2024. március 30., szombat

Van-e élet a fizikai halál után?

Ezután az arimátiai József, aki Jézus tanítványa volt - de csak titokban, mert félt a zsidóktól -, megkérte Pilátust, hogy levehesse Jézus testét. Pilátus megengedte neki. Elment tehát, és levette Jézus testét. Eljött Nikodémus is, aki először éjszaka ment hozzá, és mirhából és aloéból készült kenetet hozott, mintegy száz fontnyit. Fogták tehát Jézus testét, és leplekbe takarták az illatszerekkel együtt, ahogyan a zsidóknál szokás temetni. Azon a helyen, ahol Jézust megfeszítették, volt egy kert, és a kertben egy új sír, amelybe még senkit sem helyeztek. Mivel közel volt a sír, a zsidók ünnepi előkészülete miatt ott helyezték el Jézust. János evangéliuma 19. fejezet 38-42. versek




Jézus halála a legnagyobb és legmélyebb megnyilvánulása Isten szeretetének az emberiség iránt.
József és Nikodémus közös tulajdonsága az volt, hogy mindketten féltek a körülöttük lévő emberektől és a társadalmi következményektől. József, bár Jézus tanítványa volt, titokban tartotta ezt, míg Nikodémus éjszaka ment Jézushoz, hogy senki se lássa. Ez a félelem azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy cselekedjenek.
Amikor Jézus keresztre feszítését követően eljött az idő a temetésére, mindketten felálltak és vállalták a felelősséget. József, aki korábban titkos csodálója volt Jézusnak, most bátran megkérte Pilátust, hogy levehesse Jézus testét a keresztről. Nikodémus pedig nemcsak az éjszaka bujkálva ment el hozzá, hanem immár nyilvánosan is, és hozott magával nagy mennyiségű illatszert, hogy méltóságteljesen eltemethessék a Mestert.
Ezek a férfiak, bár félelmekkel és kétségekkel teli szívvel léptek, mégis a szeretet és az elkötelezettség irányította tetteiket. Ez az a szeretet, amely nem ismer határokat, amely bátran cselekszik a szeretteiért, akár a veszély árnyékában is. Mit ér az egész életed, ha a gyávaság és az embereknek való megfelelés távolt tart téged attól a szabadságtól, amit egyedül Jézus Krisztus adhat meg neked?
Az Arimátiai József és Nikodémus példája arra ösztönöz téged, hogy ne hagyd, hogy félelmeid vagy kétségeid akadályozzák a helyes cselekedeteket és a szeretet megnyilvánulását. Az igazi hűség és szeretet képes túllépni a félelmeiden, és engedni az Isten által vezetett cselekvésnek.

Jézus testének levetése és eltemetése nem csupán egy halandó emberről való megemlékezés, hanem egy olyan esemény, amely mély jelentőséggel bír. Ez az esemény megnyitotta az utat az üdvösség felé mindenki számára, és Jézus feltámadása által új életet hozott mindazoknak, akik hisznek benne.
Ezért amikor az Arimátiai József és Nikodémus példáját tanulmányozod, ne csak az emberi bátorság és szeretet, áldozathozatal példáját lásd bennük, hanem az isteni terv megvalósulásának részleteit is, amely az üdvösség útját nyitotta meg mindenki számára, aki hisz. Szoktál szorongni a halálfélelem miatt? Gondoltál-e már arra a napra, amikor a te testedet helyezik koporsóba és lezárva azt a földbe eresztik? Gondolkoztál-e már azon, hogy ha egyszer fizikailag meghalsz, élhetsz-e még újra? A feltámadott Krisztus, aki a sírban nyugodott, választ adott ezekre a kérdésekre a feltámadásának reggelén. Ha nem hiszel Neki, akkor nincs igazi reménység számodra. Légy bátor arra, hogy szeretetben cselekedj, mert az Isten szeretete mindig vezet téged az igazság, a remény és az elmúlhatatlan élet útján.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Jézus Krisztus értem is meghalt. Köszönöm, hogy nem a sír és a halál mondta ki felette az utolsó szót és azok felett sem a sír és a halál fog győzni végül, akik Benne bíznak. Magasztallak ezért. Krisztus nevében, Ámen.

