2021. május 8., szombat

Mindenkinek mindenné lettem

Az erőtleneknek erőtlenné lettem, hogy megnyerjem az erőtleneket: mindenkinek mindenné lettem, hogy mindenképpen megmentsek némelyeket. Korintusiakhoz írt első levél 9. fejezet 22. vers



A fenti igeversben semmiképpen sem arról tesz tanúbizonyságot Pál apostol, hogy szolgálatában köpönyegforgató és képmutató mentalitást sajátított el.
Sajnos vannak emberek, akik képmutatásukat és adott esetben gerinctelenségüket a fenti igeverssel mentegetik. Pál apostol nem akart embereknek megfelelni, emberek kedvében járni, hanem Isten tetszését kereste.
Azt viszont látta, hogy a világban sok olyan ember van, akik nagyon különbözőek, mint ő. Hogyan tudnánk megközelíteni az evangéliummal olyan embereket, akik nagyon más mentalitással, életkörülményekkel rendelkeznek, mint mi?
Isten arra hív minket, hogy tanuljunk meg lehajolni másokhoz, partnerként, egyenlő félként tekinteni azokra, akiknek szükségük van az evangéliumra, hogy segíthessünk nekik. Ezt tette Krisztus is. Emberré lett, „lealacsonyodott” hozzánk, hogy segíthessen rajtunk.
Ha fent hordjuk az orrunkat, nem fogunk megnyerni másokat Krisztusnak, csak az eső fog az orrunkba esni. Isten arra hív téged és engem, hogy lépjünk ki végre a kényelmes és megszokott kereteink közül, hogy szolgáljunk Neki és megnyerjünk másokat a számára.Pál apostol ezt tette. Isten pedig képessé tud tenni minket is erre.


IMA: Istenünk, segíts minket, hogy ne önmagunkkal legyünk elfoglalva, hanem észrevegyük azokat az embereket, akik ugyan különböznek tőlünk, de ugyanúgy szükségük van a Te kegyelmedre. Segíts bemutatni ezen embereknek a Te szereteted. Krisztus nevében, Ámen.


2021. május 7., péntek

Tanítvány vagyok

Akkor Jézus ezt mondta tanítványainak: "Ha valaki én utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem. Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja.
Máté evangéliuma 16. fejezet 24-25. versek



Tanítvány vagyok. A kocka már el van vetve, meghoztam a döntést és Jézus Krisztus tanítványa lettem. Nem fogok másra nézni, lassítani, visszafordulni, tétlen maradni.
Nincs többé szükségem a világ kínálta elsőbbségre, gazdagságra, hatalomra, megbecsülésre, népszerűségre. Nem vágyom többé arra, hogy mindig nekem legyen igazam. Nem akarok a világ szerint elsők, elismertek vagy megjutalmazottak közé tartozni.
Mostantól hitből élek, türelmesen és kitartóan szeretek, imádság és munka által fogok felemelkedni.
Isten ereje és hatalma határozza, meg milyen tempóban haladok Krisztusom nyomdokaiban, az utam a keskeny út, a célom a Menny. Göröngyös az utam, de nem járok rajta egyedül. Biztos kéz vezet engem. Nem vagyok megvásárolható, elcsábítható, megtéveszthető vagy késleltethető.
Nem riadok vissza, ha áldozatot kell hoznom, nem habozok a nehézségek láttán, nem alkudozom a lelkem ellenségével.
Nem adom fel, nem hátrálok meg, nem némulok el, amíg be nem végzem Krisztustól kapott küldetésemet. Hirdetni fogom, hogy Krisztus vissza fog jönni, és végezni fogom munkámat, amíg vissza nem tér. Amint pedig visszatér, meg fog ismerni engem úgy, mint az Ő tanítványát.
Te Krisztus tanítványa vagy-e?


