2022. február 5., szombat

Igazi hit

Hiszek! Segíts a hitetlenségemen!Márk evangéliuma 9. rész 24. vers



Ebben a rövid mondatban, látszólag ellentmondást találhatunk. Először is azt válaszolja az ember akit Krisztus számon kér a hite felől, hogy hisz.
Majd hozzáteszi azt is, hogy Krisztus segítsen a hitetlenségében.
Bizonyos mértékű hittel rendelkezett ez az ember, de nem tudta, hogy elég-e ahhoz, hogy Krisztus cselekedjen és meggyógyítsa a hite láttán a gyermekét.
Tudta, hogy az ő mércéje és az Isten mércéje nem egy és ugyanaz.
Ó milyen magabiztos "keresztények" lettünk a 21. században.
Jön az Isten Szentlelke, hogy kinyilatkoztassa a valós helyzetünket, hogy kínálja nekünk az örök élet ajándékát, a megszentelődést, mi pedig védekezni kezdtünk:
" Nekem is megvan a saját hitem. Én is hiszem, hogy Isten létezik."
Ha hisszük, hogy Isten létezik, jól tesszük. Ezzel viszont csak a démonokkal egy szintre kerültünk. A démonok is hiszik, tudják, hogy Isten létezik és félnek Istentől, mert tisztában vannak vele, hogy micsoda hatalommal rendelkezik.
Ezt tekintve, azzal, hogy hiszünk Isten létezésében, még nem vagyunk egyenlő szinten a démonokkal, mert könnyen lehet, hogy nem ismerjük az Isten valódi hatalmát.
Mennyi hit elegendő? Krisztus szerint már egy mustármagnyi ( az egyik legkisebb mag a világon), elegendő ahhoz, hogy a hegyek megmozduljanak, a fák tövestől kiszakadjanak. Micsoda erő van az Isten Fiában, Krisztusban vetett hitnek. Egy cseppnél is kevesebb képes megmozgatni a világot.Képes eltörölni bűneidet és a Szentlélek által új szívet teremteni benned. 
Ugyanakkor a hit Isten ajándéka. Ezért jogos a kérés, hogy Isten legyen segítségül, hogy a hitetlenség helyét a hit vegye át. Ha egy mustármagnyi a hitetlenség bennünk, akkor is szoruljon ki és vegye át a helyét a hit.
A Krisztusban vetett igazi hit látszik. Új életben nyilvánul meg. Az őszinte bűnbánat utáni békességben, ami a teljes bűnbocsánat eredménye. Tehát Isten szemében, Krisztus által szentek vagyunk hit által.
Másodszor, a Krisztusban vetett hit által, a Szentlélek ereje megnyilvánul bennünk, új természet részesei lettünk, tehát cselekedjük a jót. Nem azt ami szerintünk jó.
Vannak emberek akik szerint a csalás jó, mert anyagi haszonnal jár.
A házasságtörés, paráznaság jó, hiszen a szeretet és élvezet ellen senkinek sem lehet kifogása.
Az Újjászületett ember azt cselekszi, amit Isten tart jónak.
Nem azért mert emiatt üdvözül, azért mert új természet részese, és azt szereti amit Isten.


IMA: Istenem, szükségem van Rád. A kicsinyke hitem is a Te ajándékod, de még szilárdabb akarok lenni. Még inkább növekedni akarok, erősödni akarok Tebenned. Könyörülj rajtam. Bocsásd meg minden hitetlenségemet. Szeretnék élő hitben járni. Krisztus nevében, Ámen.


2022. február 4., péntek

Ne félj!

Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak. Ézsaiás könyve 41. rész 10. vers



Amikor egy gyermeket faggatunk a félelmeivel kapcsolatosan, általában a sötétséget, pókokat, szüleik elvesztését említik. Felnőttek félelmei ezeknél mélyebbek és sokrétűbbek lehetnek. 
Manapság félünk a terrorizmustól, emigránsoktól, halálos korona vírustól, politikusaink gátlástalanságától, a média félretájékoztatásától, természeti katasztrófáktól, csapásoktól, áremelkedéstől, gazdasági válságtól vagyis  bármitől ami megfoszthat minket vagy szeretteinket a kényelmes kis életünktől.
Isten jól tudja, hogy milyennek lettél megalkotva és azt is látja, hogy a sokrétű félelmeid megbéníthatnak és sokszor meg is bénítanak.
A Bibliában 366 alkalommal olvashatsz különböző formában arról, hogy nem szabad teret adnod a félelemnek. 
Ézsaiás próféta, az Isten üzenetét tolmácsolja Isten népének és arra bátorít téged is, hogy bízz Benne még akkor is, ha veszteségek, fájdalmak érnek, mert Istennek csodálatos terve van a nehézségeid időszakára nézve is.
Amikor elveszíted a megélhetésedet, tudomást szerzel arról, hogy komoly betegségben szenvedsz, amikor látod, hogy egyik szeretted, családtagod rossz döntést készül meghozni, úrrá lehet rajtad a holnappal kapcsolatos félelem.
MI fog történni veled vagy szeretteiddel? Hogy fogod átvészelni azt a bizonyos helyzetet, nehézséget?
Isten arra hív téged a mai napon, hogy nézd az összképet és fedezd fel benne Isten mindenen átívelő jóságát és gondviselését.
Isten így szól ma hozzád: " Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak. Ézsaiás könyve 41. rész 10. vers"


IMA: Istenem, nélküled minden okom meglenne a félelemre, mert az életem értelmetlen és bizonytalan lenne. Veled azonban legyőzhetem a félelmeimet és élhetek a Te gondviselésed gondtalanságában. Segíts megértenem, hogy nem a félelem, hanem a józanság és a bátorság, erő Lelkét akarod nekem ajándékozni. Krisztus nevében, Ámen.


2022. február 3., csütörtök

Igazi változás

Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.                            Korintusiakhoz írt második levél 1. fejezet 17. vers



Villámgyorsan változó világban élünk. Talán te is féltél már attól, hogy lemaradsz, mert nem tudsz lépést tartani a változásokkal. Emberek milliói fizetnek sokat azért, hogy megváltozhassanak. Máshogy akarnak kinézni, máshogy akarnak gondolkodni, máshogy akarnak cselekedni.
Isten képes egyedül igazi és gyökeres változást hozni életedben. Látnod kell, hogy életed nehézségei belülről, a szívedből fakadnak.
Nem a környezeteddel van a fő gond, hanem a szíveddel. Alkohol, gyógyszerek, élvezetek vásárlás nem fogják megoldani ezt a gondodat. Ideiglenesen talán enyhülést hoznak, de utána még üresebbnek fogod érezni magad.
Isten mondja: „Mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét, megmenekül.”
Isten meg akarja fordítani az életed irányát. Lelki halálból az életbe, a pusztulásból örök életbe akar vezetni téged.
Életednek két végállomása lehet: egyik az Isten országa a másik pedig az Isten ítélete és az örök kárhozat.
Valld be hát ma az Istennek, hogy nem tudsz egyedül megváltozni. Menthetetlenül bűnös vagy és szükséged van arra a változásra, amit Krisztus által nyerhetsz.
Szükséged van az életmódod, a szokásaid változására. Szükséged van a bűneid megkötözöttségéből való szabadulásra, mert csak így tudod majd cselekedni Isten akaratát.
Isten hatalma megváltoztathat téged még ma. Készen állsz erre?


IMA: Istenem, szükségem van arra a változásra, amit Krisztus által tudsz adni nekem. Segíts, hogy ezt a változást tudja környezetem is meglátni a Te dicsőségedre. Krisztus nevében, Ámen.

