2023. november 25., szombat

Szentlélek nélkül nem megy

...hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek.
Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre.
Apostolok Cselekedetei 2. fejezet 2-3. vers




Rengeteg érzelmi beállítottságú ember, arra vágyik, hogy a pünkösdi események ma is ugyanúgy ismétlődjenek meg.
A Szentlelket és jelenlétét csak érzelmi síkon tudják értelmezni.
Egy történetet hallottam, miszerint valaki szerszámüzletbe ment és kért egy fűrészt. Az üzletvezető elővett egy láncos fűrészt a polcról és elmondta, hogy az a legújabb típus, a legfejlettebb technikával, és garantálja, hogy naponta tíz köbméter fát is el tud vele aprózni az érdeklődő. A vevő úgy gondolta, hogy ez nagyon jó ajánlat, ezért megvette a fűrészt. Másnap visszament az üzletbe eléggé kimerülten és így panaszkodott: „Valami baj lehet ezzel a fűrésszel. Olyan keményen dolgoztam, ahogy csak bírtam és három köbméter fánál nem vágtam föl többet, pedig a hagyományos fűrésszel is fölvágok négy köbmétert egy nap". Az eladó nem tudta mire vélni a helyzetet, ezért a vevőt kihívta az üzlet raktárába és ott ellenőrizte a motoros fűrészt. Bekapcsolta és felzúgott a motor. A vevő felkiáltott: „Mi ez a zaj?" Ő szabad kézzel vágta a fát az új fűrésszel anélkül, hogy rákapcsolta volna az áramra, ilyen a keresztény életünk is, ha nem a Lélek hatalmával működünk és élünk naponta.
Mehatódhatsz, érzelmi extázisba eshetsz, de mit ér az egész, ha a mindennapokban nincs erőd, örömöd, lelki szabadságod stb.
Pontosan tudom, hogy mikor vett lakozást a Szentlélek életemben és azt is tudom milyen jelek és csodák követték ezt életemben, de arra vágyom,. hogy a Szentlélek folytonosan jelen legyen az életemben.
Nem olvasunk arról, hogy a Szentlélek más esetben is szélzúgással, kettős tüzes nyelvek formájában szállt volna le emberekre. Ettől függetlenül sok millió keresztény életében lakozást vett a múltban, lakozást vesz a jelenben és lakozást fog venni a jövőben is.
Ha életedben lakozást vett, akkor ne erőlködj tovább, hanem kösd magad a mennyei erőforrásra. Ezáltal Krisztus jelenléte valósággá válik életedben. Csak így lehetsz képes megítélni, hogy mi az Istennek jó és tökéletes akarata és csak így lesz meg a megfelelő erőd és indíttatásod, hogy cselekedd is az Isten akaratát.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy a Szentlélek nem látogatóba jött az emberiséghez Pünkösdkor, hanem itt is maradt és mai napig munkálkodik. Szeretnénk, ha minden egyes napon jelen lenne Szentlelked ereje, vezetése, tanácsa életünkben. Krisztus nevében kérünk erre, Ámen.

2023. november 24., péntek

Örökké tartó jutalom

Hanem hirdetjük, amint meg van írva: "Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett", azt készítette el az Isten az őt szeretőknek. Nekünk pedig kinyilatkoztatta Isten a Lélek által; mert a Lélek mindent megvizsgál, még Isten mélységeit is. 1 Korintus 2:9-10. versek



