2024. május 18., szombat

A döntés joga és felelőssége

De ha nem tetszik nektek, hogy az Urat szolgáljátok, válasszátok ki még ma, hogy kit akartok szolgálni: akár azokat az isteneket, akiket atyáitok szolgáltak a folyamon túl, akár az emóriak isteneit, akiknek a földjén laktok. De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk! Józsué könyve 24. fejezet 15. vers



Minden nap döntéseket hozol, amelyek befolyásolják kapcsolataidat, értékrendedet és hitedet. Józsué kijelentése emlékeztet arra, hogy a szolgálat nem passzív állapot, hanem aktív választás, amely következetességet és hűséget igényel.
"De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk." Józsué nem csak személyesen vállal kötelezettséget, hanem családja nevében is kimondja ezt az elkötelezettséget. Ez arra utal, hogy a hit és a szolgálat nem elszigetelten jelenik meg az egyén életében, hanem áthatja az otthonát, befolyásolja a gyermekeit, és formálja emberekkel való közösségét. A hited gyakorlása családodban kezdődik, ahol a szeretet, a megbocsátás és az odaadás nap mint nap megmutatkozhat.
A választás, hogy kit szolgálsz, mélyreható következményekkel bír életed minden területére. Amikor Istent választod, ez nem csupán egy belső meggyőződés, hanem egy nyilvános kötelezettségvállalás is, amely hatással van döntéseidre, cselekedeteidre. A hited aktív kinyilvánítása lehet a legnagyobb tanúságtétel a körülötted élők számára.
Józsué szavaiból meríthetsz erőt és bátorítást ma is. Választhatsz, hogy folytatod a társadalmadban megszokott vagy szüleid által követett utakat, vagy, mint Józsué, merészen kimondod: „Az Urat szolgálom!” A mindennapi választásaiddal - legyenek azok pici döntések vagy életre szóló elköteleződések - mutatod meg igazi értékrendedet és hűségedet.

IMA: Istenem, Te ma is szabad döntési lehetőséget biztosítasz minden földön élő ember számára. Szeretnék én és családom is Neked szolgálni. Erősíts meg minket Szentlelked által ebben az elköteleződésben. Krisztus nevében, Ámen.

2024. május 17., péntek

A jóval győzni fogsz

Sőt, "ha éhezik ellenséged, adj ennie, ha szomjazik, adj innia; mert ha ezt teszed, parazsat gyűjtesz a fejére." Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval.
Rómabeliekhez írt levél 12. fejezet 21. vers



A fenti mondatok nem csupán arra hívják fel a figyelmet, hogy miképpen bánj ellenségeiddel, hanem arra is, hogyan gyakorolhatsz hatást a világra a jó és szeretet erejével.

Isten az ellenségekkel való bánásmódot olyan módon határozza meg, ami radikálisan eltér a természetes emberi reakcióktól. Az, hogy jót teszel azokkal, akik rosszat akarnak neked, nem csak a belső békédet mutatja, hanem azt is, hogy mennyire mélyreható a Krisztus iránti elkötelezettséged. Ez a fajta viselkedés tükrözi Krisztus szeretetét, aki megbocsátott azoknak, akik keresztre feszítették.
Amikor Pál arról beszél, hogy „parazsat gyűjtesz a fejére”, egy ősi közmondást idéz, amely a megbánás és változás okozta belső feszültségre utal. A jó cselekedetek, még azok számára is, akik ellenségesek veled szemben, lefegyverző hatású. Ez nem manipuláció, hanem az a képesség, hogy látod a másik emberben a változásra és a jóságra való képességet és elismered, hogy Istené a bosszúállás és nem a tied.
A rossz legyőzésének egyetlen szent stratégiája van. Ez az alapelv nem csak a személyes kapcsolataidban fontos, hanem a szélesebb társadalmi és nemzetközi konfliktusokban is. Az igazi győzelem nem az, amikor erőszakkal legyőzöd, leuralod és megalázod a másikat, hanem amikor átalakítod a rosszindulatot és ellenségeskedést pozitív reakcióval.
A gyűlölet nem változtatta meg sosem a világot. Legalábbis jó irányba nem. Erre egyedül a szeretet képes.

IMA: Istenem, segíts, hogy csatáimat ne emberi eszközökkel és módszerekkel, hanem mennyeiekkel vívjam. Krisztus nevében, Ámen.

2024. május 16., csütörtök

Szeretetben...