2022. február 2., szerda

Az elnyomottak menedéke

Az elnyomottak menedéke az Úr, menedék a nyomorúság idején.
9. Zsoltár 10. vers



Úgy érzed elnyomnak? Túl jelentéktelennek tartanak? Talán mondod a mondanivalód és az az érzésed mintha senki nem hallaná meg?
Nézd csak mit üzen neked az Örökkévaló:
"Én, én vagyok a vigasztalótok!"
Miért csodálkozol azon, hogy az emberek nem hallgatnak meg téged? Miért csodálkozol azon, ha sokan a környezetedben nem veszi figyelembe a te szükségeidet, igényeidet, érdekedet?
Nem test és vér ellen van nekünk harcunk. Akik így viselkednek veled, azok nem maguktól teszik ezt. Az a szellem aki irányítja őket műveli ezt.
Az elnyomóidnak is szüksége van az imádságaidra. Az elnyomóidnak is szüksége van az irgalmadra. Az elnyomóidnak is szükségük van Istenre.
Én és te is meneküljünk az Úrhoz. Ő az igazi menedékünk.
Ő az aki keresi a mi érdekünket, ha mi szemmel tartjuk a mások érdekeit is és nemcsak önmagunk javát, érdekét képviseljük.
Másodszor, "miért félsz a halandótól, az olyan embertől aki a fű sorsára jut?"
Mennyire törékenyek vagyunk mi emberek. Olyan nagy terveket készítünk, olyan magasra törünk gondolatban, olyan nagy eredményekre áhítozunk, Isten szava pedig kijózanít minket.
Olyan minden ember (nincs kivétel), mint a fű. Gyenge, törékeny, védtelen, és nagyon rövid életű.
Ami ma még zöldellett, estére talán már hervadt lesz.
Amit az istentelen évek, évtizedek alatt összeharácsolt, könnyen lehet, hogy egy nap alatt semmibe vész. Miért ne bíznál az örökkévaló Istenben? Miért ne találnánk menedéket az Ő szavára építve?
Azok akik nyomorgatnak minket, hamarosan semmivé lesznek, de akik az Úrban bíznak és az Ő szavára építenek, megmaradnak örökké.


IMA: Mennyei Istenünk felemeljük a te nevedet, mert méltó vagy minden dicséretre, dicsőségre.
Bocsásd meg nekünk azt, amikor emberekben bíztunk, emberek miatt elcsüggedtünk, vagy emberektől vártuk a segítséget. Segíts csak Rád nézni, csak Benned találni menedéket örökké. Krisztus nevében, Ámen.


2022. február 1., kedd

Az igazi öröm forrása

...Inkább annak örüljetek, hogy a nevetek fel van írva a Mennyben.                                                   Lukács evangéliuma 10. rész 20. vers



