2022. április 16., szombat

Halàlon túli reménység

 Azon a helyen, ahol Jézust megfeszítették, volt egy kert, és a kertben egy új sír, amelybe még senkit sem helyeztek. Mivel közel volt a sír, a zsidók ünnepi előkészülete miatt ott helyezték el Jézust.                                       János evangéliuma 19. fejezet 41-42. versek

A mai napot némelyek fekete szombatnak hívják. Egy ehhez hasonló napon Jézus Krisztus teste élettelenül feküdt egy sötét sír gyomrában.
Talán benned is kettős érzés van ezzel kapcsolatosan. Egyrészt szomorú vagy a bűneid miatt és amiatt, hogy Krisztusnak a te bűneid miatt is meg kellett halnia, amiatt, hogy elkalandoztál egy szerető Istentől. Ugyanakkor a szívünk kezd reménykedni azzal kapcsolatosan, hogy mit hoz a holnap.
Ha belegondolunk, Isten gyermekei egyrészt a jelenben örvendeznek, amiatt amit Krisztus már elvégzett értük, helyettük, másrészt előre néznek a még be nem teljesedett ígéretekre.
Amíg Jézus Krisztus teste a sírban nyugodott, a világ dolgai a megszokott mederben zajlottak. A gyerekek ugyanúgy játszottak, a családok ugyanúgy élték megszokott életüket.
Valószínűleg ez vonatkozik ránk is. 
Hogyan fogod megélni a mai napot? Talán eszel, nevetsz, élvezed a hétvégét. Van-e benned várakozó reménység is? Ott, annak a kertnek az új sírjában pihent az egész világ reménysége.
Adj hálát ma azért, hogy Aki életét adta érted, mert szeretett téged, győzött a halál és a pokol felett. Hagyd, hogy a szíved hangolódjon a holnapra, a feltámadás emlék ünnepére. Ebben a kertben ott van a feltámadás reménysége is.


IMA: Csodák Istene, a szívünk szomorú és reménykedő egy időben. Bocsásd meg rövidlátásunkat és segíts minket örömmel ünnepelni a feltámadás reménységét, amely a Jézus Krisztusban vetett hit által mienk is lett. Krisztus nevében, Ámen.

2022. április 15., péntek

Az ártatlan bárány vére

Másnap János látta Jézust, amint jön felé, és így szólt: "Íme, az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét! Ő az, akiről én megmondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőzött engem, mert előbb volt, mint én. János evangéliuma 1. fejezet 29-30. versek

 

Egy züllött és sokféle sebtől, bűntől terhelt férfi, elindult valahova, de hírtelen szakadni kezdett az eső és úgy döntött, hogy a közeli templomban húzza meg magát, amíg elül a vihar.                             Amikor bement és az utolsó padban helyet foglalt, a fenti igeverset olvasta fel éppen a lelkipásztor. Az igeversről eszébe jutott egy történet még gyermekkorából.                                                                          Az édesapjától kapott ajándékba egy aranyos, hófehér báránykát és amíg az édesapja az autó javításával foglalkozott, ő maga a báránykával játszott. A bárányka többször az édesapja útjába került és egyik alkalommal az édesapja megelégelte és mérgesen megütötte a báránykát egy szerszámmal, a bárányka pedig vérezni kezdett és kimúlt. A kisfiú szíve összeszorult és csak a következő gondolatok jártak a fejében: " Az én hibám, hogy a bárányka meghalt. Én üldöztem édesapám felé és az én hibámból akadályozta őt. Most pedig az ő vére folyik az én bűnömért." Ez a züllött ember visszagondolva erre a gyermekkori történetre összetört és megértette, hogy Jézus Krisztus volt a tiszta és szent bárány, aki meghalt a világ és ezzel meghalt ennek a züllött embernek a bűneiért is, aki úgy érezte, hogy gyermekkorában már meghalt egy ártatlan bárányka az ő bűnéért. Egyetlen igeverset sem értett volna meg, csak ezt az egyet, a gyermekkorában átélt események miatt. Krisztus meghalt egy ehhez hasonló napon a mi bűneinkért, adósságainkért. A mennyei Atya haragja az én bűneimért és a te bűneidért súlytotta Őt halálra. Isten veled is törődik. Téged is megszólít ma. Miért ellenkeznél tovább? Miért cipelnéd tovább a bűneid? Miért ne adnád meg magad a megöletett Báránynak?
 

