2019. szeptember 21., szombat

Szentlélek által feddj!

Hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással.
Timóteushoz írt levél 4. rész 2. vers



Természetes, sőt Szentlélektől való az, amikor szomorúság tölti el a szívünket amiatt, hogy Isten gyermekei ugyanúgy kezdenek élni, mint az Istent nem ismerő emberek.
Ilyenkor nagy lehet a kísértés, hogy elmenjünk és haragosan szemrehányást tegyünk a bizonyos illetőnek.
Az efféle módszerek viszont ritkán célravezetőek.
Az efféle felindulások, ha nem a Szentlélektől valók, több kárt okozunk velük, mint hasznot.
Ebben is, mint minden másban, Krisztus számunkra a tökéletes példa.
Egy imádságos, alázatos életvitel, az Istennel töltött csendesség által bölcsességet kaphatunk arra nézve, hogy miként feddjünk meg másokat szelídségnek lelkével, hogyan dorgáljunk meg másokat irgalmas lelkülettel.
A Bennünk lakozó Szentlélek képes minket erővel felruházni arra nézve, hogy Krisztus példáját kövessük.
A Szentlélek a szeretet, a szelídség, a józanság és az igazság Lelke.
Nem Istentől való az sem, amikor alázatoskodás mögé bújva megtűrjük a bűnt a családunkban, életünkben, gyülekezetünkben.
Akkor nem krisztusiak vagyunk, hanem egyszerűen korruptak és gyávák.
Isten meg tud tanítani minket, hogy mikor, kit és hogyan feddjünk.
És lesz olyan is, amikor egyszerűen tudtunkra fogja adni, hogy van ahol már nincs helye az intésnek és egyszerűen lépjünk tovább.


IMA: Istenünk, szükségünk van Szentlelked vezetésére, hogy Neked tetszően hirdessük az igét, feddjünk, intsünk biztassunk. Adj bátorságot, világosságot és bölcsességet ezen a területen is. Krisztus nevében, Ámen.

2019. szeptember 20., péntek

Folyamatos imádság és hála!

...szüntelenül imádkozzatok,
mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.
Thesszalonikabeliekhez írt levél 5. rész 17-18. vers



Lehet imádkozni, hálát adni kötelességszerűen és alkalomszerűen is. Reggel, este, hálaadó ünnepeken stb. Ha viszont számunkra csak ennyit jelent az imádkozás, a hálaadás, akkor ahelyett, hogy észrevennénk: az imádság a lelkünk lélegzetvétele.
Gyakran történik meg velem az utóbbi időben, hogy éjjel felébredve azonnal könyörögni kezdek az Úrhoz.
Nem terveztem előre, csak reflexszerűen, Isten Lelke által folyik belőlem az imádság.
Ugyanígy vagyok a Bibliaolvasással. Újjászületésem előtt naponta egyszer elővettem a Bibliát és kötelességszerűen olvastam azt.
Újjászületésem óta a Szentlélek ezen is változtatott. Napközben mindannyiszor megyek a Szentíráshoz, amennyiszer csak érzem, hogy a lelkem éhezik rá.
Nem tervezem és nem is számolgatom, hogy ma olvastam-e már vagy sem.
Tehát miért vennéd magadra a megszokás nehéz terhét, amikor szüntelen Isten jelenlétében lehetsz és élvezheted az imádkozás Szentlélek által nyújtotta szabadságát.
Az egész életünk egy Istent dicsérő imádsággá válhat, jó illatú hálaáldozattá a Szentlélek által.
A gondolatainkban is megszólítjuk Istent napi teendőink közben is, a cselekedeteink pedig gyakorlati imádságokká válhatnak, még az éjszakai pihenésünk is változhat egy öntudatlan imává.


IMA: Istenünk egész életünket szeretnénk Neked szánni. Nem megszokásból, hanem szeretetből és elköteleződésből. Taníts minket szüntelen imádkozni és igazán, őszintén hálát adni. Krisztus nevében, Ámen.




2019. szeptember 19., csütörtök

Élő, tiszta és tökéletes istentisztelet!

Ellenben az Atya-Isten azt az istentiszteletet tekinti tisztának és tökéletesnek, ha gondoskodunk az árvákról és özvegyekről, és tisztán tartjuk magunkat a világ gonosz hatásától.
Jakab levele 1. rész 27. vers



Az igazság az, hogy senkit sem érdekel mit gondolok vagy mit gondolsz az istentiszteletről, ameddig az ellentétben áll Isten gondolatával.
Istennek nagyon is van véleménye arról, hogy miként tiszteljük Őt. Aki ezt kétségbe vonja, lapozza fel a Mózes könyveit és olvassa el mennyire részletesen megadta Isten a Szent sátor méreteit, anyagait, színeit és az istentisztelet rendjét.
Tehát kit érdekel milyen zenét szeretünk mi? Ha szórakozóhelyre megyünk, ott biztosan szempont, de ha Istent akarjuk tisztelni, dicsőíteni akkor azt úgy kell tennünk, hogy az Istennek tetsző legyen.
Az istentisztelet pedig a gyülekezeten kívül kezdődik. Csak akkor érvényes, tiszta és tökéletes a gyülekezetben végzett istentiszteletünk, ha a mindennapjainkban is Istent tiszteljük.
Hogyan? A Szentlélek vezetése által. A Szentlélek megmutatja, hogy melyik árváról, özvegyről gondoskodjunk. A Szentlélek megmutatja hogyan tartsuk meg magunkat tisztán a világ gonosz hatásától.
Természetesen csak akkor, ha Isten gyermekei vagyunk.
Ha nincs a Szentlélek vezetése életünkben, akkor marad a megszokás, a birtoklásvágy és a rendszer követése ész, szív és lélek nélkül.
Akkor nem a Szentlélek fogja vezetni már a gyülekezetünket, hanem a vezetők működtetik majd számok, statisztikák, a nagy számok törvénye és egyéb emberi szokások alapján.
Így pedig rövid időn belül a közösség utolsó életjelei is eltűnnek. Beáll a teljes lelki "hullamerevség".
Annyira tragikus, hogy sok közösségből Isten Szentlelke teljesen kivonult, sok közösségről Isten teljesen levette a kezét, és továbbra is a megszokás lendülete miatt vannak összejövetelek úgy, hogy a közösség hónapok, évek, évtizedek óta nem veszi észre, hogy már nincs köztük a nagybetűs Élet.


IMA: Istenünk, ne hagyj minket meghalni lelkileg. Ne hagyj minket vakbuzgó módon tisztelni Téged. Tudjuk Krisztusunk, hogy csak Benned maradva lehet életünk egyénileg és közösségileg is. Támaszd fel halott lelkünket, családunkat, népegyházainkat, közösségeinket, hogy élő, tiszta és tökéletes módon tisztelhessünk. Krisztus nevében, Ámen.

2019. szeptember 18., szerda

A Szentlélek célja és munkája!



Megnyitja fülüket az intelem befogadására, és meghagyja, hogy térjenek meg a gonoszságból.
Mily fenséges az erős Isten! Van-e hozzá fogható tanítómester?
Jób könyve 36. rész 10, 22. vers








A Szentlélek munkája nem ér ott véget, hogy Krisztus által elfogadhatóvá tesz minket az Atya előtt.
Teljes életünket összhangba akarja hozni az Istennel és az Isten akaratával.
Isten gyermekeiben ezt az Isten szava által, imádság, önfegyelem és szenvedés által végzi ezt.
Vannak könnyebben formálható emberek, akiknél ez a megszentelődési folyamat rövidebb és egyszerűbb, de mindannyiunknak meg kell tanulni a hit és engedelmesség kemény leckéit, ahhoz, hogy a Szentlélek véghez vihesse életünkben az Ő munkáját.
Mindenek előtt Isten beszéde, a Biblia által formál minket. A Biblia arra hivatott, hogy tanítson minket, hogy a hitünk erősödjön általa, továbbá, hogy Isten megóvjon minket az engedetlenségtől és annak következményeitől.
A Biblia csak azok számára lesz áldássá, akik nyitott szívvel fogadják, alázatos tanulni akarással, meglágyult szívvel, hogy hit születhessen benne és Istennek teljesen átadott élettel, hogy engedelmeskedjünk Neki.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy Krisztus halála és feltámadása által bűneink megbocsátattak és Krisztus igazságát számította be nekünk az Atya. Segíts, hogy a megszentelődés folyamatában haladjunk előre a Szentlélek által. Érints meg minden kedves olvasót aki még nem fogadta el Isten ingyenes kegyelmi ajándékát: az örök életet. Krisztus nevében, Ámen.

2019. szeptember 17., kedd

Az Úr mindenek előtt!

A nyáj elé áll, és legelteti az ÚR hatalmával, az Úristen fenséges nevével. Akkor nyugodtan élnek, mert hatalma kiterjed a föld határáig.
Mikeás könyve 5. rész 4. vers



A keresztény ember, aki odaszánta az életét Istennek és naponta Krisztus nyomdokaiban lépkedve hordozza keresztjét, nem lepődik meg ha azt írom, hogy egy konfliktus közepébe csöppent.
Ez egy természetes következménye az Isten követésének. Az isteni és az emberi természet ugyanis harcban áll egymással.
Az ilyen ember meglátja, hogy Isten útjai és az ember útjai nem azonosak.
A fizikai képességek, készségek amiket a világban megtanultunk, nem fognak bennünket előre vinni a lelki életben.
Talán vannak bevált módszereid amik működtek a fizikai életben, de ezek csődöt fognak mondani amikor a Szentlélek munkáját, vezetését, erejét akarod helyettesíteni velük.
Ezért történhetett meg újra és újra keresztény közösségekben, hogy világi szférában magabiztos, sikeres emberekre bízták a közösség vezetését, azok pedig az emberi módszereikkel rövid időn belül szétverték apró darabokra a közösséget.
Istennek nem okostojásokra van szüksége, hanem alázatos, engedelmes eszközökre akik az Isten által rendelt helyükön maradnak és mindenben engedelmeskednek a Szentlélek vezetésének.
Az "új ádám" ( a Krisztusban nyert új természet) sosem fogja megadni magát a "régi ádámnak" ( a bűnös hajlamokkal terhelt testi természet).
Isten Szentlelkének nincs szüksége a mi jól bevált, testi módszereinkre.
Isten ugyanis senki mással nem osztja meg dicsőségét.
Tehát kedves Isten után vágyakozó keresztény, ideje az Isten szerint küzdened:
" Nem hatalommal és nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel! - mondja a Seregek Ura." Zakariás 6:4 b. mondata


IMA: Istenünk a mi testi erőlködésünk, tudásunk, módszereink fabatkát sem érnek a Szentlelked életet adó, irányt mutató ereje és munkája nélkül.
Megalázzuk magunkat Előtted és kérünk taníts meg minket Szentlelked ereje által élni, küzdeni. Krisztus nevében, Ámen.

2019. szeptember 16., hétfő

Meleg szív és hideg fej!

