2024. június 27., csütörtök

Krisztus könnyeinek üzenete

Jézus könnyekre fakadt. A zsidók ezt mondták: "Íme, mennyire szerette!"                                         János evangéliuma 11. fejezet 35-36. versek



Két évvel ezelőtt tapasztaltam meg életemben először azt, hogy milyen amikor egy hozzám nagyon közel álló személy elköltözik az örökkévalóságba.

Volt olyan személy, aki a gyászomat látva azt mondta: " A szeretted jó helyre ment, mert Istent szolgálta és követte. Nem érdemes gyászolni."

Én is meg vagyok győződve, hogy az a személy, aki több volt számomra, mint apa: életem leghitelesebb keresztény emberét ismerhettem meg benne. Éppen ezért fájt rendkívül az, hogy el kellett búcsúznom tőle a földi életemet tekintve.

Jézus Krisztus sirt, amikor a barátjának, Lázárnak a halálával szembesült még úgy is, hogy tudta nemsokára életre fogja hívni őt. Mit tanulhatunk ebből a gyászról?

Először is, Jézus könnyei emlékeztetnek minket arra, hogy az emberi érzelmek nem idegenek Istentől. Isten teremtett téged és engem érző embereknek. Amikor gyászolsz, fájdalmad valódi és jogos. Isten nem távoli és közömbös, hanem együttérző és résztvevő. Ahogyan Jézus részese volt Lázár családjának fájdalmának, úgy Isten is veled van a gyászodban. Érezheti a szíved fájdalmát, és megért téged. El tudod képzelni mit érezhetett a mennyei Atya, amikor Krisztust, az Ő Fiát megfeszítették, halálra kínozták?

Másodszor, ez a jelenet rámutat arra, hogy a szeretet a legmélyebb összekötő kapocs Istennel és egymással. Jézus szeretete nyilvánvalóvá vált könnyekben, melyek nem csupán az elvesztés fájdalmát, hanem a mély kötődés és szeretet kifejezését is jelképezik. A gyász közepette a szeretet, amelyet elvesztett szeretted iránt érzel, egyben az a kötelék is, amely újra összekapcsolhat téged Istennel, aki maga a szeretet forrása.

Harmadrészt, a történet vége arra tanít, hogy a halál nem a vég. Jézus feltámasztotta Lázárt, bemutatva ezzel, hogy Istennek hatalma van az élet és halál felett. Ez az esemény előremutatott Jézus saját feltámadására, amely a keresztény hit központi eleme. Bár gyászunk mély és fájdalmas lehet, a keresztény reménység azt üzeni, hogy Isten végső győzelmet ígér a halál felett. Az örök élet reménysége megvigasztalhat téged, és erőt adhat a legsötétebb pillanatokban is.

Végül emlékezz arra, hogy Jézus könnyei arra tanítanak, hogy a közösség és a támogatás ereje elengedhetetlen a gyász idején. Mint ahogy Jézus részt vett Lázár családjának fájdalmában,te is elhívást kapsz, hogy támogasd és vigasztalj másokat a nehéz időkben. Együttérzésed és szereteted kézzel fogható jelei lehetnek Isten jelenlétének a gyász közepette.

IMA: Istenem, kérlek, hogy taníts meg engem helyesen szeretni, gyászolni, hogy mások életében is eszközként használhass a vigasztalás terén. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a s...