2022. április 30., szombat

Igazi szabadság

Amikor Jézus közelébe értek és látták, hogy a megszállott, akiben a légió volt, felöltözve ül, és eszénél van, félelem fogta el őket.Márk evangéliuma 5. fejezet 15. vers




Egy férfi a következő levelet küldte egy állami börtönből: „Fiatal gyerekkoromban valami összetört bennem, amikor az édesapám meghalt. Amikor a temetési szertartás után megkérdeztem a papot, hogy miért vette el Isten az apámat, csak annyit mondott: „Isten azért vette magához az apádat, hogy együtt lehessen vele.”

Dühöt és keserűséget kezdtem érezni Isten iránt. Az édesanyám, aki nem volt tanult asszony, egyedül maradt 7 gyerekkel. Összeroppant a felelősség alatt, inni kezdett és mindenféle komolytalan kapcsolatba bonyolódott vadidegen férfiakkal.

Legkisebb gyerekként a nagyobb testvéreimre voltam bízva, akik rendszerint azzal foglalkoztak, amivel akartak, tehát magamra maradtam.

Emlékszem egyszer, amikor édesanyám randira indult a legújabb partnerével, szaladtam utána, hogy ne hagyjon estére egyedül, erre ő és a partnere bezártak egész éjszakára a sötét fürdőszobába.

Attól kezdve lázadni kezdtem mindenféle tekintéllyel szemben, és voltaképp utcagyerek lettem. 10 évesen beléptem egy bandába, mert szeretetre, elfogadásra vágytam és arra, hogy tartozzam valahova.

Autókat loptam, házakba törtem be, kábítószert árultam, mindezt a „túlélés” jegyében. Még férfi prostitúcióba is keveredtem, hiszen sok olyan jól szituált nő volt, akik szerették a fiatalabb fiúkkal elütni az időt.

Tizenévesen lebuktam autólopás miatt és lecsuktak. A börtönben gyűlöltem a keresztényeket és a Sátán főpapja lettem.

Életem során hétszer ítéltek szabadságvesztésre és minden alkalommal, amikor visszakerültem a börtönbe, egyre erőszakosabb lettem.

Olyannyira, hogy előbb teljesen elkülönítettek a többi rabtól, majd a börtön pszichiátriai részlegére helyeztek a tombolásom miatt.

Én voltam a megszállott a Márk evangéliuma 5. részéből.

Egy napon egy barátom meghívott az istentiszteletre. Nem akartam elmenni, de mivel említette, hogy négy nő is énekelni fog, természetesen elmentem. A börtönben nem gyakran lehet nőt látni.

Meghallgattam a prédikációt, de a szívem kőkemény maradt. Minden lepergett rólam. Majd elkezdett a négy nő kórusa énekelni:

„ Vedd Atyám szívem s alázd meg, hogy legyen mindig tied,

Zúzzad össze Ó Szentlélek, lágyítsd meg e kőszívet!”

Az éneklésük angyali éneklésnek tűnt. Mintha ragyogó fényben úsztak volna. Majd 4 helyett 5 személyt láttam. Azt hittem a gyógyszerek mellékhatása.

Szívemben hallottam Krisztus hangját: „Szeretlek téged Elemér!” Abban a pillanatban láttam meg saját magam valóságosan. Láttam minden gonoszságát, mocskosságát lelkemnek.

A szemeim annyira megteltek könnyekkel, hogy semmit sem láttam, beszélni próbáltam, de nem jött ki hang a torkomon.

Azon a napon tértem meg minden bűnömből, fogadtam el Isten bűnbocsánatát Jézus Krisztus által minden bűnömre és születtem újjá a Szentlélek által. Keresztény lettem! Jézus Krisztus életem Megváltója és királya lett!

Azóta minden egyes napon tanulmányozom az Isten Igéjét, hogy készen legyek arra a napra, amikor ismét szabad leszek és kikerülök a börtönből.



IMA: Istenem, kizárólag Neked van hatalmad arra, hogy az ördög rabságából megszabadítsd az embert. Ezer nyelvvel sem tudnánk kifejezni milyen csodálatos vagy Megváltó Isten! Zúzd össze a mi kemény szíveinket is és töltsd meg a Te szereteteddel. Krisztus nevében, Ámen.

2022. április 29., péntek

Isten szava értelmessé tesz

Milyen édesek ínyemnek ígéreteid! Édesebbek, mint számnak a méz. Utasításaid értelmessé tettek, ezért gyűlölők minden hamis ösvényt. 119. Zsoltár 103-104. versek



A zsoltáros beszél arról, hogy az őt gyűlölők folyamatosan csapdákat készítettek ellene, de ő megmaradt az Isten rendelései mellett.
Nem számít, hogy mivel állsz szembe, fontos, hogy az Isten szavára építsd az életed, döntéseid és ne térj el attól.
Isten szava világosságot hozhat a te életed sötétségébe is. Isten szava által több belátásra és megértésre tehetsz szert. Ezért fontos, hogy napközben is elmélkedj az Isten szavain. Így tud a Szentlélek által szólni hozzád Isten.
Csak így hatolhat be Isten szava a szíved legmélyére és így idézhet elő változást, szabadulást életedben. Ha megtanulod Isten szavát, akkor voltaképp kezedbe veszed, a „Lélek kardját”, ami hatalmas fegyver lesz a lelked ellenségével szemben.
Kezd kicsiben. Minden héten tanulj meg egyetlen igeverset. Napközben pedig elmélkedj ezeken az igeverseken. Meg fogod látni, hogy ez milyen csodálatos hatással lesz életedre.


IMA: Istenem, szeretném elrejteni a Te szavadat a szívembe, hogy amikor elmélkedem azon, Szentlelked által világosságot hozzon életembe. Krisztus nevében, Ámen.

2022. április 28., csütörtök

A hit próbatétele

Ezek után történt, hogy Isten próbára tette Ábrahámot, és megszólította: Ábrahám! Ő pedig felelt: Itt vagyok. Mózes első könyve 22. fejezet 1. vers



Minden hivő életében eljön az az idő, amikor a hite próbára lesz téve. Ez a próba sokszor nagyon nehéznek, megterhelőnek tűnhet, de az Isten tudja, hogy mit bírsz el és nem enged erőd feletti nehézséget életedbe.

Isten nem azért tesz próbára téged, hogy ne unatkozzon. Jól tudja, hogy a próba által erősödik a jellemed, hited és képes leszel segíteni olyan embertársaidnak, akik szintén meg lesznek próbálva.

Egy szerető szülő tudja, hogy sokszor engednie kell gyermekét átmenni az élet bizonyos csalódásain, zűrzavarain. Hagynia kell, hogy a gyermek elszenvedje rossz döntéseinek következményeit, mert a gyermek ez által tanul és fejlődik.

Egy 18 éves fiúval készítettek beszélgetést évekkel ezelőtt, aki gyilkosságért volt börtönben. Elmondta, hogy gazdag család gyermeke volt és az édesapja mindent megengedett neki. Sosem kellett döntéseinek következményét viselni, ha valamit tönkretett, akkor az édesapja kifizette azt, ha valamit megkívánt, az édesapja azonnal megvette neki. Mindent megtett érte az édesapja, csak fegyelmezni nem fegyelmezte sosem. Egy bulin pedig úgy elfajultak a dolgok, hogy ez a fiú dulakodni kezdett egyik társával, akit úgy meglökött, hogy az beverte a fejét és halálos sérülést szenvedett el.

Isten tudja, hogy mi a legjobb neked és, ha Őt szereted és a próbában is bízol Benne, akkor minden nehézséget javadra fog munkálni.

Ha Isten kezébe tetted életed, de most megpróbáltatást élsz meg, ne feledd, hogy az Isten veled van és szeret téged. Csak bízz Benne. Szerető szülőként nem kímél meg a próbától éppen azért, mert szeretné, ha fejlődnél és a hited erősödne.

IMA: Istenem, adj nekem erőt, amikor megpróbálsz. Hadd tudjak átmenni a próbán úgy, hogy Benned bízok és a Te szeretetedre bízom magam, hogy a nehézség is áldássá válhasson számomra. Krisztus nevében, Ámen.

