2022. június 4., szombat

Tisztán és szabadon

Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem! Ne vess el orcád elől, szent lelkedet ne vedd el tőlem! 51. Zsoltár 10-11. versek



A pszichológusok helyesen észlelték, hogy korunk egyik legnagyobb lelki problémája az önbecsülés hiánya. Ez pedig abból fakad, hogy emberek olyan dolgokat tettek múltjukban, amikkel megszegték saját, embertársaik és Isten erkölcsi elvárásait is. Az ebből fakadó terveket pedig cipelik magukkal és gyakran még mélyebbre kerülnek.
Az 51. Zsoltár Dávid király zsoltára. Valószínűleg ő sem gondolta, hogy súlyos bűnökbe fog keveredni (házasságtörés, hazugság, gyilkosság, hatalommal való visszaélés), és egy ideig nem is tudott szembenézni a terhelő múlttal.
Amikor Nátán prófétán keresztül Isten segíts Dávidnak szembenézni bűneivel, ez a szép zsoltár születik, amely a bűn őszinte megvallásáról, bűnbánatról és helyreállásért való könyörgésről szól. A bűnvallás során Dávid nem mentegetőzik. Nem mondja, hogy ha Betsabé nem fürdött volna mezítelenül az udvarán, ha nem lett volna olyan magas a palota erkélye, ha nem dúltak volna benne a hormonok stb.
Amikor egy ember mélységesen megbánja bűneit, Isten megbocsát az Ő fiának, Jézus Krisztusnak érdeme miatt.
Megtisztítja a bűnöst, hogy újra Istennel kapcsolatot ápolhasson. Amikor vétkezel, méltatlannak és mocskosnak érezheted magad annyira, hogy nem lesz bátorságod Isten elé jönni. Isten arra vágyik, hogy elé tárd bűneidet, hogy megbocsáthasson neked.
Amikor megvallod Istennek bűneidet, felvállalod a felelősséget azokért és jelét adod annak, hogy szabadulni akarsz bűneidtől.
A bűnbánat arról szól, hogy te ítéled el saját magadat, így az Istennek már nem kell ítéletet mondani feletted, hanem irgalmat gyakorolhat.
Ha terhel a múltad, akkor csak menj ma imádság által Isten elé és őszinte bűnbánattal öntsd ki szívedet előtte. Ha így teszel, bűnbocsánatot, helyreállást, gyógyulást fogsz kapni Istentől.

IMA: Istenem, adj nekem elég bátorságot és bölcsességet, hogy minden bűnömet hozzam a kegyelmed királyi széke elé megfelelő lelkülettel. Köszönöm, hogy amikor ezt teszem, Te kész vagy meggyógyítani, helyreállítani, megtisztítani. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 3., péntek

Isten edényei

Vajon nem bánhatok-e én is úgy veled, Izráel háza, mint ez a fazekas? Így szól az ÚR: Hiszen olyanok vagytok a kezemben, Izráel háza, mint az agyag a fazekas kezében. Jeremiás könyve 18. fejezet 6. vers


Isten nem változott és nem is fog változni sosem. Nincs szüksége változásra, mert Ő tökéletes. Ma is látja azokat a nemzeteket, embereket, akik kitartóan a rosszat cselekszik és tudja jól, hogy ennek a gyümölcse hosszabb távon az összeomlás lesz.
Azt is látja azonban, ha egy gonosz nép vagy ember, megbánja gonoszságát, jön Krisztushoz bocsánatért és elfordul gonoszságától. Ilyen esetben, az Isten megkegyelmez és megáldja a helyes útra térő nemzet vagy ember jövőjét.
Az ember élete, az agyaghoz hasonlítható és az Isten a fazekas mester. Addig formál, amíg olyan edénnyé nem leszel, amilyennek Ő látni akar téged.
A formálódás folyamata gyakran fájdalmas, de cserébe olyan ember, „edény” leszel, akit Isten csodálatosan tud használni.
Kérdés az, hogy engeded-e formálni magad? Engeded, hogy Isten az Ő tervébe beilleszthető emberré formáljon téged?
Ha engeded, olyan gyönyörű edénnyé válik életed, amelyet Isten meg tud tölteni az Ő áldásaival és használni tud az Ő dicsőségére és az emberek javára.             

