2021. október 16., szombat

Vegyetek Szentlelket!

Ezt mondván, rájuk lehelt, és így folytatta: "Vegyetek Szentlelket!                                                     János evangéliuma 20. fejezet 22. vers



A tanítványok nehéz időszakot éltek meg. A szeretett mesterüket, elfogták, megkínozták, megalázták, a gonosztevők közé sorolták és fájdalmas, megalázó halálra ítélték.
Ezek után nem csoda, hogy a tanítványok nagyon féltek és nemcsak lelkileg, hanem fizikai értelemben is bezárkóztak. Mi lesz most már velük? Nincs ott velük fizikailag szeretett mesterük, aki jelenlétével mindig békességet, bölcsességet, erőt sugárzott és megfelelő tanáccsal látta el övéit.
Azok a szép remények, amiket olyan kedvesen dédelgettek, egy szempillantás alatt szertefoszlottak.
Krisztus nem szállt le a keresztről, nem küldött angyali seregeket, hogy felszabadítsák Izraelt az elnyomók uralma alól.
A feltámadt Krisztus azonban áthatolt az épület és a szívük zárt ajtóján, hogy félelmeikre és szorongásukra gyógyírt hozzon.
Krisztusnak a jelenléte és egy rövid mondata: „békesség néktek”, elegendő volt, hogy oszlassa a félelmeket és a szorongást.
Az örömtől repesni kezdett szívük. Én nem tudom, hogy most éppen milyen élethelyzetben vagy. Talán egy kórházi ágyon fekszel és a telefonod segítségével olvasod ezt a néhány sort. Talán épp most hagyott el a házastársad és rettenetesen összetörtnek érzed magad. Az is lehet, hogy elveszítetted a munkahelyed és egyedülálló szülőként nem tudod, mit fogsz adni a családodnak enni. Az is lehet, hogy a covid megbetegedéstől félsz vagy éppen a gazdasági válságtól, áremelkedéstől stb.
Ha ott lennék veled, akkor megszoríthatnám a kezed és mondhatnék érted, veled egy imát. De nem vagyok ott.
Isten gyermekeként fontos szem előtt tartanod, hogy a legjobb segítőd van: a Szentlélek.
Ő sosem hagy el téged, sosem mond le rólad, ha Isten újjászületett gyermeke vagy.
Valld meg, ha kell többször is a mai napon: „Világosságom és segítségem az ÚR, kitől (mitől) félnék? Életemnek ereje az ÚR, kitől rettegnék?”


IMA: Jézus Krisztusom! Gyere nagyon közel hozzám és segíts, hogy én is közeledjek Hozzád. Leheld belém is a Te Szentlelkedet, hogy erőm és reménységem megújuljon. Kérlek hallgass meg, Ámen.

2021. október 15., péntek

Különleges meghívás

Jézus erre ezt mondta nekik: "Jöjjetek, egyetek!" A tanítványok közül azonban senki sem merte őt megkérdezni: ki vagy te? Tudták ugyanis, hogy az Úr ő. János evangéliuma 21. fejezet 12. vers



Képzeld el, hogy a mai napon lehetőséged lenne Krisztussal egy idilli tengerparton találkozni és elfogyasztani egy reggelit vagy ebédet. Elfogadnád a meghívását? Lenne vágyad, bátorságod azzal az Úrral asztalközösségben lenni, Aki mindent tud rólad és életedről?
Beszélnél örömeidről, vívódásaidról, nehézségeidről? Miközben a tanítványok úgy gondolták, hogy az Úr meghalt és soha többé nem fognak találkozni Vele, visszatértek a régi életükhöz. Azt tették, amihez a legjobban értettek. Közben pedig a saját sebeiket nyalogatták.
Ezután még abban is csődöt mondtak, amiről azt gondolták, hogy nagyon értenek hozzá. Hiába halásztak egész éjjel, nem fogtak egyetlen halat sem.
Csalódottan, gyászolva, éhesen, alacsony önbecsüléssel, üres hálóval sodródtak a part felé.
Az Úr szólt, hogy a hajó jobb oldalára vessék a hálóikat és azok megteltek halakkal.
A parton várta őket egy különleges meghívás. Az Úr szeretettel hívta őket, hogy éhségükre, gyászukra, sikertelenségükre, csalódásukra, gyászukra megoldást adjon.
Nem tudom milyen élethelyzetben vagy éppen most. Állj meg egy kicsit. Krisztus nem mondott le rólad. Bármit is érzel, figyelj oda arra, hogy Ő mit akar mondani Neked.
Bármit is mond, tedd, meg amire kér, mert szeret téged és a legjobbat akarja neked.
Amikor pedig felemelkedsz, megvigasztalódsz, megtelnek életed hálói az Isten iránti engedelmességből fakadó áldásokkal, akkor se felejtsd el, hogy nem az áldások, hanem az áldásokat adó Úrral való közösség az igazán lényeges földi életedben.


