2024. március 24., vasárnap

Ki ez?

A sokaság legnagyobb része az útra terítette felsőruháját, mások ágakat vagdaltak a fákról, és az útra szórták. Amint beért Jeruzsálembe, felbolydult az egész város, és ezt kérdezgették: "Ki ez?"                Máté evangéliuma 21. fejezet 9-10. versek



Virágvasárnap ünnepe olyan pillanat, melyben az öröm és az izgalom átszövi a levegőt. Jeruzsálem utcáinak pora fölött ott lebegett az ünnepi hangulat, ahogy a tömeg felkeltette a várost azzal az édes lázban lobogó várakozással, ami Jézus közeledése előtt lengte be a levegőt.

Az Úr bevonulása azonban nem csupán egy szokványos bevonulás volt. Nem egy királyi parádé, mely kizárólag a hatalom és fényűzés kifejezése lett volna. Ahogy a sokaság terített felsőruháját az útra, és ágakat vagdaltak a fákról, nemcsak egy ember, hanem egy király közeledett feléjük, aki nem csak a fizikai teremtett világ, hanem az örök királyság ura is.

Jeruzsálemben felbolydultak az emberek, s a városban záporoztak a kérdések: "Ki ez?" Azt kérdezgették, mikor Jézus közelített: "Ki ez a férfi, akit annyi ember üdvözöl? Miért hozzák föl azok az ágakat és lengetik előtte, miért dobják a pálmaágakat elé, miért terítik le a ruháikat?"

A kérdés ma is ugyanaz maradt. Ki ez a názáreti Jézus? Ki valójában az az ember, aki a világtörténelem egyik legmeghatározóbb alakja lett? Ki ez a férfi, aki nemcsak az időnek és a világtörténelemnek, de a szíveknek is a királya? Ez a férfi, Jézus Krisztus, nemcsak a történelem ura, hanem az életed ura is akar lenni. Ő az, aki megválthat téged a bűn és halál hatalmából, és az örök élet reménységét hozhatja el neked.

Virágvasárnap tehát a kérdés ünnepe is: "Ki ez?" De ha nyitott szívvel és hittel nézed Jézust, rájössz, hogy Ő nem csak egy ember, hanem az Isten Fia, az üdvösségünk forrása, Aki elhozta a reményt, a békét és az örök életet.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Krisztus által eljött a reménység, az újrakezdés és az örök élet, üdvösség. Szeretném hűségesen követni Őt a pálmaágak, de a kereszthordozás útján is. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...