2020. június 14., vasárnap

Elizeus próféta, Krisztus előképe

Amikor elment onnan, rátalált Elizeusra, Sáfát fiára, aki éppen szántott. Tizenkét iga ökör volt előtte, ő maga a tizenkettediknél volt. Amikor Illés elment mellette, rádobta a palástját. 

Királyok első könyve 19. fejezet 19. vers 


Elizeus az egyik legérdekesebb személy, akiről olvashatunk a Bibliában. Elizeus próféta Izrael történelmének egy olyan korszakában élt, amikor az országra a végletek voltak a jellemzőek. Egyes emberek a végletekig meggazdagodtak, mások pedig a végletekig elszegényedtek. Nem létezett középosztály. Talán a mai Afrika jó néhány országának gazdasági helyzetéhez lehetne hasonlítani az akkori korszakot.  Elizeus majdnem 50 évig szolgált prófétaként, és szolgálata alatt négy különböző király uralkodott. Isten ereje által több olyan csodát tett, melyek által prófétikusan Krisztus szolgálatára és szolgálatának a céljára mutatott.  Még a neve is Jézusra mutatott. Az Elizeus név magyar jelentése: Isten megszabadít. A Jézus név magyar jelentése: Isten az üdvösség (szabadító). A két név voltaképp ugyanazt jelenti. Elizeus nem járt prófétaiskolába, ő egy egyszerű földműves volt. Egy átlagos személy volt, akit Isten elhívott, hogy legyen a szolgája.  Amikor Illés rádobta Elizeus vállára a palástját, Elizeus tudta, hogy Isten arra hívja Őt, hogy beszéljen a nevében Izrael népéhez. Ez a hívás nemcsak az Ószövetségi próféták kiváltsága volt, hiszen ma is arra hív Isten minden egyes embert, akit Krisztus követésére hív, hogy legyen az Ő képviselője a világban. Jézus Krisztus jelképesen minden követőjére rádobja a „próféta palástját”, hogy magunkra véve azt, kövessük Őt, tanuljuk meg Tőle, hogyan lehetünk az Atya képviselői, gyermekei, szószólói a világban?  Milyen feladatra hív Isten? Elmondani az örömhírt azzal kapcsolatosan, hogy Isten az egyedüli Király, Jézus Krisztus az egyedüli szabadító, Aki legyőzte a bűnt és a halált, a Szentlélek által pedig életünk minden része teljesen megváltozhat, megújulhat.  Minden dicsőség Istent illeti meg! Rajtad áll tehát mit kezdesz Isten hívásával. Ha elfogadod, ne nézz többé hátra! 


IMA: Istenünk mindannyian hétköznapi emberek vagyunk, de Te ennek ellenére különleges küldetésre hívsz minket. Segíts nekünk, hogy a Te szószólóid lehessünk környezetünkben, hiszen a világnak hallania kell a Te szavadat. Jézus Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A boldogító iga

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, é...