2021. január 16., szombat

Isten és a terveink

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek. Jeremiás könyve 29. fejezet 11. vers



Amíg valaki egészen fiatal, még vonzó is lehet számára a gondolat, hogy csak úgy utazgasson vagy éljen meghatározott cél vagy terv nélkül.
Kicsit beleásva magunkat a felmérésekbe, rájövünk, hogy a mai világban nemcsak a fiatalok között vannak emberek, akik egyszerűen csak sodródnak céltalanul.
Ha azon kiváltságosok közé tartozol, akinek megvan mindene, amit ez az élet csak kínálhat, akkor is érezheted magad céltalannak. Talán elveszítetted a munkahelyedet és most éppen nem igazán tudod hogyan tovább. Talán elveszítetted a házastársad egy fájdalmas válás miatt vagy éppen a halál ragadta el őt tőled és úgy érzed az utad és erőd végére értél.
Talán csak egyszerűen nyugdíjba mentél, de nem tudod élvezni a pihenést, mert úgy érzed félretettek. Talán munkaképtelenné váltál valamilyen oknál fogva és úgy érzed nincs senki, aki segíthetne neked. Bármi miatt érzed úgy, hogy hányattatott sorsú ember vagy, hallgasd, meg mit mond Jeremiás által a Szentlélek: „… békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” Isten nem céltalanságra teremtett minket. Neki van egy célja, terve a mindannyiunk életére szabva. A kérdés csak az, hogy hajlandó vagy-e elfogadni Isten kegyelmét, hajlandó vagy-e elfogadni Isten életedre vonatkozó tervét, hívását, célját? Kérdezd meg ma Istentől, hogy mi a terve életedre nézve. Hol akar ma használni téged olyan módon, hogy reményteljes jövőt és adjon neked?


IMA: Istenem, köszönöm a Te ígéretedet a reményteljes jövőre nézve. Tudom, hogy ez feltételes ígéret és csak akkor valósulhat meg, ha alávetem életemet Neked.

2021. január 15., péntek

Biztos segítség a nyomorúságban

Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban. 46. Zsoltár 1. vers



Hol van Isten a Covid-19 világjárvány közepette? Hol volt Isten, amikor Horvátországot óriási földrengések rázták meg? Hol volt Isten amikor szökőár pusztított?
Hol van Isten, amikor a nemzetek forrongnak, polgárháborúk törnek ki, amikor gyerekek százezrei halnak meg naponta AIDS és mély szegénység miatt?
A 46. zsoltár megadja a választ: „Isten a trónján ül, de Szentlelke által folyamatosan jelen van gyermekei életében.”
A népek ettől még természetesen háboroghatnak és országok inoghatnak, megrendülhetnek a hegyek is a vizek tombolásától. Ennek ellenére a Mindenható Isten velünk van. Isten nem úgy tervezte, hogy a teremtett világot természeti katasztrófákkal sújtsa, az embert pedig halállal. A bűneink következménye a katasztrófák, halálesetek. Isten úgy döntött, hogy földi életünk idejére szabad döntési jogot biztosít a számunkra. Választhatjuk azt, hogy bízunk Benne vagy választhatjuk azt is, hogy lázadunk Ellene.
Bármi is történjen, bizonyossággal mondhatjuk: „Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban.” ( 46. Zsoltár 1. vers)
Az is bizonyos, ha Isten gyermekei vagyunk: „Míg élünk, Istennek élünk, s ha meghalunk, Istennek halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk.” Róma 14:8
Ha pedig még nem lázadsz Isten ellen, tudd meg, hogy dönthetsz másképp is, Krisztus által kibékülhetsz Vele. A döntés rajtad áll.


