2024. március 16., szombat

Isten szavának átformáló ereje

Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.               Józsué könyve 1. fejezet 8. vers



Egyre több olyan önmagát kereszténynek nevező egyén és közösség szorítja háttérbe Isten szavát. A változhatatlan Isten szava azonban mai napig változhatatlan. Sosem fogod kinőni azt, sosem tudod nélkülözni azt és ha az Isten Szentlelke vezet, azt is megérted, hogy miért megkerülhetetlen az számodra.
Az Isten beszéde olyan kincs, amivel nem tudsz túl sokat foglalkozni, nem tudod "túladagolni" vagy teljesen kiaknázni annak kincseit. Hogyan is tudnád kiaknázni az örökkévaló Isten örökérvényű szavait?
Isten szavának forrásaiból mindig frisset és újat meríthetsz. Új dimenziók nyílnak meg előtted Isten kegyelméről és szeretetéről az Ő szaván keresztül.
Akkor boldogulsz igazán, ha elkötelezed magad Isten szavának rendszeres tanulmányozása mellett. Isten szaván keresztül, a Szentlélek igazságra, tisztaságra és szeretetre tud vezetni téged. Minden egyes alkalommal, amikor teljesen nyitott szívvel, elmével és bizalommal veszed kezedbe Isten írott szavát, közelebb kerülsz Istenhez, jobban megismered Őt és az életedre vonatkozó tervét. Kérd hát Istent, hogy Szentlelke által keltse életre számodra a Szentírás betűit, hogy átjárják és megváltoztassák életedet. Ha ez megtörténik, életed legcsodálatosabb kalandja fog elkezdődni.


IMA: Istenem, szeretnék elmélyülni kijelentéseidben, hogy jobban megismerjelek Téged és tervedet. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2024. március 15., péntek

Szabadság és gyógyulás útja

...ha megalázza magát népem, amelyet az én nevemről neveznek, ha imádkoznak, keresik az én orcámat, és megtérnek gonosz utaikról, én is meghallgatom a mennyből, megbocsátom vétküket, és meggyógyítom országukat.
Krónikák második könyve 7. fejezet 14. vers



Magyarok milliói világszerte, a mai napon az 1848-as szabadságharcra és annak hőseire emlékezik. Azt sem felejtheted el, hogy a büszke magyar és az ország helyreállása erkölcsi, gazdasági és sok más vonatkozásban nem egyeztethető össze. A Bibliában olvashatjuk Isten ígéretét, hogy ha népe megalázza magát, és őszintén visszatér Hozzá, akkor Isten meghallgatja imáikat, megbocsátja bűneiket és meggyógyítja országukat. Ez az ígéret csodálatos reménységet hordoz számunkra, és tanúskodik Isten végtelen kegyelméről és szeretetéről. Ez az ígéret pedig hitem szerint a magyar vagy bármelyik más nemzet vonatkozásában is igaz. A gyógyulás útja az Isten előtti megalázkodással kezdődik.
Az imádság és a megtérés szintén fontos lépései az emberi kapcsolatok és Istennel való kapcsolat helyreállításának. Amikor megalázzuk magunkat Isten előtt, felismerjük bűneinket és hibáinkat, és őszintén megbánjuk azokat, akkor megnyitjuk szívünket Isten számára. Az imádság és a megtérés által kapcsolatba lépünk az Ő szent jelenlétével, és megnyitjuk az utat a megbocsátás és a gyógyulás felé. Van mit megbánnia a magyar nemzetnek és a magyar egyéneknek? Van! Nem gyógyulhat meg a magyar nemzet úgy, hogy zászlójára tűzi a kereszténységet, miközben a lopásra, sikkasztásra, korrupcióra, hazugságra azt mondja, hogy azok a keresztény életvitel részei.
Nem gyógyulhat meg úgy a magyar nemzet, hogy az egyházai és annak vezetői nagyobb tisztelettel és félelemmel vannak a politikai szereplők iránt és anyagi előnyökért eladja Krisztus és az evangélium ügyét.
Nem gyógyulhat fel úgy a nemzet, hogy bűnbánat helyett bűnbakot keres, igazság helyett gazságokat és féligazságokat hirdet.
Isten iránti megalázkodásoddal és imádságoddal te is tanúságot tehetsz arról, hogy hiszel az Isten hatalmas kegyelmében és szeretetében. Az őszinte megtérés és az imádság nemcsak azt jelenti, hogy felismered bűneidet, hanem azt is, hogy hiszel abban az ígéretben, hogy Isten hűségesen meg fog hallgatni téged és megbocsátja bűneidet.
Ez az egyetlen útja a gyógyulásnak és a felemelkedésnek egyéni életedet és nemzetedet tekintve.


IMA: Istenem, adj őszinte bűnbánatot, megalázkodást, megtérést országunk vezetőinek, de nekünk és családjainknak, egyházainknak is. Köszönjük, hogy elénk adtad ma a szabadság, felemelkedés és gyógyulás útját. Adj nekünk alázatot és hitet, hogy meg is ragadjuk azt. Krisztus nevében, Ámen.

2024. március 14., csütörtök

Hirdesd Isten dicsőségét!

Az egek hirdetik Isten dicsőségét, kezének munkájáról beszél a menny. Nappal a nappalnak adja át e szót, éjjel az éjjelnek adja tudtul. 19. zsoltár 1-2. versek



A kommunisták azzal kapcsolatosan tanácskoztak a múlt rendszerben, hogy el kell mindent törölni, ami az embereket Istenre emlékezteti. Egy hívő parasztember a napra mutatott és így szólt: " Akkor kezdjétek a nappal. Töröljétek el. Mert az is mindenkit Istenre emlékeztet." 
A természet, a csillagok, a nap és a hold mind hirdetik Isten dicsőségét, és tanúskodnak arról a csodálatos kezéről, amely minden létrehozott dolgot megformált. Mindannyian látjuk, hogy milyen erőteljesen ragyog a nap és milyen energiát, hőt termel, de senki sem tudja megfejteni a titkát. A tudósok még csak a közelébe sem tudnak jutni, így szó sem lehet arról, hogy mintát vegyenek belőle és megfejtsék, hogy honnan meríti az energiáját? Hogy lehet, hogy évezredek óta izzik, de mégsem alszik ki? Elméletek ugyan vannak, de az igazságot csak az tudja, Aki felhelyezte kezdetben a napot, a holdat és a csillagokat az égboltra.
Az egek valóban hirdetik Isten dicsőségét. Minden nap, amikor felkel a nap, és elkezd világítani, tanúságot tesz arról, hogy Isten hatalmas és szerető keze alkotta a világot. A napfény, a meleg, az élet minden nap újra és újra azt hirdeti, hogy Isten gondoskodó és gondos keze mindig velünk van.
Az éjszaka sem csendes, ha arról van szó, hogy Isten dicsőségét hirdesse. Az éjszakai csillagok, a hold és az égbolt sötét mélysége mind tanúskodnak arról az Istenről, aki mindenek ura és teremtője. Az éjszaka csendjében is láthatod Isten keze nyomát a teremtett világban.
Hadd legyünk mi is olyanok, mint az egek, amelyek hirdetik Isten dicsőségét. Minden nap és minden éjjel légy kész tanúságot tenni arról az Úrról, aki mindent teremtett és mindent megtart. Hadd legyenek a tetteid, a szavaid és az egész életed Istent dicsőítő és magasztaló. A kérdés már csak az, hogy életed különböző dolgain, területein, ott vannak-e Isten Szentlelkének, szavának, kegyelmének áldott nyomai? 


IMA: Istenem, engem is Te teremtettél és Krisztus váltott meg. Így kétszeresen a Tied vagyok. Hadd tudjam én is hatékonyan hirdetni kicsiny életemmel a Te jóságodat és nagyságodat. Krisztus nevében, Ámen. 

2024. március 13., szerda

Felfghatatlan szeretet

Mert amilyen magasan van az ég a föld fölött, olyan nagy a szeretete az istenfélők iránt. Amilyen messze van napkelet napnyugattól, olyan messzire veti el vétkeinket. 103. zsoltár 11-12. versek