IMA: Istenem, Krisztus által újat kezdhet veled minden ember, aki teljes hitét és bizalmát a kifolyt vérbe és a megört testbe helyezi. Tudom, hogy a Krisztus felbecsülhetetlenül értékes vére folyt az én bűneimért is. Átadom magam Neked teljesen. A Te kegyelmed által változtass meg, formálj át teljesen. Krisztus nevében, Ámen.

2022. április 14., csütörtök

Halálból az életre

 Jézus mondja: "Ha a földbe vetett búzaszem nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz." János evangéliuma 12. fejezet 24. vers 

Amikor egy magot vetsz a földbe, a magban elindul az élet csírája és széthasítja a magot, hogy a felszínre törjön és élvezze a napsugár éltető erejét és a folyamat közben a régi mag az enyészeté lesz. 

Gondolj csak a kukoricára. Egyetlen szemből kihajt egy növény és amikor beérik a rajta levő termés, akkor sok száz magot terem.

A golgotai kereszten Krisztus halt meg helyetted, pedig a te életed romlott meg, a bűneid miatt. Ő a Szent és Igaz, feláldozta magát és a Krisztusban vetett hit által, a Szentlélek közreműködésével élet sarjadhat benned. Végtelenszer gazdagabb élet, mint a hit nélküli életed. 

Mit kell tenned? Szánd oda teljesen magad Istennek. Jöjj Hozzá úgy, ahogy vagy. Ő ugyan meghalt, hogy sokaknak hozzon áldást, de csak akkor lehet ez az élet a tied, ha hiszel Krisztusban és a hitedet azzal erősíted meg, hogy teljesen odaszánod magad Neki.

Ha ilyen indulattal és hittel teszed az életed Isten kezébe, nem fogod elveszíteni azt. Sokkal gazdagabban, csodálatosabban és örökkévaló formában fogod visszakapni azt. Isten azért kéri a régi, rongyos, halál által érintett életedet, hogy valami csodálatosat adjon neked helyette. 

A döntés rajtad áll. Van bátorságod ezt megtenni?  A Nagypéntek és a Húsvét által Isten arra akar emlékeztetni téged, hogy nemcsak a természetben születhet új élet a réginek az halálából, hanem a lelked is életre kelhet Jézus Krisztus által. Amíg nem adod oda magad teljesen Istennek, hogy életet fakasszony kérges lelkedbe, nem fogod tudni, hogy mi a Húsvét igazi jelentősége.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy Krisztus meghalt és áldozatából sokak számára élet fakadt. Segíts teljesen összekapcsolódni lélekben Krisztussal, hogy az Ő élete a mienk lehessen azáltal, hogy meghalunk önmagunknak és élünk Krisztussal, Krisztusnak. Ámen.

 

2022. április 13., szerda

Istennel indíts

Hadd halljam minden reggel, hogy hűséges vagy, hiszen benned bízom! Ismertesd meg velem, melyik úton járjak, mert hozzád vágyódik lelkem. 143. zsoltár 8. vers.