2024. március 29., péntek

Nagypéntek és reményteljes jövő

A népnek és az asszonyoknak nagy sokasága követte őt, akik jajgattak, és siratták őt. Jézus pedig feléjük fordulva ezt mondta nekik: "Jeruzsálem leányai, ne engem sirassatok, hanem magatokat és gyermekeiteket sirassátok; Mert ha a zöldellő fával ezt teszik, mi történik a szárazzal?"                            Lukács evangéliuma 21. fejezet 27, 28, 31. versek



Szánalomra méltó volt Jézus, amikor vitte a keresztjét a Golgota felé? Szánalomra méltó általában az az ember, aki a Krisztus nyomdokaiban járva vállalja a kereszthordozást, a szenvedést, a hátrányos megkülönböztetést? Szánalomra méltó az, aki az Isten tervében jár? Az emberek, különösen az asszonyok, siratták Jézust és keseregtek sorsa miatt.
Ám Jézus, ahelyett hogy saját fájdalmára koncentrált volna, az emberek felé fordult és figyelmeztette őket. „Jeruzsálem leányai, ne engem sirassatok, hanem magatokat és gyermekeiteket sirassátok,” mondta nekik.
Jézus arra hív ma téged is, hogy ne csak a jelen helyzetre, a jelen fájdalomra koncentrálj, hanem gondolj a jövőre is. A Jeruzsálem pusztulásáról és az ott lakók szenvedéséről szóló jövendölés egy jel volt, egy figyelmeztetés arra, hogy mit hoz a jövő, ha nem fordulnak meg és nem térnek vissza Istenhez.
Az a példa, amelyet Jézus említett, a zöldellő fát és a száraz fát illetően, arra hívja fel a figyelmet, hogy a bűnnek és az engedetlenségnek következményei vannak. Ha a zöldellő fa, azaz Krisztus, aki tökéletesen ártatlan és bűntelen volt, ilyen szenvedést és megvetést tapasztalt a bűnös emberek részéről, akkor mi lesz a száraz fával, azaz azzal az emberrel, aki teljesen eltávolodott Isten útjától?
Nagypéntek arra emlékeztet, hogy a bűnnek következménye van, nem csak rövid távon, hanem hosszú távon is. Jézus arra tanít, hogy nézz túl a jelen fájdalmain és nehézségein, és gondolj a jövőre is. Fordulj meg, térj vissza Istenhez, és keresd az Ő útját és akaratát az életedre nézve.
Az Ő szeretete és irgalma mindig elérhető számodra, ha hittel és alázattal fordulsz Hozzá. Ne sajnáltasd hát magad, de ne is gyászold Krisztust, aki győztes lett és semmi szüksége a szánalmadra. Tekints az Úr Jézusra, aki hozzád szól ma irgalmas szeretettel.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy azért szenvedtél, hogy az én szánalomra méltó és reménytelen életemet megmentsd. Ma Téged ünnepellek és a Te szeretetedet. Ugyanakkor szeretném komolyan venni a bűn következményeit először is saját életemben. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2024. március 28., csütörtök

Új szövetség

És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: "Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre." Hasonlóképpen vette a poharat is, miután megvacsoráztak, és ezt mondta: "E pohár az új szövetség az én vérem által, amely tiérettetek ontatik ki. De íme, annak a keze, aki elárul engem, az enyémmel együtt van az asztalon. Mert az Emberfia elmegy ugyan, amint elrendeltetett, de jaj annak az embernek, aki elárulja őt." Lukács evangéliuma 22. fejezet
 


