2020. június 20., szombat

Isten körülvesz téged oltalmával...

Aki a Felséges rejtekében lakik, a Mindenható árnyékában pihen,
az ezt mondhatja az Úrnak: Oltalmam és váram, Istenem, akiben bízom!
Mert ő ment meg téged a madarász csapdájától, a pusztító dögvésztől.
az ezt mondhatja az Úrnak: Oltalmam és váram, Istenem, akiben bízom páncél a hűsége.
91. Zsoltár 1-4



Vannak napok, amikor a gonosz talán azt suttogja neked:
" Körülvettelek téged. Add fel!" Mondjuk ilyenkor ezt:
" Ördög te egy hazug vagy. Engem egyedül az Isten oltalma vesz körül."
Nem fontos mit mond neked a gonosz, ha Krisztust választottad életed Urának és Megváltójának, akkor az Atya szeretetet vesz téged körül, a Fiú és a Szentlélek jelenléte vesz körül, valamint Isten angyalai, akik tábort járnak az Istent félők körül.
Teljesen és tökéletesen oltalmat találsz szárnyai alatt.
Mindegy mit érzel, ha Isten gyermeke vagy, akkor Ő vesz körül téged minden oldalról az Ő oltalmával, gondviselésével, szeretetével. Ha még nem békültél ki Istennel, nem fogadtad el Krisztusban kínált bocsánatát és a Szentlélek általi megújulás csodáját nem élted át, akkor még nem tudhatod mit is jelent a Felséges rejtekében lakni. A mai napon békülj meg Vele. Akkor Ő a Te életedben is minden nehézséget javadra tud fordítani.
Ebben a boldog tudatban éljük meg a napunkat, hetünket, életünket.


Ima: Mondd hangosan: Atyám, köszönöm, hogy oltalmaddal körülveszel teljesen. Neked, csakis Neked szeretném magam átadni teljesen.
Elutasítok minden hazugságot amivel az ellenség akar traktálni és meg szeretnék gyökerezni a Te szeretetedben.
Távolíts el életemből minden kétséget, félelmet, hitetlenséget. Segíts nekem növekednem az ismeretedben, és hadd legyek nyitottabb a Te munkádra életemben.
Köszönöm, hogy nemcsak velem vagy, hanem teljesen körülveszel jelenléteddel.
Krisztus nevében kérem, Ámen.

2020. június 19., péntek

Megmondtam nektek!

Amikor azonban a végletekig unszolták, azt mondta: Hát küldjetek! El is küldték az ötven embert, azok három napig keresték, de nem találták meg. Visszatértek azért hozzá, mert még Jerikóban tartózkodott. Így szólt hozzájuk: Megmondtam nektek, hogy ne menjetek.
Királyok könyve 2. fejezet 17-18. vers



Miután Illés felvitetett a Mennybe, Elizeus egyedül maradt Illés palástjával és az Illésnek adott erő kettős mértékével.
A Jerikóban levő próféták közössége viszont kételkedett Illés elragadtatásában, ezért a keresésére akartak indulni.
Elizeus megmondta nekik, hogy semmi értelme a keresésének, de mivel mindenképp ragaszkodtak a maguk meglátásához, Elizeus hagyta, hogy kiküldjenek ötven embert, akik három napig keresték Illést, de sikertelenül és kimerülve tértek vissza.
„ Megmondtam nektek”-mondta Elizeus ezeknek az embereknek. Ez nem egy egyszerű szemrehányás volt. Ezzel voltaképp ezt mondta a prófétáknak: „Még mindig nem értitek? Most én vagyok az Úr prófétája. Mostantól fogva velem fogtok szembe állni és ez nagyon is valóság.”
Isten prófétájának lenni egy felülről való tekintélyt jelentett. Ezért volt fontos Isten küldöttének megadni a kellő tiszteletet. Egy hatósági személynek az egyenruhája vagy igazolványa bizonyítja, hogy egy állam tekintélye van mögötte. Isten embere, küldötte, szószólója mögött pedig a Mindenható, Teremtő Isten tekintélye van.
Ha valaki valóban az Isten küldötte, az Istentől kapott tekintéllyel léphet fel, ezt pedig nem lehet meghamisítani, leutánozni.
Ma is vannak Istennek olyan követei, akik elkötelezték magukat Isten és az Ő királyságával kapcsolatos igazság hirdetésére. Ez a küldetés különleges tekintélyt kölcsönöz nekünk? Igen. Ez viszont nem indíthat minket elbizakodásra. Az Istentől származó igazi tekintélyünket, Isten követeiként komolyan kell kezelnünk, és Isten dicsőségét kell keresnünk mindenben amit, teszünk vagy mondunk.
Látni fogják-e rajtad ma azok, akikkel ma találkozol, hogy Te az egy, Igaz Isten követe vagy? Ha igen, hogyan? Ha nem, vajon miért nem?


IMA: Istenünk, Te csodálatos vagy és hálát adunk neked azért, hogy használni akarsz minket a Rólad szóló igazság hirdetésében környezetünknek, barátainknak, családunknak. Segíts hittel hirdetni a te üzenetedet, Krisztus nevében, Ámen.

2020. június 18., csütörtök

Isten munkáját nem lehet emberi erővel végezni!

Ezt mondván, rájuk lehelt, és így folytatta: "Vegyetek Szentlelket!
János evangéliuma 20. fejezet 22. vers



A gyülekezeteinkben túl nagy mértékben támaszkodunk emberi adottságainkra és tanult képességeinkre.
Fontos tudnunk, hogy a Szentlélek vezetésére nemcsak a gyülekezetben elhangzott szolgálatok alkalmával van szükség, hanem a gyülekezeti adminisztráció, a vezetés szintén megköveteli azt, hogy a gyülekezet Szentlélekkel teljes legyen.
A személyiségfejlődés, a műveltség, a vezetési képességek, a képzéseink semmit sem érnek a Szentlélek ajándékai és jelenléte nélkül.
A világi szférában a fent említett dolgokkal lehet boldogulni, sőt kiemelkedő eredményeket elérni, de a lelki életben szükségünk van többre a Szentlélek bölcsességéből, tanácsából, erejéből. Szükségünk van Isten tiszteletére és félelmére.
A pszichiátereknek, a pszichológusoknak, szociológusoknak, és az egyéb "ológusoknak" megvan a maguk helye társadalmunkban. Szemernyi kétségem sincs efelől.
Az viszont elszomorít, hogy a fent említett szakemberekhez fordul ma Krisztus gyülekezete, és a tanácsaik, előadásaik attól félek, hogy a Szentlélek tanácsánál is fontosabbá válthatnak.
Egyre többre van szükségünk a Szentlélek erejéből közösségeinkben, és egyre kevesebb okoskodásra, emberi erőlködésre van szükségünk ha szeretnénk, hogy az Isten beszéde által a Szentlélek átformálja életünket, közösségeinket.
A Szentlélek minden erő lelke. Csak Ő, kizárólag Ő tud képessé tenni minket arra, hogy az életünknek magasztos értelme legyen Isten és a társadalom szemében is.
Ez az igazi célja létezésünknek.


IMA: Istenünk segíts nekünk, hogy Tőled függjön teljesen az életünk. Ne engedd, hogy elhiggyük mi életet tudunk lehelni saját életünkbe, családunkba, közösségeinkbe. Add, hogy teljes függőségben éljünk a Szentlélekkel, hogy megtapasztalhassuk azt, hogy gyógyulunk, erősödünk és betöltjük küldetésünket. Krisztus nevében, Ámen.

2020. június 17., szerda

A felkent

És amikor jött ki a vízből, látta, hogy megnyílik a menny, és leszáll rá a Lélek, mint egy galamb; Márk evangéliuma 1. fejezet 10. vers



 Miután Jézus Krisztust bemerítette Keresztelő János a Jordán vizében, a Szentlélek galamb formájában leszállt Rá. Ő volt a Felkent, a Messiás. Az Ószövetségben három esetben kentek fel valakit különleges küldetésre: a papok, a királyok és a próféták. Jézus Krisztusban mind a három különleges küldetés, szerep megtestesült. Az igazi Felkent, a legnagyobb Prófétánk, a tökéletes Főpapunk és a Mindenható Királyunk. Ha a „keresztény” névnek részeseivé váltunk, akkor osztozunk az Ő felkenetésében is. Isten arra hív minket, hogy papok, uralkodók és próféták legyünk az Ő Királyságában. Mit kér Isten tőlünk? Kövessük a Szentlélek vezetését, tanácsait, mint Krisztus és a próféták, akik Krisztus előtt éltek. Ez azt jelenti, hogy visszük és elmondjuk az evangéliumot, az Istentől jövő örömhírt másoknak. Az Isten jelenlétét életünkben tudatosítjuk másokban szavaink és tetteink által. Beszélnünk kell, nem maradhatunk némák. Bátran kell cselekednünk és nem félelem által vezérelten. Isten együtt érző szeretetével kell fordulnunk a világ felé a közömbösség helyett. Ha elfogadjuk az Istentől jövő küldetést, felkenetést, Isten használni fog minket arra, hogy az örömhírt hirdessük és Jézus Krisztus nevét ismertté tegyük.