IMA: Istenünk, segíts, hogy ne szórakozzunk a Te követésedet illetően. Segíts elköteleznünk magunkat Neked teljesen. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. május 6., csütörtök

A Király gyermekei

Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az Úr dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az Úr Lelke által dicsőségről dicsőségre.
Korintusiakhoz írt második levél 3. fejezet 18. vers




Képzelj el egy aranyos kisbabát, amint a pelenkájában gügyög, és képzelj el egy sok-sok katonából álló óriási hadsereget. El tudod képzelni, hogy az aranyos kisbaba, ha felnőtté lesz, egy napon parancsolni fog a sok-sok katonának? Ha a kisbaba egy hatalmas királynak a fia, akkor már elképzelhető ugye?
Ugyanígy vannak Isten gyermekei is. Először lelki értelemben magatehetetlen csecsemőkként kezdik, de eljön az idő, amikor belépnek teljesen mennyei örökségükbe és hófehér ruhába öltöznek.
Egy napon, Isten gyermekeiként hatalmat fogunk kapni a mennyei angyalokból álló sereg felett is: „Vagy nem tudjátok, hogy a szentek a világ felett fognak ítélkezni? És ha ti ítélkeztek a világ felett, arra talán méltatlanok vagytok, hogy jelentéktelen ügyekben ítélkezzetek? Vagy nem tudjátok, hogy angyalok fölött is ítélkezünk majd? Akkor mennyivel inkább ítélkezhetünk a mindennapi élet dolgaiban!” ( 1 Korintus 6:2-3)
Mindez azért lehetséges, mert van egy mennyei Atyánk és a Szentlélek által az Ő gyermekei, örökösei vagyunk. „Éjszaka sem lesz többé, és nem lesz szükségük lámpásra, sem napvilágra, mert az Úr Isten fénylik fölöttük, és uralkodnak örökkön-örökké.” (Jelenések könyve 22:5)
Ma még talán úgy sírunk, mint a csecsemők, hogy Isten tápláljon minket. Talán értéktelen dolgokon vitatkozunk éppen, mint a kisgyermekek. Olyan dolgokkal nyaggatjuk egymást, amelyeknek egyáltalán nincs örökkévaló értékük és jelentőségük. Mint a kisgyermek, akinek szüksége van a pelenkájának cseréjére, azt gondolhatjuk, hogy Krisztus egyedüli műve a bűneink eltörlése.
A „tiszta pelenka” fontos, de előre kell tekintenünk Isten dicsőséges trónjára, hogy megláthassunk ennél sokkal csodálatosabb dolgokat. A kereszténység nemcsak arról szól, hogy megtisztultunk Isten gyermekeiként, hanem arról is, hogy Isten dicsősége, öröksége vár ránk, mennyei Atyánk és elsőszülött testvérünk: Jézus Krisztus jóvoltából.


IMA: Istenünk, formálj át minket a Te csodálatos dicsőséged és kegyelmed által. Segíts úgy tekintenünk lelki testvéreinkre és önmagunkra is, mint királyi gyermekekre, Isten mennyei örökségének várományosaira. Krisztus nevében, Ámen.

2021. május 5., szerda

Tüzes lovak és harci kocsik

Majd Elizeus így imádkozott: Uram, nyisd meg a szemét, hadd lásson! És az ÚR megnyitotta a szolgának a szemét, és az meglátta, hogy tele van a hegy Elizeus körül tüzes lovakkal és harci kocsikkal. Királyok második könyve 6. fejezet 17. vers



Elizeus és szolgája egy reggel arra ébredtek, hogy az egész városukat körülzárta a felfegyverzett, lovakkal és szekerekkel rendelkező ellenséges hadsereg.
A szolga kétségbeesett, de Elizeus vigasztalta mondván, hogy a sereg, amely velük van, sokkal erősebb, mint a várost körülzáró ellenséges hadsereg.
A gond csak azzal volt, hogy a szolga nem látott semmiféle hadsereget. Elizeus imádkozott, hogy Isten megnyissa szolgája szemét is, ezután pedig látta a szolga is, hogy hatalmas mennyei hadsereg veszi őket körül tüzes lovakkal és harci kocsikkal. Bármilyen földi hadsereggel képes lett volna elbánni ez a mennyei harci sereg.
Ezután Isten vaksággal verte meg az ellenséges hadsereget, Elizeus pedig kedvességet tanúsított és visszavezette a vak hadsereget saját földjükre.
„Ha az Urat tartod oltalmadnak, a Felségest hajlékodnak, nem érhet téged baj, sátradhoz közel sem férhet csapás. Mert megparancsolja angyalainak, hogy vigyázzanak rád minden utadon.” ( 91. Zsoltár 9-11. versek)
Talán emlékszel te is egy olyan dologra, amikor Isten csodálatos módon adott kimenekedést számodra. Másrészt talán kételkedsz is afelől, hogy Isten tényleg megőrzi-e az övéit?
Hiszen ha ez így van, akkor miért van szenvedés? Miért van halál? Krisztus beszél egy Lázár nevű koldusról, aki rengeteget szenvedett betegsége miatt, és azért is, mert nem volt semmiféle jövedelme. Ez az ember pedig szenvedései leteltével meghalt. Cserbenhagyták Isten angyalai? Nem! „Történt pedig, hogy meghalt a koldus, és felvitték az angyalok Ábrahám kebelére.” ( Lukács 16:22)
Isten oltalma az Ő gyermekeivel van földi életük során és az örökkévalóságban is. Dicsérjük ma az Istent ezért a csodálatos kiváltságért!