Azok a szavak, amelyeket Jézus mondott az utolsó vacsora közben, nem csupán egyszerű szavak voltak.
Jézus vette a kenyeret, és hálát adott érte, majd megtörte, és azt mondta: "Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre", nemcsak egy egyszerű szertartás volt. Ez az egyszerű cselekedet hívja fel a figyelmedet arra, hogy Jézus teste áldozatul adatott érted is, hogy megváltson téged a bűneidtől és az örök életet ajándékozza neked.
Aztán Jézus vette a poharat, és azt mondta: "E pohár az új szövetség az én vérem által, amely tiérettetek ontatik ki." Az a pohár az Úr Jézus kiontott vérének szimbóluma, amely által új szövetség jött létre közöttünk és Isten között. Ez az új szövetség szabadít minket fel a bűn rabságából, és lehetőséget ad arra, hogy új életet éljünk az Úr Jézus Krisztusban.
De Jézus figyelmeztet téged is: "Íme, annak a keze, aki elárul engem, az enyémmel együtt van az asztalon." Jézus tudta, hogy a megváltás és az új szövetség ajándékát egyesek elárulják és elutasítják majd. Ezért hív téged és engem arra, hogy legyünk hűségesek és kitartóak az Ő útján. Ezzel pedig választ is kaptál a kérdésre, ami sok keresztényben megfogalmazódott már és gyakran helytelen választ eredményezett. El lehet árulni az új szövetséget? Lábbal lehet taposni Jézus Krisztusnak, a kiengesztelésnek és üdvösségnek a vérét? A Biblia szerint határozottan igen.
Az Úr Jézus utána mondja: "Mert az Emberfia elmegy ugyan, amint elrendeltetett, de jaj annak az embernek, aki elárulja őt." Jézus tudta, hogy szenvedés és halál vár rá, de azt is tudta, hogy ezáltal megnyitja előtted az örök élet ajtaját. Az, aki az Úr Jézust követi, megtapasztalhatja az Ő feltámadásának hatalmát és az örök élet reménységét.
Az Úr Jézus megváltó munkája nemcsak múlt időben történt esemény, hanem jelen időben is hatással van az életedre. Minden alkalommal, amikor ünnepeljük az Úr vacsoráját, emlékezünk az Ő áldozatára, és hálát adunk az Ő szeretetéért és kegyelméért. Legyen hát az Úr Jézus áldozatának emléke mindig veled, és légy részese az Ő új szövetségének és áldásainak mindörökké. Isten terve nem fog meghiúsulni. Akkor sem, ha elfogadod az Ő szeretetét és áldozatát, akkor sem, ha elárulod azt. A döntésed azonban örökkévaló hatással lesz rád.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy új szövetséget kötöttél az Atya és az emberiség között és ezzel lehetővé tetted, hogy megszabaduljunk a bűn és a halál hatalmából. Szeretnék elmélyülni a Te szeretetedben. Segíts nekem ebben. Krisztus nevében, Ámen.

2024. március 27., szerda

Isten terve és az engedelmesség

Jézus ekkor elküldte Pétert és Jánost ezt mondva: "Menjetek el, és készítsétek el nekünk a húsvéti vacsorát, hogy megehessük." Ők pedig ezt kérdezték tőle: "Mi a kívánságod, hol készítsük el?" Ő így válaszolt: "Amikor beértek a városba, szembejön veletek egy ember, aki egy korsó vizet visz; kövessétek őt abba a házba, amelybe bemegy, és mondjátok meg a ház gazdájának: a Mester ezt üzeni neked: hol van az a szállás, ahol tanítványaimmal együtt megehetem a húsvéti vacsorát? Ő mutat nektek majd egy nagy berendezett emeleti termet: ott készítsétek el." Akkor elmentek, és mindent úgy találtak, amint előre megmondta nekik; és elkészítették a húsvéti vacsorát.
Lukács evangéliuma 22. fejezet 8-13. versek