IMA: Istenem, Te mindig megtartod ígéreteidet. Szeretnék a Te ígéreteidben bízni és elfogadni különleges meghívásodat. Szeretnék megtelni a Krisztussal való közösségből fakadó áldásokkal. Ámen.

2021. október 14., csütörtök

Kudarcból áldás?

Miután ettek, így szólt Jézus Simon Péterhez: "Simon, Jóna fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?" Ő pedig így felelt: "Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek téged!" Jézus ezt mondta neki: "Legeltesd az én bárányaimat!" János evangéliuma 21. fejezet 15. vers



Péter háromszor is megtagadta azt a Jézust, akinek nem sokkal azelőtt még fogadkozott, hogy akár a halálba is követné Őt. Mit tett Krisztus? Felhasználta Péternek ezt a súlyos elesését arra, hogy tovább tanítsa őt.
Hogyan használja Krisztus az övéinek életében a sikertelenségeket?
Először is emlékeztet minket arra, hogy szabadítóra van szükségünk. Hallgathatod az Isten nélküli emberek tanácsait, akik lényegében azt tanítják neked, hogy: „Fogd meg a saját hajad és állítsd magad talpra”, de rá fogsz jönni, hogy nem tudod önmagadat megváltani vagy megszabadítani.
Krisztustól származó megerősítésre van szükség. Péter pontosan ezt kapta. Krisztus biztosította szeretetéről Pétert és lehetőséget adott neki arra is, hogy Krisztus iránti szeretetét ismét kifejezésre juttassa. A félelem miatt nem tudta ezt megtenni a tagadás éjszakáján. A tengerparton, Krisztus szeretetével körülvéve már sikerült kifejezésre juttatnia szeretetét.
Péter azt is láthatta, hogy Krisztus nem mondott le róla. Nagyon fontos feladatra hívta Krisztus. „Legeltesd az én bárányaimat.”
Olyan feladatot kapott Péter, amely során megtanulhatta hogyan kell meghalnia önzőségének, félelmeinek. Később Péter kész volt mártírhalált halni Krisztusért. Amire nem volt készen a tagadás éjszakáján, a Krisztustól kapott szeretet és feladat megérlelte.
Péter letért a helyes útról, de Krisztus visszavezette arra.
Mit kezdesz életed kudarcaival? Péter keservesen sírt, mert keservesen megbánta rossz döntéseit. Ezután engedte, hogy ezek a kudarcok ismét visszavezessék őt Krisztus szeretetébe, mert tudta, hogy szabadítóra van szüksége. Krisztus téged is lát és kész a te életed kudarcait is javadra fordítani. Hajlandó vagy követni Őt?


IMA: Istenem, taníts meg engem úgy nézni életem kudarcaira, mint amelyeket javamra tudsz fordítani, ha őszinte bűnbánattal, hittel hozom őket Krisztus elé. Segíts Rád figyelni és hűségesen Téged szolgálni. Krisztus nevében, Ámen.

2021. október 13., szerda

Hit vagy hitetlenség?

A többi tanítvány így szólt hozzá: "Láttuk az Urat." Ő azonban ezt mondta nekik: "Ha nem látom a kezén a szegek helyét, és nem érintem meg ujjammal a szegek helyét, és nem teszem a kezemet az oldalára, nem hiszem." János evangéliuma 20. fejezet 25. vers



Időnként találkozom olyan „megvilágosodott” emberekkel, akik úgy gondolják, hogy a tudomány már régen lerántotta a leplet a vallásos hiedelmekről. Tamás is hasonló beállítottságú volt.
A tényleges tényekre figyelt és azokra épített. Ő nemcsak látni akarta a sebek helyét, de meg is akarta érinteni őket.
Nem volt ott a tanítványokkal, amikor először megjelent nekik a feltámadt Krisztus. Végül megjelent a kétkedő Tamásnak is. Annak a Tamásnak, aki úgy gondolhatta, hogy a halálból nincs visszatérés a Krisztusnak.
Jézus Krisztus megállt a középen és azt mondta: „Békesség néktek!”
Megszólította Tamást és hívta, hogy érintse meg a sebeit és lássa meg, hogy a Krisztus valóságosan feltámadt.
„ Ne légy hitetlen, hanem hívő.” Ez volt Krisztus Tamásnak címzett felhívása.
Mi hit által értettük meg, hogy Krisztus feltámadt és boldogabbak, áldottabbak lettünk általa, mint gondolnánk.
Egyedül a feltámadt Krisztusban találhatod meg a választ azokra a kérdésekre, amelyekre a tudomány nem válaszol.


