2024. június 28., péntek

Egyediség és egység Krisztusban

A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz. Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz. Korintusiakhoz irt első levél 12. fejezet 4-5. versek



Amikor bekerülsz Isten családjába, Isten nemcsak új értékrenddel, gondolkodással, céllal ajándékoz meg, hanem Szentlelke által, lelki készséget, készségeket is ad neked.

A Szentlélek ajándékai közötti különbségek és azok a szolgálatok, amelyekben részt veszünk, egyaránt tükrözik Isten sokszínűségét és szeretetét.

Képzelj el egy festőt, aki egy színes mozaikképet készít. Minden egyes darabka különböző alakú és színű, de mindegyik nélkülözhetetlen a kép teljességéhez. Az egyes kis darabok önmagukban is talán különlegesek, de amikor összeállnak, egy gyönyörű és összefüggő képpé válnak. Ugyanez igaz a Lelki ajándékokra és a szolgálatokra is. Minden ajándék és szolgálat egyedi, azonban mind egy célt szolgál: Isten dicsőségét és az Ő népének építését.

Képzeld el, hogy egy apró gyülekezetben mindenki a maga egyedi ajándékával szolgál. Az egyik személy gyönyörűen énekel és vezeti a dicsőítést, másik kiemelkedően jó szervező, ezért ő irányítja a gyülekezeti eseményeket. Van, aki segítőkész és mindig ott van, hogy támogassa a rászorulókat, és van, aki bölcsességgel teli és mindig tud bölcs tanácsot adni. Mindenki más-más ajándékkal van megáldva, de ha mindannyian összefognak, akkor a gyülekezet egy erős, szerető közösséggé válik.

Gondolj a bibliai történetekre is. Mózesnek csodás vezetői ajándéka volt, de Áronra is szüksége volt, aki támogatni tudta őt a szolgálatban. Dániel a prófétálás ajándékával volt megáldva, míg társai, Sidrák, Misák és Abednegó példaértékű hitük miatt maradtak emlékezetesek. Mindannyiuknak megvolt a saját ajándékuk és szolgálatuk, melyek végül Isten dicsőségére váltak és mai napig épülhetünk példájuk által.

A Lélek ajándékait és a különböző szolgálatokat értékelve fontos, hogy felismerd: mindannyian egy nagyobb kép részesei vagyunk, amelyet Isten maga fest. Ahogy a mozaikképet, úgy az egyházat is a különböző ajándékaink és szolgálataink teszik gyönyörűvé és teljessé. Az Úr pedig, aki mindnyájunkat megáldott ezekkel az ajándékokkal, ugyanaz, és Ő az, aki mindezt összehangolja a maga bölcsességével és szeretetével.

Talán azt kérdezed, ha a fenti dolgok igazak, miért vannak ma olyan keresztény egyházfelekezetek, gyülekezetek, családok, egyének, akiknek az élete inkább a káoszra emlékeztet, mintsem egy szép mozaik képre, amely dicsőséget ad Istennek?

Erre a kérdésre a szomorú válasz az, hogy a keresztény világ egy része elhitte, hogy Isten valós jelenléte és a Szentlélek valós ajándékai nélkül, létrehozhatnak valamit, ami jobb és szebb, mint amit Isten tervezett. Mi lett ennek az eredménye? Azt ahhoz hasonlítanám, mint amikor valaki egy gyönyörű képkeretet kiállít úgy, hogy nincs benne semmiféle kép. Lehet szép, lehet érdekes, de mindenkinek feltűnik, hogy üres.

IMA: Istenem, Szentlelked által állítsd helyre életem, családom, gyülekezetem, egyházfelekezetem, országom dolgait, hogy a Te dicsőségedet, szeretetedet, tervedet tudjuk tükrözni ebben az sötét világban. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...