Egy üzletember, aki világszerte nagyon sikeres vállalkozásokat működtetett és nagyon nagy vagyonra tett szert, így szólt az éppen egymással veszekedő gyermekeihez:
" Fiaim! Ha leültök velem a vacsoraasztalhoz, megbékéltek egymással, és vacsora után segítetek nekem elmosni az edényeket, bőségesen meg foglak jutalmazni titeket. Magánrepülőgépem rendelkezésetekre fog állni, hogy elrepülhessetek a világ minden olyan tájára, amit mindig is látni szerettetek volna. Emellett ti is felkereshetitek barátaitokat és az ajánlatot elmondhatjátok nekik is, hogy csatlakozhassanak hozzátok."
A három gyermekből kettő azonnal felpattant és megragadta apjuk nagylelkű ajánlatot. A harmadik legyintett egyet és unottan elővette a Tv távirányítóját, hogy megnézzen valamilyen műsort a televízióban. Egy életre szóló lehetőséget hagyott ki, hogy kicsit nézhesse a televíziót.
A másik két fiú, a mosogatás után izgatottan beszélgettek az előttük álló csodálatos utazásokról és lelkesen hívták meg minden barátjukat. Egyáltalán nem tűnt nehéznek számukra beszélni barátaiknak erről a csodálatos lehetőségről.
Amikor elhiszed, hogy Jézus Krisztus a te bűneid miatt halt meg és megigazulásodért támadt el, a Szentlélek újjászülő ereje által bekerülsz Isten családjába.
A Mennyei Atyánk olyan csodálatos jutalmat ajándékozott nekünk, gyermekeinek, hogy a gazdag vállalkozó édesapa jutalma semmi ahhoz képest.
Ha te is hajlandó vagy csatlakozni Isten "asztalához", Isten újjászületett gyermekeinek asztalához, ha hajlandó vagy szolgálni mások felé, és lelkesen megosztani mindenkivel a mennyei Atya ajánlatát, akkor olyan jutalmak várnak rád, amelyeket pusztán az elméddel és a képzeleteddel nem tudsz sem elképzelni sem sejteni. " Igaz beszéd ez: Ha vele együtt haltunk meg, vele együtt fogunk élni is. Ha tűrünk, vele együtt fogunk uralkodni is. Ha megtagadjuk, ő is megtagad minket. Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert ő magát meg nem tagadhatja. ( 2 Timóteus 2. fejezet 11-13. versek)
Amit a földi életedben teszel, ilyen értelemben örökkévaló visszhangjai lesznek. Olyan rövid ez a földi élet. Úgy eltelik, mintha fénysebességgel repülnénk. Milyen nagy ostobaság lenne nem félretenned azokat az akadályokat, amelyek elterelik a figyelmedet az Atyáról és az Ő csodálatos ajánlatáról, csak azért, hogy a rövid földi életedben azt tedd, amit te jónak látsz.



IMA: Istenem, köszönöm, hogy Szentlelked által kijelentetted nekünk a Szentírásban azt, amit mi el sem tudtunk volna képzelni. Segíts megragadni Krisztust teljes szívünkből és másokkal is megosztani kegyelmed és jóságod gazdagságát. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2023. november 23., csütörtök

A hála ereje

Amikor Jézus Jeruzsálembe ment, Samária és Galilea közt haladt el. Bement az egyik faluba, és tíz leprással találkozott ott. A leprások megálltak a távolban, és onnan kiabáltak: „Jézus, Mester, segíts rajtunk!” Jézus ezt látva így szólt hozzájuk: „Menjetek, mutassátok meg magatokat a papnak!” Azok el is indultak, és útközben meggyógyultak. A tíz közül az egyik, amikor látta, hogy meggyógyult, visszajött. Hangosan dicsérte Istent. Azután arcra borult Jézus lábai előtt, és megköszönte neki, hogy meggyógyította. Ez az ember pedig samáriai volt. Jézus így szólt hozzá: „Nem tízen gyógyultatok meg? Hol van a többi kilenc? Egyikük sem jött vissza, hogy Istent dicsőítse, csak ez az idegen?” És azt mondta neki: „Kelj fel, és menj el! A hited meggyógyított téged.”
Lukács evangéliuma 17. fejezet 11-19. versek