IMA: Istenünk, mi is sokszor bizonytalanok vagyunk és talán meg is rémülünk életünk nehézségei miatt. Nyisd meg a szemeinket, hogy lássuk őrző kegyelmedet és gondviselésedet életünkben. Köszönjük, hogy a Menny seregei a Te gyermekeiddel vannak. Jézus Krisztus nevében, Ámen.


2021. május 4., kedd

Higgy Isten szavának

A törvényre és intelemre figyeljetek! Hiszen ők olyan dolgokról beszélnek, amelyeknek nincs jövője. Ézsaiás könyve 8. fejezet 20. vers



Napjainkban telve van a világ „szuper prófétákkal”. Állítják, hogy közvetlenül Istentől kapnak látomásokat és kijelentéseket, így számukra az Isten írott szava: a Biblia már nem mérvadó. Ezek az emberek gyakran egymással is meghasonlanak. Sok-sok ember kezd el követni ilyen embereket azt gondolva, hogy ők a világ utolsó nagy prófétái. Isten csodálatos ajándékot adott nekünk a Biblia által. Enélkül reménytelen összevisszaságban élnénk életünket. Annyi minden bizonytalan lenne számunkra. Isten viszont nem hagyott minket árván, nem hagyott minket bizonytalanságban.
Bármilyen „kijelentésről” van szó, a Biblia mérlegére helyezve azonnal rájöhetünk, hogy Istentől van-e vagy sem. Ha egy „kijelentés” ellentmond a Biblia szavának, nem az Istentől van.
Ha emberek tanításai nem egyeznek a Biblia tanításával, akkor nem az Isten világosságában járnak és nem az Isten világosságát hirdetik.
Természetesen a Biblia igazságainak megértésében vannak fokozatok. Vannak olyan mély dolgok, igazságok, amelyeket talán még nem értesz. Miközben tanulmányozod nyitott szívvel Isten beszédét, azzal a vággyal, hogy megértsd ezeket a mélyebb igazságokat, vigyázz, hogy megmaradj az Istenről, a Krisztusról, az üdvösségről és a keresztény életről szóló alapvető igazságok talaján.
A Bibliát azért adta Isten nekünk, mert mindent megtanít nekünk a Biblián keresztül, amit tudnunk kell Róla. Nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod napjaink hamis tanítóit és mehetsz egyenesen a forráshoz: a Bibliához. Ha ugyanis neked nem elég jó Isten kijelentett, írott szava és meg akarod kerülni azt, nem az Isten világosságában, igazságában jársz.


IMA: Istenem, a Te beszéded ösvényem világossága. Óvj meg engem az ördög hazugságaitól és megtévesztéseitől. Segíts nekem elhinni a Te írott beszédedet és meggyökerezni annak igazságaiban. Krisztus nevében, Ámen.