Az igazi szeretet és irgalom képes túlmutatni mindenen, amit az emberiség el tud képzelni vagy megérteni. A Bibliában olvashatjuk azt a csodálatos igazságot, hogy Isten szeretete annyival magasabb rendű az emberi szeretetnél, mint amennyivel magasabb rendű az ég a talajhoz képest. Ez azt jelenti, hogy Isten végtelen szeretete, kegyelme és irgalma messze túlmutat minden emberi felfogáson és képességen.
Az ég és a föld közötti távolság nemcsak fizikai mértékben óriási, hanem szimbolikusan is jelenti az isteni szeretet és irgalom mélységét. Isten szeretete olyan nagy, hogy áthatol minden határon és távolságon. Nem számít, milyen messze vagy Tőle, milyen mélyen merültél a bűnbe vagy a távolodásba, az Ő szeretete mindig elér téged. Ahogyan a napkelet és a napnyugta közötti távolság hatalmas, úgy Isten az Úr elveti vétkeidet, ha hűségesen visszatérsz Hozzá. Az őszinte bűnbánat és megtérés révén Isten elvezet téged a bűnös állapotból a megbocsátás és az új élet felé. Az Ő irgalma és kegyelme túlmutat a bűneiden, és lehetővé teszi, hogy újra közel kerülj Hozzá.
Isten szeretete és irgalma végtelen, és mindig elérhető számodra, ha valóban istenfélő, tisztelő ember vagy. Akármilyen messze vagy tőle, akár milyen mélyre merültél a bűnbe, mindig számíthatsz az Ő megbocsátására és szeretetére. Legyen ez az igazság útmutatás számodra minden nap, és hadd áradjon ki belőled is az Isten iránti szeretet és hűség minden ember iránt.

IMA: Istenem, a Te gyermekeid iránt, akik igazi tisztelettel fordulnak Feléd, végtelen szereteted és kegyelmed. Légy áldva és magasztalva ezért. Krisztus nevében, Ámen.

2024. március 12., kedd

Erősödj meg!

Te azért, fiam, erősödjél meg a kegyelemben, amely a Krisztus Jézusban van.                            Timóteushoz írt második levél 2. fejezet 1. vers



A fenti mondat rövidnek és egyszerűnek tűnhet, de rengeteg gazdagságot rejt számodra. Fontos, mert magában hordozza az isteni kegyelem és az ember, Krisztusban vetett üdvözítő hitének kapcsolatát.
A lelki megerősödés egy élethosszig tartó folyamatot jelöl. Ennek a lelki erőnek forrása Jézus Krisztus.
Ő az igazi lelki erő és a kegyelem forrása is. Amikor teljesen elkötelezed magad Krisztus mellett, amikor teljesen belé veted hitedet, akkor tapasztalod meg, hogy napról-napra erősödik, edződik a lelked.
A keresztény élet, ha valóban Krisztus követéséről szól, sok-sok harcon, nehézségen és kísértésen át vezet. Ha fel akarod venni a harcot, akkor igazi erőre van szükséged. Éppen ezért Krisztus nem hagyja egyedül az övéit. Krisztus ereje és kegyelme által tudsz folyamatosan növekedni a hitben, szeretetben és állhatatosságban.
Az őszinte lelkület, a kitartó imádság, Isten igaz szavára való építés mind az erősödés eszközei lehetnek számodra is.
A Krisztus ereje és kegyelme pedig mindig tökéletesen elegendő a számodra.


IMA: Istenem, Krisztusra akarok összpontosítani, mert tudom, hogy a Belőle fakadó hit és kegyelem a kulcsa győzelmes életemnek. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2024. március 11., hétfő

Vigyázz kikkel barátkozol!

Most tehát azt írom nektek, hogy ne éljetek közösségben azzal, akit bár testvérnek neveznek, de parázna vagy nyerészkedő, bálványimádó vagy rágalmazó, részeges vagy harácsoló. Az ilyennel még együtt se egyetek. Mert mit tartozik rám, hogy a kívül levők felett ítélkezzem? Nem a belül levők felett ítélkeztek-e ti is? A kívül levőket pedig Isten fogja megítélni. Távolítsátok el azért a gonoszt magatok közül! Korintusiakhoz írt első levél 5. fejezet 11-13. versek



Olyan időket élünk Európában, amikor az emberek egy része úgy vallja magát kereszténynek, hogy voltaképp fogalma sincs mit jelent a kereszténység. Isten beszéde azonban ezúttal is segít tisztán látni és eligazodni a hamis szeretet és tolerancia elcsépelt közhelyei között.
Isten beszéde különbséget tesz azok között, akik elkötelezettek Isten követését illetően és azok között, akik teljesen más utakon járnak.
Isten szava ma arra figyelmeztet, hogy ne élj közösségben azokkal, akik ugyan Krisztus követőknek vallják magukat, de folyamatosan bűnökben élnek és bűnbánat helyett különböző kifogásokat gyártanak azért, hogy tovább maradhassanak bűnös életmódjuk posványában.
Ne vedd könnyedén azt, hogy kiket engedsz be a belső körödbe, kiket engedsz közel magadhoz, kikkel alakítasz ki szoros kapcsolatot.
Másodszor, ne hidd el a "ne ítélj" félremagyarázott változatát. Isten népében, a keresztény gyülekezetben, Isten gyermekei meg tudják különböztetni a saját és testvéreik életében azt, hogy mik azok a cselekedetek, amiket Isten gyűlöl és mik azok, amiket Isten szeret és amelyekkel Isten közösséget vállal.
Nem a mi dolgunk az istentelenek fölött ítéletet mondani, hiszen ők sötétségben és tudatlanságban vannak, de nagyon is fontos, hogy Isten népe között legyenek emberek, akik részrehajlás nélkül felismerik a gonosz cselekedeteket és a gonosz lelkeket.
Fájdalmas, de napjainkban olyan sok "gyülekezetben" annyira megromlott a lelki ítélőképesség, hogy gyakran az istentelen embereknek magasabb szintű az erkölcsi érzékük.
Isten kegyelemmel és irgalommal fordul mindazokhoz, akik megvallják bűneiket és megbánják, vállalják a felelősségüket és készek szakítani bűnös életvitelükkel.
De elutasítja azokat, akik a vallásosság leple alatt akarják folytatni kétes, Isten által gyűlölt és megvetett életvitelüket.
Tégy egy rohadt almát egy kosárba, amelyben egészséges almák vannak és hamar elkezdenek azok is rothadni. Éppen ezért fontos a gonoszt nemcsak a saját életedben felszámolni, hanem a környezetedben, baráti körödben is.
Törekedj a tisztaságra és a szent életre. Ha bűnt követsz is el, nem élj folyamatosan abban, ne alkudj meg, hanem jöjj Isten kegyelmi trónjához, hogy Krisztus vére által kegyelmet találj. Köss szövetséget, barátságot olyan emberekkel, akik szintén erre törekednek.
Természetesen máshogy is cselekedhetsz, de annak az árát magadnak kell majd megfizetni.


IMA: Istenem, segíts nekem olyan emberek társaságában lennem, akik őszinte szívből törekszenek Neked tetsző életet élni, hogy magam is növekedhessek velük, általuk. Krisztus nevében, Ámen.

2024. március 10., vasárnap

Amikor segítségre van szükséged

Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, kivéve a bűnt. Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.
Zsidókhoz írt levél 4. fejezet 15-16. versek



Szomorú tény, de mégis valóság, hogy sok ember ugyan megvallja, hogy bízik Istenben, de sosem képes hit által elfogadni Isten bűnbocsánatot és új életet adó kegyelmét.
Ne csak elméletben bízz Krisztusban, az igazi Főpapban, hanem menj is a kegyelem királyi széke elé imádságban, amikor segítségre van szükséged. Nem vagy egyedül a kísértések elleni harcodban. Krisztus maga is ember volt és minden kísértést átélt, de nem bukott el ezekben. Éppen ezért tud neked segíteni és tud téged megérteni. Krisztus tudja, hogy esendő halandóként milyen nehézségekkel jár a földi élet.
Amikor bizalommal járulsz az ő kegyelmi trónusához, nem csak irgalmat nyersz, hanem kegyelmet is találsz akkor, amikor leginkább szükséged van rá. Krisztus szíve mindig nyitva áll számodra, és kegyelme mindig elérhető, amikor hozzá fordulsz segítségért.
Krisztus, a mi főpapunk, mindig mellettünk áll, készen arra, hogy segítsen és vezessen minket a helyes úton. Bízzunk benne, és forduljunk hozzá bizalommal minden időben, hogy megtapasztaljuk az ő kegyelmének és irgalmának gazdagságát az életünk minden területén.

IMA: Úr Jézus, Te együtt érzel azokkal akik kísértésbe estek, mert Te is kísértést szenvedtél. Azokkal is, akik elesnek a kísértésekben, habár Te sosem estél el, de magunkra vállaltad minden bűnünket. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy nem tudunk becsapni téged. Segíts, hogy ne mentegessük a menthetetlent, hanem hozzuk a kegyelem királyi székéhez, hogy igazi megbékélést és kegyelmet találjunk amikor arra szükségünk van. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...