2022. április 27., szerda

A kegyelem világossága

Legyetek tehát Isten követői, mint szeretett gyermekei, és éljetek szeretetben, ahogyan a Krisztus is szeretett minket, és önmagát adta értünk "áldozati ajándékul, az Istennek kedves illatként." Efézusiakhoz írt levél 5. fejezet 1-2. versek


A legkisebb fiam, aki kettő és fél éves, figyeli a környezetét és utánozza azt. Figyel engem, figyeli az édesanyját, néha a testvéreit és igyekszik utánozni a járásunkat, beszédünket, még a hangleejtésünket is. Fiatal és felnőttkorban is keressük a hiteles embereket és, ha van bátorságunk, akkor követjük is a példájukat. A legcsodálatosabb és leghitelesebb példa az Isten gyermekei számára: a mennyei Atya és Krisztus.Isten gyermekeként a szíved vágya lesz, hogy hasonlóvá válj Krisztushoz. Utánozni akarod Őt. Ez a törekvésed.
Ezzel szemben van a vallásos ember, akinek nincsen való Isten ismerete és ebből adódóan, az életének egy „polcán” tart egy „dobozt” és abba helyezi bele Istent és a vallásos dolgokat.
Talán vasárnap kinyitja a dobozt, de egyre több ember van, aki már csak akkor nyitja ki, amikor nagy bajban van és segítséget remél attól az Istentől, akire voltaképp sosem volt igazán kíváncsi.
Isten szeretné átformálni gondolkodásmódodat, hogy megértsd az Ő útjait. Ez egy hosszú folyamat. Amikor egy dolog helyre kerül az életedben, a Szentlélek megmutat egy másik dolgot, amit helyre szeretne tenni.
Ha tovább olvasod az 5. fejezetet a 3-5. versekben található dolgokra talán azt mondod, hogy már mindenütt jelen vannak: paráznaság, házasságtörés, nyerészkedés, szégyentelenség, kétértelmű beszéd és képmutató életmód.
A 21. század társadalmai már azt sulykolják, hogy a fenti dolgok, divatosak, és aki ezt nem így látja, az maradi.
A világ folyamatos változásban van és magad is észrevehetted, hogy nem erkölcsösebb irányba, hanem erkölcstelenebb irányba mozdul el minden napról-napra.
Isten azonban nem változik. Ő tiszta és tökéletes. Törekedj Hozzá igazítani hitedet, életmódodat és meg fogod látni, hogy lelkiekben sokkal gazdagabb leszel, mint a világ.


IMA: Istenem, szeretnék hűségesen járni a Te utadon. Szeretném levetkőzni a sötétség cselekedeteit, hogy járhassak kegyelmed világosságában. Krisztus nevében segíts erre, Ámen.

2022. április 26., kedd

Nekifeszülve futok

Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért. Filippibeliekhez írt 3. fejezet 13-14. versek



Ha nem kezeled helyesen a múltadban megtörtént dolgokat, azok könnyen bilincsként telepedhetnek életedre. Ne engedd, hogy a múltadban történt dolgok botlást vagy akadályt jelentsenek számodra a jelenben.
Ha most láthatnád, hogy Isten mit tud elvégezni a jövőben rajtad keresztül, akkor azonnal készen állnál magad mögé vetni a múltat és előre törni.
Pál még nem érte el a végső célt, de ami mögötte van, azt elfelejti, ami pedig előtte van, afelé teljes erőbedobással halad.
Ez az örökkévalóság gondolkodásmódja. Ez a világ nem a végső otthonod. Az emberi tested nem a végső otthonod. Minden meg fog újulni, végső hazád a Mennyben lesz.
Ha ezt igazán fel tudnánk fogni, akkor arra is rájönnénk, hogy a mindennapi életünkben sok minden nem annyira fontos, mint gondoljuk.
Tény, hogy sem te, sem én nem jártunk még a Mennyben. Nem láttuk, nem tapintottuk meg, néha Isten adott betekintést az örökkévalóságba, de az semmi ahhoz képest, ami ott élve tapasztalható meg.
Gondolkodj el ma azon, hogy milyen szavaknak, tetteknek van örökkévaló értelme és jelentősége. Azután pedig, feszülj neki Istennel együtt, hogy elérhesd a vágyott áttörést.
Feszülj neki, hogy Krisztushoz hasonlóbb lehess. Feszülj neki minden akadályt félretéve.
Mert semmi más nem olyan fontos ezen a világon, mint nekifeszülve futni a mennyei cél felé.


IMA: Istenem, segíts nekem minden erőmmel a célra figyelni és haladni a cél felé. Akármennyire nehéz is olykor, hadd lássam magam előtt az örökkévaló értékeket. Krisztus nevében, Ámen.