IMA: Istenem, annyira szeretnék használható, formálható edényed lenni. A Te szerető kezeiddel formálj, hogy azzá váljak, akivé formálni akarsz. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. június 2., csütörtök

Állj talpra!

Amikor azonban az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: "Uram, ments meg!" Jézus azonnal kinyújtotta a kezét, megragadta őt, és ezt mondta neki: "Kicsinyhitű, miért kételkedtél?" Márk evangéliuma 14. fejezet 30-31. vers



Péterről sok mindent olvashatunk a Bibliában. A fenti történetben, a kezdeti indulás után levette a tekintetét Krisztusról és süllyedni kezdett.
Ő volt az, aki megtagadta Krisztust és miután ezt megtette, kiment és keservesen sírt. Szerette Krisztust, de rosszul ítélte meg saját képességeit, és amikor nyomás alatt volt, megtagadta Őt.
Péter szíve teljesen összetört a bűnbánat miatt. Csalódott önmagában. Azt gondolta, hogy a halálba is követni tudná Krisztust és kiderült számára, hogy még nem tart ott.
Péter pontosan olyan volt, mint te és én. Voltak, vannak időszakok életünkben, amikor nem tudunk a saját elvárásunknak sem megfelelni. A legkeserűbb csalódás az, amikor önmagadba csalódsz.
Ugyanakkor tudta, hogy hova menjen csalódásával. Bűnbánatot tartott és húsvét után új lehetőséget és megbízást kapott a feltámadt Krisztustól. Nem adta fel a harcot. Elesett ugyan, de talpra állt.
Ha padlón vagy éppen, nem kell úgy maradnod. Dönthetsz úgy, hogy talpra állsz és folytatod Krisztussal. Ha törekedsz Istent követni, Isten jól tudja, hogy miközben tanulsz Vele járni, el is fogsz esni, de ott van, hogy felsegítsen.
Isten nem mond le olyan könnyen gyermekeiről. Fuss ma az Ő nyitott karjaiba, engedd, hogy letörölje könnyeidet és helyreállítson, hogy újra az Ő embere lehess.

IMA: Istenem, magamban sokszor csalódtam, de Benned sosem. Köszönöm, hogy nem mondasz le gyermekeidről. Krisztus nevében segíts Veled járni. Ámen.

2022. június 1., szerda

Lépj ki a hajóból!

Péter ekkor így szólt hozzá: "Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy menjek oda hozzád a vízen. Mire ő így szólt: "Jöjj!" Péter erre kiszállt a hajóból, elindult a vízen, és Jézus felé ment.                          Máté evangéliuma 14. fejezet 28-29. versek



Könnyebb kereszténynek lenni úgy, hogy a megszokott helyeden, a megszokott életedet éled. Mi történik akkor, ha ki kellene lépned a biztonságot jelentő megszokottból az ismeretlenbe?
Péter kilépett a hajójából a nyílt vízre. Nem tudhatta mi vár rá, elengedett minden kapaszkodót és Krisztusra nézett.
Így érezheted magad, amikor Isten egy ismeretlen területre, feladatra hív. Ezzel az a célja, hogy még inkább a hit emberévé formáljon és kiszélesítse életed határait.
Új dolgot kipróbálni ijesztő lehet, és néha talán úgy érzed, hogy süllyedni kezdesz, de ha nem mersz lépni, sosem fogod megtapasztalni azokat az új dolgokat, amiket Isten akar végezni benned és rajtad keresztül.
Mi az, amit Isten szívedre helyezett? Mi az, amit meg kellene tenned, ki kellene próbálnod? Azért nem lépsz, mert a félelem visszatart? Tegyél ma egy egészen kis lépést, hogy megtapasztalhasd az Isten jóságát és kegyelmét.
Ha megteszed a kis lépéseket, Isten ajtókat fog nyitni számodra és csak annyit kell tenned, hogy belépsz ezeken.
Bízd ezeket a dolgokat Istenre. A te feladatod, hogy még ma döntést hozz: kilépsz a megszokottból.