IMA: Úr Jézus, szeretnénk örömmel csatlakozni Hozzád, elfogadni a Szentlélek áldásait. Segíts nekünk, hogy a Megváltó örömhírét vigyük a világnak és mondjuk el, hogy van szabadulás a bűnökből, és van új élet minden ember számára Krisztus által. Ámen.


2020. június 16., kedd

Isten jósága-Isten haragja!

Milyen nagy a te jóságod, melyet a téged félőknek tartogatsz! Ebben részesíted a hozzád menekülőket minden ember szeme láttára.
31. Zsoltár 19. vers


A Szentlélek segítségünkre van, hogy felismerjük azt a szeretetet amelyik egyedül Krisztustól jön, aki meghalt és feltámadt, szabaddá tett minket az Ő vére által.
Isten szeretetének nincs oka. Isten az Ő szeretetéért könyörült rajtunk és nem azért mert megérdemeltük volna.
Van egy édes bölcsesség Isten szeretetében, amelyik az értelmünk fölé emeli Isten szeretetét.
KI tudja felfogni mennyire szeret az az Isten, aki egy törékeny emberi testbe "préselte" végtelen, örökkévaló lényét, aki meghalt az övéiért?
Emberileg felfoghatatlan, de Isten bölcsessége által minden értelmet nyer.
Isten elsősorban szeretet az Ő gyermekei számára. Csak utána Ő az erő, a hatalom, az örökkévalóság stb.
Viszont légy óvatos.
Aki ellenáll Krisztusnak, azon az Atya haragja marad. Isten a jóságát az Őt félőknek tartogatja. Természetesen esőt és napfényt ad jóknak és gonoszoknak, de vannak Istennek olyan áldásai, amiket sosem tapasztalhatnak azok, akik gyűlölik az Ő szeretetét, világosságát, igazságát, kegyelmét.
Fontos tehát tisztán látnunk. Kik vagyunk ma? Istent félő gyermekei vagy Isten ellen lázadó emberek akik a gonoszságukhoz ragaszkodnak?
Istenhez menekülők vagyunk akik Istenben bízunk, mint egyetlen és igaz menedékünkben vagy pedig Isten elől menekülők, mint a vétkesek?
Isten az Őt félőkön mutatja meg az Ő jóságát, de az ellene lázadókra kiönti haragjának poharát. Ő mindenképpen meg fog dicsőülni, de az, hogy velünk mi lesz, a döntésünktől függ.


IMA: Istenünk, Te maga vagy a szeretet. Olyan édes a Te szereteted, jóságod, kegyelmed azoknak akik a Te gyermekeid. De könyörülj azokon az olvasókon akik nem ismernek Téged, nem szeretnek Téged és nem kóstoltál meg a Te jóságod. Krisztus nevében, Ámen.

2020. június 15., hétfő

Azonnal követték Őt

…és így szólt hozzájuk Jézus: "Jöjjetek utánam, és emberhalászokká teszlek benneteket."
Erre azok a hálókat otthagyva azonnal követték őt.
Márk evangéliuma 1. fejezet 17-18. vers




A tegnapi gondolatokhoz visszatérve, Elizeus próféta a semmi közepén szántott, majd egy számára teljesen idegen rádobta a palástját, Elizeus pedig tudta, hogy ez voltaképp Isten elhívásának a megnyilvánulása, Aki arra hívja, hogy legyen az Ő prófétája.
Hogyan válaszolt erre Elizeus? Én talán időt kértem volna, hogy átgondoljam a döntésem következményeit, talán azon gondolkodtam volna, hogy földművesként tudni fogok-e egyáltalán szólni Isten nevében?
Elizeus viszont nem ezt tette. Azonnal igent mondott a hívásra és mindent maga mögött hagyott. Az ökröket levágta és feláldozta, a felszerelését pedig elégette. Ezzel is jelezte, hogy számára nincs többé visszaút a régi életéhez. (1 Királyok 19:21)
A mai történetünkben, Krisztus első találkozásáról van szó Simonnal, Andrással, Jakabbal és Jánossal, akik halászok voltak és a hálójukat tisztogatták.
Jézus Krisztus hívta őket arra, hogy kövessék Őt, a tanítványok pedig Elizeushoz hasonlóan azonnal igent mondtak a hívásra és mindent maguk mögött hagyva követték Krisztust.
Hányszor szalasztottuk már el az Isten által felkínált lehetőségeket azért, mert féltünk, bizonytalanok voltunk vagy féltünk a következményektől?
Belegondoltál már ebbe egyáltalán?


IMA: Istenünk, Te ma is a Te követésedre hívsz minket. Ha igent mondunk, tudjuk, hogy az életünk örökre megváltozik és sosem leszünk azok, akik voltunk. Adj bátorságot igent mondanunk és a Te örömhíredet megosztanunk másokkal is. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. június 14., vasárnap

Elizeus próféta, Krisztus előképe

Amikor elment onnan, rátalált Elizeusra, Sáfát fiára, aki éppen szántott. Tizenkét iga ökör volt előtte, ő maga a tizenkettediknél volt. Amikor Illés elment mellette, rádobta a palástját. 

Királyok első könyve 19. fejezet 19. vers 


Elizeus az egyik legérdekesebb személy, akiről olvashatunk a Bibliában. Elizeus próféta Izrael történelmének egy olyan korszakában élt, amikor az országra a végletek voltak a jellemzőek. Egyes emberek a végletekig meggazdagodtak, mások pedig a végletekig elszegényedtek. Nem létezett középosztály. Talán a mai Afrika jó néhány országának gazdasági helyzetéhez lehetne hasonlítani az akkori korszakot.  Elizeus majdnem 50 évig szolgált prófétaként, és szolgálata alatt négy különböző király uralkodott. Isten ereje által több olyan csodát tett, melyek által prófétikusan Krisztus szolgálatára és szolgálatának a céljára mutatott.  Még a neve is Jézusra mutatott. Az Elizeus név magyar jelentése: Isten megszabadít. A Jézus név magyar jelentése: Isten az üdvösség (szabadító). A két név voltaképp ugyanazt jelenti. Elizeus nem járt prófétaiskolába, ő egy egyszerű földműves volt. Egy átlagos személy volt, akit Isten elhívott, hogy legyen a szolgája.  Amikor Illés rádobta Elizeus vállára a palástját, Elizeus tudta, hogy Isten arra hívja Őt, hogy beszéljen a nevében Izrael népéhez. Ez a hívás nemcsak az Ószövetségi próféták kiváltsága volt, hiszen ma is arra hív Isten minden egyes embert, akit Krisztus követésére hív, hogy legyen az Ő képviselője a világban. Jézus Krisztus jelképesen minden követőjére rádobja a „próféta palástját”, hogy magunkra véve azt, kövessük Őt, tanuljuk meg Tőle, hogyan lehetünk az Atya képviselői, gyermekei, szószólói a világban?  Milyen feladatra hív Isten? Elmondani az örömhírt azzal kapcsolatosan, hogy Isten az egyedüli Király, Jézus Krisztus az egyedüli szabadító, Aki legyőzte a bűnt és a halált, a Szentlélek által pedig életünk minden része teljesen megváltozhat, megújulhat.  Minden dicsőség Istent illeti meg! Rajtad áll tehát mit kezdesz Isten hívásával. Ha elfogadod, ne nézz többé hátra! 


IMA: Istenünk mindannyian hétköznapi emberek vagyunk, de Te ennek ellenére különleges küldetésre hívsz minket. Segíts nekünk, hogy a Te szószólóid lehessünk környezetünkben, hiszen a világnak hallania kell a Te szavadat. Jézus Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Kóstold meg az Isten jóságát!

Érezzétek, és lássátok, hogy jó az ÚR! Boldog az az ember, aki hozzá menekül. 34. Zsoltár 8. vers Az Úr jó, és az Ő jósága állandó. Ez az i...