2022. január 22., szombat

Add tovább...

Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és az ÚR házában lakom egész életemben.
23. Zsoltár 6. vers


Egy 20 éves autista fiút, aki nagyon keveset beszél, a gyülekezetben megértette, hogy Isten szeretete és jósága őt is kísérte, kíséri és át is adta életét Istennek.
Nem igazán szeretett beszélni, nagy tömegben lenni, új embereket megismerni, de mégis érezte, hogy meg kell osztania másokkal az Isten életébe áradó jóságát és kegyelmét. 
Először a szüleivel együtt kezdett el kis csomagokat készíteni a hajléktalanoknak, amelyekbe ásványvizet, vajkrémet, csokoládét, ásványvizet és egy igeverset helyeztek. 
A fiú példáján felbátorodva a gyülekezetének tagjai is beszálltak és ez a 20 éves autista fiú igazi példakép lett a gyülekezete számára. 
Mára több gyülekezet átvette ezt a gyakorlatot így a missziója egyre csak növekszik. 
Isten jósága és kegyelme minden egyes ember életében naponta megnyilvánul. Ha ez az autista, alig beszélő fiú megtalálta a módját annak, hogy továbbadon ebből a jóságból és szeretetből, neked is menni fog. Csak kérd Istent, hogy mutassa meg neked azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével megoszthatod valaki mással Isten szeretetét.


IMA: Istenem, annyi áldást, jóságot, szeretetet adtál nekem életem során. Bocsásd meg, hogy sokszor közömbös maradtam és mutasd meg nekem is, hogy miként adhatom tovább szeretetedet másoknak is. Krisztus nevében, Ámen. 

2022. január 21., péntek

Hálát adok

„Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.”
Thesszalonikaiaknak írott első levél 5. fejezet 16. vers



Hálát adok azokért
A titkon mondott imádságokért,
Amiket az Ige diadaláért küldtek…
Hálát adok azokért
A titkon épült oltárokért,
Amik viharok fergetegében le nem dűltek.
Hálát adok azokért,
Akik megtartották a hitet.
A népért,
Amely éretted küzdelemre ment,
A békéért,
Amiben könnyű lett a kereszt.
A háláért,
Aminek hangja, szava nincs!
…Az igáért,
Amelyik könnyű és jó bilincs.
Hálát adok,
Mert szépség van a szavak mögött,
mert szép a lélek,
Amikor megnyugszik két kezed között,
Hálát adok,
Bár erre nem vagyok érdemes.
Hálát adok,
Mert megszentelted szövetségedet.
– Uram! Ma szép, ma jó, ma szent a Lélek szava
Mert benne cseng a hála diadala,
Mert benne cseng az örök felmagasztalás,
Dicsőség Istennek és hálaadás!
Kárász Izabella verse


IMA: Istenem, szeretnék mindenkor hálás lenni. Adj nyitott szívet, szemet, hogy észrevegyem mennyi áldást adtál, adsz nekem. Bocsáss meg a sok elégedetlenkedésért. Krisztus nevében, Ámen.


2022. január 20., csütörtök

Tarts ki

Erősítették a tanítványok lelkét, és bátorították őket, hogy maradjanak meg a hitben, mivel sok nyomorúságon át kell bemennünk az Isten országába. Apostolok Cselekedetei 14. fejezet 22. vers



Az életben sokféle nehézséggel kell szembenézned. Az élet tengerén gyakran találkozhatsz viharokkal és olykor úgy érezheted, hogy elfogy az erőd.
Az igazság az, hogy itt még nem vagyunk az Isten országában. A földi élet a viharok és harcok színtere.
Nem ez a végső otthonunk. Tarts ki még egy rövid ideig, ragaszkodj Krisztushoz. Maradj meg a Krisztusban vetett üdvözítő hitben, mert még nem érkeztél a végcélhoz.
Ha a mai napon vihar tombol életedben, ne feledd el, hogy Isten gyermekének életében még a vihar is hasznot hoz. Ha ma úgy tűnik minden sötét, meg fog jelenni a szivárvány.
Meg fogod látni az Isten világosságát, Isten jelenlétét és azt, hogy nem kapsz nagyobb terhet, mint amit el tudsz viselni.
Ehhez viszont ragaszkodnod kell Krisztushoz. Nincsen senki másban igazi reménység vagy menekülés.
Készítsd hát szívedet, mert az Úr napja közel van. Ne engedd, hogy a gonosz megfosszon a szabadulás örömétől éppen a cél előtt.


