2022. június 4., szombat

Tisztán és szabadon

Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem! Ne vess el orcád elől, szent lelkedet ne vedd el tőlem! 51. Zsoltár 10-11. versek



A pszichológusok helyesen észlelték, hogy korunk egyik legnagyobb lelki problémája az önbecsülés hiánya. Ez pedig abból fakad, hogy emberek olyan dolgokat tettek múltjukban, amikkel megszegték saját, embertársaik és Isten erkölcsi elvárásait is. Az ebből fakadó terveket pedig cipelik magukkal és gyakran még mélyebbre kerülnek.
Az 51. Zsoltár Dávid király zsoltára. Valószínűleg ő sem gondolta, hogy súlyos bűnökbe fog keveredni (házasságtörés, hazugság, gyilkosság, hatalommal való visszaélés), és egy ideig nem is tudott szembenézni a terhelő múlttal.
Amikor Nátán prófétán keresztül Isten segíts Dávidnak szembenézni bűneivel, ez a szép zsoltár születik, amely a bűn őszinte megvallásáról, bűnbánatról és helyreállásért való könyörgésről szól. A bűnvallás során Dávid nem mentegetőzik. Nem mondja, hogy ha Betsabé nem fürdött volna mezítelenül az udvarán, ha nem lett volna olyan magas a palota erkélye, ha nem dúltak volna benne a hormonok stb.
Amikor egy ember mélységesen megbánja bűneit, Isten megbocsát az Ő fiának, Jézus Krisztusnak érdeme miatt.
Megtisztítja a bűnöst, hogy újra Istennel kapcsolatot ápolhasson. Amikor vétkezel, méltatlannak és mocskosnak érezheted magad annyira, hogy nem lesz bátorságod Isten elé jönni. Isten arra vágyik, hogy elé tárd bűneidet, hogy megbocsáthasson neked.
Amikor megvallod Istennek bűneidet, felvállalod a felelősséget azokért és jelét adod annak, hogy szabadulni akarsz bűneidtől.
A bűnbánat arról szól, hogy te ítéled el saját magadat, így az Istennek már nem kell ítéletet mondani feletted, hanem irgalmat gyakorolhat.
Ha terhel a múltad, akkor csak menj ma imádság által Isten elé és őszinte bűnbánattal öntsd ki szívedet előtte. Ha így teszel, bűnbocsánatot, helyreállást, gyógyulást fogsz kapni Istentől.

IMA: Istenem, adj nekem elég bátorságot és bölcsességet, hogy minden bűnömet hozzam a kegyelmed királyi széke elé megfelelő lelkülettel. Köszönöm, hogy amikor ezt teszem, Te kész vagy meggyógyítani, helyreállítani, megtisztítani. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nem veti meg a nyomorult nyomorúságát

Mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja. 20. Zsoltár 24. vers Ke...