Minden dolgotok szeretetben menjen végbe! Korintusiakhoz írt első levél 16. fejezet 14. vers



Ez a rövid, mégis mélyreható üzenet megragadja a szeretet lényegét, mint a keresztény hit alapkövét, és arra ösztönöz bennünket, hogy minden cselekedetünket, gondolatunkat és szavunkat szeretet által formáljuk.
A szeretet nem csupán egy érzelem vagy érzés, hanem aktív döntés, amelyet újra és újra meg kell hoznod. Mikor Pál arra kéri a korinthusi hívőket, hogy mindenük szeretetben menjen végbe, arra emlékezteti őket (és minket is), hogy válasszuk a szeretet útját minden helyzetben—akár könnyű, akár nehéz. Ez azt jelenti, hogy türelmes vagy másokkal, kedves, nem irigykedsz, nem dicsekszel, és nem viselkedsz bántóan.
A szeretet cselekvő. Nem elégszik meg azzal, hogy csak szavakban vagy érzelmekben nyilvánuljon meg, hanem tetteken keresztül is megmutatkozik. Ez magába foglalja a mások iránti jóságos cselekedeteket, az önzetlen segítségnyújtást, és a mások terheinek könnyítését. Mikor minden tetted a szeretet szellemében történik, jobbá teszed környezetedet, és a társadalom egészét erősíted
Amikor a szeretet vezérli cselekedeteidet, hatalmas hatással lehetsz környezetedre. A szeretet nem csak a kapcsolataidat erősíti, de a nézeteltéréseket is képes feloldani és a megértés hídjait építi. Egy szeretetteljes cselekedet, mint egy bátorító szó vagy egy segítő kéz, felbecsülhetetlen értékű lehet valaki számára, aki éppen nehéz időszakon megy keresztül.

Mint Krisztus követői, a szeretetteljes életmód a legfőbb tanúságtételünk lehet a világ felé. A világ gyakran tele van feszültséggel, önzéssel és konfliktussal. A szeretet következetes gyakorlása ebben a környezetben egyértelmű és erőteljes üzenetet küld arról, hogy van egy másik út, Isten útja, aki maga a szeretet.
IMA: Istenem, Te magad vagy a Szeretet. Szeretnék Benned járni, élni, cselekedni, gondolkodni és beszélni. Krisztus nevében segíts nekem, Ámen.


2024. május 15., szerda

Válaszd Krisztust

Ne legyetek a hitetlenekkel felemás igában, mert mi köze egymáshoz az igazságnak és a gonoszságnak, vagy mi köze van a világosságnak a sötétséghez? Vagy mi azonosság van Krisztus és Beliál között? Vagy milyen közösség van hívő és hitetlen között? Korintusiakhoz írt második levél 6. fejezet 14-15. versek




Pál apostol által a Szentlélek felszólítja a hívőket, hogy óvakodjanak a hitetlenekkel való szoros kapcsolattól, amely alááshatja lelki, erkölcsi tisztaságukat és fejlődésüket. A kérdés, amit feltesz Isten Igéje: "Mi azonosság van Krisztus és Beliál között? Vagy milyen közösség van hívő és hitetlen között?" arra ösztönöz téged is, hogy elgondolkodj saját kapcsolataid mélységén és minőségén.
A világosság és sötétség metaforája arra utal, hogy a keresztény élet egyértelműen különbözik a világi élettől. Világosságként, Krisztus követőiként az a feladatunk, hogy világító pontként szolgáljunk ebben a világban, amelyet erkölcsi és sok más értelemben is sűrű sötétség vesz körül. A világosság nem csak hogy láthatóvá teszi a dolgokat, hanem útmutatást és reményt is nyújt azoknak, akik a sötétségben bolyonganak.
A "felemás iga" kifejezés az állatoknak az együttes igába fogásából ered, ahol ha a két állat nem egyforma termetű vagy erősségű, az egyiket túlzottan megterheli a munka. A spirituális életben ez azt jelenti, hogy ha együttműködsz vagy kapcsolatban vagy olyanokkal, akiknek értékrendszere lényegesen eltér a tiedtől, az hosszú távon konfliktushoz vagy lelki fáradtsághoz esetleg eltévelyedéshez vezethet.
A keresztényeknek nem csupán a jó erkölcsi döntéseket kell meghozniuk, hanem aktívan el kell kerülniük a bűnös és romboló viselkedést, amely elválaszt Isten tervétől és jelenlététől.
Fontos, hogy olyan közösségeket és barátságokat keresned, amelyek építik és erősítik hitedet. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen elszigeteled magad a világtól, hanem hogy tudatosan választod meg azokat a kapcsolatokat, amelyek elősegítik lelki növekedésedet. Annak az öt embernek az átlaga vagy akiket legközelebb engedsz magadhoz.
A kihívás, amelyet Isten állít eléd, nem kisebb, mint hogy életed minden területén Krisztust válaszd. Ez a választás nemcsak abban rejlik, kivel töltöd idődet, hanem abban is, hogyan alakítod életedet, gondolataidat és cselekedeteidet a Krisztus tanításai szerint.

IMA: Istenem, szeretnék jó hatással lenni azok életére, akiket a közvetlen közelembe, baráti körömbe helyeztél. Segíts leépíteni minden olyan kapcsolatot, hatást életemben, amelyek nem szolgálják a Te világosságodat életemben. Krisztus nevében, Ámen. 


2024. május 14., kedd

Igazi bőség

...én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek." János evangéliuma 10. fejezet 10. vers



Jézus Krisztus sokkal többet akar adni neked az anyagi javaidnál és azoknál a fizikai dolgoknál amiket birtokolhatsz vagy élvezhetsz itt a földön.
A bőség elsősorban a lelked bőségét, jólétét jelenti ez pedig átformálja teljesen azt ahogyan látod, tapasztalod a körülötted levő fizikai világot.


Először is Krisztus bőséget akar teremteni a kapcsolataidban


A szeretet, az elfogadás, a megbocsátás, az újrakezdés, a közösség mind olyan értékek, amelyeken keresztül megélheted a Krisztus által kapott bőséget.
Először is az Istennel való személyes közösség által akar Isten megtölteni téged az Ő szeretetének bőségével ezt pedig annyira gazdagon teszi, hogy egyszerűen túlcsordul a lelked és ilyen módon árad embertársaid felé is ebből a mérhetetlenül gazdag és csodálatos szeretetből.


Másodszor, Isten bőséget akar adni neked a szolgálatot illetően


A szolgálat az az eszköz, aminek segítségével kifejezésre juttathatod azt a gazdagságot, amivel Isten ajándékozott meg téged. Amikor idődet, energiádat, adottságodat vagy anyagi javaidat a szolgálat asztalára teszed, valójában a te életed is gazdagodni fog azáltal, hogy Isten eszközeként másokat gazdagítasz.
A szolgálat által kapcsolódhatsz azokhoz az értékekhez és célokhoz, amelyek túlmutatnak önmagadon, és amelyek közvetlenül tükrözik Isten szeretetét és gondoskodását.
Harmadszor, bőség a lelki növekedést illetően


A Krisztus által kínált bőséges élet velejárója a növekedés és az elmélyülés. Az imádkozás, a Biblia olvasása, tanulmányozása, az Isten szaván való elmélkedés, a közösségben megélt istentiszteleti alkalmak mind kiváló lehetőségek arra, hogy épülj és építs másokat.
Olyan szomorú megtért keresztényeket látni, akik valamilyen lelki gyermekbetegség miatt elakadtak a növekedésben és talán már évtizedek óta ugyanazon a lelki szinte vannak esetleg még vissza is fejlődtek.
Ha teljes hittel és bizalommal Krisztusra bízod életedet, hiszem, hogy Ő meg fogja gyógyítani, tisztogatni és gyümölcsözővé fogja tenni életedet azáltal, hogy meggyökerezel az Ő igazságaiban.


Negyedszer, bőség a reménységben


A keresztény hitben a remény nem egy illúzió vagy egy távoli álom; ez egy biztos tudás arról, hogy Isten irányít, és van egy örök jövőd, amelyet Ő készített számodra. Ez a remény erőt ad neked a nehézségek közepette, amikor szembenézel a világ nehézségeivel.
Bőséges életet élni Jézussal nemcsak azt jelenti, hogy bővelkedsz anyagi javakban, hanem hogy teljesen kiélvezed az élet minden ajándékát, amit Isten készített számodra. Lépj be egy mélyebb, gazdagabb és teljesebb életbe, amely mindig elérhető számodra Isten szeretetében.


Úr Jézus, köszönöm, hogy véreddel fizettél azért, hogy embertelen lelki nyomoromból igazi, bőséges, hálával, szeretettel, reménységgel és hittel teljes élettel ajándékozz meg. Ámen.

2024. május 13., hétfő

Isten ajándékai

De az is Isten ajándéka, hogy az ember eszik, iszik, és jól él fáradságos munkájából.                    Prédikátor könyve 3. fejezet 13. vers



Mindennapi életünk során hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy minden Isten ajándéka: – legyen az egy egyszerű étel az asztalon, egy pohár friss víz, vagy a kapcsolatainkban megélt örömök – Isten szeretetének és gondoskodásának a jelei. A fenti igevers emlékeztet téged arra, hogy minden, amihez hozzáférsz és amiben örömödet leled, Isten kegyelméből fakad.

Ezenkívül, a fenti igevers lehetőséget kínál arra, hogy elgondolkodj munkád értelmén és célján. Amikor munkád gyümölcsével örömöt tudsz szerezni másoknak, vagy amikor fáradságos nap után pihenést és felüdülést találsz, megtapasztalod Isten ajándékának gazdagságát. A munkád nem csak a megélhetést szolgálja, hanem lehetőséget teremt arra, hogy kapcsolatokat építs, fejlődj és lélekben is növekedj.

Így, minden nap, amikor elindulsz dolgozni, vagy amikor étkezel, legyen szívedben hála azért, hogy Isten gondoskodik rólad. Törekedj arra, hogy az általad végzett munka ne csupán saját javadat szolgálja, hanem másokat is építsen és támogasson. Az ilyen hozzáállás segít megérteni és átélni azt az igazságot, hogy az életed, minden apró részletében, Isten ajándéka.

Ha már az aktív éveid elmúltak és élvezed a nyugdíjas éveket, akkor is légy hálás Istennek mindenért és bízz az Ő gondviselésében. Ha valamilyen betegség miatt munkaképtelen lettél ne feledd, hogy Isten nem feledkezik meg rólad.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy gondot viselsz a tieidre. Adsz erőt nekünk, adsz munkát, amikor arra van szükségünk, erőt és mindent amire szüksége van a testünknek és lelkünknek. Magasztalunk Téged bőséges áldásaidért. Krisztus nevében, Ámen.


2024. május 12., vasárnap

Megújuló erőforrások

Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged! Jeremiás siralmai 3. fejezet 22-23. versek



Jeremiás, a síró próféta, a nemzeti tragédia és saját személyes szenvedése közepette is képes volt felismerni és megénekelni Isten irántunk való szeretetét és hűségét. Ez a felismerés ad neked, mai olvasónak is reményt és vigaszt a változó és gyakran kihívásokkal teli világban.

Először is, fontos megértened, hogy Isten szeretete nem pusztán emberi érzelmek sorozata, hanem mély, változatlan valóság, amely meghatározza az Ő lényegét. Isten szeretete aktív és állandó; nem függ emberek viselkedésétől vagy a világ változásaitól. Ez a szeretet az, amiért "nincs még végünk". Amikor úgy érzed, hogy minden elveszett, amikor a remény szinte láthatatlan, Isten szeretete ott van, mint szilárd alap, amire építhetsz.

Másodszor, Isten irgalma, amely "minden reggel megújul", egy lenyűgöző igazság, amely bátorít téged minden nap. Ebben rejlik az a bizalom, hogy bármilyen hibát követsz el, Isten új kezdetet kínál neked minden egyes nap. Ez nem azt jelenti, hogy könnyelműen élhetsz, hanem hogy mélyen hálás lehetsz, és naponta törekedned kell arra, hogy ne élj vissza ezzel a naponta megújuló kegyelemmel.

Végül, Isten hűsége, ami "nagy", az alapja minden bizalomnak és hittel teli életnek. Ez a hűség nem csupán múltbeli történetekre utal, hanem jelenvaló valóság, amelyet nap mint nap tapasztalhatsz. Isten hűsége azt jelenti, hogy soha nem hagyja el gyermekeit, és mindig ott van, hogy vezessen, támogasson és vigasztaljon téged (ha az Ő gyermeke vagy) minden helyzetben.

Ezek az igazságok nemcsak elméletben léteznek, hanem gyakorlati útmutatást is adnak neked. Hogyan élhetsz hát ezekkel az igazságokkal a mindennapokban? Mindennap kezdhetsz egy imával, amelyben Isten irgalmáért és útmutatásáért könyörögsz. Légy nyitott arra, hogy észrevedd és elismerd Isten jelenlétét és munkáját életedben. Olvasd naponta Isten szavát és elmélkedj az olvasottakon. Keress egy bibliai alapokon álló keresztény közösséget, gyülekezetet,a hol épülhetsz és építhetsz lelki értelemben. És mindig emlékezz, hogy bármilyen nagy is a kihívás, Isten szeretete és hűsége képes átvinni téged rajta.

Köszönöm, hogy velem gondolkodtál ezen a reggelen. Kívánom, hogy a mai nap során tapasztald meg Isten megújuló irgalmát és változatlan hűségét!

IMA: Istenem, köszönöm, hogy a Te kegyelmed és irgalmad naponta megújul gyermekeid felett. Segíts nekem, hogy ne éljek vissza ezekkel. Krisztus nevében, Ámen.

Isten türelme

Te mégis sok esztendőn át türelmes voltál irántuk, és lelkeddel, prófétáid által intetted őket, de ők nem figyeltek. Ezért más országok népe...