Jézus Krisztus általában szemtől-szembe állt azzal, akit meggyógyított. A fenti történetben azonban 10 leprás beteggel állt szemben Krisztus. Jelenleg az orvosoknak is kisebb-nagyobb betegcsoportokat kell ellássanak a kórházakban.
A lepra a mai Covid-19 vírushoz hasonlítható, hiszen Jézus Krisztus idejében a leprára nem volt semmiféle ismert gyógymód (ma már van) és rendkívül ragályos is volt.
Akik elkapták a leprát azokat kiközösítették az egészséges társadalmakból és úgynevezett kolóniákban kellett éljenek.
Ha egy leprás megközelített egy várost, hangosan kiáltva kellett jelezze közeledtét, hogy az egészségesek kitérhessenek előle.
Ha ma nem is kell hangosan kiáltozzunk, de ha valaki például kórházi kezelésből tér haza, előfordulhat, hogy baráti köre elkerüli egy ideig, mert úgy gondolják, hogy fertőzött lehet.
Hálás vagyok minden olyan egészségügyi dolgozóért, aki hajlandó ápolni olyan embereket, akik ebben a gyógyíthatatlan betegségben szenvednek a kórházakban, intenzív osztályokon.
Jézus Krisztus is így tett. Nem elkerülte a leprásokat, hanem megközelítette őket, hogy meggyógyítsa őket. Ezzel az egészségügyi dolgozók kockázatot vállalnak, hiszen ők is megfertőződhetnek, akár meg is halhatnak. Jézus Krisztus gyakran érintéssel gyógyított. Olyan sebeket, területeket érintett meg, amelyek mások számára érinthetetlen területnek tűntek. Ezt teszik ma az orvosok, kórházi és szociális dolgozók.
Ebben a történetben azt is látjuk, hogy a gyógyulás egy ismeretlen embertől jött, Jézus Krisztustól. A leprások egyike sem ismerte Krisztust. Tudták a nevét, hallottak róla, de személyesen nem ismerték Őt. Ma az emberek többsége hálás azon ismeretlen orvosoknak, ápolóknak, akik bátorítanak és reményt adnak jelenlétükkel, munkájukkal.
Mit sem számít, hogy valakinek milyen a származása, a bőr színe, amikor az élete a tét.
Azt is olvashatjuk, hogy Krisztus éppen időben érkezett. Akkor és ott volt ahol a leprások voltak, hogy meggyógyítsa őket. A világunkat nem a véletlen, hanem Isten gondviselése szövi körül. Ő képes a mi életünkben is cselekedni a megfelelő időben és képes minket is használni ebben a világjárvány idején is.
Végül, a 10 leprásból egy jött vissza kifejezni háláját Krisztus iránt. A hála alapvető dolog kellene legyen. Hadd járja át ez egész lényedet.
Minél több hálaokot veszel észre életedben, annál boldogabbá és egészségesebbé válsz.
Ezt kezdheted azzal, hogy kifejezed háládat azok felé, akik eszközök voltak lelki és fizikai gyógyulásodban is. A hálaadás akkor virágzik igazán, amikor az nemcsak egy érzelmi dolog, hanem felül tud emelkedni azon.
Ahogyan Blake mondja egyik költeményében: „Egy homokszemben lásd meg a világot, Egy vadvirágban a fénylő eget, Egy órában az örökkévalóságot, S tartsd tenyeredben a végtelent!“



IMA: Istenem, köszönök minden olyan embert, aki veszélyezteti személyes biztonságát azáltal, hogy segítse a vírusfertőzötteket. Imádkozom most értük és a betegekért is, akiket ápolnak. Vezesd hozzáértő kezeiket Szentlelked ereje által és adj nekik jó reménységet afelől, hogy erőfeszítéseik hozzá fognak járulni emberek felépüléséhez. Jézus Krisztus nevében kérem ezt, Ámen.

2023. november 22., szerda

Ideje hazatérned

Ekkor magába szállt és ezt mondta: Az én apámnak hány bérese bővelkedik kenyérben, én pedig itt éhen halok! Lukács evangéliuma 15. rész 17. vers



Kedves olvasóm! Talán azon gondolkozol mostanság te is, hogy miként juthattál oda ahol éppen most vagy?
Az életedben talán úgy érzed, hogy nagyon mélyre süllyedtél. Azt kérdezed magadtól, hogy hogyan veszíthetted el az irányítást ennyire a saját életed felett?
Talán már nem ismersz önmagadra és azt sem tudod, hogy mi a célja a földi életednek.
De Krisztus rajtad is segíthet, ahogyan annyi tékozló fiút hazavezetett már az atyai házhoz.
Ő le akar hajolni hozzád és szeretne magadhoz téríteni.
Krisztus megtörheti a Sátán hatalmát életed felett, ezáltal pedig a gonosz hazugságai helyett, az Isten igazságának sugarai törhetnek be életedbe.
Így ismét rá fogsz jönni, hogy van egy mennyei Atyád, aki szeret téged.
Rá fogsz döbbenni, hogy Krisztusban újra családra találhatsz és egy mennyei célért küzdhetsz újra földi életedben.
A tékozló fiú amikor magába szállt, úgy döntött tesz egy kísérletet arra, hogy újra az Atya közelébe kerüljön.
Imádkozom azért, hogy ez neked is sikerüljön.
Ő kitárt karokkal fogadja minden bűnbánó tékozló fiát, lányát.
Ő gyűrűt húz az ujjadra, koronát tesz a fejedre, és a megigazulás palástját teríti rád.
Leveszi rólad a régi mocskos természeted rongyos viseletét, és olyan ruhába öltöztet, amely megilleti a királyi gyermekeket.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy szóltál ma hozzám. Csak te tudsz segíteni nekem, hogy újra a régi önmagam legyek. Segíts nekem Istenem! Állíts biztos talajra engem.
Bármin is megyek keresztül, segíts hozzád menekülnöm és emlékeznem arra, hogy ki is vagyok Tebenned. Krisztus nevében, Ámen.

2023. november 21., kedd

Ima mesterlövész képző

Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked.                                                 Máté evangéliuma 6. fejezet 6. vers



Ha szeretnél hatékony imaéletet, tanulj meg Krisztussal foglalkozni önmagad vagy mások helyett, a cselekedeteid indíttatása Istennel és ne emberekkel kapcsolatos legyen. A személyes céljaid helyett összpontosíts azokra a célokra, amelyeket Istentől kapsz. Ez nem is olyan egyszerű, hiszen a lelked ellensége, folyamatosan olyan embereket és helyzeteket hoz eléd, amelyekkel egyetlen célja, hogy elvonja a figyelmedet a lényegről.

A világi hadviselésben, a mesterlövész az, aki ritkán látható, nagyon távolról célba tudja az ellenséget és meg tudja zavarni annak terveit. Isten ma arra hív, hogy légy egyike ezen lelki "mesterlövészeknek". Menj be a "belső szobádba" és titokban imádkozz Atyádhoz. Titokban célozd meg lelked ellenségét és ne akard, hogy az emberek rád figyeljenek vagy téged elismerjenek ezért. Ha minden zavaró tényezőt kizársz, akkor nem fog elterelődni a figyelmed, hanem azokra a dolgokra tudsz összpontosítani, amelyek igazán fontosak.
Ne foglalkozz azzal, hogy gyakran keresztény berkeken belül is fejetlenség, pánik és meggondolatlanság lesz úrrá embereken. Te csak csendben, titokban, a mennyei Atyáddal való bensőséges kapcsolatot gyakorolva fejleszd lelki képességeidet, hogy te is ima mesterlövésszé válhass.


IMA: Istenem, a Szentlelked ereje és segítsége által szeretnék minden elterelést kizárni és csak Rád és a tervedre összpontosítani. Tégy engem hatékony imádkozóvá, aki titokban fejleszti lelki képességeit az Atyával való bensőséges kapcsolat által. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. november 20., hétfő

Célzott imádság

Ezért teljes bizalommal fordulhatunk Istenhez: ha az ő akarata szerint kérünk valamit, biztos, hogy meghallgat bennünket! János első levele 5. fejezet 14. vers