IMA: Istenünk, sokszor nehéz nekünk meglátni Téged. Segíts meglátnunk a Te jóságod és azt, hogy törődsz velünk akkor is, amikor látszólag széthullnak a dolgok körülöttünk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. január 14., csütörtök

A helyes nevelés felelőssége

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek könyve 22. fejezet 6. vers



Dávid fiunk, egy másfél éves kisgyermek már nagyon is megfigyeli, hogy mit teszünk. Megszokta, hogy este a családi áhítaton összetesszük a kezünket és imádkozunk. Látja, hogy evés előtt is imádkoznak a testvérei. Ő még nem tud egész mondatokat megfogalmazni, de amikor beleültetjük az etetőszékbe már egyedül is összeteszi a kicsi kezeit és mivel nem tud még értelmes szavakkal imádkozni, a saját tipegő nyelvén beszél, majd érthetően azt mondja, hogy „Ámen.”
Erre hív és erre akar megtanítani minket Isten. Nevelni a gyermekünket a számára legmegfelelőbb módon, hogy még idős korában is emlékezhessen rá.
A szülők Isten hatékony eszközei lehetnek a nevelésben. Isten az istenfélő szülők által akarja bemutatni az Ő jelenlétét a gyermekeknek. Olyan szomorú, amikor mi szülők éjt nappallá téve küzdünk, hogy megadjunk gyermekeinknek mindent, ami csak pénzen megvásárolható, közben pedig nem marad időnk arra, hogy bemutassuk nekik a Krisztussal való igazi kapcsolatot.
Billy Graham mondott el egyszer egy megrázó történetet egy lányról, aki a húszas évei elején járt és egy számára halálos kimenetelű baleset részese lett.
A kórházi ágyán, miközben haldoklott a következőket súgta édesanyja fülébe: „Anya, mindent megtanítottál nekem. Megtanítottad hogyan kell dohányozni, hogyan kell alkoholt fogyasztani, de sosem tanítottad meg nekem hogyan kell meghalni. Kérlek, most gyorsan tanítsd meg nekem, mert nemsokára meghalok.”
Szülőként nagy a felelősségünk abban, hogy megtanítsuk, elsősorban életpéldánk által hogyan kell Istent szeretni teljes szívünkből, lelkünkből, erőnkből. Ez a legnagyobb ajándék, amit gyermekeinknek adhatunk.


IMA: Istenünk, tégy minket olyan szülőkké, nagyszülőkké, akik hűségesen tanítjuk gyermekeinket a Te utadra. Segíts bemutatni nekik, hogy milyen amikor a Te jelenlétedben él valaki. Krisztus nevében, Ámen.


2021. január 13., szerda

Isten gondviselése és nem szerencse

Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. 139. Zsoltár 16. vers



Egy fiatalember szenvedett néhány éve halálos autó-balesetet úgy, hogy vétlen volt. A rendőrségi szóvivő többek között azt mondta, hogy: „rosszkor volt rossz helyen.”
Feltevődik a kérdés, hogy ez az újév azon múlik, hogy mikor milyen helyen vagyunk? Minden csak szerencsés vagy szerencsétlen véletlenek sorozata lenne?
Hála Istennek a mi életünk, sorsunk nem ilyen dolgokon múlik. Természetesen Isten nem bíztat minket arra, hogy legyünk gondatlanok vagy hanyagok.
Az életünket nem pusztán a szerencse vagy annak hiánya határozza meg. Nem csak arról szól az életünk, hogy milyen helyen vagyunk éppen.
A fenti igevers szerint Isten határozza meg életünk napjait. Krisztus a következőket mondja: „Nem úgy van, hogy két verebet adnak egy fillérért, de egy sem esik le közülük a földre Atyátok tudta nélkül? Nektek pedig még a hajatok szála is mind számon van tartva.
Ne féljetek tehát: ti sok verébnél értékesebbek vagytok. ( Máté 10:29-31)
Ezzel a bizonyossággal élhetjük meg minden napunkat az évből, utazhatunk, amikor arra van szükség, tervezhetünk és csinálhatunk bármi mást. Isten határozta meg földi életünk idejét és minden gyermekének életét szemmel tartja.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy életem teljes ideje a Te kezedben van. Segíts ebben a tudatban élni életem és használni azt az időt amit tőled kapok. Krisztus nevében, Ámen.


2021. január 12., kedd

Hol van Isten, amikor fáj?

Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is ott vagy.                        139. Zsoltár 8. vers



Egy fájdalmas év van mögöttünk. Országunkban legtöbb ember tapasztalt meg valamilyen fájdalmat, veszteséget. Egyesek a távolságtartásból fakadó fájdalmat, hogy nem találkozhatnak bizonyos családtagokkal, mások talán a munkahely, megélhetés elvesztésének fájdalmát, pénzügyi nehézségek fájdalmát, megint mások a Covid vagy más betegség fájdalmát, de vannak, akiknek a gyász fájdalmával is szembe kellett nézniük.
Ezeken kívül is annyi minden okozhat fájdalmat egy embernek. Amikor fáj, hajlamosak lehetünk megkérdezni talán csak önmagunkban, hogy ilyenkor hol van Isten?
Ha Isten gyermekeként jelenleg is fájdalmakat élsz meg, javaslom, hogy figyelmesen, imádságos és nyitott szívvel olvasd el a 139. zsoltárt. Éppen arról szól, hogy Isten ott van az övéivel minden körülményben.
Isten, Krisztus áldozata által Atyánkká vált és nem hagy magunkra minket a legnehezebb és kilátástalanabb élethelyzetünkben sem. Dávid azt mondja: „… ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is ott vagy.” Isten ott van velünk életünk legsötétebb órájában is. Kész kegyelme által támogatni, felemelni minket. Kész segíteni nekünk és bővölködő lelki életet akar ajándékozni nekünk. ( János evangéliuma 10:10)
Ha úgy érzed, hogy erőd végére értél, kiálts Istenhez erőért és Tőle jövő reménységért! Isten megígérte, hogy sosem hagy minket magunkra!


IMA: Istenem, add a Te vigasztalásod mindazoknak, akik nagy fájdalmat élnek át, esetleg elveszítettek valakit, akit nagyon szerettek. Hadd érezzék a Te örökkévaló szereteted és jelenléted életükben. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. január 11., hétfő

ISTEN BÁTORRÁ AKAR FORMÁLNI!

Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz.  Józsué könyve 1. rész 9. vers



Csodálatosan áldottak vagyunk, hiszen Istennek minden ígérete Igenné és Ámenné vált a számunkra abban a pillanatban, amikor a Szentlélek által Isten újjászült minket és gyermekeivé váltunk.
Örököseiként minden ígéretére "jogot" formálhatunk, építhetünk hit által.
Ez a kulcs. Ez a kezdete annak, hogy bátor emberré váljunk. Megbékülni az Istennel. Egyetérteni az Istennel. Minden bizalmunkat, hitünket Krisztusba helyezni, a megváltásunkat illetően.
Ne gondoljuk, hogy ha nem békültünk meg Istennel, nem éltük át az újjászületés csodáját, bármilyen ígérete Istennek érvényes ránk.
Hiába használjuk Krisztus nevét, ha nincs rá jogalapunk. Semmi sem fog történni. Hiába imádkozunk, ha nem akarunk megbékülni az Istennel. Ha még mindig a bűn szolgái vagyunk és nem Isten gyermekei.
Tehát ha bátrak akarunk lenni, az örökös bátorságát szeretnénk, akkor ragadjuk meg Krisztust.
Másodszor, ha Isten családjába kerültünk, Isten gyermekeivé lettünk, ne gondoljuk azt, hogy nem lesznek harcaink.
Ahogyan a választott népnek voltak harcai, számtalan hitpróbái, nekünk is építeni kell Isten ígéreteire, cselekedni, lépni, hitben, hit által.
(Mindenhol megerősítették az ott lakó tanítványokat, és bátorították őket, hogy maradjanak meg a hitben. Így beszéltek hozzájuk: „Sok szenvedésen kell keresztülmennünk, amíg eljutunk Isten királyságába.)
Még ezek a szenvedések is a javunkra válnak, hiszen olyanok számunkra, mint a csiszolópapír, melynek segítségével Isten egyre inkább hasonlóvá teszi jellemünket az Ő jelleméhez.
Harmadszor, a bátor embernek is vannak félelmei. Az Istenben bátor ember is kétségeskedhet, de nem esik kétségbe. Szembenéz a félelmeivel, mert tudja, hogy az aki a szívében él, nagyobb, mint a világ.
Erre hív tehát Isten ma. Béküljünk meg Vele, legyünk gyermekei, örökösei, álljunk meg a nehézségekben, és nézzünk szembe a félelmeinkkel az Isten hatalmas szavának, hatalmas ereje által.
Így meg fogjuk tapasztalni amit Pál apostol is megtapasztalt. Amikor gyengének érezzük magunkat, Isten akkor fog minket leginkább erőssé tenni az Ő dicsőségére.
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, áldunk, imádunk, magasztalunk, dicsérünk, mert örökbe fogadsz ma is mindenkit, aki Krisztusba veti bizalmát.
Magasztalunk azért, mert minden harcunkban, szenvedésünkben velünk vagy, javunkat munkálod, és egy lépéssel közelebb segítesz minket a mennyei ígéret földjéhez.
Köszönjük, hogy minden félelmünkkel szemben győzelmet adsz ígéreteid által.
Krisztus nevében, Ámen.

2021. január 10., vasárnap

Hol van Isten, amikor „magunk alatt” vagyunk?

Illés megijedt, elindult és elment, hogy mentse az életét, és elérkezett a júdai Beérsebába. Legényét ott hagyta, ő pedig elment a pusztába egynapi járóföldre. Odaérve egy rekettyebokorhoz, leült alá, meghalni kívánt, és ezt mondta: Elég most már, Uram! Vedd el életemet, mert nem vagyok jobb elődeimnél! Királyok első könyve 19. fejezet 3-4. vers



Bizonyára ismerősek számodra is a hasonló megjegyzések: „Egy igazi keresztény sosem lehet depressziós, sosem lehet maga alatt.” Határozott állítás, nem igaz? Tökéletesen alkalmas arra, hogy aki maga alatt van, depressziós, azt még mélyebbre taszítsuk ezzel az állítással. Ha szeretnéd tudni, hogy ez valóban igaz-e, átmegy-e Isten szavának szűrőjén, akkor olvasd el a Királyok első könyve 19. fejezetet majd a 42. zsoltárt. Isten beszéde alapján, komoly keresztény emberek is lehetnek depressziósok olyannyira is, hogy úgy érzik meg akarnak halni. Isten kivételes szolgája volt Illés, aki csodálatosan kivételes módon fejezte be szolgálatát. Isten megkímélte a fizikai haláltól és úgy szólította magához. Mégis róla olvassuk, hogy egy óriási győzelem után a Kármel hegyen, ahol eszköze volt Istennek, elérkezett egy olyan pontra ahol a fizikai halál kívánatosabb volt számára, mint a fizikai élet. Fontos látnunk, hogy Illés ismerte a fizikai élet ajándékának szentségét, ezért sosem fordult meg a fejében, hogy saját kezébe veszi a dolgokat, hanem Istentől kérte, hogy vegye el az életét, szólítsa magához őt.
A depresszió nagyon is valóságos probléma a keresztény ember életében is. Egy húszas évei vége felé járó keresztény nő a következőképpen írta le a depresszióját: „Olyan mintha egy fekete lyuk beszippantott volna és azóta is fogva tart. Nem tudok menekülni tőle.” Annyira mélyre került ez a hölgy, hogy már Isten jelenlétét sem tudta érzékelni saját életében. Segítségre volt szüksége.
Ha éppen most küszködsz depresszióval, ha éppen most érzed úgy, hogy magad alatt vagy, olvasd el vagy olvasd újra az 1 Királyok 19. fejezetet és a 42. zsoltárt.
Emlékezz arra, hogy Isten gyermekeként, Isten akkor is veled van, amikor éppen nem érzed jelenlétét. Könyörögj Istenhez! Kérd Istent, hogy küldjön valakit hozzád, akit használhat arra, hogy mentőövet dobjon neked. Kérd meg egy közeli keresztény barátodat, hogy segítsen neked egy keresztény lelkigondozót találni. Ha klinikai depresszióban szenvedsz, ne szégyellj orvosi segítséget kérni, és ha szükséges gyógyszert is szedni, hiszen az is az Isten ajándéka.
Ha pedig életed során te sosem szenvedtél depressziótól, adj hálát Istennek, és kérd, hogy segítsen neked eszközzé válni olyan emberek életében, akik már nem érzik Isten jelenlétét életükben.


IMA: Istenünk, Te megértetted azt, hogy mit érez Illés és megérted azt is, hogy mit él meg egy ember, aki éppen depresszióval küszködik. Kérlek, segíts ezen embereknek, hogy erőre, vigasztalásra, kiútra találhassanak. Köszönjük, hogy mindig jelen vagy gyermekeid életében. Krisztus nevében, Ámen.

Istené a bosszú

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim...