2022. szeptember 17., szombat

Amikor Isten egyengeti utadat

Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Ne tartsd bölcsnek önmagadat, féljed az Urat, és kerüld a rosszat! Példabeszédek könyve 3. rész 5-7. vers




Isten nélkül semmit sem tehetünk, de Istennel semmi sem lehetetlen. Az alázat azt jelenti, hogy tudjuk azt, hogy kicsoda Isten és azt, hogy mi kik nem vagyunk.
Isten vezetni akar és irányt mutatni döntéseinkben.
Azért teszi ezt, hogy megtapasztalhassuk kegyelmét és jóságát.
Sokunk élete szükségtelen nehézségekkel megterhelt, mert ha belegondolunk, sokszor nem kerestük az Isten bölcsességét, nem voltunk nyitottak az Ő véleményére, egyszerűen csak a magunk eszére támaszkodtunk és azt tettük ami helyesnek tűnt az adott pillanatban.
Ha őszinték vagyunk, akkor elismerhetjük, hogy nem mindig vártunk Rá.
Talán olyan is volt, hogy megkérdeztük imában mit akar az Úr, hogy cselekedjünk, és ha nem azonnal jött a válasz, akkor úgy gondoltuk a hallgatás beleegyezés, és mentünk a saját fejünk után, tettük amit helyesnek gondoltunk.
Amikor Isten csendben van az nem beleegyezést jelent vagy engedélyt, hogy azt tegyük amit akarunk.
A csend azt jelenti, hogy várjunk.
Ő vezet, de nem akkor amikor mi elképzeljük. A saját időzítése szerint dolgozik.
Ne légy rest amikor az Isten Lelkének vezetésére kell várnod. Ne hidd, hogy eléggé bölcs vagy a saját életed vezetéséhez. Lásd be, hogy folyamatosan az Ő útmutatására szorulsz.
Tedd azt amit Jákob, mondd Istennek:
" Addig nem engedlek el, amíg meg nem áldasz engem. Addig nem engedlek el amíg nem adsz útmutatást, tanácsot. Mivel a Te tökéletes akaratodat akarom cselekedni, addig várok, könyörgök, kereslek, amíg kijelented azt nekem.


IMA: Istenem, bocsásd meg, hogy életemben sokszor a magam eszére építettem, türelmetlen voltam és ezért hoztam felelőtlen döntéseket. Segíts, hogy várjak Rád és vezetésedre életem minden napján. Segíts, hogy a tökéletes akaratod tudjam cselekedni életem minden napján. Krisztus nevében, Ámen.

2022. szeptember 16., péntek

Gondolataid minősége 2. rész

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!                                               Filippibeliekhez ír levél 4. fejezet 8. vers



Ha szeretnéd, hogy életedben számodra kellemes változások történjenek, gondolkodj olyan dolgokon:
1. Amelyek tiszták és egészségesek

Rengeteg tisztátalanság, beteges gondolkodás és kétes erkölcstelenség van körülöttünk. Meg kell töltened elmédet olyan dolgokkal, amelyek Isten szemében helyesek.
Ez nem mindig egyszerű feladat, hiszen azt feltételezi, hogy gondosan megválogatod azokat a műsorokat, filmeket amelyeket megnézel, számítógépes játékokat, amelyeket játszol és könyveket, magazinokat amelyeket olvasol.

2. Amelyek szeretetreméltók és jóhírűek

Értékeld mások apró cselekedeteit, adj hálát a természet szépségéért, szánj rá egy percet, hogy megcsodáld a természet szépségeit. Ne emészd magad olyan dolgokon, amelyek javulása nem a te kezedben van, inkább tedd le ezeket a gondokat imádságban Isten elé. 

3. Amelyek nemesek és dicséretesek

Figyelj a nemes és dicséretes emberekre és dolgokra egyaránt. Az Isten beszédéhez igazodó nemes jellem fontosabb bármi másnál az Isten szemében. Isten gyermekei az Isten nagykövetei ezért fontos, hogy nemes és dicséretes dolgokra figyelve, a Szentlélek által formálódj jellemben. 
Olyanná válsz, amilyen gondolatoknak többnyire helyet adsz. 
Ha állandóan a negatív dolgokra koncentrálsz, akkor panaszkodóvá, zsörtölődővé és kritikussá válsz, sajnálni fogok önmagad és akár depresszióssá is válhatsz. 
Gondolj azokra a dolgokra, amikről a fenti igeversben olvastál. Naponta vedd be Isten szavának gyógyszerét, hogy megtörd a negativitás ördögi körét. 

IMA: Istenem, tisztítsd meg szívemet és gondolataimat, hogy olyan jellemet formálhass bennem, amilyet elterveztél. Krisztus nevében, Ámen. 

2022. szeptember 15., csütörtök

Akit Jézus megkedvelt

Jézus miután rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta neki: "Egy valami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem." Márk evangéliuma 10. fejezet 21. vers



Fiatalon hajlamos azt hinni az ember, hogy örökké élni fog ezen a földön. A fenti példázatban egy olyan fiatalember ment Jézus Krisztushoz, aki a sikerei, gazdagsága és fiatalsága ellenére tisztában volt azzal, hogy a földi élete törékeny és mulandó. A vágya és az érdeklődésének a tárgya is az örök élet volt.
Napjainkban rengeteg fiatal szeretné tudni a pontos lépéseket ahhoz, hogy rövid idő alatt sok pénzre, hírnévre és olyan életre tegyen szert, amire mindig is vágyott.
Ha ezt sikerülne valakinek elérni lehetséges, hogy arra törekedne, hogy minél tovább éljen és élvezhesse, amit megszerzett.
Nagyobb dolog az, ha úgy tudsz tekinteni Krisztusra, mint aki a földi életed után tud neked az örökkévalóságban jólétet és el nem múló életet adni.
A gazdag fiatalembert az érdekelte, hogy mit kellene tennie az örök élet megnyeréséért? Jézus az Istentől kapott parancsolatokra hívta fel a fiatalember figyelmét. ( 2 Mózes 20:1-17)
A fiatalember úgy gondolta, hogy élete megüti a mércét, de Krisztus rámutatott egyvalamire, ami hiányzott az életéből és ennek nagyon is köze volt a törvény megszegéséhez.
Sikeres vállalkozóként a fiatalember azonnal a teendőkre figyelt. Elmulasztotta észrevenni, hogy Krisztus rátekintett és megkedvelte őt.
Miközben azon fáradozol, hogy a teendőid listáján végig menj annak érdekében, hogy megszerezd magadnak, amire vágysz rövid és hosszú távon, figyelmen kívül hagyhatod az Isten neked címzett szeretetét és jóindulatát.
Krisztus nagyon jól tudta, hogy a fiatalember nem fogja eladni a vagyonát, mert anyagi javainak és az ezzel kapcsolatos teendők fogságában élt. Állította, hogy engedelmeskedik Istennek, a valóságban csak önmaga érdekeit tartotta szem előtt. Szíve mélyén gazdagságra, hatalomra és tekintélyre vágyott és arra, hogy ezeket örökké birtokolhassa és élvezhesse.
Éppen ezek miatt nem vette észre, hogy a világ legnagyobb lehetőségét utasítja el: a Krisztus követését. Valódi szabadságot csak Krisztus szeretetének az elfogadása által élhetsz meg te is. Elfogadod ezt a szeretetet?



IMA: Bocsáss meg Istenem, hogy annyira elfoglalt vagyok a saját teendőimmel, dolgaimmal, hogy sokszor nem veszem észre az irántam és mások iránt tanúsított szeretetedet, jóindulatodat. Segíts nekem, hogy a Te szeretetedet tudjam megosztani környezetemmel. Krisztus nevében, Ámen.

2022. szeptember 14., szerda

Kinek mondod Jézust?

Jézus tovább kérdezte őket: "Hát ti kinek mondotok engem?" Péter így válaszolt neki: "Te vagy a Krisztus." Márk evangéliuma 8. fejezet 29. vers



Jézus Krisztus nem azért kérdezte a tanítványaitól, hogy kinek mondják Őt, mert éppen arra vágyott, hogy megdicsérjék és elismerjék Őt. Akarta látni, hogy az Ő legközelebb álló követőinek helyes ismerete van-e Vele kapcsolatban?
Ma is fontos feltenned magadnak a kérdést, hogy kicsoda neked személyesen Jézus? Ha Messiásnál kevesebbet látsz benne, akkor a végén keserűen csalódni fogsz.
Krisztus ma is szeretne megszólítani téged személyesen. Ehhez ma is félre kell vonulnod a tömegtől, időt kell szánnod arra, hogy Krisztussal való személyes kapcsolatodat ápold. A legédesebb kapcsolat Jézussal az, amikor személyes kapcsolatban vagy Vele. Hallod, tudod, hogy hozzád is szól, téged is kérdez, a te válaszodra is kíváncsi.
Ha engedsz ennek a személyes felhívásnak, könnyen lehet, hogy minden eddigi elképzelésedet Jézussal kapcsolatosan el kell felejtened ahhoz, hogy azonosulhass Vele és küldetésével.
„ Te vagy a Krisztus.” Péter ezt nem azért mondta, mert ez annyira szépen, vallásosan hangzott.
Őszintén elismerte, hogy neki és nekünk mindannyiunknak szükségünk van Szabadítóra. ( Krisztus jelentése Szabadító).
Péter arra is rámutatott, hogy Jézust nem büszke magabiztosság által, hanem alázatos engedelmesség által lehet megismerni.
Kicsoda Jézus? Hogyan fogod erre megtalálni a személyes válaszod? Látod Jézusban azt a Szabadítót, akire mindenek előtt szükséged van, esetleg csak messziről csodálod Őt úgy, hogy soha igazán nem ismerted meg Őt személyesen?
Milyen volt az a Jézus, akit eddig kerestél? Ideje megállnod, hogy igazán bensőséges kapcsolatba kerülhess Vele.