IMA: Istenem, töltsd be a szívemet a feltámadt Krisztusban vetett hittel és minden kétkedést szoríts ki abból. Segíts igazán látni Téged hit szemeimmel. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. október 12., kedd

Krisztus közbenjár övéiért

Én őértük könyörgök: nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert a tieid.  János evangéliuma 17. fejezet 9. vers



Talán fel sem fogod, hogy micsoda kiváltság, ha valaki imádkozik érted. Örülök minden egyes embernek, akiről tudom, hogy rendszeresen imádkozik értem. Csak remélem, hogy vannak olyan emberek is, akikről nem tudom, de ennek ellenére imádkoznak értem.
Te kértél már meg valakit, hogy imádkozzon érted? A legnagyobb megtiszteltetés számomra, hogy amikor még nem is léteztem, Krisztus már akkor látta, hogy egy napon meg fogok születni, meg fog szólítani engem és a Szentlélek által képessé fog tenni az új életre hívás elfogadására. A főpapi imádságában értem is imádkozott. Ha már a Krisztusé vagy, akkor érted is imádkozott. Ha még nem vagy a Krisztusé, de Ő tudja, hogy a jövőben át fogod adni életed neki, akkor érted is imádkozott.
Először is azért imádkozott, hogy megismerjük Őt.
Jézus Krisztus nem egy könyv, amit egyszer kiolvasol és utána félreteszel, nem is egy sikerformula, amit egyszer megismersz, és csak követned kell lépésről-lépésre.
Ő a Megmentő, aki azért született és halt meg, hogy téged és engem megmentsen. Miért tette ezt? Mert szeretett minket.
Másodszor, azért imádkozott, hogy mindenben engedelmeskedjünk Neki.
Kérte az Atyát, hogy örömmel és komolyan fogadjuk az Ő szavát. Azért lettünk teremtve, hogy az Atya dicsőségére éljünk.
Olyan jó tudni, hogy Krisztus nem hagyott minket magunkra annak ellenére, hogy fizikailag már nincs velünk. Így imádkozott:
„ Többé nem vagyok a világban, de ők a világban vannak, én pedig tehozzád megyek. Szent Atyám, tartsd meg őket a te neved által, amelyet nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi!”
Isten újjászületett gyermekei szeretik egymást és szolgálnak, segítenek az Isten dicsőségére. A világ arról ismeri meg Isten gyermekeit, hogy az Isten családjának egységében élnek.
Krisztus most is közbenjár az övéiért név szerint, de immár mennyei főpapként. ( Róma 8:34)
Ez a tudat pedig csodálatos.


IMA: Istenem, olyan csodálatos, hogy tudhatom, imádkozol azokért, akik Hozzád tartoznak. Köszönjük a Te szeretetedet és azt, hogy meg tudsz őrizni minket a gonosztól.
Segíts minket, hogy mi is imádkozzunk másokért. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. október 11., hétfő

Bízd magad a Szentlélekre

...én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké: az igazság Lelkét, akit a világ nem kaphat meg, mert nem látja őt, nem is ismeri; ti azonban ismeritek őt, mert nálatok lakik, sőt bennetek lesz." János evangéliuma 14. fejezet 16-17. versek



A tanítványok szomorúan vették tudomásul, hogy Krisztus nem lesz velük fizikálisan egész életükben. Az is megfordulhatott a fejükben, hogy nem lesz kihez fordulniuk, ha Krisztus elmegy. Isten Szentlelke által azonban Krisztus az övéivel van. A Szentlélek központi feladatam, hogy Krisztushoz való kötődésünket erősítse. Éppen ezért hívja a Biblia a Krisztus Lelkének. ( Róma 8:9)
Miben segíti a Szentlélek azokat, akik Krisztushoz tartoznak?
Először is tanácsolja, vigasztalja és segíti őket. Amikor a világ ördögi erői Isten gyermekei ellen támadnak, és nagy szorongattatásba kerülnek, Isten Szentlelke ott van, és támogató munkáját végzi.
Másodszor, a Szentlélek sosem fogja Isten gyermekeit magukra hagyni.
Még a legközelebbi barátok, családtagok is magadra hagyhatnak, amikor az életedben súlyos nehézségek, terhek nehezednek rád, de a Szentlélek ott van és végzi munkáját életedben.
Harmadszor, a Szentlélek eszébe juttatja Isten gyermekeinek az Isten szavait, ígéreteit.
„ Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen.” ( János 14:27)
Olyan sok magát kereszténynek valló ember bízik a saját elméjében, az Internetben, szakértőkben és olyan kevesen vannak, akik Isten Szentlélekben bíznak mindenek előtt.
Te kiben, miben bízol?

