2024. június 29., szombat

A döntéseid gyümölcse

Tagjaitokat se adjátok oda a bűn szolgálatára, hogy a gonoszság fegyvereivé legyenek. Hanem adjátok oda magatokat az Istennek, mint akik a halálból életre keltetek. Tagjaitokat is adjátok át az igazság fegyvereiként az Istennek. Rómabeliekhez irt levél 6. fejezet 13. vers



Képzeld el, hogy van egy kertész, akinek egy földje van. A földjébe csak gyomnövényt ültet, amit soha nem gyomlál ki. Nap mint nap kel, hogy a gyomokat öntözze, és gondozza őket. Ahogy telik az idő, a gyomok egyre nagyobbak, sűrűbbek és áthatolhatatlanabbak lesznek.
A kertész azonban ráébred tetteinek következményeire, és megváltoztatja módszereit. Elkezd virágokat, fűszernövényeket és gyümölcsfákat ültetni a földjének még be nem vetett területére. Ahogy ezek az új növények nőnek, mindennap örömet és szépséget hoznak az életébe. A kert nemcsak szépségével gyönyörködtet, hanem élelmet is biztosít a számára.
Ennek a kertésznek története egy remek példája annak, hogyan választhatod meg te is, hogy életed erőforrásait mire fordítod. Amikor minden egyes napodat és tettedet az igazság és Isten szolgálatába állítod, életed termékennyé válik, és olyan gyümölcsöket terem, amelyek örökre megáldanak téged és környezetedet is.
Gondold át, hogyan használhatnád te is testedet, testrészeidet az igazság fegyvereiként! Hogyan támogathatod szeretteidet, segítheted a rászorulókat, és élhetsz tisztességes, istenfélő életet? Ne feledd, hogy minden egyes döntésed egy lépés afelé, hogy életed kertje gyomoktól hemzsegjen, vagy éppen virágban pompázzon.

IMA: Istenem, szeretném bölcsen használni testemet, képességeimet, energiámat, hogy az igazság és a szentség eszközévé válhassak. Szeretném magam odaadni magam Neked. Krisztus nevében segíts ennek a fényében élni, cselekedni, dönteni. Krisztus nevében, Ámen.

2024. június 28., péntek

Egyediség és egység Krisztusban

A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz. Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz. Korintusiakhoz irt első levél 12. fejezet 4-5. versek



Amikor bekerülsz Isten családjába, Isten nemcsak új értékrenddel, gondolkodással, céllal ajándékoz meg, hanem Szentlelke által, lelki készséget, készségeket is ad neked.

A Szentlélek ajándékai közötti különbségek és azok a szolgálatok, amelyekben részt veszünk, egyaránt tükrözik Isten sokszínűségét és szeretetét.

Képzelj el egy festőt, aki egy színes mozaikképet készít. Minden egyes darabka különböző alakú és színű, de mindegyik nélkülözhetetlen a kép teljességéhez. Az egyes kis darabok önmagukban is talán különlegesek, de amikor összeállnak, egy gyönyörű és összefüggő képpé válnak. Ugyanez igaz a Lelki ajándékokra és a szolgálatokra is. Minden ajándék és szolgálat egyedi, azonban mind egy célt szolgál: Isten dicsőségét és az Ő népének építését.

Képzeld el, hogy egy apró gyülekezetben mindenki a maga egyedi ajándékával szolgál. Az egyik személy gyönyörűen énekel és vezeti a dicsőítést, másik kiemelkedően jó szervező, ezért ő irányítja a gyülekezeti eseményeket. Van, aki segítőkész és mindig ott van, hogy támogassa a rászorulókat, és van, aki bölcsességgel teli és mindig tud bölcs tanácsot adni. Mindenki más-más ajándékkal van megáldva, de ha mindannyian összefognak, akkor a gyülekezet egy erős, szerető közösséggé válik.

Gondolj a bibliai történetekre is. Mózesnek csodás vezetői ajándéka volt, de Áronra is szüksége volt, aki támogatni tudta őt a szolgálatban. Dániel a prófétálás ajándékával volt megáldva, míg társai, Sidrák, Misák és Abednegó példaértékű hitük miatt maradtak emlékezetesek. Mindannyiuknak megvolt a saját ajándékuk és szolgálatuk, melyek végül Isten dicsőségére váltak és mai napig épülhetünk példájuk által.

