2021. június 5., szombat

Szabadulás a függőségekből

Ne részegeskedjetek, mert a borral léhaság jár együtt, hanem teljetek meg Lélekkel.
Efézusiakhoz írt levél 5. fejezet 18. vers



Lehet, hogy magad is azok közé tartozol, akik „csak kicsit” iszogatnak, talán éppen amiatt szenvedsz, mert valamelyik családtagod alkoholista.
Semmiképpen sem az a jó megoldás, ha lenézed és megveted az alkohol fogságában sínylődő embereket.
Jusson azonban eszedbe, hogy egy alkoholista mennyi pénzt veszít el az alkohol miatt, hány mosolyt rabolt el tőle az alkohol, amit a feleségétől megkaphatott volna.
Mennyi önfeledt játszadozást veszített el az alkoholista a gyermekeivel. Gondolj a sok rabra, akik azért vannak börtönbe, mert az alkohol elhomályosította ítélőképességüket és szörnyű bűnöket követtek el emiatt pedig elveszítették szabadságukat. Gondolj a kórházakra, bentlakásos intézményekre ahol sok-sok olyan ember található, akiket az alkohol megfosztott az egészségüktől.
Érdemes fogyasztani alkoholt akkor is, ha az a saját gyermekeid megvetését fogja maga után? Érdemes saját magadat tönkretenni úgy, hogy közben az alkohol ipart gazdagítod a saját nyomorúságod árán?
Ha úgy érzed legyőzött az alkohol és tehetetlennek, elkeseredettnek érzed magad, nézd, mit mond neked Isten:
„ Szememből könnyek hullanak éjjel-nappal, és nem apadnak el. Mert súlyos sebet kapott népem szűz leánya, igen fájdalmas csapást.” ( Jeremiás 1:17)
Isten szánja elveszett állapotodat. Törődik veled és megoldást is tud adni számodra.
Miért kellene neked a bor, az alkohol, amikor az Isten Szentlelkének teljessége számodra is rendelkezésre áll?
A Szentlélek nem átmeneti felejtést, lazítást, mámort ígér neked. Erőt ad neked arra, hogy szabad légy az alkoholtól és minden más függőségtől és cselekedhess olyan dolgokat, amiket Isten szeretne véghezvinni életed által.


IMA: Istenünk, Téged semmi sem pótolhat. Szeretnénk megszabadulni minden függőségtől, megkötözöttségtől és betelni a Te Szentlelkeddel. Krisztus nevében szabadíts meg minden olyan személyt, aki olvassa a fenti gondolatokat és maga vagy családja érintett valamilyen függőségben. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. június 4., péntek

Nincs hatalom csak Istentől

Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, az az Istentől rendeltetett. Római levél 13. fejezet 1. vers



Egyedül Istené a hatalom, minden más emberi hatalmi rendszernek Istentől kölcsönzött hatalma van. Isten maga döntött úgy, hogy a jó rend és az emberek java érdekében felettes hatalmakat hoz létre és embereknek nagyobb hatalmat kölcsönöz egy időre. Mit mondott Krisztus Pilátusnak? „ Semmi hatalmad sem volna rajtam, ha felülről nem adatott volna néked: nagyobb bűne van azért annak, a ki a te kezedbe adott engem.” (János 1:19)
A házasságban Isten rendelte azt, hogy a férfi legyen a család vezetője, így ő hordozza a nagyobb tekintélyt és ezzel a nagyobb felelősséget is.
Szomorú, de az ördög azon munkálkodik ma is, hogy amit Isten jónak teremtett, azt tönkre tegye. Igaz, hogy Isten határozta el, hogy a férfi lesz a család feje, de az ördög műve, amikor egy férfi zsarnok lesz a saját családjában és olyan útra vezeti családját, amely Istennek nem tetszik a családot pedig romlásba viszi. Ilyenkor mit tegyen egy keresztény feleség? Vállaljon közösséget a férjével és menjen vele a bűn útján? Semmiképpen!
Istentől vannak az állami hatalmasságok, hogy a nép jólétén dolgozzanak és a rájuk bízottakat szolgálják, de az ember bűnös természetének köszönhető, hogy hatalmi pozícióba kerülve, az ember kapzsivá, önzővé, korrupttá, kegyetlenné válik.
Így emelkedhettek fel a történelem során olyan emberek, mint Hitler, Ceausescu, Sztálin és még sokan mások.
Keresztényként tehát tiszteljük az Isten által meghatározott földi rendet, hatalmakat, imádkozzunk azokért, akik valamilyen hatalmi helyet töltenek be, hogy lelkiismeretesen, becsületesen és az embereket szolgálva éljenek hatalmukkal, de vigyázzunk, hogy milyen befolyásnak engedünk életünkben.
Három Istent tisztelő fiatalembernek így szólt Nabukadneccár király, aki a maga korának leghatalmasabb embere volt:
„ Nos, hát készen vagytok-e rá, hogy mihelyt meghalljátok a trombita, fuvola és citera, hárfa és lant, duda és a többi zeneszerszám hangját, leboruljatok és imádjátok a szobrot, amelyet készíttettem? Mert ha nem imádjátok, még ebben az órában tüzes kemencébe vettetlek benneteket. S van-e olyan isten, aki megment titeket a kezemtől?”
Mit válaszolt ez a három fiatalember? 
„ A mi Istenünk, akit tisztelünk, meg akar minket menteni, akkor a tüzes kemencéből és a te kezedből is kiszabadít, ó király. De, ha nem így történnék is, tudd meg, ó király, hogy isteneidet nem tiszteljük, és az aranyszobrot, amelyet állíttattál, nem imádjuk.” 
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, taníts meg minket mindenek előtt Téged tisztelni, mint aki minden hatalom forrása vagy és minden királynak Királya és minden úrnak az Ura. Vezess minket, hogy megfelelően a tőled kapott hatalmunkkal, befolyásunkkal a környezetünkben, családunkban. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. június 3., csütörtök

Te Igéd igazság

Szenteld meg őket az igazsággal: a te igéd igazság.                                                                                  János evangéliuma 17. rész 17. vers



Időről-időre a Szentírás segít minket helyreigazítani az életünk darabkáit: válságban levő házasságokat, lázadó gyerekeket, szenvedélybetegségeket, egymással hadakozó nemzeteket, a szívünk kielégíthetetlennek tűnő sóvárgásait, a halálfélelmünket és minden mást is.
A Bibliának örökkévaló forrásáról tudunk, de azt is tudnunk kell, hogy egyedül Isten szava adhat értelmet és harmóniát az életünk gyakorlati dolgaiban.
Remélem te is hiszed, hogy a legfontosabb hitelvünk amiért élünk és akár meg is halnánk, az, hogy a Szentlélek a teljes Bibliának az ihletője.
Ezért mondjuk, hogy a Biblia minden szava igaz. ( Zsoltárok könyve 119. rész 142. vers)
Ezért mondjuk, hogy a Biblia megbízható. (Zsidókhoz írt levél 6. rész 18. vers)
Ezért mondjuk, hogy a Biblia erőteljes és célt ér a szívünkben ( 1 Thesszalonika 2:13), nem tér vissza üresen Ahhoz, aki kiküldi. ( Ézsaiás 55:10-11)
Tiszta, mint a a hétszeresen megtisztított ezüst. ( 12. Zsoltár 6. vers)
A Biblia megszentelő hatással van életünkre. (János 17:17)
A Biblia életet adó. ( János 6:63, Máté 4:4)
A Biblia bölcsességet adó. (19. Zsoltár 7. vers)
A Biblia örömet adó. ( 19. Zsoltár 8. vers)
A Biblia csodálatos jutalmat ígér. ( 19. Zsoltár 11. vers)
Erőt ad a gyengének (119. Zsoltár 28. vers), megmenti az elveszettet. ( 2 Timóteus 3:15)
Istennek Bibliában kijelentett bölcsessége kimeríthetetlen. Annyira mély, hogy életünk minden területét magába foglalja.
Elszomorít, hogy egyre több közösség lecseréli Isten szavát és Isten Igéjének hirdetése helyett pszichológiát, politikát és más okosságokat hirdet, miközben csodálkozik, hogy nem munkálkodik a Szentlélek a közösségben és a közösség rohamosan épül le.


IMA: Istenünk, tudjuk, hogy a Te szavad által tud csak munkálkodni a Szentlélek életünkben. Bocsásd meg amikor ostoba módon félresöpörtük a Te szavad és mentünk a saját fejünk szerint. Szeretnénk a Te beszédeddel megtölteni szívünket, életünket, hogy a Szentlélek munkálkodhasson általa bennünk és rajtunk keresztül. Krisztus nevében, Ámen.

