2023. január 10., kedd

Hol van Isten, amikor „magad alatt” vagy?

Illés megijedt, elindult és elment, hogy mentse az életét, és elérkezett a júdai Beérsebába. Legényét ott hagyta, ő pedig elment a pusztába egynapi járóföldre. Odaérve egy rekettyebokorhoz, leült alá, meghalni kívánt, és ezt mondta: Elég most már, Uram! Vedd el életemet, mert nem vagyok jobb elődeimnél! Királyok első könyve 19. fejezet 3-4. vers



Bizonyára ismerősek számodra is a hasonló megjegyzések: „Egy igazi keresztény sosem lehet depressziós, sosem lehet maga alatt.” Határozott állítás, nem igaz? Tökéletesen alkalmas arra, hogy aki maga alatt van, depressziós, azt még mélyebbre taszítsuk ezzel az állítással. Ha szeretnéd tudni, hogy ez valóban igaz-e, átmegy-e Isten szavának szűrőjén, akkor olvasd el a Királyok első könyve 19. fejezetet majd a 42. zsoltárt. Isten beszéde alapján, komoly keresztény emberek is lehetnek depressziósok olyannyira is, hogy úgy érzik meg akarnak halni. Isten kivételes szolgája volt Illés, aki csodálatosan, kivételes módon fejezte be szolgálatát. Isten megkímélte a fizikai haláltól és úgy szólította magához. Mégis róla olvassuk, hogy egy óriási győzelem után a Kármel hegyen, ahol eszköze volt Istennek, elérkezett egy olyan pontra ahol a fizikai halál kívánatosabb volt számára, mint a fizikai élet. Fontos látnunk, hogy Illés ismerte a fizikai élet ajándékának szentségét, ezért sosem fordult meg a fejében, hogy saját kezébe veszi a dolgokat, hanem Istentől kérte, hogy vegye el az életét, szólítsa magához őt.
A depresszió nagyon is valóságos probléma a keresztény ember életében is. Egy húszas évei vége felé járó keresztény nő a következőképpen írta le a depresszióját: „Olyan mintha egy fekete lyuk beszippantott volna és azóta is fogva tart. Nem tudok menekülni tőle.” Annyira mélyre került ez a hölgy, hogy már Isten jelenlétét sem tudta érzékelni saját életében. Segítségre volt szüksége.
Ha éppen most küszködsz depresszióval, ha éppen most érzed úgy, hogy magad alatt vagy, olvasd el vagy olvasd újra az 1 Királyok 19. fejezetet és a 42. zsoltárt.
Emlékezz arra, hogy Isten gyermekeként, Isten akkor is veled van, amikor éppen nem érzed jelenlétét. Könyörögj Istenhez! Kérd Istent, hogy küldjön valakit hozzád, akit használhat arra, hogy mentőövet dobjon neked. Kérd meg egy közeli keresztény barátodat, hogy segítsen neked egy keresztény lelkigondozót találni. Ha klinikai depresszióban szenvedsz, ne szégyellj orvosi segítséget kérni, és ha szükséges gyógyszert is szedni, hiszen az is az Isten eszköze lehet gyógyulásodban.
Ha pedig életed során te sosem szenvedtél depressziótól, adj hálát Istennek, és kérd, hogy segítsen neked eszközzé válni olyan emberek életében, akik már nem érzik Isten jelenlétét életükben.

IMA: Istenünk, Te megértetted azt, hogy mit érez Illés és megérted azt is, hogy mit él meg egy ember, aki éppen depresszióval küszködik. Kérlek, segíts ezen embereknek, hogy erőre, vigasztalásra, kiútra találhassanak. Köszönjük, hogy mindig jelen vagy gyermekeid életében. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gondolataid szűrői

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dics...