IMA: Istenem, irányítsd minden egyes lépésemet, amikor kilépek az ismeretlenbe. Emelj fel engem, ha úgy érzem süllyedni, kezdek. A Te dicsőségedre, Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. május 31., kedd

Az Úr parancsa

De amikor Jeroboám az oltárnál állott és tömjénezett, Júdából Isten embere érkezett Bételbe az ÚR parancsára, és azt hirdette az ÚR parancsára az oltárnál: Oltár! Oltár! Így szól az ÚR: Egy fiú születik majd Dávid családjából, akinek Jósiás lesz a neve, ő majd föláldozza rajtad az áldozóhalmok papjait, akik most rajtad tömjéneznek, és emberi csontokat fognak elégetni rajtad! Amikor a király meghallotta Isten emberének a beszédét, amelyet a bételi oltárról hirdetett, kinyújtotta a kezét Jeroboám az oltár mellől, és ezt mondta: Fogjátok el őt! De megbénult a keze, amelyet kinyújtott felé, és nem tudta azt visszahúzni. Az oltár pedig meghasadt, és kiömlött a hamu az oltárról. Ez volt az a csoda, amelyet az Isten embere tett az ÚR parancsára.
Királyok 1. könyve 13. fejezet 1-2, 4-5 versek



Isten szólt az egyik szolgájához, hogy menjen Bételbe és közvetítse az Ő üzenetét a királynak és azt is megparancsolta, hogy abban a városban ne egyen és ne igyon semmit.
Az üzenetet átadta, nem félt a királytól és az Isten meg is őrízte őt. A királyt viszont bénasággal sújtotta, majd a próféta kérésére helyreállította a király kezét.
A király lakomára való hívását visszautasította a próféta. Egy idős próféta viszont hazugsággal sikerült félrevezesse ezt az embert. Isten talán azért engedte meg ezt, hogy próbára tegye a küldöttjének engedelmességét.
Éva és Ádám elméjében elvetette a gonosz az Isten szava iránti kételkedés magvait.
Ha Isten kijelenti neked igazságát, ne hidd el az ellenkezőjét akkor sem, ha fényes angyal jelenik meg neked, hogy eltérítsen attól.
Olyan sok ember, irányzat van ma, amelyek ugyan lelkinek tüntetik fel magukat, de ha engedsz nekik, eltérítenek Isten szavától és a végén neked kell majd viselned ennek szomorú következményeit.
Jöhet a te életedben is a kísértés, hogy egyetérts jól hangzó, de Isten szavával ellentétes dolgokkal, emberekkel.
Emlékezz ma arra, hogy Isten milyen igazságokat jelentett ki neked és maradj hűséges azokhoz.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy ma is szívemhez szóltál. Segíts ebben a zűrzavaros világban szilárdan állni a Te szavad biztos alapján. Krisztus nevében, Ámen.

2022. május 30., hétfő

Légy hűséges a kis dolgokban

Jézus pedig vette a kenyereket, hálát adott, és kiosztotta az ott ülőknek; ugyanúgy osztott a halakból is, amennyit kívántak. Amikor pedig jóllaktak, így szólt tanítványaihoz: "Szedjétek össze a felesleges darabokat, hogy semmi ne menjen kárba." János evangéliuma 6. fejezet 11-12. fejezet