2021. június 2., szerda

Felebaráti szeretet

Szeresd felebarátodat, mint magadat. Máté evangéliuma 22. fejezet 39. vers



Jézus Krisztus példát hagyott nekünk ebben is. Földi élete során bejárta a falvakat, városokat és igyekezett jót tenni azokkal szemben, akiket az Atya rá bízott. Ezért is tudott énekelni az elárulásának éjszakáján.
Mi emberek, sokszor hajlamosak vagyunk várni arra, hogy mások tegyenek jót velünk. Pedig miközben mi teszünk jót másokkal, magunk is fel fogunk üdülni. Hiszen nagyobb boldogság adni, mint kapni.
Ha szeretnéd, ha valaki rád mosolyogna, mosolyogj te előbb másokra. Ha megértésre vágysz, akkor feltétel nélkül mutass megértést mások iránt. Ezt tette Krisztus is.
Ne haragudj azért másra, mert más az életritmusa, mint a tied. Igyekezz jó példával elől járni akkor is, amikor körülötted csak rossz példákat látsz.
Tanulnunk kell, hogy ne osztályozzuk az embertársainkat, mert nem látunk senkinek a szívébe, nem láthatjuk igazi szándékait. Inkább törekedjünk arra, hogy beszélgetéseink középpontjában Isten és az Isten dicsérete legyen.
Ez erősíti, bátorítja a hitben éretteket, a hitben éretleneket és a teljességgel hitetleneket is.
Mielőtt azért panaszkodnánk, hogy embertársaink teljes sötétségben élnek, törekedjünk arra, hogy a mi életünkön keresztül ragyoghasson Isten világossága.


IMA: Istenünk, taníts meg minket minden élethelyzetben arra, hogy miként szerethetjük felebarátainkat a helyes módon. Vezess minket ebben és minden másban is. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. június 1., kedd

Láss Isten szemén át

Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket. János első levele 4. fejezet 19. vers



Olvastam egy szerelmi történetről, ahol egy fiatalember beleszeretett egy fiatal lányba, de a lányt máshoz adták feleségül. A fiatalember annyira elkeseredett, hogy kiment a pusztaságba annyira nyomasztotta a reménytelen szerelem.
A király meghallotta a dolgot és behozatta a fiatalembert maga elé majd korholni kezdte buta viselkedéséért.
A fiatalember a következőt felelte: „Csak az tudja igazán megérteni, amit érzek, aki látta a szerelmem földöntúli szépségét.”
Ez már a király érdeklődését is felkeltette. Azonnal parancsot adott, hogy kerítsék elő azt a bizonyos leányt, mert immár ő is kíváncsi a földöntúli szépségére.
Amikor a leányt elé állították, a király meglepődött. A naptól égetett bőre volt és nagyon szegényes volt az öltözete. A király legkevésbé szép felesége is sokkal szebb volt, mint ez a lány.
A szerelmes fiatalember pedig a következőt mondta: „Felség! Sem te, sem más nem láthatja szerelmem igazi szépségét. Csak annak tárul fel ez a szépség, aki a lány szemén át nézve tudja látni a világot.”
Isten annyira szeret minden egyes bűnös lelket, hogy az egyszülött Fiát adta érte.
Az Ő szeretete miatt látja meg a szépséget és az értéket ott is, ahol senki más nem látná meg. Ő tudja jól miért minket választott, mi pedig fogadjuk el és örüljünk az Ő mérhetetlen szerelmének.


IMA: Istenünk, nem érdemeltük meg a Te szereteted, nem voltunk szépek, igazak, vonzóak, de te mégis meghaltál értünk. Taníts meg minket a Te szemeiden keresztül látni a körülöttünk levő világot. Krisztus nevében, Ámen.

2021. május 31., hétfő

Isten átformáló jelenléte

Énók az Istennel járt, és egyszer csak eltűnt, mert magához vette őt Isten.
Mózes első könyve 5. fejezet 24. vers