Amikor Jézus elküldte Pétert és Jánost, hogy készítsék el neki és a tanítványoknak a húsvéti vacsorát, ez a nem csupán egy egyszerű feladat volt. Ez a történet egy mélyebb üzenetet hordoz magában, amelynek értelme és jelentése túlmutat a hétköznapi tevékenységeken.
Jézus nemcsak azt kérte tőlük, hogy egy vacsorát készítsenek elő számára és a tanítványok számára. Sokkal inkább arra tanít a történet által téged és engem is, hogy az engedelmesség és a bizalom kulcsfontosságúak az Isteni tervben való részvételedhez. Ő tudta, hogy a városban egy megjelölt helyen lesz a vacsora helyszíne, és megmutatta, hogy milyen módon fognak rátalálni a kiküldöttek is.
Ugyanakkor arra is ügyelt, hogy Júdás, az áruló, ne tudja beazonosítani pontosan azt a helyet, ahol az emlékezetes vacsora lesz, mert ez a vacsora benne volt az Isten tervében és áldássá lett minden valaha élt és élő keresztény számára.
Isten felfedi az Ő tervét Péternek és Jánosnak, akik bizonyságot tettek hűségükről és szeretetükről, részt is kapnak ebben a tervben, de Júdást nem tájékoztatja a pontos részletekről és részt sem ad neki annak előkészítésében.
Ez az üzenet arra tanít, hogy Isten mindig vezeti azokat, akik Őt szeretik, de neked is lépéseket kell tenned az engedelmesség és a hit útján. Péter és János hittek Jézus szavában, és meg is találták azt a helyet, amelyet meg kellett keresniük.
A történet azt is megmutatja, hogy Isten időnként olyan embereket helyez az utadba, akik segítenek téged az Ő akaratának végrehajtásában. Az a férfi, aki a korsó vizet vitt, lehetett volna csak egy egyszerű járókelő, de valójában az Isten irányítása által az útmutatók egyikévé vált.
Amikor Péter és János végül megtalálták a helyet, mindent úgy találtak, ahogy Jézus előre megmondta nekik. Ez megerősítette hitüket és bizalmukat abban, hogy Jézus valóban az Isten Fia, akinek szavaiban teljesen megbízhatnak.
Ahogy te is járod az életed útját, hasonlóképpen fontos, hogy engedelmeskedj és bízz Isten vezetésében. Ő mindig azért van veled, hogy segítsen, és megmutassa az utat amelyen járnod kell. Légy nyitott az Ő vezetésére, és kövesd azt a hit és a bizalom jegyében. Akkor megtapasztalhatjuk az Ő kegyelmét és áldásait az életedben.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy akik téged igazán szeretnek és keresnek, azoknak felfeded a Te terveidet és részt is adsz nekik a tervedben. Szeretnék én is hittel és bizalommal engedelmeskedni a Te szavadnak. Szentlelked által támogass ebben, Ámen.

2024. március 26., kedd

A hit, amely átformál

Amikor korán reggel a város felé ment, megéhezett. Meglátott egy fügefát az út mellett, odament, de semmit sem talált rajta, csak levelet. Ekkor így szólt hozzá: "Ne teremjen rajtad gyümölcs soha többé!" És hirtelen elszáradt a fügefa. Amikor látták ezt a tanítványok, elcsodálkoztak, és azt kérdezték: "Hogyan száradt el ez a fügefa ilyen hirtelen?" Jézus így válaszolt nekik: "Bizony, mondom néktek, ha van hitetek, és nem kételkedtek, nem csak a fügefával tehetitek meg ezt, hanem ha ennek a hegynek azt mondjátok: Emelkedj fel, és vesd magad a tengerbe! - az is meglesz. És mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok." Máté evangéliuma 21. fejezet 18-22. versek



Amikor Jézus kora reggel úton volt és megéhezett, találkozott egy fügefával, melynek ágain nem talált mást, csak leveleket. Az éhes Jézus közelebb lépett, remélve, hogy talál valami táplálót, de hiába. Ekkor, szavakat intézett a fához: "Ne teremjen rajtad gyümölcs soha többé!" És az, ami történt, megrendítette a körülötte állókat. A fügefa hirtelen elszáradt, azonnal engedelmeskedett volna a kijelentésnek.

A tanítványok elcsodálkoztak, és nem értették, hogyan történhetett meg mindez? Feltették a kérdést: "Hogyan száradt el ez a fügefa ilyen hirtelen?" És Jézus válasza mélyen belevésődött a szívükbe és értelmükbe. "Bizony, mondom néktek, ha van hitetek, és nem kételkedtek, nem csak a fügefával tehetitek meg ezt, hanem ha ennek a hegynek azt mondjátok: Emelkedj fel, és vesd magad a tengerbe! - az is meglesz. És mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok."

Ez a történet arra tanít, hogy a hit hatalma felülmúlhat mindent. A fügefa elszáradása nem pusztán egy történet arról, hogy Jézus, Aki a világ teremtője, joggal keresi gyümölcsöket és ha nem találja azokat, akkor joga van ítéletet is kimondani a teremtett világ felett.Isten arra is tanít, hogy a szavában vetett hitnek hatalma van dolgokat megváltoztatni, akár a legmegdöbbentőbb módon is.

Ha hittel fordulsz Istenhez, ha hited megingathatatlan és kételkedés nélküli, akkor csodák történhetnek. Nemcsak fügefákat száríthatsz el, vagy hegyeket mozdíthatsz el, hanem az életed minden területén megkaphatod azt, amit hittel kérsz. Az imádság, a hit és a bizalom összekapcsolódik, hogy valódi változást hozzon az életedbe és a világba.

IMA: Istenem, engem is Te teremtettél és jogod van ítéletet mondani életem felett. Szeretnék gyümölcstermő életet élni és meggyökerezni a hitben. Krisztus nevében, Ámen.


2024. március 25., hétfő

Isten féltő szeretetének tüze

A templomban találta az ökrök, juhok és galambok árusait, és az ott ülő pénzváltókat. Ekkor kötélből korbácsot csinált, és kiűzte őket, valamint az ökröket és a juhokat is a templomból. A pénzváltók pénzét pedig kiszórta, az asztalokat felborította, és a galambárusoknak ezt mondta: "Vigyétek ezeket innen: ne tegyétek az én Atyám házát kalmárkodás házává!" Ekkor tanítványainak eszébe jutott, hogy meg van írva: "A te házad iránt érzett féltő szeretet emészt engem."
János evangéliuma 2. fejezet 14-17. versek



Ahogy Jézus belépett a Templomba, nem a szent áhítat és a tisztelet fogadta, hanem zaj és zűrzavar. Szemeiben csalódottság és fájdalom tükröződött., ahogy látta, hogyan használják fel az Atya házát valami olyasmire, amire Isten sosem szánta azt. Az ökrök és a juhok, a galambok árusai, a pénzváltók mind üzleteltek, mintha egy piac lenne, nem pedig egy szentély.

Jézus szíve fájdalmasan szorult össze, ahogy látta az embereket, akik elfelejtették az Atya házának szentségét és tiszteletét. Nem dühvel, hanem szeretettel és szomorúsággal fordult feléjük. És akkor az Isten háza iránti féltő szeretete cselekedetekben nyilvánult meg: kötélből korbácsot font, és határozott léptekkel indult az üzletelők felé, akik rablók módjára igyekeztek minél több pénzt kicsikarni azoktól, akik áldozni vagy Istent tisztelni jöttek a templomba, az ünnepre.