Egy katonatiszt épp lövészeten felügyelte a zöldfülű katonák lövészgyakorlatát. Egyik katona éppen mellélőtt, megállt a katona mellett a tiszt és miután végigmérte, elvette a fegyverét és így szólt:
" Fiam! Nem így kell lőni! Figyelj csak!" Ezzel célzott a fegyverrel és lőtt. A lövés nem találta el a céltáblát. A tiszt a katona felé fordult és így szólt: " Látod! Így lősz te."
Másodjára is nekirugaszkodott, de a második lövése sem találta el a céltáblát. Ismét ugyanazt mondta: " Látod fiam! Így lősz te!"
A harmadik lövés már talált, a tiszt pedig büszkén mondta: " Így lövök én." Majd visszaadta a katona fegyverét. Minden keresztény imádkozik vagy imádkozott valamikor. Talán te is imádkoztál már templomban, gyülekezetben, kórházi ágyon, krízishelyzetben, lefekvés előtt, evés előtt stb.
Az imádkozás módja és módszere is különbözik. Van aki azt hiszi, hogy az imádság csak rózsafüzérrel működik, mások szerint csak becsukott szemmel, megint mások szerint csak felemelt kézzel, mások szerint térdelve stb. az igazi. Vannak akik gyakori ismételgetéssel próbálnak "célba találni", mások hangos kiáltozással próbálják nyomatékosítani a mondanivalójukat. Ha jellemző rád, hogy a közösségben nagyon "tüzes" imákat mondasz, de amikor egyedül vagy szinte nem is imádkozol, akkor nagyon valószínű, hogy az imádságaiddal a környezetedet akarod lenyűgözni. Jó dolog az imádság, jó dolog, ha imáidat rendszeresen a Menny felé küldöd, de, ha előbb lősz és csak azután célzol, az sosem előny. Azt szokták mondani, hogy a harcban a figyelmetlen katona lesz az első áldozat.
Beszélsz Krisztus követéséről, de nem követed még Őt a gyakorlatban? Szeretnél Isten tervére összpontosítani, de legtöbbször a világ dolgai elvonják erről a figyelmed? Ha Isten harcosa akarsz lenni, akkor abba kell hagynod az azzal kapcsolatos agyalást, hogy mások mit gondolnak rólad. Kezdd el úgy élni életed, hogy tudatosul benned elsősorban Isten szemei kísérnek és nem az emberek szemei. Folyamatosan ellenőrizd, hogy mit miért teszel és igazodj Isten akaratához. Mindezt csak úgy tudod hatékonyan tenni, ha folyamatosan tanulmányozod Isten szavát és törekszel arra, hogy alkalmazd azt életedben. Ha szeretnéd, hogy imáid célba találjanak, helyezd a hangsúlyt az Istennel való kapcsolatodra, akaratának megismerésére és ne az ismételgetésre, érzelmeid mesterséges felkorbácsolására,elegáns szavak ismételgetésére azért, hogy lenyűgözd azokat, akik hallják imáidat.


IMA: Istenem, taníts meg engem célzottan imádkozni, hogy megtapasztalhassam milyen az, amikor akaratod szerint Ámen.

2023. november 19., vasárnap

A terméketlen imaélet okai

Amikor pedig imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg. Máté evangéliuma 6. fejezet 7. vers




Minden keresztény számára az imádság egy rendkívüli lehetőséget jelent arra, hogy Istennel és az Ő országával kerüljön összeköttetésbe. Miért van az, hogy némely keresztények imaélete teljesen meddő és csak szószaporításhoz hasonló, mások pedig ( Lásd Isten embereit a Bibliában), csodálatos dolgokat visznek véghez az imádság által életükbe áramló mennyei erő által? Isten személyválogató lenne? Semmiképpen!

Ha úgy érzed, hogy az imádságod, imaéleted meddő, először is vizsgáld meg, hogy van-e valami az Isten és közötted olyan módon, hogy akadályozza a mennyei "adást"?

" Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. (1 János 1:9) Nézd csak mit mondott Isten azoknak, akik ugyan az Ő népéhez tartoztak, de minden imádsággal kapcsolatos erőfeszítésük kudarcot vallott: " Nem az ÚR keze rövid ahhoz, hogy megsegítsen, nem az ő füle süket ahhoz, hogy meghallgasson, hanem a ti bűneitek választottak el titeket Istenetektől, a ti vétkeitek miatt rejtette el orcáját előletek, és nem hallgatott meg."

Kérd Istent, hogy vizsgálja meg életedet és ha van olyan bűn, amiben folyamatosan élsz és elválaszt téged az Istennel való közösségtől, fedje fel azt a számodra, tudatosítsa benned és légy kész búcsút inteni annak a bizonyos bűnnek vagy bűnöknek. Bánd meg, valld meg, kérd és fogadd el az Isten bocsánatát és kegyelmének erejét, hogy a segítségével magad mögött hagyhasd azt a bizonyos bűnt.

Egy második dolog, amit érdemes megvizsgálnod, hogy mennyire vágysz Isten akaratának kibontakozására személyes életedben? Hiába imádkozol, ha nem vagy kész alávetni életedet Istennek és folyamatosan olyan dolgokat kérsz Istentől, amelyek nem az Ő dicsőségét szolgálnák elsősorban, hanem a te vágyaidat, elképzeléseidet.

" Vagy ha kéritek is, nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek: csupán élvezeteitekre akarjátok azt eltékozolni." ( Jakab 4:3) Önmagában jónak és nemesnek tűnhet az, amit Istentől kérsz, de ha csak rólad szól az egész, az imaéleted eredménytelen marad.

Harmadszor, vizsgáld meg, hogy Istenben vetett hittel és bizalommal imádkozol-e?

"És mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok. ( Máté evangéliuma 21. rész 22. vers)" Ha az imádságodhoz nem társul az Istenben vetett hit, ne is reméld, hogy bármit kapni fogsz Istentől.

Negyedszer, vigyázz, hogy ne állj az Isten útjába! " Várom az Urat, várja a lelkem, és bízom ígéretében. 130. zsoltár 5. vers) Sok keresztényt láttam már, aki ugyan imádkozott, kért, várt bizonyos dolgokat Istentől, de közben a maga kezébe is vette a dolgait. Ezzel pedig korlátozta Isten hatalmának, dicsőségének kiáradását életében. Ha Istenben bízol, akkor várj az Ő válaszára, ha pedig nem, akkor tedd amit jónak látsz. Ha Ő vezet arra, hogy tégy valamit, annak áldása lesz. Ha pedig arra indít, hogy most várj, maradj veszteg, akkor azáltal fog megdicsőülni Isten életedben.

Ötödször, törekedj arra, hogy minél jobban megismerd Isten akaratát. " Az iránta való bizalmunk pedig azt jelenti, hogy ha valamit az ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket. 1 János 5:14)

Isten az Ő akaratát a Bibliában jelentette ki és a Biblia az eszköz, amelyben a Szentlélek erejével és tanácsával elmélyülve, egyre jobban meg fogod ismerni Istent és az Ő teljes akaratát. Ne álltasd magad! Ha nem érdekel az Isten szava, nem fogsz nagy áttöréseket megélni imaéletedben sem.

Végül, légy folyamatos és kitartó az imádkozásban egészen addig, amíg a mennyei célba nem érsz. " Én pedig Istenhez kiáltok, és az ÚR megsegít engem." ( 55. Zsoltár 17. vers) Gonosz időket élünk. A lelkünk ellensége sokakat elhitet, félrevezet, elgáncsol és tönkretesz. Ha talpon akarsz maradni, légy folyamatos az imádkozásban.

És ne feledd! Ha az imaéleted terméketlen, az nem azért van, mert Isten megváltozott. Csakis a te "készülékedben" keresd a hibát!


IMA: Istenem, tégy engem olyan imádkozóvá, akiben gyönyörködhetsz és akinek az imaéletét gyümölcsökkel koronázhatod meg. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...