Énók Istennel járt. Énók név azt jelenti, hogy felszentelt, odaszánt, kezdeményező.
Egy új emberi modellnek a kezdeményezője volt.
Az utolsó időkben élő keresztényeket jelképezi.
Egy közönséges ember volt, hiszen a Biblia megjegyzi, hogy fiai és leányai voltak, tehát hétköznapi életet élt.
Minél többet járt Istennel, annál inkább rádöbbent, hogy a társadalom Isten nélkül jár.
Az, hogy mennyire "ábrándultál ki" a világból attól függ, hogy mennyire közeli a kapcsolatod Istennel.
Minél többet beszélsz Vele és hallgatod a szavát, annál inkább azt kezded szeretni amit Ő és azt kezded gyűlölni amit Ő.
Az Istennel járás hatása az, hogy növekedsz a bűn iránti gyűlöletben, ezért Isten Szentlelkének ereje által el is szakadsz a bűntől.
Ha jól érzed magad az istentelen, gúnyolódó emberek társaságában, azoknak a társaságában akik szavaikkal és tetteikkel kigúnyolják a Megváltót, megkérdőjelezem a Krisztus iránti szeretetedet.
Énókról tudjuk, hogy elragadtatott. Az elragadtatása előtt sem volt a világhoz ragadva a szíve, a világban volt, de nem a világból való. Hiszem, hogy szorgalmasan dolgozott a mindennapi kenyérért, törődő édesapa és férj volt, de már eltűnt a szíve ebből a világból.
Vannak felelősségeim ezen a világon, de még ezek közepette is Istenre gondolok, Istennel beszélek. Egyre közelebb megyünk Istenhez és az Ő Fiához, Krisztushoz. Nem parkolhatunk le valahol, hiszen a szívünk Istenhez húz minket.
Énók mindene útján Istennel járt és ebben a folyamatban növekedett a szentségben.
A te életed hozzá van-e kötve Krisztushoz?
Ha elolvastad ezt az üzenetet és úgy érzed Isten szólt hozzád, akarsz-e még többet Istenből? Telve van-e a szíved hálával?
Pál apostol szintén minden egyes nap meghalt a világ számára.
Ez az áldott halál, amit Isten el tud hozni mindannyiunk életében. Halottnak lenni a karrierrel kapcsolatos vágyainknak, a világgal kapcsolatos vágyainknak.
Ez nem tétlenséget jelent, sőt talán elfoglaltabb leszel, mint valaha. A szíved viszont mindig Istenhez fog vonzódni.
Ha Istennel járunk, folyamatos változásban vagyunk. Folyamatosan épülünk.
Vannak ma az olvasók között olyanok akik nap, mint nap változnak, de nem a jó irányba. Nem épülnek a lelkiekben, hanem leépülnek.
Ha nem Krisztussal jársz, akkor az elkeseredettség növekszik benned, az Isten iránti lázadás növekszik benned, a halálfélelem növekszik benned, hiszen tudod, hogy minden egyes nap közelebb kerülsz a halálhoz.
Mindenki változik a földön vagy így, vagy úgy.
Ha Istennel járunk a kegyelemben növekedünk. A házasságunkban egyre szeretőbbekké, gyengédebbekké kellene válnunk. Miét nem működik ez így nálunk? Mert a keresztények nagy része nem imádkozik. Hogy mondhatod, hogy szereted Istent, ha sosem töltesz időt vele?
Nem az imaalkalmakról beszélek, hanem a naponkénti Istennel járásról.
Tegyük fel a kérdést: "Tényleg szeretem Istent?"
Hol vannak az "énókok" ma? Istennel járva vigaszt fogunk találni a világunk gonoszsága ellenére is.


IMA: Istenünk, te nem szószátyár keresztényeket keresel akik csak beszélnek és beszélnek kegyes jelmondatokat, de nem ismernek Téged, nem szeretnek Téged, nem beszélnek veled és nem kíváncsiak a Te szavadra. Segíts Veled járnunk. Segíts őszintének lennünk önmagunkkal és Veled, majd a környezetünkkel is. Bocsásd meg minden mulasztásunkat és formálj át minket, hogy meghaljunk önmagunknak és éljünk Neked, Veled, hogy minket is magadhoz vehess a megfelelő időben. Krisztus nevében, Ámen.


2021. május 30., vasárnap

A holnap aggódjon magáért

Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja."  Máté evangéliuma 6. fejezet 34. vers



Egy fiatal katona háborúba indult és aggodalommal teljes volt a szíve. Nem tudta mi vár rá, nem tudta, hogy egyáltalán valaha vissza fog-e térni a háborúból élve?
Egy idő után így gondolkodott: „a háborúban két lehetőség áll majd előttem. Az egyik lehetőség az, hogy elmegyek, harcolok és túlélem. Ha túlélem, akkor volt-e értelme az aggodalomnak? Nem volt.
A másik lehetőség, hogy elmegyek a háborúba, harcolok, és harc közben meghalok, emiatt pedig sosem térek haza. Ha meghalok a harcban, van-e értelme az aggodalmamnak? Nincs értelme.”
Luthernek volt szokása, hogy esténként az ablakához lépett és miközben kitekintett az ablakon, a következő imát mondta el:
„ Uram! Kié ez a világ? Az enyém vagy a Tiéd? Az Egyház az enyém vagy a Tiéd?- Ha a világ és az Egyház a tieid, akkor kérlek vigyázz Te rájuk. Én elfáradtam, ezért megyek lefeküdni. Jó éjszakát, édes Istenem.”
Ha közeleg az est, te is add át problémáidat és kudarcaidat Jézus Krisztusnak. Ne gondolj a holnapi napra és békésen fogsz aludni. Lehetséges, hogy a holnap terheit sosem kell válladra venned. A problémáid egy része talán holnapra megoldódik, de az is lehet, hogy a holnap már nem lesz a tied, hanem az örökkévalóságban ébredsz.
Törekedj hát aggodalom nélkül viselni a mai nap terheit és örömeit egyaránt.


IMA: Istenünk, minden gondunkat szeretnénk a mai napon is rád bízni, mert tudjuk, hogy Te gondot viselsz reánk. Nem akarjuk a holnap terheit magunkra venni, segíts a jelenben élnünk és nem a múlt vagy a jövő terheit cipelni. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...