Felborította az asztalokat, szétszórta a pénzeket, kiűzte az embereket és az állatokat egyaránt. Nem az anyagi veszteség volt a fontos számára, hanem az, hogy az Atya házában olyan módon rendet tegyen, hogy az újra a hivatásának megfelelővé váljon. Egy szent helyen nem volt helye a világi érdekeknek és az anyagi haszonszerzésnek.
A galambárusokat szigorúan intette: "Vigyétek ezeket innen: ne tegyétek az én Atyám házát kalmárkodás házává!" Nem a harag vezérelte szavait, hanem a szeretet. Tudta, hogy az Atya házának szentsége megérdemli a tiszteletet és az odaadást. Tudtad, hogy az Isten szeretetében nagyon is ott van a harag? Isten szereti a szentséget és haragszik a bűnre. Szereti a tisztaságot, de haragszik a tisztátalanságra. Szereti a rendet, de gyűlöli a káoszt.
Ezen esemény tanulsága nemcsak az, hogy nem szabad közönséges célokra használni az Isten házát, hanem az is, hogy a közömbösség helyett, az Istennek tetsző dolgok iránti szenvedélyes szeretet kell jellemezze életedet. Jézus, az Atya iránti szeretetében és hűségében cselekedett, hogy emlékeztesse az embereket arra, hogy az Atya háza szent és megilleti a tisztelet.
Tanítványainak eszébe jutottak az Ige szavai: "A te házad iránt érzett féltő szeretet emészt engem." És ahogy nézték, hogyan tisztítja meg Jézus az Atya házát, érezték szívükben az iránta való szeretetet, és megértették, hogy az igazi hit és szolgálat mindig a szenvedélyes és cselekedetekben megnyilvánuló szereteten és az alázaton alapul.
Tudtad, hogy pünkösd után, ha lakozást vett életedben Isten Szentlelke, már a tested is templommá vált? Isten nem vállalhat közösséget veled, ha paráznaságra és egyéb tisztátalan dolgokra használod a testedet. Meg akar tisztítani, helyre akar állítani téged. Engedsz ma az Ő szelíd szavának vagy megvárod amíg határozottabban lép fel életedben?


IMA: Úr Jézus, Te magad vagy a féltő, tűzzel lobogó, igazi, cselekvő szeretet. Szeretném azt szeretni, amit Te és azt gyűlölni, amit Te. Taníts meg engem is először is a testem templomában rendet tenni. Krisztus nevében, Ámen.

2024. március 24., vasárnap

Ki ez?

A sokaság legnagyobb része az útra terítette felsőruháját, mások ágakat vagdaltak a fákról, és az útra szórták. Amint beért Jeruzsálembe, felbolydult az egész város, és ezt kérdezgették: "Ki ez?"                Máté evangéliuma 21. fejezet 9-10. versek



Virágvasárnap ünnepe olyan pillanat, melyben az öröm és az izgalom átszövi a levegőt. Jeruzsálem utcáinak pora fölött ott lebegett az ünnepi hangulat, ahogy a tömeg felkeltette a várost azzal az édes lázban lobogó várakozással, ami Jézus közeledése előtt lengte be a levegőt.

Az Úr bevonulása azonban nem csupán egy szokványos bevonulás volt. Nem egy királyi parádé, mely kizárólag a hatalom és fényűzés kifejezése lett volna. Ahogy a sokaság terített felsőruháját az útra, és ágakat vagdaltak a fákról, nemcsak egy ember, hanem egy király közeledett feléjük, aki nem csak a fizikai teremtett világ, hanem az örök királyság ura is.

Jeruzsálemben felbolydultak az emberek, s a városban záporoztak a kérdések: "Ki ez?" Azt kérdezgették, mikor Jézus közelített: "Ki ez a férfi, akit annyi ember üdvözöl? Miért hozzák föl azok az ágakat és lengetik előtte, miért dobják a pálmaágakat elé, miért terítik le a ruháikat?"

A kérdés ma is ugyanaz maradt. Ki ez a názáreti Jézus? Ki valójában az az ember, aki a világtörténelem egyik legmeghatározóbb alakja lett? Ki ez a férfi, aki nemcsak az időnek és a világtörténelemnek, de a szíveknek is a királya? Ez a férfi, Jézus Krisztus, nemcsak a történelem ura, hanem az életed ura is akar lenni. Ő az, aki megválthat téged a bűn és halál hatalmából, és az örök élet reménységét hozhatja el neked.

Virágvasárnap tehát a kérdés ünnepe is: "Ki ez?" De ha nyitott szívvel és hittel nézed Jézust, rájössz, hogy Ő nem csak egy ember, hanem az Isten Fia, az üdvösségünk forrása, Aki elhozta a reményt, a békét és az örök életet.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Krisztus által eljött a reménység, az újrakezdés és az örök élet, üdvösség. Szeretném hűségesen követni Őt a pálmaágak, de a kereszthordozás útján is. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.


Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...