Tartsunk ma önvizsgálatot. Miből fakad az örömünk? A tanítványok rácsodálkoztak arra, hogy az ördögök is engednek nekik. Abba a tévedésbe estek, hogy a saját teljesítményükként, eredményükként értékelték az Isten bennük munkálkodó kegyelmét és hatalmát.
Ismerős? Történt már velünk, hogy a saját jónak kimagaslónak vélt teljesítményünk örömre fakasztott minket? Esetleg szomorúak lettünk amikor a dolgok egyáltalán nem jól sikerültek egy napon?
Velem esett már meg mindkettő.
Isten ma azt üzeni nekünk, hogy ha csodálatos dolgokat visz véghez életünkben, vagy mások életében általunk, mindig tudjuk, hogy az Övé a dicsőség és nem a mienk.
Amikor pedig valamilyen területen csődöt mondunk, akkor is Hozzá meneküljünk és tudjuk, hogy a mi üdvösségünk kegyelemből van, hit által.
Minket arra hív Isten, hogy teljes szívből törekedjünk járni vele. Ha elesünk, keljünk fel, poroljuk le magunkat és vegyük észre, hogy az esés után is egy lépéssel előrébb vagyunk. Menjünk tovább a mennyei cél felé. Ott vár minket az örök dicsőség.
Ha pedig a vizen járunk, akkor ne kezdjünk el tapsikolni, mint a kisgyerekek, mert akkor Krisztusról önmagunkra fordítunk figyelmet, és az elbizakodottság mindig a bukás előtt jár.
Hamar meg fogjuk tapasztalni, hogy süllyedünk.
Ó bárcsak tudnánk, hinnénk, látnánk micsoda nagy ajándék az, hogy a nevünk fel van írva a Mennyben, az élet könyvében.
Ha tényleg megértenénk, átéreznénk ennek az ajándéknak a nagyságát, gazdagságát, örökkévalóságát, egész életünkben szökdelve dicsérnénk az Urat.
Legyintenénk a földi kis sikereinkre, és az Urat dicsőítenénk aki kegyelemből írta fel nevünket az élet könyvébe, Krisztus vére által.
Legyintenénk a fájdalmak láttán, próbák láttán és azt mondanánk magunknak ragyogó szemmel:
Semmiképpen sem összehasonlítható az az öröm, boldogság, dicsőség, fény, élet, békesség, nyugalom amit ez a kis szenvedés fog nekünk szerezni, ha nem dobjuk el Krisztusban vetett bizalmunkat. Halleluja!


Egyszerű vers a kegyelemről

Csodákat próbáltam:
arannyal, ezüsttel
hívtam a népeket,
jöjjenek énhozzám!
Hiába, hiába,
az arany nem kellett,
az ezüst nem kellett,
nem jöttek énhozzám.

Elmondtam naponta
tíz hegyi beszédet,
gyönyörű szavakat,
igéző szavakat,
hiába, hiába:
egy fül sem fülelte,
egy szív sem szívelte
a hegyi beszédet.

Tüzet is akartam
rakni az erdőben:
nyulacska ne fázzék,
őzike ne fázzék, -
hiába, hiába!
Gyújtófám kilobbant
és a tűz nem akart
gyúlni az erdőben.

...S egyszer csak maguktól
gyűlnek az emberek,
együgyű szavamtól
sírásra fakadnak,
ránéznem alig kell
s a tűz is felszökken, -
az Ur áll mögöttem.


Ima: Istenünk, Atyánk, légy dicsőítve mindenért. Olyan nagy öröm, hogy Benned élhetünk. Olyan nagy szeretet, hogy Krisztus értünk halt meg. Olyan drágák vagyunk szemeidben. Szeretnénk megérteni a Mennyben való örökségünk nagyságát, csodálatosságát, hogy a szívünk csordultig teljen meg minden körülmények között.
Látni szeretnénk hit szemeinkkel. Érints meg minket Istenünk. Krisztus nevében. Ámen.

2022. január 31., hétfő

Kezdj újat Istennel

Asszíria nem segít meg minket, lóra sem ülünk többé. Nem nevezzük többé Istenünknek kezünk csinálmányát. Csak nálad talál irgalmat az árva. Hóseás könyve 14. fejezet 4. vers