IMA: Istenem, segíts, hogy minden téves elképzelést, gondolatot fel tudjak ismerni és el tudjak hagyni Jézus Krisztus személyével kapcsolatosan. Segíts megismerni Krisztust olyannak, amilyen Ő valójában és neve által megnyerni az örök élet bizonyosságát. Ámen.

2022. szeptember 13., kedd

Gondolataid minősége

Továbbá, Atyámfiai, a mik csak igazak, a mik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok.
Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 8. vers



A gondolataid nagyon fontos részét képezik életednek. Úgy tekints az elmédre, mint egy kertre, a gondolataidra pedig úgy, mint vetőmagokra.

Milyen gondolatokat érdemes vetned elméd kertjébe?

Először is igaz gondolatokat.

Ne játssz el olyan gondolatokkal, amelyek nem igazak. Gyakran elképzelheted, hogy milyen eshetőségek lehetnek a jövődben, de ezek nem a valóság. Csak a te képzeleted szüleményei. Az igazság az, hogy sem te, sem én nem tudod mit hoz a jövő.

Isten és az Ő beszéde a tiszta igazság. Erre összpontosíts. Ne foglalkozz arról, hogy mások milyen rosszat gondolnak rólad, arról, hogy ki is vagy valójában. Arról gondolkodj, hogy mit mond rólad Isten és mit jelentett ki Isten beszéde az Istenről.

Másodszor, kedves és jó hírű, tiszteletreméltó gondolatokat. Ha valami gyalázatot hoz Isten nevére vagy másokra ilyen hatással van, ne foglalkozz velük. Figyelj hát oda, hogy olyan gondolatoknak adj helyet, amelyekkel tiszteled Istent és embertársaidat, akik szintén Isten teremtményei.

Harmadszor, helyes, Isten szavával összhangban álló gondolatokat.

Sok olyan dolog van, amit a társadalmunk helyesnek vagy dicséretesnek tart, de nincs összhangban Isten szavával és éppen ezért Istennek nem tetsző dolog. Ne emészd magad azon, hogy megfelelj a világi értékrendnek, inkább arra figyelj, hogy Isten szerint helyes és igaz dolgokra gondolj.

IMA: Istenem, segíts jó magokat vetni elmém kertjébe, hogy azok növekedve, kibontakozva a Te dicsőségedre és mások javára lehessenek. Krisztus nevében, Ámen.

2022. szeptember 12., hétfő

Jóság és kegyelem

Bizonyára jóságod és kegyelmed követnek engem életem minden napján, s az Úr házában lakozom hosszú ideig. 23. zsoltár 6. vers



Aki nem tartozik Isten családjába, nem az Isten gyermeke, az sokszor ennek az ellenkezőjét érzi. Úgy érzi, hogy állandóan szerencsétlenség és csapás kíséri. Ez bizonyos értelemben igaz is.
Aki az Isten gyermeke, azt az Isten jósága, kegyelme és el nem múló szeretete kíséri egy életen át. Igaz, hogy egy örökkévalóságon át az Isten jelenlétét élvezheted majd, de ma is az Isten jelenlétében, az Ő Szavában meggyökerezve élheted életedet.
Az Isten jósága a Szentlélek által Isten gyermekeiben lakik. Nem kell keresned többé az Isten jóságát és kegyelmét, mert azok benned laknak.
Ezek kísérnek egész életedben. Az Isten jósága és kegyelme minden reggel újjá lesz életed felett.
Ha megmaradsz az Isten jelenlétében, akkor Ő gondoskodik rólad, vezet és áld téged. Ez csak akkor működik, ha hagyod.
Ez az eredménye annak, ha kapcsolatban maradsz Istennel. Így tudod majd egész életeddel dicsőíteni Istent.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Jézus Krisztus által számomra is van kegyelem. Segíts megragadni és járni a Te jóságodban, kegyelmedben, jelenlétedben. Krisztus nevében, Ámen.

2022. szeptember 11., vasárnap

Isten asztalánál

Asztalt terítesz nekem az én ellenségeim előtt; elárasztod fejem olajjal; csordultig van a poharam.      23. Zsoltár 5. vers


Milyen csodálatos, hogy Isten gyermekének mindig helye van az Isten terített asztalánál. A Sátán és hadai csikorgathatják a fogukat, emberek foghatnak össze ellened, ha Isten gyermeke vagy, akkor korlátlan hozzáférésed van az Isten örökségéhez.
Minden egyes nap használd ki ezt a nagy lehetőséget. Az ellenség résen van és állandóan arra törekszik, hogy elcsábítson az atyai háztól. Isten olajjal keni meg fejedet, ami a Szentlélek jelképe. A Szentlélek által Isten felken minden szolgálatra.


Amikor túlcsordul életed az Isten szeretetétől, irgalmától és jóságától, más életeket is megérinthetsz a Szentlélek illatával.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...