IMA: Istenem, köszönöm a Szentlélek ígéretét, aki a tieiddel van életük minden napján és elvezeti őket minden igazságra. A Te Szentlelked erejével szeretnénk Benned bízni. Krisztus nevében, Ámen.

2021. október 10., vasárnap

Szavak nélkül

... Azután vizet öntött a mosdótálba, és elkezdte a tanítványok lábát mosni, és törölni azzal a kendővel, amellyel körül volt kötve. János evangéliuma 13. fejezet 5. vers



Hallottam egy lelkipásztorról, aki nem volt nagy szónok, de az élete többet mondott minden szónál. Nyitott egy intézményt árva gyerekeknek és nem azzal a céllal tette, hogy lehetőleg minél több pénzt tudjon a kiskapukon keresztül önmagának juttatni. Tényleg szívén viselte ezeknek a gyerekeknek a sorsát. Egyszer értesítést kapott, hogy az állam nem támogatja tovább az árvák ellátását és mind a 100 gyermeket állami gondozásba viszik vissza.
A lelkipásztor és a felesége is zokogtak. Azt mondták: „Legszívesebben mind a 100 gyermeket örökbe fogadnánk.”
Télen a lakásába fogadta be a hajléktalanokat, hogy ne fagyjanak meg a rettentő hidegben, amikor pedig nem fértek a lakásában, olyan autókat fogadott el, amelyek már nem voltak működőképesek, de az udvarán elhelyezte őket, amennyire tudta leszigetelte ezeket és éjszakára ott húzódtak meg a hajléktalanok.
Ezt a lelkipásztort még a szolgatársai közül is némelyek lenézték. Nem olyan volt, mint a többiek.
János, a szeretet tanítványa nem sokat beszélt, fogadkozott, de ott volt Krisztus keresztjénél. A tanítványok között egyedül.
Júdás, aki az erszényt vitte sokszor igyekezett nagyon nemes lelkűnek mutatni önmagát. Amikor valaki Krisztusnak ajánlott fel egy értékes drága kenetet, akkor azt mondta: „Miért nem adták el inkább ezt a kenetet háromszáz dénárért, és miért nem juttatták az árát a szegényeknek? De nem azért mondta ezt, mintha a szegényekre lett volna gondja, hanem azért, mert tolvaj volt, és a nála levő erszényből elszedegette, amit beletettek.” ( János 13:4-5)
Ismerős? Ha a legdrágább csempe kell a fürdőszobába, az nem pazarlás. Ha Krisztus munkájára kell valami (legyen az akár csak 1000 forint), az pazarlás.
Ez a júdási lelkület. Júdás lelkületű egyháztagokból és vezetőkből jelenleg túljelentkezés van. Csendes Jánosokra van szükség. Akik nem képmutatóak és nincsenek önös hátsó szándékaik.
Olyanokra, akik nem szónokolnak a szolgálatról, hanem készek felkötni a szolgálat kötényét. Nem akkor, amikor mások látják, hanem minden egyes napon.
Péter sokat beszélt, nagyokat ígért, de nem volt kész szolgálni és arra sem, hogy más szolgálatát elfogadja.
Péter még nem értette, hogy Krisztust követni voltaképp szolgálatot jelent. Hiszen amikor Krisztus testet öltött, Ő is szolgai formát vett fel. Később megértette Péter ezt a fontos dolgot.
Nem tragédia, ha ma még nem érted a szolgálat fontosságát, mert ha közeledsz Krisztushoz és megismered Őt, később meg fogod érteni.
Csodálatos dolog, ha János lelkületű ember vagy. Nem sokat beszélsz, de amikor beszélsz, akkor egyenesen teszed. Inkább arra törekszel, hogy az életed beszéljen az Isten dicsőségére.
Júdás semmiképpen se légy. Mert ha képmutató módon, hátsó szándékkal éled napjaidat és a nagybetűs Szeretet ellensége vagy, hallgasd Isten figyelmeztetését: „ ...jaj annak az embernek, aki az Emberfiát elárulja: jobb lett volna annak az embernek, ha meg sem születik." ( Máté 26:24) Nincs veszélyesebb játék annál, mint amikor valaki Istennel és az Isten dolgaival játszadozik.

IMA: Istenem, nem akarok Júdás lenni. Formáld át az életem, hogy értsem meg mi az a szolgálat és elsősorban ne beszéljek a szolgálatról, hanem szolgáljam Krisztust cselekedeteimmel. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Kóstold meg az Isten jóságát!

Érezzétek, és lássátok, hogy jó az ÚR! Boldog az az ember, aki hozzá menekül. 34. Zsoltár 8. vers Az Úr jó, és az Ő jósága állandó. Ez az i...