IMA: Istenem, Rád bízom magam. Te légy oltalmam az élet viharában és tarts meg engem a Krisztusban vetett hitben. Ámen.

2022. január 19., szerda

Vigyázz az elmédre

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe! Amit tanultatok és átvettetek, hallottatok és láttatok is tőlem, azt tegyétek, és veletek lesz a békesség Istene!                             Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 9. vers



A mai szakasz arra bíztat téged, hogy törekedj tiszta, Istennek tetsző gondolatoknak helyet adni elmédben. Azzá válsz, amiről a legtöbbet gondolkodsz. Mocskos gondolatok mocskos életet, romlott gondolatok romlott életet eredményeznek. Az Istennek tetsző gondolatok elkerülhetetlenül egy Istennek tetsző életben való növekedést fognak eredményezni. Éppen ezért fontos, hogy tiszta és helyes gondolkodásod legyen. Felelősséged van azzal kapcsolatosan, hogy mit nézel, és mit engedsz be az elmédbe. A fenti igeversek megadják azokat a kereteket, amelyeket ha figyelembe veszel, tudni fogod, hogy milyen műsorokat nézz, milyen zenét hallgass, mit olvass, milyen zenei rendezvényeken vegyél részt stb. Létfontosságú, hogy olyan dolgokkal töltsd meg az elmédet, amelyek tisztességesek, igazságosak, tiszták, szeretetreméltóak, dicséretesek, jóhírűek, nemesek. Amit beengedsz az elmédbe, az hatással lesz az érzelmeidre, döntéseidre. A vágyaid olyan vágyak lesznek, amelyeket a gondolataid minősége határoz meg. Ha szemetet töltesz az elmédbe, akkor szemét fog kijönni az elmédből, életedből. Ha az Istentől való igazsággal és tisztasággal töltöd meg az elmédet, akkor ez fog kijönni elmédből, életedből. Ehhez méltó vágyaid, céljaid, törekvéseid lesznek.


IMA: Istenem, segíts nekem, hogy tiszta, értékes gondolataim lehessenek, amelyek középpontjában Te vagy. Krisztus nevében, Ámen.

2022. január 18., kedd

Mennyei engedékenység

A felülről való bölcsesség... engedékeny... Jakab levele 3. rész 17. vers


Amikor nagyvilági szinten hangzik el az engedékeny szó, gyakran valami negatívra gondolunk.
A szülőt, aki engedékeny, hajlamosak vagyunk gyengének, megalkuvónak tekinteni, aki lemond a helyes nevelési elvekről azért, hogy saját magát megkímélje a rövidtávú kellemetlenségektől. Ezzel pedig hosszú távon keseríti meg a saját életét.
A felülről való engedékenység azonban nem ilyen. Nem megalkuvást jelent, gyengeséget, az Istentől kapott értékrendünk feláldozását valami szánalmas földi előnyért.
A felülről való bölcsesség engedékenysége abban nyilvánul meg, hogy mások javát is keresi, nemcsak a saját javát.
Nem fog más ember kárán előnyökhöz jutni az élet egyetlen területén sem.
Napjainkban hányan nézik egyedül a saját hasznukat? Hány ember van akit nem érdekel hány embert károsít meg, juttat csőd szélére, ha saját maga szemében előnyösnek vagy nyereségesnek tűnik egy bizonyos dolog? A felülről való bölcsesség ilyenkor enged. El tud engedni lehetőséget, nyereséget, előnyt, ha látja, hogy másoknak kárára lenne. Tiszták a szándékai, céljai, eszközei is, amelyekkel a céljának elérésén dolgozik.
A világi engedékenység jellemző ránk? Vagy a felülről jövő?


IMA: Istenünk, könyörülj rajtunk, hogy sohasem legyen életünk megalkuvó. Segíts értékként őrizni azokat a dolgokat életünkben, amiket Te is értéknek tartasz.
Segíts gyarapodnunk a Tőled való engedékenységben. Segíts keresni a mások javát is, ne csak a saját magunkét. Tudjuk, hogy ez nem gyengeség, hanem erő.
Krisztus nevében, Ámen.

