2021. június 4., péntek

Nincs hatalom csak Istentől

Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, az az Istentől rendeltetett. Római levél 13. fejezet 1. vers



Egyedül Istené a hatalom, minden más emberi hatalmi rendszernek Istentől kölcsönzött hatalma van. Isten maga döntött úgy, hogy a jó rend és az emberek java érdekében felettes hatalmakat hoz létre és embereknek nagyobb hatalmat kölcsönöz egy időre. Mit mondott Krisztus Pilátusnak? „ Semmi hatalmad sem volna rajtam, ha felülről nem adatott volna néked: nagyobb bűne van azért annak, a ki a te kezedbe adott engem.” (János 1:19)
A házasságban Isten rendelte azt, hogy a férfi legyen a család vezetője, így ő hordozza a nagyobb tekintélyt és ezzel a nagyobb felelősséget is.
Szomorú, de az ördög azon munkálkodik ma is, hogy amit Isten jónak teremtett, azt tönkre tegye. Igaz, hogy Isten határozta el, hogy a férfi lesz a család feje, de az ördög műve, amikor egy férfi zsarnok lesz a saját családjában és olyan útra vezeti családját, amely Istennek nem tetszik a családot pedig romlásba viszi. Ilyenkor mit tegyen egy keresztény feleség? Vállaljon közösséget a férjével és menjen vele a bűn útján? Semmiképpen!
Istentől vannak az állami hatalmasságok, hogy a nép jólétén dolgozzanak és a rájuk bízottakat szolgálják, de az ember bűnös természetének köszönhető, hogy hatalmi pozícióba kerülve, az ember kapzsivá, önzővé, korrupttá, kegyetlenné válik.
Így emelkedhettek fel a történelem során olyan emberek, mint Hitler, Ceausescu, Sztálin és még sokan mások.
Keresztényként tehát tiszteljük az Isten által meghatározott földi rendet, hatalmakat, imádkozzunk azokért, akik valamilyen hatalmi helyet töltenek be, hogy lelkiismeretesen, becsületesen és az embereket szolgálva éljenek hatalmukkal, de vigyázzunk, hogy milyen befolyásnak engedünk életünkben.
Három Istent tisztelő fiatalembernek így szólt Nabukadneccár király, aki a maga korának leghatalmasabb embere volt:
„ Nos, hát készen vagytok-e rá, hogy mihelyt meghalljátok a trombita, fuvola és citera, hárfa és lant, duda és a többi zeneszerszám hangját, leboruljatok és imádjátok a szobrot, amelyet készíttettem? Mert ha nem imádjátok, még ebben az órában tüzes kemencébe vettetlek benneteket. S van-e olyan isten, aki megment titeket a kezemtől?”
Mit válaszolt ez a három fiatalember? 
„ A mi Istenünk, akit tisztelünk, meg akar minket menteni, akkor a tüzes kemencéből és a te kezedből is kiszabadít, ó király. De, ha nem így történnék is, tudd meg, ó király, hogy isteneidet nem tiszteljük, és az aranyszobrot, amelyet állíttattál, nem imádjuk.” 
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, taníts meg minket mindenek előtt Téged tisztelni, mint aki minden hatalom forrása vagy és minden királynak Királya és minden úrnak az Ura. Vezess minket, hogy megfelelően a tőled kapott hatalmunkkal, befolyásunkkal a környezetünkben, családunkban. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A fegyelmezés áldásai

Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza ...