2023. november 11., szombat

Kamatoztasd a rád bízottakat!

Félelmemben elmentem tehát, és elástam a talentumodat a földbe: nézd, itt van, ami a tied. Máté evangéliuma 25. fejezet 25. vers



Krisztus nyomdokaiban járni sokan szeretnének, de a gyakorlatban ez nem mindig egyszerű. Talán egyrészt szeretnél segíteni a nálad szegényebbeken, de ott van benned a vágy is, hogy a saját megélhetésed, kényelmed és anyagi biztonságod meglegyen.
Szeretnél megbocsátani embertársaidnak, de ők újra és újra arcul csapnak. Szeretnénk használni az Istentől kapott képességeinket arra, hogy másokon segítsünk, de a világ egyre többet és többet követel tőlünk.
A szolga, aki egy talentumot kapott gazdájától, úgy gondolta inkább elássa azt és ez által biztonságba helyezi, amíg a gazdája vissza nem tér.
Úgy gondolta jobb biztosra menni, mint kockáztatni és mindent elveszíteni. Ki hibáztatná őt ma ezért?
Az életünk nagyon törékeny és a dolgok pillanatok alatt kicsúszhatnak irányításunk alól.
Úgy érezheted, ha „elásod” adottságaidat és értékeidet azzal senkinek sem ártasz. Krisztus sem haragudhat érte. Nem igaz?
Jézus Krisztus nagyon kemény és szókimondó, amikor a példázatban szereplő szolgákat értékeli: „jó és hű szolga” szemben a „gonosz és rest szolgával.”
Sok ember nagyon is cselekvő és meg van győződve róla, hogy adottságait kamatoztatja, csak éppen azt felejtette el, hogy a saját maga boldogulását és biztonságát tartja szem előtt és nem az Isten dicsőségét. Éppen ezért nem is hajlandó kockáztatni. Az elvek helyett inkább az érdekek emberévé válik.
Vagy arra használod Istentől kapott ajándékaidat, hogy Isten országa növekedjen, az Isten dicsőségére vagy nem akarod velük az Istent szolgálni, hanem inkább elásod őket.
Az egy talentummal rendelkező szolgának bőven lett volna ideje kamatoztatni gazdája javára, amit kapott. Ő azonban inkább aljasnak és kegyetlennek, mintsem nagylelkűnek látta az Urát.
Inkább a biztonságos, többség által kitaposott utat választotta ahelyett, hogy valamit próbált volna az Isten dicsőségére tenni.
Te mit teszel? Magad érdekeit nézve a biztonságos területen maradsz, vagy arra használod, hogy megháláld Isten irántad tanúsított nagylelkűségét?
A döntés csakis a te felelősséged.


IMA: Istenem, nálad nincs csak két út. Nincs kibúvó. Segíts nekünk, hogy adottságainkkal, időnkkel igyekezzünk a Te dicsőségedre élni. Krisztus nevében, Ámen.

2023. november 10., péntek

Erőt kapni az Úrtól

Dávid nagyon szorult helyzetbe jutott: a nép már arról beszélt, hogy megkövezi, annyira el volt keseredve az egész nép a fiai és leányai miatt. Dávid azonban erőt kapott Istenétől, az Úrtól.
Sámuel 1. könyve 30. rész 6. vers



Ha emberek meg is rendülnek a megpróbáltatás hullámait látva, az Isten sosem rendül meg.
Ha megoldhatatlannak tűnő helyzet adódik az emberek előtt, Isten mondja ki minden egyes helyzetben az utolsó szót.
Egy csodálatos lehetőség, kegyelem az, hogy Istenbe helyezhetjük bizalmunkat.
Az pedig, hogy mennyire bízunk Istenben nem a jólétben fog megmutatkozni, hanem életünk legádázabb viharaiban.
Minden ember mondja amikor elkerüli a szerencsétlenség, árvíz, katasztrófa, veszteség:
" Isten megőrzött minket".
Isten embere viszont nem így van ezzel. Nemcsak a jó időkben kell Istenben bíznunk. A viharok, hullámok közepette kell megmutatkozzon az Istenbe vetett hitünk.
Akkor kell bíznunk Istenben és Isten nevében.
Emlékezzünk Dávidra, aki elmenekült Saul elől néhány emberével egy idegen területre.
A vezetők nem fogadták be maguk közé. hogy velük együtt induljon harcba (jóllehet menedéket adtak neki), mert féltek, hogy ellenük fordul és akkor végük lesz.
A fenti igevers pedig arról szól, amikor Dávid és emberei nem voltak otthon, és mire hazaértek elrabolták a családjukat, tulajdonukat, házaikat felgyújtották.
Akik vele voltak, meg akarták kövezni.
Azok az emberek, akik azt fogadták neki, hogy mindvégig hűek lesznek hozzá és harcolnak vele, azok akarták megkövezni. Így helyezd bizalmadat emberbe.
De Dávidnak biztos horgonya volt az Istenben. Egyedül volt a nehézségekben, megpróbáltatásokban, a legközelebbiek is ellene fordultak, de Dávid erőt kapott Istentől az Úrtól. Kikérte Isten tanácsát, majd mindent visszahozott amit elrabolt az ellenség tőlük, a családokkal együtt.
Fontos, hogy Istenben bízzunk? Fontos! Az élet harcaiban csak Istenben bízzunk és reménykedjünk.
Értékeljük Isten szolgáit de ne emeljük őket feljebb, mint amennyire szükséges, tudva, hogy ők is csak emberek.
Csak egy Isten van aki a vihart le tudja csendesíteni, ő tudja bezárni az oroszlánok száját, kioltani a tüzet. Csakis Ő vihet be minket az Ő országába, ha mindvégig kapaszkodunk Belé. Isten segítsen minket ebben!


IMA: Istenünk nincs más Isten rajtad kívül. Nincs más aki méltó arra, hogy rábízzuk az életünk, egyedül Te. Köszönjük, hogy amikor önmagunkban vagy másokban bíztunk, megszégyenítettél minket, hogy ráébredjünk, csak Tőled jön az erő és a szabadulás. Krisztus nevében segíts csak Benned bízni. Ámen

2023. november 9., csütörtök

A jószándék nem elég

Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. Jakab levele 1. fejezet 5. vers



A mondás szerint, a pokol felé vezető út jószándékkal van kikövezve. Olvastam egy állatvédőről, aki meglátott az országúton egy kis teknőst, és gondolkodás nélkül ugrott, hogy "megmentse". Mivel nem nézett körbe, a közeledő autót hírtelen fékezésre késztette, az autó után jövők pedig egymásba rohantak. Az állatvédő jószándéka tömegbalesethez vezetett.

A jószándék nagyon kevés ahhoz, hogy az életben boldogulj. Isten tudja a dolgok kimenetelét, látja azt, amit te és én nem láthatunk. Ő látja, hogy mi következik a "kanyar" után. Éppen ezért vagyunk ráutalva az Ő bölcsességére.

Ennek ellenére Isten gyakran megengedi, hogy a saját fejed szerint menj és ennek eredményeképpen viszontagságos időket élj meg. Jó esetben, amikor rájössz, hogy nem a saját elméd, tapasztalatod vagy más emberi dolgok, tanácsok alapján kellett volna cselekedj, dönts, bűnbánattal tudsz Istenhez jönni és ezáltal növekedsz a kegyelemben.

Vannak helyzetek, amikor Isten arra indít, hogy egy állj oda egy bajbajutott mellé és támogasd, segítsd, bátorítsd.

Azonban vannak olyan helyzetek, amikor éppen az ellenkezőjét kell tenned. Talán éppen egy olyan személyről van szó, aki a saját maga feje után ment és nem szabad Isten és az adott személy közé állnod. Ha megteszed, az illető nem fogja megtanulni, hogy ne a saját értelmére, hanem az Isten bölcsességére hagyatkozzon. Ha pedig ezt nem tanulja meg, nem fog növekedni a kegyelemben sem.

Mielőtt tehát jószándéktól vezérelve "ugranál", hogy valakinek segítséget, tanácsot adj tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket: " Ismerem egyáltalán azt a bizonyos helyzetet? Szükség van a beavatkozásomra vagy segítségemre? Igényli egyáltalán bárki is? Biztos, hogy ebbe a konfliktusba vagy krízishelyzetbe egyáltalán bele kell avatkoznom?

Többször történt meg velem, hogy valaki elpanaszolta az ismerőséről, ismerőseiről, hogy a házasságuk válságban van és tanácsolta, hogy menjek és avatkozzak be. Segítsek nekik. A válaszom mindig ugyanaz volt: " Ha kérik a segítségemet ők maguk, akkor szívesen. De ha nem fejezik ki ezzel kapcsolatos igényüket, nem szeretnék beleavatkozni a dologba."

Figyelj oda hát, hogy ne a saját hírtelen természeted vagy jószándékod, hanem az Isten vezessen ezekben a dolgokban is. Nem szabad megfosztanod másokat attól, hogy tanulva a saját hibáikból, növekedhessenek lelkileg.

Ha most éppen te érzed úgy, hogy hibákat követtél el és ebből kifolyólag most kellemetlenségeket élsz meg, kérj Istentől mennyei bölcsességet. Ő csodálatos módon tud tragédiákat győzelemmé formálni.

IMA: Istenem, szükségem van a Te bölcsességedre. Kérlek téged adj nekem bölcs szívet, hogy ne a jószándékom vagy egyéb felszínes dolgok vezessenek, hanem a Te Szentlelked bölcsességet. Krisztus nevében, Ámen.

2023. november 8., szerda

Az élet hegyei és völgyei

Világosságom és segítségem az ÚR, kitől félnék? Életemnek ereje az ÚR, kitől rettegnék?                  27. Zsoltár 1. vers



Nemcsak az örök élet, hanem a földi, fizikai, mulandó élet is az Istentől kapott ajándék. Semmit nem szabad természetesnek venned. Minden az Isten csodálatos ajándéka. Azt sem tudhatod, tudhatjuk, hogy melyik nap lesz életed utolsó napja ebben a földi létben.
Ennek ellenére olyan sok boldogtalan ember van körülöttünk. Te is hajlamos lehetsz megijedni minden olyan dologtól életedet illetően, amelyről úgy érzed kívül esik irányításodon.
Talán sok-sok erőfeszítést tettél vagy teszel, amelyeknek a célja, hogy megpróbáld irányítani különféle körülményeidet, a körülötted levő embereket, azt, hogy mások mit gondolnak rólad. Isten kegyelme, hogy amikor már úgy tűnik hihető az az ábránd, hogy te magad mindent irányíthatsz, Isten engedi, hogy széthulljon a fáradtságos munkával felépített kártyavárad.
Az igazság az, hogy az életednek megvannak a maga hegyei és völgyei, a maga váratlan fordulatai. Talán sokszor pontosan ez az oka, hogy nem tudod élvezni az utazást.
Isten minden gyermeke számára kijelölt egy életutat és ennek az utazásnak bizony részét képezik a völgyek, veszélyes kanyarok és nehéz emelkedők.
Ha úgy érzed nem tudod keresztény emberként élvezni az Istennel járást, eljött az ideje, hogy hátradőlj Isten szerető karjaiba, bízz Istenben és megtanuld élvezni az utazást.
Az élet minden hullámvölgyével, magaslatával, váratlan fordulatával csak egy szempillantás az örökkévalósághoz képest.
Valld hát meg ma hittel: " Világosságom és segítségem az ÚR, kitől félnék? Életemnek ereje az ÚR, kitől rettegnék?"


IMA: Istenem, olyan biztonságot ad a tudat, hogy Te kezedben tartod az életem. Abban a kézben, amely a golgotai kereszten értem, miattam kapott sebeket. Köszönöm, hogy szeretsz és szeretnék bízni Benned. Krisztus nevében támogass ebben, Ámen.

2023. november 7., kedd

Az utolsó szó jogán

Mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Márk evangéliuma 8. fejezet 36. vers



Sok-sok ember halálos ágyánál lehettem jelen és hallhattam mit mondanak a haláluk előtt. Senki nem beszélt a kifizetetlen számlákról, múltbeli sikerekről, az apró-cseprő nézeteltéréseiről X vagy Y-nal. Az emberek utolsó szavai, mondatai általában a kapcsolataikkal vannak összefüggésben. Emberekkel és az Istennel való kapcsolatukkal.
Annyira más gondolatok ezek akkor, amikor egy Istennel meg nem békült szájából, szívéből törnek fel.
Hanry David Thoreau, a híres francia író, életében azt hangoztatta, hogy jobban szereti a hóvihart, mint Krisztust. Nem akarta, hogy bármi köze legyen Istenhez, egyházhoz vagy hitbeli dolgokhoz.
1862, május 6-án halt meg. Nem sokkal halála előtt, nagynénje megkérdezte tőle: " Szeretnél halálod előtt békét kötni Istennel?" Az író így felelt: " Tudtommal sosem veszekedtünk."
Ezzel szemben, az istenfélő prédikátor, Moody: a következőket mondta az ágyánál ülő fiainak: " Ha Isten az útitársatok, akkor legyenek nagy terveitek."
Az igazság az, hogy az Istennel és azokkal való kapcsolatod, akik Isten gyermekei, örökkévaló kincsek.
Fel kell tenned magadnak a kérdést: "Én megbékéltem már Istennel?" Isten azt mondja: " Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát majd életet, hanem az Isten haragja marad rajta." (János 3:36)
Isten ma még ad neked időt, hogy átgondold a fontos dolgokkal kapcsolatos hozzáállásodat. Mik ezek a fontos dolgok? " Krisztussal, az üdvösséggel, a körülötted levő emberekkel való kapcsolatodat."
Szakíts időt arra, hogy elgondolkozz a következő kérdésen: " Ha ma halnék meg, mik lennének az utolsó gondolataim, szavaim?" Talán azok a dolgok, amik felmerülnek benned, a fontos dolgok és azok kellene betöltsék a mindennapjaidat. Ideje, hogy az örökkévalóságra gondolj és arra, hogy te és a szeretteid hol fogjátok tölteni azt?

