszténységet üres jelszavakká, filozófiává, politikai jelmondattá züllesztettük, miközben Krisztusnak hátat fordítottunk?

Hát nem lelki sötétség, hogy sajnálkozunk azon, hogy Krisztusnak és szüleinek nem volt hely a vendégfogadó háznál, miközben sokszor ma sem adunk helyet Neki időbeosztásunkban, költségvetésünkben, értékrendünkben?

Hát nem lelki sötétség, hogy beszélünk az örökkévaló értékekről, miközben újra és újra megtéveszt minket a gonosz és megkötjük Ézsaú üzletét: a mulandóért adjuk a maradandót. Hát nem lelki sötétség, hogy beszélünk az istenfélelemről, miközben sokkal jobban félünk, tartunk emberek véleményétől, mint Isten életünkkel kapcsolatos értékítéletétől?

Eljött az idő, hogy ezen az adventen, felragyogjon szívedben, lelkedben Isten dicsőségének ismerete. Ez a csodálatos, lelki világosságot és melegséget hozó ismeret, minden ismeretnél fontosabb.

Ez a mennyei világosság, megváltoztathatja gondolkodásodat, megtisztíthatja szívedet és még testedet is élettel töltheti meg. Krisztus szegénnyé lett, egy törékeny csecsemőben megtestesült és egy piszkos istálló jászlában feküdt, hogy az Ő arcán megláthasd Isten dicsőségének ismeretét.

A Betlehem sötét mezőin tanyázó pásztorok számára megnyílt az ég, a mennyei dicsőség, és hallották, látták az angyalok dicséretét. Hitre van szükséged, hogy lelked sötét egén felragyoghasson a Krisztus világossága.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Krisztus lett a világ világossága. Segíts, hogy ebben a világosságban kiteljesedhessen lelkem, életem. Krisztus nevében kérlek. Ámen.

2023. december 6., szerda

Adventi harangszó!

Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.
Zsidókhoz írt levél 11. fejezet 6. vers



Borús szemű, gond barázdált,
fáradt arcú emberek.
Itt is egy és ott is egy.
Vége sincs és száma sincs.
Mellettem sodródnak el
mind az utcaforgatagban.
Várja őket íróasztal,
akta, gép, katedra, műhely,
munka terhe, kenyér gondja.
A nagy város ontja, ontja
őket végtelen tömegben.
Gondbarázdált fáradt arccal
tovatűnnek, elsietnek.
Itt is egy és ott is egy.
Vége sincs és száma sincs.


Valamikor,nem is régen…
csak húsz éve… negyven éve…
mind ez a sok fáradt ember
hívő, boldog gyermekszemmel
tekintett a nagyvilágba.
Csodákat várt! Szelíd szárnyon,
ha közelgett szent karácsony,
tekintete csodavárón,
csodahívőn csillogott.
Jaj, a hajszás nagy robot
szeme fényét kioltotta.
Sose csillog benne most a
csodavárás öröme.


Valamikor nekik is volt
gyertyafényes fenyőfájuk.
Évről évre kevesebb lett
rajt’ a gyertya… és az ágát
szelek törték, tördelgették…
Most már nincsen. Minek várnák
szent karácsony közeledtét?
A mennyország csukva-zárva.
Nem suhog az angyal szárnya.
A gyermekkor szép világa,
s vele minden – oda rég.
Most ők vesznek karácsonyfát
alkudozva, olcsó pénzen
és ők mondnak mesét.


Zúg az adventi harangszó.
Gyermekszemek lámpácskái
felragyognak – fénylenek.
Ők csak mennek fejlehajtva.
Másé már az üzenet.
Istenem, zúgó haranggá
teremtsd most a szívemet.
Istenem, harangozok:
ádventet harangozok.
Fáradtléptű embereknek
ádventet harangozok.


Bim-bam! Higgyetek megint!
Legyen ádvent bennetek!
Csodahívő szemetek
világítson a világba…
benne várakozás lángja,
benne ádventi remény!
Mert eljő a Messiás!
Szeretete fénylő fáját
Lángja gyújtja, ahol várják.


Fül nem hallott, szem nem látott
égi békét, boldogságot,
el nem múló szép karácsonyt
irgalommal osztogat.
Önmagát is úgy megosztja,
hű szívét is – szeretettel.
Rózsásarcú kisgyerekkel,
fáradt léptű emberekkel,
úgy megosztja önmagát!


Jaj, a hajszás nagy robot
annyi szemnek Krisztus-vágyó
tiszta lángját kioltotta.
Sose csillog benne most a
csodavárás öröme…
istenem, harangozok.
Ádventet harangozok.
Fáradtarcú embereknek
ádventet harangozok.


IMA: Istenünk, tudjuk, hogy ha nem lesz olyan hitünk, ragaszkodásunk Feléd, mint egy kisgyermeknek, semmiképpen sem nyílhat meg a Te országod a számunkra. Segíts megértenünk, hogy a hit a Te beszédednek hallgatása által lehetséges. Krisztus nevében segíts fáradt arcú és szívű emberekből a karácsonyi örömhír hordozóivá válnunk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2023. december 5., kedd

Békesség Fejedelme

Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!                        Ézsaiás könyve 9. fejezet 6. vers



Ebben az évben különösen nagy hangsúlyt kap az emberiség békesség iránti igénye. Háború Oroszország és Ukrajna között és háború Izrael és a Hamasz terrorszervezet között. Országok fegyverkeznek, hadgyakorlatokat bonyolítanak le, hogy erejüket kinyilvánítva jelezzék: bármikor képesek síkra szállni, háborúzni azért, hogy megvédjék "békességüket és érdekeiket."
A békességért folytatott küzdelem zajlik a családok és egyének esetében is. Az igazság viszont az, hogy a Békesség Fejedelme nélkül, a békességed sem igazi, sem tartós nem lehet. Isten Igéje szerint, a békesség nem egy olyan dolog, amit megszerezhetsz és erőszakkal megvédheted, hanem a békesség maga Jézus Krisztus. A Krisztus által kínált békességnek pedig maga Krisztus jelenléte a garanciája. Kövesd hát Őt. Dicsőítsd hát Őt, a Békesség Fejedelmét.
Az Ő békességére van szükséged, ha szeretnéd, hogy Isten céljai megvalósulhassanak életedben. Talán néha szeretnéd azokat a "rövidítéseket" igénybe venni, amelyeket a világ kínál, hogy hamarabb célba érj.
Ha azonban ezek a "rövidebb utak" azzal járnak, hogy elvonják a figyelmed a Békesség Fejedelmének követéséről, inkább válaszd a nehezebb és hosszabb utat. Isten ma arra hív téged, hogy kövesd a Békesség Fejedelmét. Járj az Ő nyomdokaiban.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy a Békesség Fejedelme emberré lett, azért, hogy felvehessem a lépést Vele és a nyomdokaiban járhassak. Szentlelked által támogass ebben. Krisztus nevében, Ámen.

2023. december 4., hétfő

Hálatelt várakozás

Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban. Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 19. vers

Talán ma elmondhatod, hogy annyi mindennel rendelkezel, amiről életed valamelyik napján talán még csak álmodoztál és azt sem tudtad elképzelni, hogy az álmodozásod valaha is valósággá válik. 

Sok-sok ember vágyik elsősorban arra, hogy nemcsak a szükségei, szükségletei, hanem a vágyai is mind teljesülhessenek. A jólét hamis evangéliuma ezt ígéri. Krisztust és az Isten úgy mutatja be, mint az anyagi jólét utáni "hab a tortán." 

A valóság éppen az ellenkezője. Isten a legcsodálatosabb ajándékát Jézus Krisztus által adta a világnak. A világban mégis oly sok ember várja úgy az ünnepeket, hogy  "csak" pénze és anyagi javai vannak.  Ezért nem terem hálát olyan sok emberi élet és emberi szív. A megelégedett és hálás élet a gazdag élet. Ez a gazdagság pedig Krisztus maga. Ő nem egy tartozék, vagy adalék, nem a "pont az i-re", hanem Ő a lényeg. Ha kinyitod előtte koldus életedet, akkor leszel igazán gazdag és hálás. Az adventi várakozásban figyelj oda a hálaadásra. Mindenek fölött és mindenek előtt légy hálás azért, hogy Jézus Krisztusban, a Szentlélek által Isten melléd szegődött és szerető szabadítód, egész életeden át kísérő barátod lett. 

Nem az az lényeg, hogy milyen sok vagy milyen kevés anyagi jóval rendelkezel ezen a világon, mert ha Krisztust elfogadtad, mérhetetlenül gazdag emberré váltál. Kezdd hát ezzel életed hála leltárját. Ha ezt gyakorlod, a hála mértéke növekedni fog életedben, ezek pedig Isten további áldásainak rád áradását fogják maga után vonni. 


IMA: Istenem, az adventi időszakban arra emlékeztetsz engem, hogy mennyire mérhetetlenül gazdag vagyok Jézus Krisztus által. A világi fények, csillogás, rohanás sokszor annyira megzavarnak, hogy nem látom a lényeget. Könyörülj rajtam. Szeretném gyakorolni magam a hálaadásban és a Benned vetett bizalomban. Krisztus nevében, Ámen. 

2023. december 3., vasárnap

Félelem helyett öröm!

 Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. János evangéliuma 3. fejezet 16. vers



Amikor az angyalok vitték a nyájaik mellett őrködő pásztoroknak a Krisztus születésével kapcsolatos örömhírt, az angyalok ezt mondták: " Ne féljetek, mert íme hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lessz." 

A Bibliában többször találod meg a " Ne félj!" kifejezést, mint bármely másikat. Ez a kedves, kegyelmes felhívás neked szól. Isten tudja jól mennyire hajlamos vagy félni, tépelődni és aggódni éppen ezért ma nem elítélni akar ezért, hanem inkább utat mutatni neked, hogy megtörhesd ezt az ártalmas berögződésedet. 

A félelem legjobb ellenszere az öröm. Minél nagyobb az öröm, annál biztosabb az ellenszer. A pásztoroknak "nagy örömre okot adó hírt mondtak".

Ne becsüld alá azt az erőteljes örömhírt, amit az evangéliumokban találhatsz. Térj meg bűneidből és bízd életed Jézus Krisztusra, mint személyes üdvözítődre. Ő képes megbocsátani minden bűnödet és új célt is akar adni életednek. A pokol helyett, a Menny felé vezető útra helyezi lábaidat. Ráadásként az Ő állandó jelenlétének örömét és békességét is neked ajándékozza. Advent első vasárnapján szánj időt arra, hogy elmélkedj a pásztoroknak címzett örömhíren. 

Ne feledd Isten csodálatos felhívását: " Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom, örüljetek!" 


IMA: Köszönöm, hogy van okom az örömre. Elsősorban nem a látható, mulandó, erkölcsi értelemben sötét világ ad okot az örömre, hanem Te és a Te üzeneted Istenem. Szeretnék elmélyülni a Tőled kapott örömben. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen. 

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...