2020. április 4., szombat

Kinek mondjuk Krisztust?

Jézus pedig elindult tanítványaival együtt Cézárea Filippi falvaiba. Útközben megkérdezte tanítványaitól: "Kinek mondanak engem az emberek?
Ők így feleltek: "Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, ismét mások pedig egynek a próféták közül."
Jézus tovább kérdezte őket: "Hát ti kinek mondotok engem?" Péter így válaszolt neki: "Te vagy a Krisztus. 
Márk evangéliuma 8. fejezet 27-29. vers 


Nehéz kérdés Krisztust megismerni úgy, hogy lelkileg vakok vagyunk. Nehéz kérdés Krisztusról úgy nyilatkozni, hogy sosem volt Vele kapcsolatban semmiféle tapasztalatunk. Sajnos magyar társadalmunkban a keresztények túlnyomó része csak annyit tud Krisztusról és Istenről amennyit másoktól hallott. Hallottuk, hogy volt, már akit Isten meggyógyított, tehát Krisztus egy híres gyógyító. Sokan követik az Ő tanításait, tehát tanító is, csodát is tett, tehát csodatevő is, de olyan szegényes ez az ismeret, ha mi sosem találkoztunk Vele.
Az elkövetkezendő időszakban szükségünk lesz lelki erőre. Sokan próbáljuk az immunrendszerünket erősíteni, a szervezetünk tartalékait „mozgósítani”, vannak, akik az anyagi tartalékaikat is „számba veszik” esetleg bánkódnak azon, hogy nem tartalékoltak semmit, de az elkövetkező időszakban nem az lesz a döntő, hogy milyen immunrendszerrel rendelkezünk, még csak az sem lesz döntő fontosságú, hogy mennyi anyagi tartalékunk van. A döntő az lesz, hogy mennyi lelki erőnk lesz… Egy hosszadalmas csatát fogunk vívni ezzel a láthatatlan ellenséggel, a vírussal szemben és hosszadalmas csatát fogunk vívni önmagunkkal és a lelkünk ellenségével szemben.
Miért ne kérnénk Istent még ma, hogy érintsen meg minket, jöjjön közel hozzánk, hogy Isten kegyelme által személyesen megismerhessük Krisztust olyannak, amilyen valójában? Útnak, igazságnak, életnek. Ő az aki hívja az övéit, hogy minden gondjukat vessék Rá. Ő az, aki azt mondja, keressük először az Ő országát és igazságát és a többiek mind megadatnak nekünk. Ő az, aki vár minket az örökkévalóság kapujában, hogy átkísérjen minket az Ő országába és egy örökkévalóságon át újabb és újabb kincseit aknázzuk ki csodálatos ismeretének.


IMA: Drága Jézus Krisztus! Sokkal több vagy, mint próféta vagy bölcs tanító. Te vagy a Megváltónk, Szabadítónk, aki arra hívattál, hogy halálod és feltámadásod által megszabadíts minket a bűneink terhétől. Segíts minket lelki szemeinkkel tisztán látni Téged, Ámen.

2020. április 3., péntek

A növekedést Isten adja!

Jézus ezt is mondta: "Úgy van az Isten országa, mint amikor az ember elvetette a magot a földbe, azután alszik és felkel, éjjel és nappal: a mag sarjad és nő, ő pedig nem tudja, hogyan.
Márk evangéliuma 4. fejezet 26-27. vers 



Jézus Krisztus a földművelésből, mezőgazdaságból vett példával tanít minket az Isten országával kapcsolatosan. Amint a földműves elveti a magot, többé nincs befolyása a mag felett. Természetesen öntözheti a magot, de várnia kell amíg a mag kicsírázik és szárba szökken.

Izgalommal teljes öröm lesz, úrrá a földművesen amint látja, hogy az első magok kicsíráztak és a növények kezdenek kibújni a föld alól.

A földműves természetesen jó feltételeket teremt a növekedéshez, de annyi mindenre nincs befolyása. Éppen ezért nagy az öröme, ha az elvetett magokból felnövekedett növények elérkeznek az aratás szakaszába.

Ez a mi feladatunk is. Vetnünk kell Isten Igéjének, beszédének a magvait reménykedve abban, hogy jó földbe hullanak, jó körülmények között fognak növekedni és gyümölcsöt fognak hozni a megfelelő emberek életében.

Olyan sok mindent nem befolyásolhatunk. Ezért a vetés után várnunk kell. És mekkora öröm látni, hogy egy barátunk, rokonunk, gyermekünk vagy felebarátunk életében szárba szökken és növekedni kezd Isten beszédének a magja.

Akkor is csodálatos ez az öröm, ha nem mi vetettük el a magot. Hiszen sokszor más a vető és más az arató, de a növekedést minden esetben Isten teszi lehetővé.

Az pedig a legcsodálatosabb öröm, amikor egy ember oda érik, hogy ő maga is magvetővé válik, Isten országának egy munkásává. Nem tudhatod mi az igazi öröm, ameddig ezt meg nem tapasztaltad.


IMA: Drága Istenem kérlek, adj növekedést azon emberek szívében, akik napról-napra olvassák a Te szavadat ezen az oldalon. Könyörülj rajtam, hogy hit által a Tőled nyert új életből fakadó gyümölcsöket teremjek.
Kérlek, adj növekedést, életet azoknak az Igemagoknak, amelyeket kegyelmed által elvetettem. Krisztus nevében, Ámen.

2020. április 2., csütörtök

Elközelített az Isten országa!

Odament hozzá egy leprás, aki könyörögve és térdre borulva így szólt hozzá: "Ha akarod, meg tudsz tisztítani."
Jézus megszánta, kezét kinyújtva megérintette, és így szólt hozzá: "Akarom, tisztulj meg!"
Márk evangéliuma 1. fejezet 40-41. vers


Ez az esemény Krisztus földi küldetésének legelején történt. Jézus Krisztus földi küldetéséből kitűnik, hogy számára nem az volt az elsődleges fontosságú, ami az emberek többségének a fontos: meggyógyulni testileg. Főleg most, a koronavírus világjárvány idején kap ismét nagy hangsúlyt a fizikai gyógyulás, az egészség megőrzés kérdése.

Jézus Krisztus elsődleges küldetése a következő volt: hirdetni, hogy közel jött az emberiséghez Isten uralma, országa.

Ezért nem engedett Krisztus a nyomásnak, amikor a tanítványok jelentették neki, hogy hosszú sorban állnak a fizikai értelemben betegek és várnak, hogy Krisztus meggyógyítsa őket:

„Ő pedig ezt mondta nekik: "Menjünk máshova, a szomszédos helységekbe, hogy ott is hirdessem az igét, mert azért jöttem." Márk evangéliuma 1. fejezet 38. vers

Ez a mondata talán összezavarta a tanítványait, és ma is sokkol keresztényeket (főleg azokat, akik fizikai jólétet remélnek Krisztustól), hogy Krisztusnak a prédikálás fontosabb volt, mint a gyógyítás.

Nehezen értjük ezt meg, hiszen a mi szemünkben olyan égetőek, sürgetőek a fizikai szükségleteink, ezért vagyunk mi is hajlamosak, a leprás emberhez hasonlóan, elsődleges fontosságúnak tartani a fizikai szükségeinket.

Ezért jöhetünk mi is azzal a hittel Krisztushoz, hogy tudjuk, Neki van hatalma meggyógyítani, betölteni fizikai szükségleteinket, ő pedig meg is teszi ezt, ha hittel jövünk Hozzá és bizonyságot teszünk arról, hogy erre vágyunk. Azért a kulcsfontosságú tényt ne felejtsük ki: kizárólag Krisztus akaratával egyező dolgot fog megadni nekünk Isten. „ Akarom! Tisztulj meg!’”

Krisztus tehát meggyógyíthat, betöltheti fizikai szükségeinket is, de szeretné, ha tudnánk, számára elsődleges fontosságú, hogy tudtunkra adja egészen közel jött hozzánk Általa az Isten országa. Krisztus meghalt az egész világ megmentéséért, de ez nem azt jelenti, hogy személy szerint velünk nem törődik.

Néha Krisztus azonnal betölti fizikai szükségeinket, néha arra int minket, hogy legyünk türelemmel.

Jézus Krisztus viszont minden napon ajánlja nekünk az általa elérhető kegyelmet, ezt megragadva és életünket átadva az Istennek, a Szentlélek újjászül minket és annak az országnak az örököseivé lehetünk, ahol nem lesz többé gyász vagy jajkiáltás. Jelenések könyve 21. fejezet 4. vers

IMA: Istenünk, annyi a fájdalom, betegség, fizikai, lelki nyomorúság körülöttünk. Sokszor éppen ezért szeretnénk, ha a problémáink azonnal megoldódnának a Te hatalmad által.
Segíts arra minket, hogy ennél sokkal jobban vágyjunk arra, hogy eszközeid lehessünk Isten országának építésében, az örömhír hirdetésében, hogy minél több ember válhasson hit által a Te országod örökösévé. Krisztus nevében, Ámen.

2020. április 1., szerda

Krisztus szeret Téged!

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.
Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. 
Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű." 
Máté evangéliuma 11. fejezet 28-30. vers 





Egy csodálatos örömhírt közölhetek veled ma: te is jöhetsz Jézushoz, te is találkozhatsz Vele lélekben. Annyi emberről olvashattál oldalunkon az elmúlt hetekben, akik találkoztak Jézus Krisztussal, gyógyulást, életet, üdvösséget, új életet nyertek Általa.
Jézus Krisztus ma már a Mennyekben van, onnan uralkodik Mennyen és Földön, Szentlelke által viszont jelen van a mi szívünkben, életünkben és a Szentlelkének ereje által él az övéiben.
Jézus Krisztus akarja, hogy Te is megismerd Őt. Ő szeret téged. Most, a koronavírus járvány idején is szeretné, ha békességet, teljességet, célt és családot ajándékozhatna neked.
Jézus Krisztus személyesen téged és engem hív ma: „Jöjjetek énhozzám, mindnyájan akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.”
Augusztinusz mondta: „Te vagy, aki fölindítasz, hogy gyönyörködjünk abban, ha téged dicsérünk, mivel megalkottál minket önmagad képmására, és nyugtalan a szívünk, amíg el nem nyugszik benned”
Ez a mondat örök érvényű igazságot rejt. Jézus Krisztus tudja, hogy elfáraszt minket a világon található bűn, elfáraszt minket a bűn miatt érzett bűntudat, Krisztus pedig pontosan ezektől ígér nekünk szabadságot.
Ha jövünk Krisztushoz és követni szeretnénk Őt, akkor meg kell tennünk bizonyos dolgokat.
Szeretnünk kell egymást, ami nem mindig lesz könnyű. Mivel azonban Jézus Krisztus a világmindenség Ura, mivel Ő olyan odaadóan és gyengéden szereti az övéit, felruház minket is az Ő szeretetével, azt pedig könnyű lesz továbbadni másoknak.
Kövesd hát Jézust, növekedj az Ő szeretetében, és az Isten békessége veled lesz.


IMA: Istenem, vágyom a Te békességedre, a Tőled jövő megnyugvásra, arra a békességre, amely abból fakad, hogy Téged megismerlek és Veled járom életutamat.
Jöjj a szívembe, életembe. Vezess engem utadon, karolj fel a Te szereteteddel, és segíts megosztanom a Te szereteted másokkal is. Krisztus nevében, Ámen.

2020. március 31., kedd

Add tovább!

Ezek után az Úr szolgálatba állított másokat is, hetvenkét tanítványt, és elküldte őket maga előtt kettesével minden városba és helységbe, ahova menni készült.
Lukács evangéliuma 10. fejezet 1. vers




12 tanítványa volt Krisztusnak, akik szoros közösségben voltak Krisztussal és követték Krisztust a földi küldetése során.

Rajtuk kívül voltak Krisztusnak más tanítványai is, akiket szolgálatba állított. Például hetvenkettő, akikről fentebb olvastunk.

Az evangélium és a Krisztustól kapott küldetés nemcsak egy kisebb csoportnak szól, mindenkinek, mindenhol érvényes üzenetet hordoz ma is.

72 tanítvány jóval több, mint 12, de még 72 is nagyon kevés ahhoz, hogy a világraszóló küldetést elvégezze.

Ezek a tanítványok szétszéledtek és különböző településeken hirdették az evangéliumot.

Ez azonban csak a kezdete volt annak a világméretű küldetésnek, amely napjainkban is zajlik, hogy elvigyük Isten szeretetének üzenetét, amelyet Jézus Krisztusban juttatott kifejezésre.

Jézus Krisztus halála és feltámadása után is folytatódott ez a küldetés és folyamatban van még a mai napon is.

Az örömhír az, hogy Jézus Krisztus bűneink bocsánatát és új életet ígér minden embernek. Minden ember, aki elhiszi ezt az örömhírt, megragadja, részt kap abból is, hogy továbbadja ezt az örömhírt másoknak is.

Ez a küldetés addig fog zajlani, ameddig a kegyelem idejét éljük, ameddig minden emberhez el nem jut az evangélium.

Ha Krisztus gyülekezetéhez tartozunk, akkor Isten minket is hív a 72 tanítványhoz hasonlóan, hogy főleg most, a világjárvány idején, vigyük el az örömhírt minden környezetünkben élő embernek Krisztus szeretetéről.

Egy ilyen csodálatos bátorítást, örömhírt nem tarthatunk meg magunknak!


IMA: Istenünk, te az egész világon élő emberek Istene vagy, köszönjük, hogy minden gyermekedet arra hívod, hogy vigye el szereteted evangéliumát. Erősíts meg minket ebben a feladatban, és adj erőt nekünk arra, hogy az evangéliumot megoszthassuk a környezetünkben élőkkel.

2020. március 30., hétfő

Erősebb a halálnál!

Miután ezt mondta, hangosan kiáltott: "Lázár, jöjj ki!" És kijött a halott, lábán és kezén pólyákkal körül kötve, arcát kendő takarta. Jézus szólt nekik: "Oldjátok fel, és hagyjátok elmenni!"
Lukács evangéliuma 11. fejezet 43-44. vers



Volt egy Krisztus szemében kedves család, akiket meglátogatott, ha Betánia környékén járt. Voltaképp három testvér: Márta, Mária és Lázár.
Lázár tehát voltaképp Krisztus közeli barátainak egyike volt. A történetből pedig világosan kitűnik, hogy Krisztus barátai, sőt Isten gyermekei is egyszer meghalnak fizikai értelemben.
Ezért lenne jó, ha végre ezt megértené minden keresztény és többé nem tennénk fel kérdéseket azzal, kapcsolatosan, hogy ezt Isten miért nem akadályozza meg?
Éppen Ő rendelte el az emberiség bűnbeesése miatt, hogy meg kell halnunk fizikai értelemben, majd elé kell állnunk ítéletre. Ezt csak azt nem érti meg, aki nem akarja.
Lázár is meghalt, Jézus Krisztus pedig csatlakozott a gyászoló családhoz és együtt érzett velük. Ő nemcsak mondta, hogy együtt érez, hanem meghatódott a sírnál és sírt a sírókkal együtt. Bárcsak nekünk is ilyen másokkal érző szívünk lenne.
Lázár négy napja volt halott, amikor Krisztus odaért, ezért mindenki tudta orvosszakértő nélkül is, hogy Lázár valóban és emberileg visszafordíthatatlanul halott.
Jézus Krisztus utasítására elgördítették a követ a sír elől, Krisztus kiáltott, Lázár pedig kisétált megelevenedve a sírból.
Ez a történet sokkal többet mond nekünk annál, hogy Krisztus képes volt ilyen csodát tenni.
Láthatjuk azt, hogy Krisztus hatalmasabb a halálnál, sőt hatalma van a halál felett is.
Ez a történet Jézus Krisztus feltámadására mutatott. Jézus Krisztus az eljövendőkre mutatott amikor azt mondta Mártának:
„ Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz énbennem, ha meghal is él, aki csak él és hisz Énbennem, soha meg nem hal.”
Mindannyiunknak, akik elhisszük, hogy Krisztus maga az élet a számunkra, ha fizikai értelemben meg is halunk, tudhatjuk, hogy az csak átmenet lesz az örökkévaló életbe.



IMA: Istenünk és Megváltónk, magasztalunk és dicsérünk azért, mert Te erősebb vagy a halálnál. Hálát adunk azért, hogy Te feltámadtál, hiszen ez azt jelenti, hogy mi is veled élhetünk majd örökké. Krisztus nevében, Ámen.

2020. március 29., vasárnap

ÉPÍTSÉTEK EGYMÁST!

Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.
Thesszalonikaiaknak írt első levél 5. rész 11. vers




Mindannyian e világban élünk és jól van ez így. Isten nem akarja, hogy a földi valóságtól elrugaszkodva éljünk valahol a hegyek között, egy konténerbe zárva.
Krisztus azért imádkozott, hogy az Atya tartson meg minket a jelenvaló világban és nem azt, hogy vegyen ki minket a világból és "konzerváljon" minket.
Az a kérdés, hogy vajon ezt látják-e rajtuk mások is? A beszédünkről felismernek-e minket, hogy mi Krisztussal járunk? A cselekedeteinkről, értékrendünkről?
Péterben és Jánosban nem volt semmi rendkívüli dolog, amely által vonzották volna az embereket Krisztushoz.
Nem volt teológiai végzettségük, de az élő víz forrásából ittak. Nem voltak kifinomult, karizmatikus személyek, csak egyszerű halászok. Nem voltak elegánsak és nem voltak rendkívüli kommunikációs képességekkel megáldva.
Az emberek viszont tudták, hogy honnan származnak és ki volt az, aki legnagyobb hatással volt életükre.
Amikor látták, hogy milyen bátran beszél Péter és János, és felfogták, hogy ők írástudatlan és iskolázatlan emberek, elcsodálkoztak. Fel is ismerték őket, hogy Jézussal voltak,
Apostolok Cselekedetei 4. rész 13. vers
Ki volt, van legnagyobb hatással életedre? Krisztus vagy egy ember aki mulandó, mint a mező füve?
Szánunk időt arra, hogy együtt legyünk Krisztussal csendességben? Minél inkább tudunk időt szánni Rá, annál jobban fog tükröződni életünkről, hogy Hozzá tartozunk.
Azt vettem észre, hogy ha megtöltöm a szívem és az elmém a Bibliaolvasásomból fakadó gondolatokkal, ha imádságban Isten elé járulok, sokkal könnyebb kedves, igaz, építő és Isten kegyelemével teljes szavakat mondanom.
A jó ember jó kincséből hoz elő jót, a gonosz ember gonosz kincséből hoz elő gonoszt. ( Máté 12:35)
Ha a beszédünkről nem tűnik ki másoknak, hogy mi Krisztushoz tartozunk, szükségünk van arra, hogy több időt töltsünk Krisztussal.
Most amikor otthonainkban több időt töltünk a kelleténél a világjárvány miatt, lássuk meg az adandó alkalmat és lehetőséget erre.


IMA: Istenünk, ebben a vészes időszakban annyira szeretnénk vigasztalni, építeni, bátorítani másokat az életvitelünk által, a krízishelyzetben való magatartásunk által. Segíts betelnünk Veled, hiszen csak így tudunk bátrak és bátorítók, vigasszal teljesen és vigasztalók lenni. Krisztus nevében kérünk, Ámen. 

Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...