IMA: Istenem, segíts, hogy a maradandó dolgokra, a fontos dolgokra tudjak figyelni és ne mulasszak el semmit, ami ezekkel kapcsolatos. Krisztus nevében, Ámen.

2023. november 6., hétfő

A "vasárnapi" ruha 2. rész

A szeretet ne legyen képmutató. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz,                           Római levél 12. fejezet 9. vers


Ha a tegnapi gondolatokból ráébredtél, hogy bizonyos értelemben te is érintett vagy a képmutatást illetően, és szeretnél változni, változtatni, íme néhány tanács, az Isten szava alapján, amelyek segítségedre lehetnek ebben.
Először is imádkozz! Kérd Istent, hogy mutassa meg neked milyen mértékben vagy valójában érintett a képmutatást illetően. A Biblia és a Szentlélek által, Isten felszínre tud hozni olyan dolgokat számodra, amelyeket észre sem vettél. A Szentlélek őszinte bűnismeretre, bűnbánatra tud vezetni téged. A gyógyulás felé az első lépés az, hogy felismered, elismered a "betegséged". 
Ezután kérd Istent, hogy az Ő nagy ereje és hatalma által támogasson téged. Saját erődből sosem tudsz megváltozni. Éppen ezért fontos, hogy kérd az Isten csodálatos erejének, hatalmának támogatását. 
Dávid király ezt így fogalmazta meg: " Támogass engem az engedelmesség Lelkével." 
Harmadszor, ne mutogass másokra! 
Amikor valaki felismeri saját bűnét, mulasztását, általában az az egyik jele annak, hogy még nem kész maga mögött hagyni a felismert bűnét, hogy másokra mutogat. 
"X, Y sokkal rosszabb, mint én és nem zavartatja magát. Akkor én miért tenném?" 
Ahelyett, hogy azokra az ismerőseidre gondolnál, akik véleményed szerint súlyosabban érintettek a képmutatás bűnében, inkább azokra figyelj, akik hitelesebbek a keresztény életvitelt illetően, mint te és igyekezz hozzájuk szabni életed. De mindenek fölött Krisztus legyen számodra a példakép. Hiszen, ha Isten gyermeke vagy, a Szentlélek a Krisztus jellemét akarja formálni lelkedben naponként.
Krisztusban nem találtatott képmutatás, hazugság, ezért is gyűlölték azok, akik hazugságban, sötétségben éltek. 
Végül, bízz az Isten hatalmában, de tedd meg azt, amire Isten ösztönöz.
Sok-sok ember, aki megkötözött, hangsúlyozza az Isten hatalmában rejlő egyedüli szabadulási lehetőséget, de mégis évek vagy évtizedek óta ugyanazokban a megkötözöttségekben sínylődve éli a keresztény életét, mert nem hajlandó megtenni azt, amire Isten ösztönzi. 
Amikor Pál apostol beszél a képmutatásról és a látszat kegyességről, arra bíztatja Timóteust, hogy azoknak az embereknek a társaságát kerülje, akik ilyen dolgokban élnek folyamatosan és jól érzik magukat így. 
Ne légy okosabb, mint Isten! Ha Ő azt mondja kerüld bizonyos keresztények társaságát, akkor te ne mondd vagy gondold, hogy majd közéjük mész, mert hiszed, hogy te meg tudod változtatni őket.
Ha pletykás emberek társaságában időzöl, ha a baráti köröd ilyen emberekből áll, akkor két lehetőség áll fenn: első, hogy magad is pletykában leled kedvedet, a második pedig az, hogy rövid időn belül magad is meg fogod szeretni a pletykát.
Ha képmutató és felszínes emberek alkotják a baráti társaságod, egyrészt sok ember vehet körül, de szíved mélyén mégis úgy fogod érezni, hogy nincs egyetlen barátod sem. A képmutatónak nincsenek mély, tartalmas kapcsolatai, hiszen ha lennének, le kellene vennie a álarcot. 
Éppen ezért igaz, hogy képmutató keresztény csakis képmutató kereszténnyel tud barátkozni, közös nevezőt találni. Ez pedig fordítva is igaz. 
Fontold meg a fenti néhány tanácsot, amelyek a Biblia kijelentésén alapszanak. Isten legyen segítségünkre, hogy a fentieket gyakorlatba tudjuk ültetni. 