Az elmondottakban pedig ez a legfontosabb: olyan főpapunk van, aki a felséges Isten trónusának a jobbjára ült a mennyekben;
Zsidókhoz írt levél 8. rész 1. vers



A meleg szív és a hideg fej leginkább a keresztényekre kell jellemző legyen.
Ennek természetesen világos okai vannak.
Először is a keresztény ember az Istentől függ és nem a földi körülményeknek van kiszolgáltatva.
Krisztus a keresztény ember támasza, aki győzött a világ felett.
Az újjászületett keresztény szívének melegét Krisztus szeretete adja, ami a Szentlélek által kitöltetett a szívünkbe, éppen ezért, tud a keresztény ember békés szívvel és bizalommal "letekinteni" a zűrzavaros világ eseményeire.
Testben ebben a világban él, de lélekben már odafent van és az odafelvaló dolgokkal törődik.
Természetesen érzékeli azokat a dolgokat, eseményeket amik körülötte történnek, de sosem hatnak rá túlságosan, mivel egy mennyei dimenzióban él.
A keresztény ember tudja, hogy végül Krisztus által győzni fog, ezért békés tud maradni akkor is, amikor úgy néz ki a csatát el fogja veszíteni.
Tudnunk kell, hogy a világon a legnagyobb erők azok, amelyeket nem láthatunk fizikai szemmel.
Éppen ezért a lelki életben a hit az a kéz, amellyel belekapaszkodunk az örökkévaló Istenbe.


IMA: Istenünk, köszönjük a Te szereteted amit kitöltesz a Tieid szívében. Így ott is ahol más hideg szívvel, érzéketlenül állnak, mi áraszthatjuk a Te szereteted melegét. Köszönjük, hogy nem kell elveszítenünk a fejünket a félelem miatt, a pillanatnyi körülmények miatt, mert tudhatjuk, hogy az örökkévalósághoz tartozunk. Krisztus nevében érints meg minden olvasót, hogy újjászületve, meleg szívű és hideg fejű lehessen. Ámen.

2019. szeptember 15., vasárnap

Istené minden dicsőség!

Ezért magasztallak, Uram, a népek között, zsoltárt éneklek nevednek.
Sámuel második könyve 22. fejezet 50. vers



Minden jó adomány fentről, az Istentől adatik nekünk az Ő ingyen szeretetének és kegyelmének köszönhetően.
Lehetsz akármennyire gazdag fizikai értelemben, az igazán értékes ajándékok mégsem a fizikai ajándékok, hanem a kegyelem által kapott ajándékok.
Ezek az ajándékok Krisztusnak köszönhetőek, annak a megbékéltető munkának, amit végzett az Ő tulajdon vére által közbenjárva értünk az Atyánál.
A mennyei kijelentés, a megváltás, az Isten irgalma és kegyelme, az örök élet ajándéka és a bennünk lakozó Szentlélek. Ezek az igazi ajándékok.
Sosem tudjuk visszafizetni azt a jóságot, szeretetet, amivel az Atya viseltetett és viseltetik irántunk, gyermekei iránt.
A hálátlan ember, a fentiek fényében gonosz ember, már csak azért is, mert Isten rendkívüli jósága ellenére nincs hála a szívében.
A hálátlanság nagy bűn. Amikor egy ember lelki világosságot nyer és megnyílik az értelme, akkor látja igazán, hogy mennyire jó az Isten és mennyire jelentéktelen ő. Ez pedig folytonos alázatban fogja tartani az illetőt.
Az ilyen ember soha többé nem követelőzik Istennel szemben, ahogyan a tékozló fiú követelte ami jár neki.
Az alázatos ember tudja, hogy sokkal többet kapott már a jelen pillanatig is, mint amit megérdemelt volna.
Fontos, hogy Isten megszentelje a beszédünket. Sokszor túl sokat beszélünk, pedig jobb lenne csendben maradnunk.
Adjuk át nyelvünk, beszédünk irányítását Istennek, hogy Szentlelkének tüze által megtisztítsa és megszentelje azt.
Isten segíteni fog abban, hogy emlékezzünk rá, a nyelvünk sem a mienk.


IMA: Istenünk, át akarjuk adni magunkat a dicséretnek, magasztalásnak, hiszen egyedül Te vagy méltó erre Istenünk. Bocsáss meg nekünk minden hálátlan, szentségtelen, büszke megnyilvánulást. Tisztíts meg Lelked által, hogy őszintén dicsérhessünk. Krisztus nevében, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...