Egy afrikai származású bevándorló, aki az Egyesült Királyságban telepedett le, egyik napon felvételt nyert egy nagy angliai élelmiszerlánc alkalmazottai közé. Nagyon szorgalmasan és alázatosan dolgozott, munkatársai és főnöke is nagyon szerette ezt az egyszerű, becsületes fiatal nőt, de mégis meg kellett válniuk tőle.
Ez a nő ugyanis minden egyes napon megállt az áruház óriási méretű szemetes konténere előtt és szemlélte a kidobott élelmiszereket és zokogott, mert tudta, hogy hazájában sok-sok éhező jóllakhatna azzal, amit naponta kiselejtezett a munkahelye.
Sok jó dolog van a földi létben, de fontos, hogy ne vegyék át életedben Isten szerepét. Enni, inni jó és szükséges, de nem életcél. Családi életet élni jó dolog, de nem életcél, megtakarítani jó dolog, de nem lehet életcél. Autóval rendelkezni jó dolog, de nem lehet életcél. A pénz egy hasznos eszköz lehet, de nem lehet életcél. A földi élet lényege Isten és az, hogy elfogadd az Isten életedre vonatkozó tervét.
Kezdj ma újat! Ne ess többé a régi hibákba. Adj hálát, azért amid van, de legyen részvét benned azok iránt, akiknek kevés adatott. Határozd el, hogy nem saját képességeidben, tulajdonodban, barátaidban bízol mától fogva, hanem egyedül az Istenben.
Nyisd meg a szíved, elméd Isten szeretete előtt, hogy eszköz lehess Isten kezében. Isten hozzád hasonló embereket használ, hogy az árvának, elesettnek, reménytelennek, szükségben levőnek reményt, áldást, szeretetet, irgalmat adjon. Kész vagy eszköz lenni Isten kezében?

IMA: Istenem, ebben a mulandó életben egyedül Te vagy a biztos alap és segítség. Taníts meg csak Benned bízni és Rád hagyatkozni. Krisztus nevében, Ámen.

2022. január 30., vasárnap

BÍZZ ISTENBEN! 2. RÉSZ

Jónátán tehát ezt mondta fegyverhordozó legényének: Gyere, menjünk át ezeknek a körülmetéletleneknek az előőrséhez! Hátha tesz valamit értünk az ÚR, mert az ÚR előtt nincs akadály: akár sok, akár kevés ember által szerezhet szabadulást.
Sámuel első könyve 14. rész 6. vers



Isten formáljon belőlünk olyan embereket, akik nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlan dolgokra. Mert a látható dolgok ideiglenesek, a láthatatlan dolgok viszont örökké megmaradnak.
Jonatán, a király fia, nem azt mondta: " Ha az én apám a király, biztonságban vagyunk, nincs semmi probléma."
Isten egyik éjjel megszólította őt, és fogta a fegyverhordozóját, és jelet kért az Úrtól, hogy nehogy valaki azt mondja valaki, hogy önös érdek vezette, a vágya, hogy megmutassa milyen nagy hős. Isten ezt a jelet megadta neki. Azon az éjszakán belépett az ellenséges táborba, akik harcolni akartak Izrael népével.
Azon az éjszakán Isten egy nagy győzelmet adott.
Tudod miért?
Jonatán nem azt mondta: " Én katonaiskolába jártam, én a király fia vagyok, és nekem ez a győzelem jól fog jönni a kampányomhoz, hogy a segítségével király lehessek majd.
Jónatán így szólt: "...mert az ÚR előtt nincs akadály: akár sok, akár kevés ember által szerezhet szabadulást."
Dicsőség Istennek!
Nem önmaga dicsőségére gondolt, hanem Isten dicsőségéről és hatalmáról beszélt. Arról az Istenről, aki tud győzelmet szerezni kicsiny sereg és óriási sereg által is. És az Isten meg is tette.
Bízzunk Istenben! Figyeljünk az Ő vezetésére! Felejtsük el a büszkeségünket! Adjuk végre halálba, vagy a büszkeségünk fog a halálba vinni bennünket! Akkor jön el a győzelem a mi életünkben is!

IMA: Istenünk, magasztalunk Téged, hogy Jézus Krisztus által, aki mindvégig Benned bízott, győzelmet arattál a bűn és a halál felett. Köszönjük, hogy ez a győzelem a mienk is. Segíts Benned bízni, a vezetésedre hallgatni, hogy mi is győztesek lehessünk minden egyes napon, a Szentlelked ereje által. Krisztus nevében. Ámen.

Ússz az árral szemben

Ellenben törekedj igazságra, kegyességre, hitre, szeretetre, állhatatosságra, szelídlelkűségre. Timóteushoz írt első levél 6. fejezet 11. ve...