Ébredtél már valaha hangos madárcsicsergésre? Olyan kismadarak csicsergésére, akiket talán az anyjuk hagyott magukra, hogy később eledellel térjen vissza?
Mi az amit először hallasz meg reggelente?
Az ébresztőórát? Az okos telefonod? A gyerekeid hangját? A házastársad hangját?
Mielőtt bátortalanul lenyomnánk az ébresztő óránk "szundi" gombját, fontos meghallanunk a mi mennyei Atyánk szerető szavát:
" Ébredj szeretett gyermekem, és engedd, hogy ragyogjon dicsőségem életeden! Adj nekem ma minden dicsőséget. Vágyakozz utánam, hogy megtalálhass engem. Engedd, hogy tökéletes békesség legyek az életedben."
Milyen csodálatos, diadalmas kezdete a napnak, ha az Isten jelenlétében, szava mellett kezdjük azt.
Milyen csodálatos, ha a "madarak" nem vonják el a figyelmünket Róla, sem a napi teendők listája.
Mindenféle agyalás nélkül azon, hogy mi történt tegnap, vagy mi fog történni a mai napon.
Ez az a nap amit az Úr rendelt, hogy örvendezzünk és vigadozzunk ezen.
Megengeded, hogy Isten szava legyen az első, amit hallasz ezután reggelente?


IMA: Istenünk, a Te gyermekeidnek mindig erőt, hitet, útmutatást adsz. A Te hűséges hangodra van szükségünk, hozzád vágyódik lelkünk, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, a Te dicsőségedre éljünk. Segíts minden olyan olvasónak aki még nem ismeri hangodat, nem a Te gyermeked, hogy megbéküljön Veled. Krisztus nevében, segíts félretenni minden zavaró tényezőt. Ámen

2022. április 12., kedd

Az irigység ára

A táncoló asszonyok így énekeltek: Megölt Saul ezer embert, Dávid meg tízezer embert! Erre igen megharagudott Saul, és nem tetszett neki ez a dolog, mert ezt gondolta: Dávidnak tízezret tulajdonítanak, nekem meg csak ezret tulajdonítanak! Még majd a királyság is az övé lesz! Ettől fogva állandóan rossz szemmel nézett Saul Dávidra.
Sámuel első könyve 18. fejezet 7-9. versek

Dávid legyőzte Góliátot és azután Saul féltékeny és irigy lett Dávidra. Félteni kezdte tőle hatalmát és ezért szörnyű árat fizetett. A kezdeti féltékenység gyilkos ösztönné vált Saulban annak ellenére, hogy Dávid a saját veje volt. Ha engeded, hogy a féltékenység, irigység gyökeret verjen gondolataidban, te is szomorú tragédiába hajthatod önmagad.
Te valószínű nem fogsz hadsereget szervezni magad köré és fizikai értelemben háborút indítani azok ellen, akikre féltékeny, irigy vagy, de az irigy féltékenység halált hozhat emberi kapcsolataidban és nehézségeket az Istennel való kapcsolatodat illetően is.
Ha úgy érzed irigy lettél valakinek valamilyen tehetségére, sikerére, írj neki egy levelet, amelyikben bátorítod éppen azzal kapcsolatosan, amire féltékeny vagy. Ez nem lesz könnyű kezdetben, de idővel könnyűvé válik.
Az irigy féltékenység felemészt mindent körülötted és alkalmatlanná tesz arra is, hogy Isten eszköze légy.
Teljesen felesleges az irigység, féltékenység, ha megérted, hogy az Isten szemében minden ember különleges, és minden ember számára Isten tartogat egyedi tervet, utat, célt.


IMA: Istenem, segíts, hogy az irigy, féltékeny gondolataimat ne tápláljam, ne engedjem, hogy gyökeret verjenek szívemben. Krisztus nevében, Ámen.

2022. április 11., hétfő

Igazi egység

A mi Urunk Jézus Krisztus nevére kérlek titeket testvéreim, hogy mindnyájan egyféleképpen szóljatok, és ne legyenek közöttetek szakadások, hanem ugyanazzal az érzéssel és ugyanazzal a meggyőződéssel igazodjatok egymáshoz. Korintusiakhoz írt első levél 1. fejezet 10. vers



