2023. november 6., hétfő

A "vasárnapi" ruha 2. rész

A szeretet ne legyen képmutató. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz,                           Római levél 12. fejezet 9. vers


Ha a tegnapi gondolatokból ráébredtél, hogy bizonyos értelemben te is érintett vagy a képmutatást illetően, és szeretnél változni, változtatni, íme néhány tanács, az Isten szava alapján, amelyek segítségedre lehetnek ebben.
Először is imádkozz! Kérd Istent, hogy mutassa meg neked milyen mértékben vagy valójában érintett a képmutatást illetően. A Biblia és a Szentlélek által, Isten felszínre tud hozni olyan dolgokat számodra, amelyeket észre sem vettél. A Szentlélek őszinte bűnismeretre, bűnbánatra tud vezetni téged. A gyógyulás felé az első lépés az, hogy felismered, elismered a "betegséged". 
Ezután kérd Istent, hogy az Ő nagy ereje és hatalma által támogasson téged. Saját erődből sosem tudsz megváltozni. Éppen ezért fontos, hogy kérd az Isten csodálatos erejének, hatalmának támogatását. 
Dávid király ezt így fogalmazta meg: " Támogass engem az engedelmesség Lelkével." 
Harmadszor, ne mutogass másokra! 
Amikor valaki felismeri saját bűnét, mulasztását, általában az az egyik jele annak, hogy még nem kész maga mögött hagyni a felismert bűnét, hogy másokra mutogat. 
"X, Y sokkal rosszabb, mint én és nem zavartatja magát. Akkor én miért tenném?" 
Ahelyett, hogy azokra az ismerőseidre gondolnál, akik véleményed szerint súlyosabban érintettek a képmutatás bűnében, inkább azokra figyelj, akik hitelesebbek a keresztény életvitelt illetően, mint te és igyekezz hozzájuk szabni életed. De mindenek fölött Krisztus legyen számodra a példakép. Hiszen, ha Isten gyermeke vagy, a Szentlélek a Krisztus jellemét akarja formálni lelkedben naponként.
Krisztusban nem találtatott képmutatás, hazugság, ezért is gyűlölték azok, akik hazugságban, sötétségben éltek. 
Végül, bízz az Isten hatalmában, de tedd meg azt, amire Isten ösztönöz.
Sok-sok ember, aki megkötözött, hangsúlyozza az Isten hatalmában rejlő egyedüli szabadulási lehetőséget, de mégis évek vagy évtizedek óta ugyanazokban a megkötözöttségekben sínylődve éli a keresztény életét, mert nem hajlandó megtenni azt, amire Isten ösztönzi. 
Amikor Pál apostol beszél a képmutatásról és a látszat kegyességről, arra bíztatja Timóteust, hogy azoknak az embereknek a társaságát kerülje, akik ilyen dolgokban élnek folyamatosan és jól érzik magukat így. 
Ne légy okosabb, mint Isten! Ha Ő azt mondja kerüld bizonyos keresztények társaságát, akkor te ne mondd vagy gondold, hogy majd közéjük mész, mert hiszed, hogy te meg tudod változtatni őket.
Ha pletykás emberek társaságában időzöl, ha a baráti köröd ilyen emberekből áll, akkor két lehetőség áll fenn: első, hogy magad is pletykában leled kedvedet, a második pedig az, hogy rövid időn belül magad is meg fogod szeretni a pletykát.
Ha képmutató és felszínes emberek alkotják a baráti társaságod, egyrészt sok ember vehet körül, de szíved mélyén mégis úgy fogod érezni, hogy nincs egyetlen barátod sem. A képmutatónak nincsenek mély, tartalmas kapcsolatai, hiszen ha lennének, le kellene vennie a álarcot. 
Éppen ezért igaz, hogy képmutató keresztény csakis képmutató kereszténnyel tud barátkozni, közös nevezőt találni. Ez pedig fordítva is igaz. 
Fontold meg a fenti néhány tanácsot, amelyek a Biblia kijelentésén alapszanak. Isten legyen segítségünkre, hogy a fentieket gyakorlatba tudjuk ültetni. 


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Te ismersz és mégis szeretsz. Előtted nincs szükség arra, hogy megjátsszam magam. Segíts úgy élni, hogy olyan testvérek, barátok vegyenek körül, akik előtt fel merem vállalni a valódi önmagamat. Krisztus nevében kérlek, Ámen.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...