A Lélek ajándékait és a különböző szolgálatokat értékelve fontos, hogy felismerd: mindannyian egy nagyobb kép részesei vagyunk, amelyet Isten maga fest. Ahogy a mozaikképet, úgy az egyházat is a különböző ajándékaink és szolgálataink teszik gyönyörűvé és teljessé. Az Úr pedig, aki mindnyájunkat megáldott ezekkel az ajándékokkal, ugyanaz, és Ő az, aki mindezt összehangolja a maga bölcsességével és szeretetével.

Talán azt kérdezed, ha a fenti dolgok igazak, miért vannak ma olyan keresztény egyházfelekezetek, gyülekezetek, családok, egyének, akiknek az élete inkább a káoszra emlékeztet, mintsem egy szép mozaik képre, amely dicsőséget ad Istennek?

Erre a kérdésre a szomorú válasz az, hogy a keresztény világ egy része elhitte, hogy Isten valós jelenléte és a Szentlélek valós ajándékai nélkül, létrehozhatnak valamit, ami jobb és szebb, mint amit Isten tervezett. Mi lett ennek az eredménye? Azt ahhoz hasonlítanám, mint amikor valaki egy gyönyörű képkeretet kiállít úgy, hogy nincs benne semmiféle kép. Lehet szép, lehet érdekes, de mindenkinek feltűnik, hogy üres.

IMA: Istenem, Szentlelked által állítsd helyre életem, családom, gyülekezetem, egyházfelekezetem, országom dolgait, hogy a Te dicsőségedet, szeretetedet, tervedet tudjuk tükrözni ebben az sötét világban. Krisztus nevében, Ámen.

2024. június 27., csütörtök

Krisztus könnyeinek üzenete

Jézus könnyekre fakadt. A zsidók ezt mondták: "Íme, mennyire szerette!"                                         János evangéliuma 11. fejezet 35-36. versek



Két évvel ezelőtt tapasztaltam meg életemben először azt, hogy milyen amikor egy hozzám nagyon közel álló személy elköltözik az örökkévalóságba.

Volt olyan személy, aki a gyászomat látva azt mondta: " A szeretted jó helyre ment, mert Istent szolgálta és követte. Nem érdemes gyászolni."

Én is meg vagyok győződve, hogy az a személy, aki több volt számomra, mint apa: életem leghitelesebb keresztény emberét ismerhettem meg benne. Éppen ezért fájt rendkívül az, hogy el kellett búcsúznom tőle a földi életemet tekintve.

Jézus Krisztus sirt, amikor a barátjának, Lázárnak a halálával szembesült még úgy is, hogy tudta nemsokára életre fogja hívni őt. Mit tanulhatunk ebből a gyászról?

Először is, Jézus könnyei emlékeztetnek minket arra, hogy az emberi érzelmek nem idegenek Istentől. Isten teremtett téged és engem érző embereknek. Amikor gyászolsz, fájdalmad valódi és jogos. Isten nem távoli és közömbös, hanem együttérző és résztvevő. Ahogyan Jézus részese volt Lázár családjának fájdalmának, úgy Isten is veled van a gyászodban. Érezheti a szíved fájdalmát, és megért téged. El tudod képzelni mit érezhetett a mennyei Atya, amikor Krisztust, az Ő Fiát megfeszítették, halálra kínozták?

Másodszor, ez a jelenet rámutat arra, hogy a szeretet a legmélyebb összekötő kapocs Istennel és egymással. Jézus szeretete nyilvánvalóvá vált könnyekben, melyek nem csupán az elvesztés fájdalmát, hanem a mély kötődés és szeretet kifejezését is jelképezik. A gyász közepette a szeretet, amelyet elvesztett szeretted iránt érzel, egyben az a kötelék is, amely újra összekapcsolhat téged Istennel, aki maga a szeretet forrása.

Harmadrészt, a történet vége arra tanít, hogy a halál nem a vég. Jézus feltámasztotta Lázárt, bemutatva ezzel, hogy Istennek hatalma van az élet és halál felett. Ez az esemény előremutatott Jézus saját feltámadására, amely a keresztény hit központi eleme. Bár gyászunk mély és fájdalmas lehet, a keresztény reménység azt üzeni, hogy Isten végső győzelmet ígér a halál felett. Az örök élet reménysége megvigasztalhat téged, és erőt adhat a legsötétebb pillanatokban is.