Isten gyermekei egy családba tartoznak: Isten családjába. Lelki értelemben testvérek és a céljuk az Isten kegyelmében rejlő örömhír terjesztése.
Nagyon különböző hátterű emberek egyesültek Krisztus tanítványaiként. Volt írástudatlan és doktor, volt vámszedő és halász, forradalmár és patrióta. Mégis eggyé váltak Krisztus által.
Azok, akik Isten családjához tartoznak, ugyan különböző természetű, adottságú emberek, de mégis egységben tudnak lenni az Isten dolgait illetően.
Igazi egység akkor lehet Isten gyermekei között, ha megvan a törekvés és a hajlandóság arra, hogy Isten szavához igazítsák életüket.
Ne a mulandó és változó világban keresd a közös nevezőt, hanem Isten változhatatlan szavára építs. Szomorúan figyelem, hogy ma nagyon sok „keresztény” a mulandó világ értékrendje szerint él és kiragad igeverseket a szövegkörnyezetükből, hogy ezekkel igazolja helytelen életvitelét. Ne várj egységet olyan gyülekezetekben, ahol efféle önigazoló keresztények vannak. Az ilyen közösségek (hacsak nem jön változás), felemésztik önmagukat. Krisztus igazi egységre és nem látszat vagy érdek egységre hív téged. Ahol igazi egység van, ott megnyilvánul Isten áldása, ereje és lesz értelme a lelki erőfeszítéseknek.
Igenis vannak alkalmak, amikor ki kell állnod az Isten beszédének igazsága mellett, de igyekezz ezt őszintén és szeretettel tenni.

IMA: Istenem, segíts nekem, hogy a Te igazságodat képviseljem, de elkerüljem a haszontalan és értelmetlen vitákat, széthúzásokat. Krisztus nevében, Ámen.

2022. április 10., vasárnap

Áldott, aki az Úr nevében jön

Mikor pedig már közeledett az Olaj-fák hegyének lejtőjéhez, a tanítványok egész sokasága örvendezve fennhangon dicsérni kezdte Istent mindazokért a csodákért, amelyeket láttak, és ezt kiáltották: "Áldott, a király, aki az Úr nevében jön! A mennyben békesség, és dicsőség a magasságban!"                            Lukács evangéliuma 19. fejezet 37-38. versek



Egy ember kiment a mezőre, hogy megszelídítsen egy vadlovat, de a ló elszaladt előle. A falujának lakói sajnálkoztak rajta, mert úgy gondolták szerencsétlenség érte őt, de ő azt mondta, hogy ne ítélkezzenek elhamarkodottan.
Éppen akkor utazott át a falun egy nagyon gazdag ember és hét lóval ajándékozta meg kárpótlásul a falubelit. A falusiak immár nagyon szerencsésnek tartották, de ő továbbra is intette őket, hogy ne ítéljenek elhamarkodottan.
A megajándékozott ember fia, egy nap inni vitt a lovaknak, de azok valami miatt megijedtek és eltörték a fiú lábát. Nemsokára háború tört ki, a fiút pedig nem vitték el harcolni éppen azért, mert eltört a lába.
Miközben azon gondolkodom, hogy mit érezhetett Krisztus a virágvasárnapi események középpontjában, látom a Szentírásban, hogy szomorú volt és sírt. A nép miatt és talán a miatt is, amit el kellett szenvednie a lelki vakságban szenvedő emberiségért.
Mégis ott volt az öröm is. Annak az öröme, hogy az Atya iránti engedelmesség útján jár és a kereszt után következik a dicsőséges feltámadás.
Bármit is érzel, bármit is élsz meg most, az Isten lát, tud rólad. Te vajon felismered-e Krisztust? Akarsz-e azonosulni Vele hit által?


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Krisztus engedelmes volt egészen a haláláig, mert engem is meg akart menteni. Segíts nekem hittel követni az Ő nyomdokait. Krisztus nevében, Ámen.

Nagypéntek és reményteljes jövő

A népnek és az asszonyoknak nagy sokasága követte őt, akik jajgattak, és siratták őt. Jézus pedig feléjük fordulva ezt mondta nekik: "J...