2022. január 17., hétfő

Mennyei méltányosság

A felülről való bölcsesség...méltányos... Jakab levele 3. rész 17. vers



A felülről való bölcsesség egy újabb jellemzőjét tárja elénk ma Isten Szentlelke. Aki a felülről való bölcsesség irányítása alatt él, az figyelembe veszi a másik ember helyzetét.
Hányszor történt velünk, hogy nem is próbáltuk megérteni a másik ember helyzetét, hanem rögtön kemény ítéletet mondtunk felette?
A koldus felett, aki a kezét nyújtotta egy kis segítségért, de mi a gondolatunkban már előre eldöntöttük, hogy a saját maga meggondolatlansága, hanyagsága miatt szorul segítségre, sőt azt is tudni véltük, hogy azonnal alkoholra költené azt, amit adunk neki.
Vajon nem a szívünk keménységét akartuk leplezni ilyenkor?
Isten azt mondja ma nekünk, hogy vegyük figyelembe mások helyzetét. Isten lehajolt hozzánk akkor is, ha tudta, hogy a saját nyomorunkért mi vagyunk a felelősek, hiszen mi választottuk olyan sokszor a bűnt, az Isten elleni lázadást. Természetesen a felülről való méltányosság alapja a tisztaság. Tehát ez a fajta megértés nem vonatkozhat arra, hogy magunk vagy mások megalkuvására, mentséget keressünk vagy szolgáltassunk. Isten a megtört szívűt nem veti meg, de azt aki nem akarja követni az Ő szavát, útmutatását, hanem tudatosan lázadásban él, figyelmezteti, hogy térjen vissza hozzá, és akkor kaphat kegyelmet, lehet része felemelkedésben.
Másodszor, a felülről való bölcsesség figyelembe veszi mások álláspontját. Ez nem azt jelenti, hogy egyet is ért az álláspontjukkal. De meghallja, értékeli és tiszteletben tartja a mások álláspontját.
Harmadszor, a felülről való méltányosság meglátja mások igényeit és fontosnak tartja azokat.
Egy ilyen önző világban ez sem természetes. Amikor az önzés uralkodik, és a többség saját vélt vagy valós igényeiért törtet.
Összefoglalásként tehát, a felülről való méltányosság, az Istentől való megértés és türelem íratlan szabályaihoz igazodik.


IMA: Istenünk, add a mi szívünkbe a felülről való méltányosságot. Ne emberit, részrehajlót, megalkuvót, ördögit, hanem Tőled valót. Szeretnénk, ha a Te felülről való bölcsességed töltené be életünket. Krisztus nevében, Ámen.

2022. január 16., vasárnap

Tartós békesség

A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető... Jakab apostol levele 3. rész 17. vers 



Nagyon fontos, hogy a békeszeretetnek is a tisztaság az alapja.
Egy olyan világban ahol a megalkuvás a divatos, sokszor van félreértelmezve a békeszeretet.
Isten arra hív, hogy amikor az Ő igazságáról van szó, akkor ne alkudj meg a "békesség" kedvéért. Azzal csak azt éred el, hogy a gonoszt a barátoddá teszed, az Istent pedig ellenségeddé.  Ha ugyanis Isten szavát, akaratát dobod félre a békesség kedvéért, akkor nem felülről való bölcsesség birtokában cselekszel, hanem ördögi ravaszság vezérel minket. 
 A mi igazságunkért nem szabad kardoskodnunk. Itt lehet engedni, itt lehet hallgatni, itt lehet elszenvedni inkább a veszteséget. Ebből áldás lehet. Ez felülről való bölcsességről tanúskodik.
Ha viszont Isten igazságáról van szó, ahhoz ragaszkodj hozzá, harcolj érte, mint egy oroszlán. Akkor fog megdicsőülni benned, általad Isten.
Amikor egy ember, család, közösség az Isten szavát sárba tiporja a "békesség" kedvéért, az nem békességet, hanem még több viszálykodást, nyomorúságot és leépülést szül.

IMA: Istenem, kérlek téged, add nekem a felülről való bölcsességedet! Szeretném mindenek előtt a Te tisztaságodban, beszédedben gyönyörködni. Szeretnék bátor lenni és nemcsak bátornak látszani. Szeretnék alázatos lenni és nemcsak annak látszani. Segíts lemondani a magam igazáról, a magam harcairól, és a Te harcosoddá válni. A Te dicsőségedre. Krisztus nevében, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...