2022. április 25., hétfő

A halott istenek

Olyanok, mint madárijesztő az uborkaföldön: nem beszélnek, hordozni kell őket, mert menni sem tudnak. Ne féljetek tőlük, mert nem tudnak sem rosszat, sem jót tenni!                                           Jeremiás könyve 10. fejezet 5. vers



A történelem során, az emberek különböző hamis istenektől várták, hogy boldogságot és sikert adjanak nekik. Ha valakivel történt valami jó, úgy tartották, hogy az istenek rámosolyogtak.
Ha valami szörnyű dolog történt, úgy gondolták, hogy az istenek haragja sújtja az embereket.
Az emberek kínozták önmagukat, imádkoztak, feláldozták saját gyermekeiket, hogy „kiengeszteljék” az isteneket. Mindez csak idő, energia és emberi élet pazarlása volt.
Az Úr az igaz Isten és rajta kívül nincs más. Ő az egyedül élő Isten és örök király mindenek fölött.
Minden más csak annyira komolyan vehető, mint egy madárijesztő. Atya, Fiú, Szentlélek uralkodik a mindenség felett. Ha elhiszed, hogy Isten teremtett mindent és Ő uralkodik egyedül mindenek felett, akkor megszabadulsz mindenféle babonaságtól. Nem érdekel többé a buddhizmus, a hinduizmus, a krisna, a horoszkóp, a 13-as szám stb. stb.
Tudod jól, hogy ezek és ehhez hasonló dolgok nem tehetnek kárt benned, de nem tehetnek jót sem veled. Varázslásaik, átkaik nem árthatnak Isten népének. Sok ember, aki félt a babonától, szellemektől, boszorkányságtól, megszabadult ezektől a félelmektől, amikor megismerte az igazi Istent.
Jézus Krisztus valóságos és egy napon ítéletet fog tartani a világ felett, ma pedig meg akar menteni mindenkit, aki hisz Őbenne.
A Jézus Krisztusban vetett hit tesz képessé arra, hogy helyesen imádd Istent, megszabadulj a hamis reményektől és az ostoba félelmektől. Az igaz Istent érdemes komolyan venned. Döntsd el tehát, hogy az Istent tiszteled vagy életed középpontjába élettelen „madárijesztőket” állítasz.


IMA: Nincs rajtad kívül élő Isten. Szeretnénk Téged őszinte szívből, teljes odaadással imádni, tisztelni és megszabadulni minden hamis istentől. Krisztus nevében segíts minket ebben. Ámen.

2022. április 24., vasárnap

Isten szemmel tartja gyermekeit

Hova menjek lelked elől? Orcád elől hova fussak? Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is ott vagy. 139. Zsoltár 7-8. versek



Három kisgyermek édesapjaként megtanultam, hogy nagyon fontos szemmel tartani őket. Elég néhány másodpercnyi figyelmetlenség és máris megtörténik a tragédia. Olvastam egy házaspárról, akik sétálni indultak 4 éves kisfiukkal és a fiuk egy 50 méter mély kútba zuhant. Csak egy másodperc volt az egész. Akik a kutat fúrták, nem fedték be az aknát, a gyermek pedig ahogy szaladt nem vette észre azt, a szülők pedig tehetetlenek voltak, pedig csak 1-2 méterrel volt a fiuk előttük.
A mennyei Atya, egy pillanatra sem veszi le szemét gyermekeiről. Ismeri szándékaikat, gondolataikat, minden apró részletet. 
Isten mindent tud rólad. Ismeri legmélyebb szándékaidat és gondolataidat. Nem tudsz elrejtőzni Előle. Ő szeret téged és éppen ezért mindig ott van, hogy vezessen téged.
Ő már anyád méhében is látott téged. Akkor is, amikor még senki más nem látott. Látod milyen különleges vagy az Isten szemében?
Nem véletlenül születtél meg, nem véletlen, hogy még élsz. Istennek célja van az életeddel. Látod mennyire mély az Isten szeretete irántad?
Átadtad-e már életedet ennek a szeretetnek? Megnyitod a szívedet? Bátorítson ma téged, hogy Isten szemmel tart téged, minden apró részlettel tisztában van veled kapcsolatosan.


IMA: Hova mehetnék a Lelked elől? Miért akarnék egyáltalán elrejtőzni Előled? Annyira törődsz velem és mindig számíthatok Rád. Megnyitom szívem Neked, hogy Veled és Benned értelmet nyerhessen a mai napom is. Krisztus nevében, Ámen.

Az értelmes ember

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.                                       Példabeszédek könyve 19. fejezet 1...