2021. május 3., hétfő

Isten mélyebb megismerése

Igen bátran kezdett beszélni a zsinagógában is. Amikor meghallgatta őt Akvila és Priszcilla, maguk mellé vették, és még alaposabban megmagyarázták neki az Isten útját.                                                    Apostolok Cselekedetei 18. fejezet 26. vers



Apollós Isten szolgája volt, hirdette az evangéliumot is, de Akvilla és Priszcilla felfedezett valamit Isten dolgaival kapcsolatosan és azt meg akarták osztani Apollóssal.
Mivel Apollós nagyszerű előadó volt, akár figyelmen kívül is hagyhatta volna Akvilla és Priszcilla mondandóját, hiszen gyakran a jó előadók rossz hallgatóságnak bizonyulnak.
Apollós viszont rájött, hogy vannak dolgok, amikre Akvilla és Priszcilla jobban rálátnak, éppen ezért volt nyitott tanulni tőlük.
A keresztény élet egyik legélvezetesebb tevékenysége, Jézus Krisztus fenségének és szeretetének mélyebb megismerése a Szentlélek által.
Senki nem annyira érett, hogy ne lenne mit tanulnia, hová fejlődnie a keresztény életben.
Amíg hajlandó vagy meghallgatni más keresztényeket a Krisztus követésével kapcsolatosan, Isten új igazságait fedezheted fel.
Egy csoportos beszélgetés, vagy személyes beszélgetés során, olyan igei igazságokat fedezhetsz fel, amiket addig nem vettél észre és örömmel fog eltölteni, hogy felfedezted azokat. Máskor Isten használ tehetséges szónokokat is. Apollós rendkívüli képességeivel és alázatos tanulni akarásával, remek segítsége volt az újonnan megtért hívőknek, akiknek szükségük volt a hitéleti dolgokban elmélyülésre.
Istent jobban megismerni mindig öröm, függetlenül attól, hogy egy erős és meggyőző igehirdetőn keresztül vagy hétköznapi embereken keresztül történik.


IMA: Istenem, szeretnélek jobban megismerni. Köszönöm neked mindazokat az embereket, akiket használsz, hogy Szentlelked által taníts engem a Te utadon járni. Segíts nekem is, hogy másoknak segítségére lehessek a Te megismeréseddel kapcsolatosan. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. május 2., vasárnap

Amire minden édesanyának szüksége van

Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az Urat félő asszony dicséretre méltó.
Példabeszédek könyve 31. fejezet 30. vers



Mint mindannyiunknak, minden édesanyának szüksége van őszinte elismerésre. Egy édesanya, aki érzi, tudja, hogy megbecsülik, minden felmerülő akadállyal szembe tud nézni.
Lesz képessége és energiája főzni, varrni, tanítani, munkahelyén helytállni, gondoskodni a családjáról, segíteni a rászorulókat, kezelni a felmerülő nehézségeket.
Ha egy nőt sosem kap őszinte elismerést, úgy fogja érezni, hogy nem szeretik és haszontalan. Egy édesanyának minden nap köszönetet kell mondani és elismerni erőfeszítéseit.
Egy istenfélő nőt megdicsérnek gyermekei, házastársa és közösségének tagjai is. Sajnálatos, hogy manapság a politikusok, a média, az oktatók, a főnökök többre becsülik a csillogást, a hírnevet és az ebből származó előnyöket, mint az istenfélelmet.
Ez pedig elbátortalaníthatja Isten gyermekeit. Egy édesanyát ettől függetlenül bátorít, ha családja naponként áldást mond rá: „Isten áldjon meg anya. Naponta áldás vagy a számunkra.”
Örömmel hallhatja férje vallomását is: „Szeretlek. Lehet, hogy más nők is tesznek jó dolgokat, de számomra te felülmúlod mindegyiket.”
A legnagyobb és legfontosabb dicséretet az Istentől kaphatja egy nő, egy édesanya. A legfontosabb mindig az legyen, amit Isten gondol rólunk.
„ Ne a külső dísz legyen a ti ékességetek, ne a hajfonogatás, arany ékszerek felrakása vagy különféle ruhák felöltése, hanem a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes az Isten előtt.” ( 1 Péter 3:3-4)
Édesanyák, örüljetek főként az Istentől kapott dicséretnek. Férfiak és gyerekek, dicsérjétek Istent édesanyátokért és dicsérjétek meg édesanyátokat, házastársatokat olyan módon, hogy az Istentől kapott dicséretet visszhangozzátok.


IMA: Istenünk, ma dicsérünk téged minden egyes istenfélő nőért, feleségért és szerető édesanyáért. Gazdagon megáldottál minket általuk. Áldd meg őket rajtunk keresztül is, hogy éreztessük velük mennyire értékesek a Te szemedben. Jézus Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...