Végül emlékezz arra, hogy Jézus könnyei arra tanítanak, hogy a közösség és a támogatás ereje elengedhetetlen a gyász idején. Mint ahogy Jézus részt vett Lázár családjának fájdalmában,te is elhívást kapsz, hogy támogasd és vigasztalj másokat a nehéz időkben. Együttérzésed és szereteted kézzel fogható jelei lehetnek Isten jelenlétének a gyász közepette.

IMA: Istenem, kérlek, hogy taníts meg engem helyesen szeretni, gyászolni, hogy mások életében is eszközként használhass a vigasztalás terén. Krisztus nevében, Ámen.

2024. június 26., szerda

Cselekvő hit és valós jutalom

Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik. Zsidókhoz irt levél 11. fejezet 6. vers



Képzeld el egy sötét éjszaka csendjét. Az erdő szélén egy kis tisztáson állsz, kezedben egy kicsi, pislákoló lámpással. Az erdő mélye rejtélyes és félelmetes, de a lámpa fényében bátran léphetsz előre, bízva abban, hogy minden lépésed biztonságos lesz. Ez a lámpás az Istenben vetett hited szimbóluma.
Ahogy előrehaladsz, lámpád fénye felülírja a sötétséget. Minden egyes lépésed azt bizonyítja, hogy bízol a lámpásod erejében és fényében. Isten is így jár előtted az élet ösvényein. A Benne vetett hited, mint a lámpás fénye, vezérel téged, megvilágítva utad mindaddig, amíg hiszel Benne, még akkor is, ha a körülményeid homályosnak tűnnek.
Maga az a tény, hogy Isten a hited próbatételein keresztül megnyilvánul, bizonyítja számodra, hogy Ő valóban jelen van. Az ő ereje által tisztábbá válik előtted az út, és erősebbé válik szíved. Azok, akik hittel keresik Őt, mindig megtalálják, és megérzik annak az örömét és békéjét, amelyet csak Ő adhat.
Vedd tehát kezedbe a hit lámpását, bízva abban, hogy Isten veled van minden lépésedben, és előbb vagy utóbb megjutalmaz téged, mert kerested Őt, hittél Benne, és engedted, hogy az Ő szavának fénye vezéreljen téged a legmélyebb sötétségben is.

IMA: Istenem, segíts engem, hogy gyakorlati, cselekvő hittel keresselek Téged és szavadat, tanácsodat naponként, hogy lépésről-lépésre megtapasztalhassam a hitben járás jutalmát, örömét. Krisztus nevében, Ámen.

2024. június 25., kedd

Az összetört bögre és mi

Meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket. 147. zsoltár 3. vers



Képzeld el, hogy van egy gyönyörű, kézzel festett bögre, amelyet nagy szeretettel és gondossággal készítettek. Minden egyes részlete különleges, egyedi mintákkal és színekkel díszített. Egy nap azonban a bögre véletlenül leesik a polcról, és darabjaira törik. Ez a bögre most törött, és úgy tűnik, hogy már soha nem lesz olyan, mint egykor volt.
A lelki seb hasonlít egy összetört bögréhez. Az élet megpróbáltatásai, a fájdalom, a veszteségek és a csalódások darabokra törhetik a lelkedet. Érezheted úgy, hogy már nem vagy az, aki egykor voltál, és nehezen találod meg a helyedet ebben az összetört állapotban. Ilyenkor a benned felgyülemlett fájdalom olyan cselekedetekre, szavakra ösztönözhet, amelyek mögött valójában a következő szavak nélküli üzenet húzódik: " Már nem tartom magam értékesnek, fontosnak. Nem akarok megbízni senkiben, mert a környezetem okozta bennem azokat a töréseket, amik miatt már sosem lehetek a régi."
Ez a hozzáállás egy védelmi reakció a sebzett ember részéről és nagyon fontos, hogy ha ilyen emberrel találkozol, akkor a szavai, cselekedetei ellenére, őszintén, cselekedettel és valóságosan szeresd.
Egy keresztény család új házba költözött és a szomszédságukban egy ilyen megtört lelkű szomszéd fogadta őket. A megtört szomszéd a következőket mondta:
" Az önök által most vásárolt családi ház előző tulajdonosa rengeteg fájdalmat, sérelmet okozott nekem. Emiatt én is igyekszem majd annyi bánatot és sérelmet okozni önöknek, amennyit nekem okozott az előző szomszédom."
A keresztény pár mosolyogva a következőt válaszolta: " Köszönjük, hogy ezt őszintén megosztotta velünk. Mi pedig igyekszünk annyi jót tenni önnel, amennyit csak tudunk."
Mi lett ennek a találkozásnak a vége? A sebzett szomszéd sebei begyógyultak és életre szóló barátság született. :)
Most képzelj el egy mestert, aki meglátja ezt az összetört bögrét. Ez a mester különleges képességgel rendelkezik: nemcsak helyreállítani tud dolgokat, hanem új életet is lehel beléjük. A mester összegyűjti a törött darabokat, és nagy türelemmel, szeretettel kezdi el összerakni őket. Nem csak egyszerűen összeragasztja a darabokat, hanem arannyal tölti ki a repedéseket, hogy a bögre új szépséget és értéket nyerjen.
Ez a mester Isten, és a bögre mi vagyunk. Isten látja a lelki sebeket, amiket hordozol, és nem hagy cserben téged. Ő nagy szeretettel és kegyelemmel gyógyítja meg összetört lelkedet. Az Ő jelenléte és szeretete olyan, mint az arany, amely nem csak összeforraszt téged, hanem még szebbé és értékesebbé tesz téged, mint valaha.
Amikor Isten összegyűjti a törött darabokat, nem az eredeti állapotot állítja vissza – Ő valami egészen újat, valami különlegeset hoz létre. A lelki sebek helyén arannyal teli repedéseink lesznek, amelyek tanúságtétellé lesznek Isten gyógyító szeretetéről. Ezek a repedések emlékeztetnek téged és másokat is arra, hogy Isten szeretete képes minden törést helyreállítani és új értelmet adni a fájdalmaidnak.
Egy alapvető különbség azért van egy bögre és közted: te élsz és Teremtőd szabad akarattal ruházott fel. Bíznod kell Benne és együtt kell működnöd Vele, ha szeretnéd, hogy meggyógyítsa sebeidet.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy kegyelmed által nem azt akarod, hogy a régi önmagam legyek, hanem sokkal értékesebbé, szebbé akarod formálni lelkemet. Szeretném rábízni magam. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2024. június 24., hétfő

Az összetört lélek gyógyulása

Az ember lelke elviseli a szenvedést, de ha a lélek összetörik, azt el lehet-e hordozni?
Példabeszédek könyve 18. fejezet 14. vers



Az élet tele van kihívásokkal és megpróbáltatásokkal. Minden ember szembesül szenvedéssel, legyen az fizikai, érzelmi vagy szellemi természetű. Az emberi lélek azonban elképesztő erőt és alkalmazkodóképességet mutat ebben a szenvedésben. Ahogy Pál apostol is írja a Rómaiakhoz írt levélben: "A nyomorúság kitartást munkál, a kitartás pedig kipróbáltságot, a kipróbáltság pedig reménységet." (Róm 5,3-4)
Mégis, mi történik akkor, amikor a lélek összetörik? Amikor a remény meghal és a szív elnehezedik a bánattól? Ezekben a pillanatokban a szenvedés elhordozhatatlannak tűnik, és az ember úgy érzi, nincs hová fordulnia. De éppen ekkor lép életbe a keresztény hit alapja: Jézus Krisztus által van reménységünk.
Jézus azt mondta: "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én nyugalmat adok nektek." (Mt 11,28) Krisztus felajánlja neked is az Ő békéjét és vigasztalását. Ő maga is átélte a mélységes szenvedést, a Gecsemáné kertjében töltött éjszakától egészen a kereszthalál kínjáig. Rágalmazták, hazugságokat terjesztettek róla, elmebetegnek titulálták, egy bizonyos ponton a hozzá legközelebb állók többsége cserbenhagyta úgy, hogy Ő sem ember, sem Isten ellen nem vétkezett. Ezért Ő megérti minden fájdalmadat és küzdelmedet.
Amikor a lélek összetört, a gyógyulás kulcsa a hitben és a közösségben van. Azok közössége, szeretete, akik szintén átadták összetört szívüket, lelküket Krisztusnak, és megtapasztalták, hogy Ő gyógyulást hozott, ezáltal pedig Krisztus követői lettek, valamint az imádság mind-mind eszközök, amelyekkel Isten jelen van az övéi életében és segít nekik a gyógyulásban. A Szentlélek vigasztaló ereje által újra felépítheted összetört lelkedet.
Engedd hát, hogy Isten szeretete betöltse szívedet és lelkedet. Kérd az Ő kegyelmét, hogy kitartást és erőt adjon neked minden szenvedésben. És emlékezz arra, hogy, ha teljes bizalommal és elköteleződéssel Isten kezébe tetted életed, a legnagyobb mélységben sem vagy egyedül. Az Úr mindig veled van, és a legnagyobb fájdalomból is képes sugarat hozni, amely újra reménnyel tölt el téged.Végső soron ne feledd, hogy a nyomorúság kitartást, a kitartás kipróbáltságot, a kipróbáltság pedig igazi reménységet eredményez.

IMA: Istenem, Te látod lelkemet és szereteted, tanácsod által képes vagy összerakni azt és használni engem a Te dicsőségedre. Adj nekem értelmes gondolkodást, hogy bízzak Benned és engedelmeskedhessek tanácsaidnak. Krisztus nevében, Ámen.


2024. június 23., vasárnap

Gyógyulás és helyreállás

Ha majd bezárom az eget, és nem lesz eső, vagy parancsolok a sáskáknak, hogy leegyék a földet, vagy ha dögvészt bocsátok népemre, e megalázza magát népem, amelyet az én nevemről neveznek, ha imádkoznak, keresik az én orcámat, és megtérnek gonosz utaikról, én is meghallgatom a mennyből, megbocsátom vétküket, és meggyógyítom országukat.                                                                  Krónikák második könyve 7. fejezet 13-14. versek



A fenti Ige világosan meghatározza azokat a lépéseket is, amelyeket meg kell tennünk, ha szeretnénk megtapasztalni Isten kegyelmét és helyreállítását életünkben és a közösségünkben.


Isten időnként megengedi, hogy érezd a hiányt, a veszteséget és a szenvedést. Amikor az eget bezárja, és nem esik eső, vagy amikor sáskák pusztítanak, vagy járvány sújtja népét, ezek a helyzetek mind arra hívnak, hogy megvizsgáld az életedet és a kapcsolatodat Istennel. Ezek a megpróbáltatások nem csupán büntetések, hanem Isten szeretetteljes figyelmeztetései, hogy térj vissza Hozzá, az Ő útjára.

Az első lépés a helyreállítás felé az alázat. Isten népe számára, akik az Ő nevét viselik, elengedhetetlen, hogy felismerjük saját esendőségünket és függőségünket Istentől. Az alázat azt jelenti, hogy elismered, hogy nem te vagy életed ura, hanem Isten. Alázattal kell ahhoz, hogy megközelítsd Őt, elismerve bűneidet és hibáidat.

A második lépés az imádkozás és Isten arcának keresése. Az ima az a csatorna, amelyen keresztül kommunikálsz Istennel, és amelyen keresztül Ő válaszol neked Isten arcának keresése az, amikor teljes szíveddel és lelkeddel Rá összpontosítasz, és Őt keresed minden dolgodat illetően. Ez egy aktív, elkötelezett keresés, amelyben folyamatosan Isten jelenlétére vágysz.

A harmadik lépés a megtérés. El kell fordulnod gonosz útjaidtól, el kell hagynod azokat a szokásokat és viselkedésformákat, amelyek elválasztanak téged Istentől. A megtérés nem csupán bűnbánat, hanem az életed gyökeres megváltoztatása, hogy Isten útján járhass. Ez nem könnyű feladat, de Isten ígéreteivel biztosít téged arról, hogy ha megtérsz, Ő megbocsát, és helyreállít téged.

Isten ígérete világos és bátorító: ha alázattal fordulsz Hozzá, imádkozol, keresed Őt és megtérsz bűneidből, Ő meghallgat téged a mennyből, megbocsát, és meggyógyítja földedet. Az ilyen helyreállítás nemcsak személyes életedre, hanem egész közösségedre is kiterjedhet. Isten kegyelme és irgalma végtelen, és kész meggyógyítani és helyreállítani, ha mi készséggel és hittel fordulunk Hozzá.

IMA: Istenem, szeretnék tisztelettel és alázattal közeledni Hozzád ma. Kérlek segíts nekem és állítsd helyre életem minden vonatkozását teljesen, hogy eszközöd lehessek környezetem megtérésében, megváltozásában is. Krisztus nevében, Ámen.

Isten türelme

Te mégis sok esztendőn át türelmes voltál irántuk, és lelkeddel, prófétáid által intetted őket, de ők nem figyeltek. Ezért más országok népe...