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Te ismersz és mégis szeretsz. Előtted nincs szükség arra, hogy megjátsszam magam. Segíts úgy élni, hogy olyan testvérek, barátok vegyenek körül, akik előtt fel merem vállalni a valódi önmagamat. Krisztus nevében kérlek, Ámen.  

2023. november 5., vasárnap

A "vasárnapi" ruha 1. rész

A szeretet ne legyen képmutató. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz,                       Római levél 12. fejezet 9. vers



Volt idő, amikor a családoknak volt "vasárnapi" ruhája. Természetesen nem minden családnak, hiszen e legszegényebbeknek erre sem tellett. A vasárnapi ruha azt a ruhát jelentette, amit csak vasárnap, csak a templomi alkalomra öltöttek magukra. Miután hazajöttek a templomból, azt visszatették a szekrénybe és másik vasárnapig nem vették fel. Csak akkor került elő, ha esetleg valamilyen különleges alkalom volt: temetés, menyegző stb.
A mai kereszténység egyik legnagyobb problémája: a képmutatás.
Magad is belesodródhatsz ebbe a bűnbe, ha a gyülekezetbe menet magadra öltesz egy olyan "álarcot", magatartást, amelyik látszólag áhítatos, szeretetteljes, gondtalan és barátságos, de a gyülekezeti, templomi alkalmon kívül, ezeket leveted magadról, akárcsak a régiek a vasárnapi vagy ünnepi ruhájukat.
Megtanulhatod, hogy milyen szavakat, kifejezéseket kell ismételgetned gondolkodás nélkül, hogyan kell a jámborság és istenfélelem látszatát keltened. Így beszél erről a Biblia:"Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők jönnek. Az emberek ugyanis önzők, pénzsóvárak lesznek, dicsekvők, gőgösek, istenkáromlók, szüleikkel szemben engedetlenek, hálátlanok, szentségtelenek; szeretetlenek, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértéktelenek, féktelenek, jóra nem hajlandók, árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, akik inkább az élvezeteket szeretik, mint az Istent. Az ilyenek a kegyesség látszatát megőrzik ugyan, de annak az erejét megtagadják. Fordulj el tehát ezektől... Ezek mindig tanulnak, de az igazságot sohasem ismerik meg. ( 2 Timóteus 3)
Amikor a "vasárnapi jellemű" ember hazatér, levetkőzi a kegyesség látszatát és visszaveszi magára az önzésnek, pénzsóvárgásnak, dicsekvésnek és gőgösségnek, istenkáromlásnak, lázadásnak, hálátlanságnak, szentségtelenségnek, szeretetlenségnek, kegyetlenségnek, árulásnak, vakmerőségnek, élvezetek szeretetének rongyait.
Miért teszi ezt egy keresztény közegben mozgó ember és kit akar becsapni, félrevezetni?
Isten úgy és olyannak ismert téged, amilyen valójában vagy. Ismeri minden gyengeségedet, ismeri minden kísértésedet, ismeri minden olyan gondolatodat, tettedet, amikor szándékosan helyet adtál a bűnnek.
Lehetetlenség Őt becsapni. Azt egy ideig elérheted, hogy a keresztény társaid, testvéreid többre értékeljenek, nagyobbnak, lelkibbnek, érettebbnek lássanak legalábbis egy ideig, de az, hogy emberek nagyra értékelnek téged, még nem jelenti azt, hogy Isten is így tesz. A legkeményebb fellépése Krisztusnak a képmutatással, képmutatókkal szemben volt. ( Máté 23)
Valójában semmit sem nyersz azzal, ha becsapod a környezetedet azzal, hogy olyan képet mutatsz magadról, amelyik nem valóságos. Csak annyit érsz el, hogy megfosztod magad az őszinte, tartalmas kapcsolattól Istennel és emberekkel.


IMA: Istenem, vizsgálj meg engem és ismerd meg szívemet. Tudasd velem Szentlelked által, hogy van-e bennem bármilyen képmutatás és mutasd meg nekem a megbánás, megtérés, szabadulás útját. Ma nem másra, hanem magamra akarok nézni és mutatni. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...