2023. január 14., szombat

Személyre szabott nevelés

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek könyve 22. fejezet 6. vers



Isten a tökéletes szülő. Olyan türelmesen és kitartóan neveli, tanítja, fegyelmezi, formálja gyermekeit. Ezt a feladatot bízza azokra az emberekre, akiket gyermekkel ajándékozott meg.  Nevelni a gyermekünket a számára legmegfelelőbb módon, hogy még idős korában is emlékezhessen rá.
A szülők Isten hatékony eszközei lehetnek a nevelésben. Isten az istenfélő szülők által akarja bemutatni az Ő jelenlétét a gyermekeknek. Olyan szomorú, amikor mi szülők éjt nappallá téve küzdünk, hogy megadjunk gyermekeinknek mindent, ami csak pénzen megvásárolható, közben pedig nem marad időnk arra, hogy bemutassuk nekik a Krisztussal való igazi kapcsolatot.
Billy Graham mondott el egyszer egy megrázó történetet egy lányról, aki a húszas évei elején járt és egy számára halálos kimenetelű baleset részese lett.
A kórházi ágyán, miközben haldoklott a következőket súgta édesanyja fülébe: „Anya, mindent megtanítottál nekem. Megtanítottad hogyan kell dohányozni, hogyan kell alkoholt fogyasztani, de sosem tanítottad meg nekem hogyan kell meghalni. Kérlek, most gyorsan tanítsd meg nekem, mert nemsokára meghalok.”
Szülőként nagy a felelősségünk abban, hogy megtanítsuk, elsősorban életpéldánk által hogyan kell Istent szeretni teljes szívünkből, lelkünkből, erőnkből. Ez a legnagyobb ajándék, amit gyermekeinknek adhatunk.



IMA: Istenünk, tégy minket olyan szülőkké, nagyszülőkké, akik hűségesen tanítjuk gyermekeinket a Te utadra. Segíts bemutatni nekik, hogy milyen amikor a Te jelenlétedben él valaki. Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 13., péntek

Isten gondviselése

Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. 139. Zsoltár 16. vers



Egy fiatalember szenvedett néhány éve halálos autó-balesetet úgy, hogy vétlen volt. A rendőrségi szóvivő többek között azt mondta, hogy: „rosszkor volt rossz helyen.”
Feltevődik a kérdés, hogy ez az újév azon múlik, hogy mikor milyen helyen vagyunk? Minden csak szerencsés vagy szerencsétlen véletlenek sorozata lenne?
Hála Istennek a mi életünk, sorsunk nem ilyen dolgokon múlik. Természetesen Isten nem bíztat minket arra, hogy legyünk gondatlanok vagy hanyagok.
Az életünket nem pusztán a szerencse vagy annak hiánya határozza meg. Nem csak arról szól az életünk, hogy milyen helyen vagyunk éppen.
A fenti igevers szerint Isten határozza meg életünk napjait. Krisztus a következőket mondja: „Nem úgy van, hogy két verebet adnak egy fillérért, de egy sem esik le közülük a földre Atyátok tudta nélkül? Nektek pedig még a hajatok szála is mind számon van tartva.
Ne féljetek tehát: ti sok verébnél értékesebbek vagytok. ( Máté 10:29-31)
Ezzel a bizonyossággal élhetjük meg minden napunkat az évből, utazhatunk, amikor arra van szükség, tervezhetünk és csinálhatunk bármi mást. Isten határozta meg földi életünk idejét és minden gyermekének életét szemmel tartja.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy életem teljes ideje a Te kezedben van. Segíts ebben a tudatban élni életem és használni azt az időt amit tőled kapok. Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 12., csütörtök

Légy bátor és erős! Ez parancs!

Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz. Józsué könyve 1. rész 9. vers



Csodálatosan áldottak vagyunk, hiszen Istennek minden ígérete Igenné és Ámenné vált a számunkra abban a pillanatban, amikor a Szentlélek által Isten újjászült minket és gyermekeivé váltunk.
Örököseiként minden ígéretére "jogot" formálhatunk, építhetünk hit által.
Ez a kulcs. Ez a kezdete annak, hogy bátor emberré válj. Megbékülni az Istennel. Egyetérteni az Istennel. Minden bizalmadat, hitedet Krisztusba helyezni, a megváltásodat, rövid és hosszú távú jövődet illetően.
Ne gondold, hogy ha nem békültél ki Istennel, nem élted át az újjászületés csodáját, bármilyen ígérete Istennek érvényes rád.
Hiába használod Krisztus nevét, ha nincs rá jogalapod. Semmi sem fog történni. Hiába imádkozol, ha nem akarsz megbékülni az Istennel. Ha még mindig a bűn szolgája vagy és nem Isten gyermeke.
Tehát ha bátor akarsz lenni, az üdvözültek örökös bátorságát szeretnéd, akkor ragadd meg Krisztust.
Másodszor, ha Isten családjába kerültél, Isten gyermekévé lettél, ne gondold azt, hogy nem lesznek harcaid.
Ahogyan a választott népnek voltak harcai, számtalan hitpróbái, neked is építeni kell Isten ígéreteire, cselekedni, lépni, hitben, hit által.
(Mindenhol megerősítették az ott lakó tanítványokat, és bátorították őket, hogy maradjanak meg a hitben. Így beszéltek hozzájuk: „Sok szenvedésen kell keresztülmennünk, amíg eljutunk Isten királyságába.)
Még ezek a szenvedések is a javadra válnak, hiszen olyanok számodra, mint a csiszolópapír, melynek segítségével Isten egyre inkább hasonlóvá teszi jellemedet az Ő jelleméhez.
Harmadszor, a bátor embernek is vannak félelmei. Az Istenben bátor ember is kétségeskedhet, de nem esik kétségbe. Szembenéz a félelmeivel, mert tudja, hogy az aki a szívében él, nagyobb, mint a világ.
Erre hív tehát Isten ma. Békülj  meg Vele, légy gyermeke, örököse, állj meg a nehézségekben, és nézz szembe a félelmeiddel az Isten hatalmas szavának ereje által.
Így meg fogod tapasztalni amit Pál apostol is megtapasztalt. Amikor gyengének érzed magad, Isten akkor tud téged leginkább használni az Ő dicsőségére.


IMA: Istenünk, áldunk, imádunk, magasztalunk, dicsérünk, mert örökbe fogadsz ma is mindenkit, aki Krisztusba veti bizalmát.
Magasztalunk azért, mert minden harcunkban, szenvedésünkben velünk vagy, javunkat munkálod, és egy lépéssel közelebb segítesz minket a mennyei ígéret földjéhez.
Köszönjük, hogy minden félelmünkkel szemben győzelmet adsz ígéreteid által.
Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 11., szerda

Krisztus érintése

Jézus megsajnálta őket, és megérintette a szemüket. Máté evangéliuma 20. rész 34. vers





Sok ember hajlamos az újjászületése utáni időszakban merészségért könyörögni Istenhez, hogy változást tudjon hozni a világban.
Később, amikor elindul a növekedés folyamata, a dolgok megváltoznak. Már kiteljesedett szívet kérünk, egy olyan szívet amelyben kiteljesedik Isten uralma, és akkor automatikusan jellemző lesz életünkre a merészség is.
Nem a világi, vakmerő merészség, hanem az Istentől való merészség.
Csak a Szeretet tehet téged merésszé. Csak a szeretet tehet téged képessé arra, hogy valakivel megoszd az igazságot.
Isten szeretete tesz képessé arra, hogy odaállj ismeretlen emberek elé, és megoszd velük mindazt amit magad is Istentől kaptál.
Isten szeretete tesz képessé arra, hogy legyen pénzed amikor Isten munkájáról van szó és örömmel adakozz is, kiváltságnak tartva, hogy a földi javaiddal, mennyei javakat gyűjthetsz magadnak.
Isten szeretete tesz képessé arra, hogy eledelt adj az éhezőnek.
Az Isten szeretetének van egy neve: Jézus Krisztus. Ő nem ezeket tette?
Mi csodáknak hívjuk ezeket, de Krisztus mindössze annyit tett, hogy engedelmes volt az Atyának, és szerette az embereket.
Részvéttel járt az emberek között és a csodák megtörténtek.
Tehát engedjük, hogy kiteljesítse Istenünk szíveinket az Ő szeretetével.


IMA: Atyám, Istenem, szeretet vagy és be akarok veled töltekezni teljesen. Teljesítsd ki szívemet a Te szereteteddel és tégy lággyá minden egyes megkeményedett részt benne.
A részvét nélküli és mások szükségleteivel nem törődő hideg szívemet változtasd át mások iránt részvéttel és segítő szándékkal viseltető, szeretettől izzó szívvé.
Segíts, hogy a Te szereteted bátorrá tegyen engem. Használj engem a Te dicsőségedre! Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 10., kedd

Hol van Isten, amikor „magad alatt” vagy?

Illés megijedt, elindult és elment, hogy mentse az életét, és elérkezett a júdai Beérsebába. Legényét ott hagyta, ő pedig elment a pusztába egynapi járóföldre. Odaérve egy rekettyebokorhoz, leült alá, meghalni kívánt, és ezt mondta: Elég most már, Uram! Vedd el életemet, mert nem vagyok jobb elődeimnél! Királyok első könyve 19. fejezet 3-4. vers



Bizonyára ismerősek számodra is a hasonló megjegyzések: „Egy igazi keresztény sosem lehet depressziós, sosem lehet maga alatt.” Határozott állítás, nem igaz? Tökéletesen alkalmas arra, hogy aki maga alatt van, depressziós, azt még mélyebbre taszítsuk ezzel az állítással. Ha szeretnéd tudni, hogy ez valóban igaz-e, átmegy-e Isten szavának szűrőjén, akkor olvasd el a Királyok első könyve 19. fejezetet majd a 42. zsoltárt. Isten beszéde alapján, komoly keresztény emberek is lehetnek depressziósok olyannyira is, hogy úgy érzik meg akarnak halni. Isten kivételes szolgája volt Illés, aki csodálatosan, kivételes módon fejezte be szolgálatát. Isten megkímélte a fizikai haláltól és úgy szólította magához. Mégis róla olvassuk, hogy egy óriási győzelem után a Kármel hegyen, ahol eszköze volt Istennek, elérkezett egy olyan pontra ahol a fizikai halál kívánatosabb volt számára, mint a fizikai élet. Fontos látnunk, hogy Illés ismerte a fizikai élet ajándékának szentségét, ezért sosem fordult meg a fejében, hogy saját kezébe veszi a dolgokat, hanem Istentől kérte, hogy vegye el az életét, szólítsa magához őt.
A depresszió nagyon is valóságos probléma a keresztény ember életében is. Egy húszas évei vége felé járó keresztény nő a következőképpen írta le a depresszióját: „Olyan mintha egy fekete lyuk beszippantott volna és azóta is fogva tart. Nem tudok menekülni tőle.” Annyira mélyre került ez a hölgy, hogy már Isten jelenlétét sem tudta érzékelni saját életében. Segítségre volt szüksége.
Ha éppen most küszködsz depresszióval, ha éppen most érzed úgy, hogy magad alatt vagy, olvasd el vagy olvasd újra az 1 Királyok 19. fejezetet és a 42. zsoltárt.
Emlékezz arra, hogy Isten gyermekeként, Isten akkor is veled van, amikor éppen nem érzed jelenlétét. Könyörögj Istenhez! Kérd Istent, hogy küldjön valakit hozzád, akit használhat arra, hogy mentőövet dobjon neked. Kérd meg egy közeli keresztény barátodat, hogy segítsen neked egy keresztény lelkigondozót találni. Ha klinikai depresszióban szenvedsz, ne szégyellj orvosi segítséget kérni, és ha szükséges gyógyszert is szedni, hiszen az is az Isten eszköze lehet gyógyulásodban.
Ha pedig életed során te sosem szenvedtél depressziótól, adj hálát Istennek, és kérd, hogy segítsen neked eszközzé válni olyan emberek életében, akik már nem érzik Isten jelenlétét életükben.

IMA: Istenünk, Te megértetted azt, hogy mit érez Illés és megérted azt is, hogy mit él meg egy ember, aki éppen depresszióval küszködik. Kérlek, segíts ezen embereknek, hogy erőre, vigasztalásra, kiútra találhassanak. Köszönjük, hogy mindig jelen vagy gyermekeid életében. Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 9., hétfő

Vigasztalás a szenvedésben!

Ez a vigasztalásom nyomorúságomban, mert beszéded megelevenít engem.
119. Zsoltár 50. vers




Élete során, az Istent követő keresztény is találkozik nehézségekkel. Dániel istenfélő tisztviselő volt a babiloni birodalomban, jó megjelenésű, kivételesen bölcs ember volt, ennek ellenére voltak olyan emberek, akik ártani akartak neki és megtettek mindent, hogy megkeserítsék az életét.
Annak ellenére, hogy Dárius király a birodalom 3. emberévé nevezte ki őt, az ellenségei rávették a királyt, hogy hozzon törvényt Dániel ellen. A rendelet úgy szólt, hogy aki nem ahhoz imádkozik, akit Dárius kijelölt, azt halállal büntetik. Az ellenségei tudták, hogy Dániel sosem fog mást imádni az élő Istenen kívül.
Hamar „rajtakapták” Dánielt és még aznap este az oroszlánok vermébe került.
Isten viszont ott volt Dániellel az oroszlánok között is, ezért csodálatos módon életben maradt. ( Dániel könyve 6. fejezet)
Pontosan ezt élte át a zsoltáríró is. Az álmatlan, gondterhelt éjszakákon, az Isten beszédei, ígéretei elevenítették meg ezt az embert, és ezek által talált vigasztalást a nyomorúságban.
Ha Isten gyermeke vagy, te is lehetsz betegségben, szenvedésben, veled is bánhatnak igazságtalanul, de Isten ott van veled. Akár érzed, akár nem, akár tudomásul veszed, akár nem.
Vedd észre az Ő ígéreteit, értsd meg az Ő neked címzett üzenetét, hogy te is vigasztalást, megújulást találj életedben, nehézségeidben is.


IMA: Istenünk, a nehézségekben olyan könnyen megfeledkezünk a Te beszédedről. Kérünk Téged, hogy segíts minket életünk minden napján, minden körülményében emlékezni ígéreteidre, hogy vigasztalásra, megújulásra találjunk. Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 8., vasárnap

Tarts ki!

Harcold meg a hit nemes harcát, ragadd meg az örök életet, amelyre elhívattál, amelyről vallást tettél szép hitvallással sok tanú előtt. Timóteushoz írt első levél 6. fejezet 12. vers



Amikor Isten ad neked egy vezetést, ígéretet, legyen az egy új ház vásárlása vagy egyéb dolog, harcot kell vívnod.
A te harcod viszont nem emberekkel szemben lesz, nem bizonyos rendszerrel szemben.
A harcod azzal lesz kapcsolatos, hogy el tudod-e hinni, Isten azt fogja adni neked, amit megígért?
Nagyon fontos, hogy ilyenkor Isten szavára alapozz. Döntsd el, hogy történjen bármi, Isten szavára fogsz építeni.
Az érzelmeid mindig ahhoz igazodnak idővel, amit eldöntesz és amit cselekszel is..
Tehát ha harcaid, félelmeid vannak, bízd magad Krisztus szavára.
Engedd, hogy a Szentlélek erősítsen harcaidban és tudatosan döntsd el, hogy Isten beszédének hiszel, majd cselekedj a hitedhez híven minden egyes nap.
Meg fogod látni, hogy az Isten beszédében vetett hit, segít neked legyőzni a kételyt, félelmeket, és győzelmet fogsz aratni a hit nemes harcában.
Istené legyen minden dicsőség ezért!


IMA: Atyánk, Istenünk, köszönjük, hogy tudsz a mi harcainkról is. Tudod, hogy Nélküled nem győzhetünk. Segíts nekünk bölcsen élni, építeni a Te ígéreteidre legyőzve a kételyeinket, félelmeinket és élni csak Neked. Krisztus nevében, Ámen.

Lelki vakság

Most íme, az Úr keze rajtad van, és vak leszel, nem látod a napot egy ideig!" Erre hirtelen homály és sötétség szállt rá, és botorkálva...