Talán volt már olyan időszak életedben, amikor feleslegesnek és haszontalannak érezted magad. Úgy gondoltad mások sokkal tehetségesebbek, gazdagabbak, okosabbak, felkészültebbek, mint te és emiatt visszavonultál.
Talán úgy gondoltad, hogy amit te tudnál ajánlani másoknak, azzal úgysem tudnál változtatni semmin.
Ilyenkor elfelejted a kisgyermek példáját, aki odatette Krisztus kezébe a néhány halat és néhány kenyeret, ezeket pedig Krisztus nagy dolgokra tudta használni.
Nincs olyan ember, akinek ne lenne mit Krisztus kezébe tenni, hogy azáltal Krisztus megáldhassa mások életét.
Egy nagy zenekart vezényelt egyszer a nagymester, hogy egy csodálatosan szép kórust kísérjenek.
Trombiták harsogtak, dobok diktálták a ritmust, hegedűk színesítették a dallamot, a fuvolás pedig így gondolkodott magában: „Mit érek én, a kis erőtlen fuvolámmal? Ha egyáltalán nem játszanék a hangszeremen, talán észre sem venné senki a fuvola hiányát.”
Eldöntötte, hogy amikor a fuvola következik, ugyan a szájához emeli majd a hangszerét, de nem játszik rajta semmit. Ahogyan ezt megtette, a nagymester azonnal megállította a zenekart és így szólt: „Hol marad a fuvola?”
A legfontosabb személy azonnal észrevette annak hiányát. Így van ez a mi nagybetűs Mesterünkkel: Jézus Krisztussal is. Akár úgy gondolod, hogy nagy adottságot kaptál, akár úgy, hogy jelentéktelent, Isten azonnal észreveszi, ha nem használod azt az Ő dicsőségére.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Neked minden gyermeked számít. Olyan nagy kiváltság, hogy amit tőled kaptam, használhatom a Te dicsőségedre és mások javára. Krisztus nevében támogass ebben, Ámen.

2022. május 29., vasárnap

Szabadság Krisztus által

Én nyomorult ember! Ki szabadít meg ebből a halálra ítélt testből? Hála az Istennek, a mi Urunk Jézus Krisztus! Római levél 7. fejezet 24-25. a) versek



Egy gazdag ember maga mellé vette inasát és együtt elindultak vadászni. Lovas szekérrel indultak útnak, de az út egy bizonyos pontján kiesett az kocsi egyik kereke.
Ahogy a gazdag ember visszakalapálta a kiesett kereket, egyszer csak az egyik ujjára ütött és mondott fájdalmában néhány olyan szót, amit nem kellett volna.
Ezután azonnal térdre rogyott és imádkozni kezdett: „Istenem, néha nehéz a Krisztus nyomdokaiban járnom. Bocsáss meg nekem, hogy olyan szavak jöttek ki a számon, amiknek nem lett volna szabad. Ámen.”
A gazdag így szolt a béreséhez: „Úgy látom, hogy keresztényként nagyon küzdelmes az életed. Én ateista vagyok és nincs semmi gondom.”
Abban a pillanatban a gazdag ember felemelte a puskáját és két lövés dördült el a fölöttük repülő vadkacsák felé. Az egyik vadkacsa holtan zuhant le, a másik csak sebződött és kétségbeesetten csapkodta a szárnyait.
A gazdag így szólt a béreséhez: „Hagyd a halott kacsát. Az nem megy sehova. Menj és fogd meg a sebzett, vergődőt nekem.”
Miután hozta a sebzett kacsát, a béres így szólt: „Uram. Én olyan vagyok néha, mint a sebzett kacsa. Vergődöm saját gyengeségeim miatt és az ördög el akar ejteni engem. Önt viszont békén hagyja, mert az ön élete a döglött kacsához hasonlítható.”
Ha lelki harcokat vívsz, ha néha elesel, de fáj neked az elesésed, akkor tudd meg, hogy Jézus Krisztus által a bűnbocsánat elérhető. Isten minden nap formálja a jellemed.
Aki lelkileg halott, annak nincsenek harcai, nem ad lelki értelemben semmilyen életjelet.


Ima: Istenem, köszönöm, hogy Jézus Krisztus által új életet adtál tieidnek. Eleveníts meg engem is a Szentlélek által, hogy megálljam helyem a lelki harcban. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

A közösség, amely felemel

Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülálló...