2022. december 31., szombat

Erősödj meg az Úrban!

Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében.                                            Efézusiakhoz írt levél 6. fejezet 10. vers



Az év utolsó napján, ha visszagondolsz, a gonosz volt az, aki sokszor arra próbált ösztönözni, hogy tégy meg valamit, mert azzal nem vétkezel az Isten ellen, majd ő volt az, aki jött és vádolt, hogy elhitesse veled nincs már remény a számodra. A gonosz volt az, aki hallgatásra akart rávenni akkor, amikor az Isten szavát és nevét földbe tiporták.
A legnagyobb veszteség nem az, hogy elveszíted a megélhetésed, az egészséged, minden barátodat, hanem az, hogy elveszíted Jézus Krisztust.
Egy hölgy írta a levelében: „ A férjem meghalt, a két gyermekem nagyon messze van tőlem és sosem hívnak telefonon, de az igazi magányt akkor tapasztaltam meg, amikor elvesztettem az Isten jelenlétét életemben. Ma este hat órán keresztül térdeltem és kértem Istent, hogy szóljon hozzám. Elhatároztam, hogy addig nem állok fel a térdeimről, amíg Ő nem szól hozzám. És hajnaltájt újra megszólított, újra éreztem az Ő áldott jelenlétét.”
Állj meg és gondolj vissza Isten áldásaira. Az is lehet, hogy éppen most vagy megpróbáltatásban, de ha Isten veled van, nem vagy egyedül és nem vagy vesztes. Át fog vezetni a nehézségeken. Ha pedig Isten nincs jelen életedben, addig könyörögj, amíg szól hozzád és Krisztus által megújítja erődet. Hiszen az újévvel új kihívások jönnek, és új erőre van szükséged.

IMA: Istenem, te voltál az, aki nehézségeken, örömökön, bánaton át vezettél egész évben. Kérlek, ne hagyj magamra, hanem segíts nekem megerősödni a Te erőd által. Krisztus nevében, Ámen.

2022. december 30., péntek

Krisztus iskolájában

A király így felel majd nekik: Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg. Máté evangéliuma 25. fejezet 40. vers



Az év utolsó napjaiban nem rossz dolog visszanézni az elmúlt időre és számot vetni dolgainkról, de most arra hívlak téged, hogy nézz előre a 2023-as évbe. Ha Isten megadja neked, hogy belépj a 2023-as évbe, kérdezd meg magadtól: „Miben reménykedem leginkább az újévet illetően? Mi az, amire leginkább vágyom, amit leginkább szeretnék megvalósítani? Mihez fogok kezdeni az életemmel? Akarom-e, hogy Isten használja életem és eszközeként jó hatással legyek környezetemre? Sikeres lesz-e vajon a következő évem?”
Van, aki azzal a vággyal kezdi a következő évet, hogy szeretné jó eredménnyel befejezni a tanulmányait, más szeretne előre lépni a munkáját illetően és az előléptetésért vagy egy jobb munkahelyért fog küzdeni. Van, aki mindennél jobban szeretne meggyógyulni testi vagy lelki betegségéből. Sokan reménykednek abban, hogy újat kezdhetnek 2023-ban. Mindannyian reménykedünk abban, hogy 2023 egy jó év lesz. Bármiben is reménykedünk, a kérdés az, hogy mit szeretnénk tenni azokért az emberekért, akik testvéreink a hitben, de lecsúsztak vagy tönkrementek? Szeretnénk-e Krisztus nyomdokaiban járni, aki felkereste a társadalom megvetettjeit, a segítségre, bátorításra szorulókat, hogy közösséget vállaljon velük és új kezdetet kínáljon nekik?
Komolyan vesszük Krisztus azon szavait, hogy amikor ilyen emberekkel teszünk jót, az olyan, mintha Vele tennénk jót, Vele vállalnánk közösséget?
Annyi formája van az efféle szolgálatnak. Némelyek ételt osztanak a rászorulóknak és közben megosztják velük az örömüzenetet Krisztusról, az élet kenyeréről. Más emberek a börtönmisszióban fognak helyt állni és hirdetni Krisztust. Lesznek, akik napi rendszerességgel fognak imádkozni a magányban és szükségben levőkért és fel fogják ajánlani saját forrásaikat, hogy segítsenek hasonló helyzetben levőkön.
Isten szemszögéből a sikernek semmi köze ahhoz, hogy mit tudsz elérni vagy megszerezni magadnak az életben. A siker az, amit Krisztus nevében teszel, Krisztus szeretetével másokért. Krisztus ezt tanítja.



IMA: Istenünk, töltsd meg szívünket szeretettel és együttérzéssel azok iránt, akikről a világ elfeledkezett. Nyisd meg a szemeinket, hogy meglássuk a környezetünkben levő emberek szükségeit 2021-ben is. Krisztus nevében, Ámen.

2022. december 29., csütörtök

Nikodémus voltam én is...

Erre Jézus azt mondta: „Bizony, bizony, mondom neked: Aki nem vízből és (Szent)lélekből születik, az nem megy be az Isten országába. János evangéliuma 3. fejezet 5. vers



Egy éjszakán elindultam én is,
kerestem a régi lábnyomot.
Jeruzsálem utcáin bolyongtam,
mint Nikodémus, amíg
Jézussal nem találkozott.

Nyugtalan volt a szívem nekem is.
Látni akartam, hallani szavát,
hogy nekem beszéljen,
nekem egyedül, és ne hallja
senki, senki más.

-Titkot sejtetett az az éjszaka,
a fák lombjában szunnyadt a sötét,
lábam alatt gyorsan fogyott az út,
a földhöz olyan közel hajolt az ég.

-Elszánt voltam, mint akkor az a másik,
nem történelem már, de élő varázs:
Hitetlen hittel ment hitet keresni,
a fülledt éjszaka ezer titkain át.

Mentem én is, nem törődve mással,
léptem alatt porzott az Élet-út,
nem törődtem vele, hogy milyen a jelen,
és azzal sem, milyen volt a múlt.

A közelségét akartam érezni,
személyesen beszélni Vele:
Olyan óriásira nőtt bennem a vágy,
azt hittem a lelkem megszakad bele.

-És egyszer csak előttem állt Jézus.
Ruhája fehér, mint a hólepel.
Szeme áttetsző, végtelenbe látó,
sohasem láttam még ilyen közel!

-Nem értettem, amiről beszélt.
Uram! - mondtam- nincsen a földön
olyan hatalom,
ami által újjászülethetnék,
hiába kívánnám, hiába akarom.

- Ő beszélt, beszélt tovább csendesen,
s minden szava, olyan mélyen talált:
régi énem omladozni kezdett,
s az a régi nagy-nagy akarás,
hogy én a Törvény által majd jobbá leszek...

- Ma elbuktam. De holnap talán ?
-Nem sikerült. Sosem sikerült...
-Azért kerestem azon az éjszakán!

- Mire hajnal lett, bennem is derengett
szavai nyomán az új értelem:
Újjászületni nem a Törvény által:
Az Ő Lelke által lehet csak nekem.
(P. Kovács Erzsébet)

IMA: Istenünk, köszönjük, hogy lehajolsz hozzánk és ma is találkozhatunk Veled. Köszönjük az újjászületés csodáját, az örök élet reménységét. Krisztus nevében, Ámen.

2022. december 28., szerda

Te velem vagy!

"...nem félek a gonosztól, mert te velem vagy;" 23. Zsoltár 4. vers




Szeretném, ha teljes szívedből, hangosan mondanád:
" Nem félek a gonosztól. Isten velem van. Nemcsak, hogy velem van, hanem javamra fordít mindent.
Az Ő tökéletes szeretete elűz minden félelmet életemből.
Év végén nem félek attól, hogy mit hoz majd a következő év.
Keresem az Urat teljes szívemből, Ő meghallgat engem és minden félelmemtől megszabadít.
Ő bátorrá és magabiztossá tesz engem. Ő ad nyugalmat az én szívemnek.
Nem leszek olyan, mint a világ. Nem fogok úgy reagálni dolgokra, mint a világ.
A bizalmamat Istenben vetem, mert Ő képes meggyógyítani, megmenteni, megszabadítani és megvédeni engem.
Isten védelmével és békességével élem az életem.
Ma eldöntöm, hogy elfogadom Isten szeretetét és a Szentlélek vigasztalását.
Minden gondomat, aggodalmamat Istenre helyezem, mert Neki gondja van rám.
Neki gondja van a családomra. Törődik az életemmel és szüntelenül gondol rám.
Ma úgy döntök, hogy Isten beszédét elrejtem a szívemben, keresni fogom az útmutatását, bölcsességét az életemre nézve. Nem félek a gonosztól.
Isten velem van. Krisztus nevében, Ámen.


IMA: Istenem, magasztalunk Téged azért, mert megváltottad életünket Fiad, Krisztus által. Köszönjük, hogy minden gyermekedre kitüntetett figyelmet, gondoskodást fordítasz. Segíts teljesen átadnunk magunkat Neked, hogy mi is elmondhassuk: velünk vagy és nem félünk a gonosztól. Krisztus nevében, Ámen.

2022. december 27., kedd

Mielőtt Karácsony véget ér...

Most bocsátod el, Uram, szolgádat beszéded szerint békességgel,mert meglátták szemeim üdvösségedet.
Lukács evangéliuma 2. fejezet 30-31 vers



Talán neked is volt a környezetedben egy nagybácsi vagy valaki más, aki, jóllehet nem tartozott a legszűkebb családi körbe, de mégis ott volt mindig, amikor szükséged volt rá.
Amikor Jézust felvitték a templomba, hogy csecsemőként odaszenteljék Istennek, Simeon a templomban várta őket. Simeon nem tartozott Jézus Krisztus családfájához, de mint egy közeli családi barát, ő is része lett Krisztus születésének.
Éveken át hűségesen szolgálta Istent, miközben várta a megígért Messiás érkezését. Jézus Krisztus személyében, igaz, hogy még csecsemőként, de megláthatta az Isten ígéretének beteljesedését.
A kis Jézust karjaiba fogta és dicsőítette Istent érte. Simeon csecsemőt fogott a karjában, de hitszemeivel már látta benne az Istentől jött Szabadítót, aki halála és feltámadása által megszabadítja népét bűneiből.
Nem ironikus? A mai világban Krisztussal, mint feltámadt, megdicsőült Királlyal találkozhatunk Isten Igéjében, mégis sok ember annyira mélyen van a hitetlenségben, hogy csak egy becézgetni való csecsemőnek látja Krisztust, akihez le kell ereszkedni.
Simeon hit által látta, hogy a szabadítás, amit Isten a gyermek által fog hozni, megragadható lesz minden ember számára. Nekem és neked is szabadulást akar hozni Krisztus.
Nem csoda, hogy miután ilyen csodálatos felismerésre jutott, az öreg Simeon kész volt arra, hogy békében meghaljon és átlépjen az örökkévalóságba.
A karácsony, Krisztus születése, megtestesülése már a múlt. Nekünk is tovább kell lépnünk. Még mielőtt megtennénk, hadd kérdezzem meg: „Láttad már Krisztust, a világ szabadítóját?”
Már nem veheted Őt, mint csecsemőt karjaidba, viszont hit által elfogadhatod Őt életed Urának.
Ha ez megtörtént, kész leszel továbblépni, és dicsőíteni fogod Istent mindazért, amit tett és tenni fog a jövőben.

IMA: Istenünk, szeretnénk hit által látni mindazt, amit tettél értünk, úgy ahogy Simeon meglátta azt. Szeretnénk előre tekinteni minden ígéretedre hittel. Krisztus nevében, Ámen.

2022. december 26., hétfő

Alázatos ünneplés-alázatos élet

Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt: mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Filippiekhez írt levél 2. fejezet 5-8. versek



Krisztus alázatát az ábrázolja a legjobban, hogy önként megalázta magát és szolgai szerepbe helyezte magát mások javáért. Ez az alázat olyan mondatokban nyer kifejezést, mint:
" ...mindenről önként lemondott..." ( a mindenhatóságából fakadó jogairól, hatalmáról, hogy kitegye magát a megaláztatásoknak és a szenvedésnek)
"...szolgai formát vett fel..."
"... engedelmes volt egészen a keresztfának haláláig..."
Krisztus tehát önként alázta meg magát, nem készerhelyzet miatt volt erre szüksége, azért tette, mert meg akarta osztani az Ő dicsőségének gazdagságát minden Benne hívő bűnös emberrel.
Ha Krisztus nem lett volna engedelmes egészen a haláláig, minket összezúzott volna a bűneink terhe.
Ő megalázta magát, hogy elvegye a nekünk járó ítéletet.
( Róma 8:3)
Most már több okunk van a megalázkodásra, mint valaha.
Halandók, esendők, bűnösek vagyunk, ezért nem lehet soha okunk a gőgösségre.
Vannak azonban más igazságok is, amelyek alázatra kell, hogy késztessenek.
A mi megváltásunk nem a mi munkánkon alapszik, hanem Isten kegyelmén. Tehát a büszkeség ki van zárva. ( Efézusi levél 2:8-9)
Ezt Krisztus szerezte meg nekünk úgy, hogy önkéntesen, szabad akaratából megalázta magát, szolgaként viselkedett, engedelmes lévén egészen a halálig.
Tehát amellett, hogy nem mi szereztük meg az üdvösségünket, van egy másik ok is, amiért meg kell aláznunk magunkat.
Krisztus tökéletes példája. Az önmegtagadás, az áldozathozatal, és a szolgai lelkület tudatos felöltése.
Arra hívattunk, hogy kövessük Krisztus példáját ezekben.
Hiszen aki felmagasztalja magát megaláztatik, aki pedig megalázza magát felmagasztaltatik.
(Máté evangéliuma 23:12)
Az az indulat legyen bennünk tehát, ami Jézus Krisztusban is volt. ( Filippi 2:5)


IMA: Istenünk, segíts, hogy ragyogjanak a mi életünkben is azok az erények, amelyek a mi megváltásunk alapjaivá lettek Krisztus által.Segíts, hogy Mindannyian legyünk alázatosak egymás iránt, mert: „Isten ellenáll a büszkéknek, de az alázatosokkal kegyelemmel bánik.” Krisztus nevében, Ámen.

2022. december 25., vasárnap

Láttuk az Ő dicsőségét!

Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal. János evangéliuma 1. fejezet 14. vers



A mai napon karácsonyt ünnepeljük. Azt ünnepeljük, hogy Isten testté lett, és társunk lett a földi élet nagy utazásában. Ahogyan Mária felvette karjába gyermekét, és gyengéden a jászolba helyezte, úgy Isten is felvette a világunk bonyolult, mocskos és sokszor fárasztó terhét.
János így fogalmazza ezt meg: „Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.”
Karácsonykor tehát arra emlékezünk, hogy a szeretet Istene, az egyetlen Fiát adta (János evangéliuma 3:16), hogy megszabadítson minket bűneinkből, hogy velünk legyen minden időben, minden helyen.
Tudta, hogy mi sosem tudnánk felemelkedni Hozzá, ezért Ő alacsonyodott le egészen a föld poráig, hogy keresztezhesse utunkat.
Szeretne része lenni örömeinknek, meghallgatni a bánatunkat, segíteni minket abban, hogy az életünkben ne rójunk felesleges köröket, segíteni minket, hogy hazataláljunk és a mienk lehessen az Ő országának békessége és öröme.
Kedves olvasóim! Ez a karácsony csodálatos titokzatossága. A Mindenható Isten egy védtelen csecsemővé lett. Mivel az Isten Igéje (beszéde), testet öltött, többé már nem vagyunk egyedül az életünk nagy utazásában. Isten gyermekeiként bízhatunk abban, hogy Ő minden egyes napon velünk van. Ne csodálkozz, ha megtelik szívünk örömmel és ujjongva énekeljük:
„Örvendj világ, az Úr lejött, fogadd a nagy Királyt”.


IMA: Dicsőítünk Téged Istenünk, a legnagyobb ajándékért az egész világon, Fiadért, Jézus Krisztusért. Annyira szerettél minket, hogy eljöttél, hogy velünk együtt járd végig az élet és halál útját, magaddal hozva az örökkévalóság örömét és békességét. Köszönjük Istenünk, Krisztus nevében, Ámen.

Istené a bosszú

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim...