2024. május 25., szombat

Az Úr ajándéka az élet

Bizony, az ÚR ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom. 127. zsoltár 3. vers



Gyermekeink nem csupán a természetes folyamatok eredményei, hanem Isten szeretetének és áldásának kézzelfogható megnyilvánulásai. Minden egyes élet, amely az anyaméhben kezdődik, Isten teremtő erejének csodája. Az Úr ajándékaiként tekinteni gyermekeinkre segít minket abban, hogy értékeljük és tiszteljük az élet szentségét és sérthetetlenségét.

Isten gyakran jutalmazza népét gyermekeik által. Ez a jutalom nemcsak fizikai értelemben vett áldás, hanem lelki és érzelmi gazdagság is. Az anyaság és az apaság a nevelés, a szeretet, a gondoskodás és az áldozatos szolgálat különleges lehetőségét adja a szülőknek. Isten segít abban, hogy nevelésük során a gyerekekben is megjelenjenek azok az erények és értékek, amelyek az Ő országát építik.

Mivel a gyermekek Isten ajándékai, különös felelősséggel bírunk irántuk. Szülőként küldetésünk, hogy szeressük, óvjuk és gondozzuk őket. Fontos, hogy hitben, szeretetben és erkölcsi alapelvekben gazdag környezetet biztosítsunk számukra, ahol növekedhetnek és fejlődhetnek. Az, ahogyan neveljük gyermekeinket, nemcsak az ő jövőjüket formálja, hanem Isten dicsőségét is tükrözi.

A gyermeknevelés keresztény szemléletmódja, amely Isten szeretetére épül, fontos alapot ad a gyerekek hitbeli fejlődésének. Amikor a szülők hitelesen élik meg hitüket, példát mutatnak a gyermekeiknek. Ima, bibliaolvasás, közös istentisztelet és az úrvacsorai közösség mind olyan eszközök, amelyek segítenek a gyermekek hitbeli életének meggyökerezésében.

Az egyház fontos szerepet játszhat a gyermeknevelés támogatásában. A közösségi életben való részvétel, a bibliai tanítás, az ifjúsági programok mind hozzásegítenek ahhoz, hogy a gyermekek keresztény hitben növekedjenek. Fontos, hogy a szülők és a közösség tagjai együttműködjenek a gyermekek lelki fejlődésének előmozdítása érdekében.

Gyermekeid tehát az Úr ajándékai, és az anyaméh gyümölcse valóban jutalom. Hálás szívvel fogadd őket, és ne feledd Isten ajándékának szent értékét. Tartsd szem előtt felelősségedet, hogy szeretettel és gonddal neveld őket, hogy Isten dicsősége nyilvánvalóvá legyen életükben. Imádkozz bölcsességért és erőért, hogy szülőként mindent megtegyél, amit Isten elvár tőled, hogy gyermekeidet az Ő szeretetének fényében vezesd.

IMA: Istenem, a Te bölcsességedre van szükségem, hogy következetesen, bölcsen és hitelesen nevelhessem gyermekeimet. Segíts ebben, Krisztus nevében, Ámen.

2024. május 24., péntek

Férj és feleség, mint Krisztus és az egyház szimbólumai

De amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek mindenben. Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte. Efézusiakhoz írt levél 5. fejezet 24-25. vers



A fenti igeversek a legfélreértelmezettebb igeversek közé tartoznak. A régmúltban a férfiak felelősek voltak a feleségük és gyermekeik tetteiért is. Ha egy férj felesége vagy gyermeke ostobaságot tett, a szégyen és a törvény előtti felelősség is a férfit terhelte. Ebből fakadt az a helytelen gyakorlat, hogy a férfi meg is verhette a feleségét, ha az "ostobaságra" készült, amit a fenti igeversekkel próbáltak elfogadhatóvá tenni. Az 1500-as évekből még találhatsz olyan "szentbeszédet", amelyik az asszonyok verésére bátorítja a férjeket. Olyan részletességgel tanítottak erről, hogy leszögezték kézzel, ököllel tilos verni, a fejét szintén nem szabad ütésnek érnie, hanem vesszővel kell fenyíteni, mint a gyermeket akihez természetéből adódóan ragadt az oktalanság. Ez a helytelen gyakorlat egyrészt a Biblia helytelen értelmezéséből, másrészt az akkori törvényekből és társadalmi elvárásokból született.

50 évvel ezelőtt a kereszténység már egyetemesen elítélte a családon belüli erőszakot (ezúttal helyesen), de a fenti igeversek gyakran csak külsőségekben nyilvánult meg. Az asszonyok engedelmességgel tartoztak férjeiknek "elméletileg" és ezt egy kendővel fejezték ki, amit a fejükre kötöttek. Ezt nevezte az egyház, a fejbefedés tanításának.

Kis idő múlva, a fiatalabb asszonyok rendkívül előnytelennek tartották a kendővel való fejbefedést, ezért a kendőből pántot sodortak, amit a hajukba kötöttek. Ezt továbbra is fejbefedésnek nevezték holott már nyilvánvalóan nem fedte be a fejüket. :) Ebből olyan konfliktusok születtek, hogy egész keresztény gyülekezetek szakadtak szét. Egyesek ugyanis úgy vélték, hogy nem a külsőség számít, hanem a tényleges szeretet és engedelmesség a házasságban. Mások pedig ragaszkodtak a külsőségekhez is.

Az engedelmesség gondolata a modern világban szintén félreértések tárgya lehet. Az engedelmesség itt nem elnyomást, hanem szeretetteljes alárendelődést jelent, amely mentes mindenféle önkénytől. Ahogy az egyház Krisztus iránti engedelmessége a hozzá való mély bizalomból fakad, úgy a feleség az ő házasságában szeretetteljesen és bizalommal engedelmeskedik férjének. Ez a fajta engedelmesség nem megalázó, hanem a szeretet és kölcsönös tisztelet gyümölcse.

A férjekre vonatkozó parancs még mélyebb és nagyobb elkötelezettséget kíván: „Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte.” Krisztus szeretete önfeláldozó, mindent átölelő és megbocsátó. A férfiakat arra hívja Isten, hogy szeressék feleségeiket ugyanilyen önfeláldozóan, gondoskodva és végtelen türelemmel.

E két parancs együttesen teremthet meg egy olyan házasságot, amely Isten szeretetének tükre a világban. Amikor a feleség engedelmes és tiszteletteljes, nem manipulál, nem zsörtölődik stb. és a férj önfeláldozó szeretettel fordul feleségéhez, nem kicsinyes büszkeséggel, zsarnok hozzáállással, megvalósul Isten szándéka a házasságban. Ez a kölcsönös alázat és szeretet biztosítja a harmóniát és az egységet, amely megszenteli a házastársakat és családjukat.Pál apostol ezen tanítása rámutat arra is, hogy a keresztény házasság szimbolikus jelentőségű. Ahogy Krisztus és az egyház kapcsolata mély és szent, úgy a házasság is egy jelképe ennek a kapcsolatnak. A férj és feleség egymás iránti szeretete és elkötelezettsége egy élő tanúságtétel Isten szeretetéről és kegyelméről.

A keresztény házasság nem csupán két ember kapcsolata, hanem Isten tervének és szeretetének kifejeződése. Hívjuk meg Istent minden nap házasságunkba, és kérjük az Ő vezetését és áldását, hogy kapcsolatunkban megélhessük a kölcsönös engedelmességet és önfeláldozó szeretetet. Tegyük mindezt hitelesen és őszintén, hogy életünk és házasságunk bizonyság legyen Isten dicsőségére és az Ő országának építésére. Imádkozzunk egymásért, hogy kapcsolataink megszentelődjenek, és tükrözzék Krisztus szeretetét és áldozatos gondoskodását.
Ha többet szeretnél tudni házasságról, párkapcsolatról keresd fel a következő oldalt: www.viharbanoltalom.com


IMA: Istenem, újíts meg engem, újítsd meg családomat, környezetemet, hogy életemmel és házasságommal a Te dicsőségedre éljek. Krisztus nevében, Ámen.

2024. május 23., csütörtök

A kölcsönös szeretetre bátorítás fontossága

Ügyeljünk arra, hogy egymást kölcsönösen szeretetre és jó cselekedetre buzdítsuk.                      Zsidókhoz írt levél 10. fejezet 24. vers



A szeretet az Istentől kapott legnagyobb ajándék, amelyet mindenekelőtt a Jézus Krisztusban való megváltás által tapasztalhat meg valaki. Ahogy Jézus önfeláldozó szeretetet mutatott irántunk, úgy nekünk is arra van hívásunk, hogy ezt a szeretetet adjuk tovább Isten megváltott gyermekeinek elsősorban. A szeretet nem csupán egy érzés, hanem egy tudatos döntés, hogy mások javára élj és cselekedj. A Szentlélek az egyetlen személy, akinek hatalma van arra egybeszerkeszteni szeretet által azokat, akik valóban Isten családjába tartoznak.

A keresztény élet nem csak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul. A jó cselekedetek nem arra valók, hogy magadat dicsérd, hanem, hogy hitelesen tanúskodj Jézus Krisztus szeretetéről és kegyelméről. Amikor mások szükségeire figyelsz, és segítesz nekik, Isten szeretetét tükrözöd, és az Ő országát építed ebben a világban.

Az élet sokféle kihívást és nehézséget tartogat számunkra. Ilyenkor különösen fontos, hogy közösségedben bátoríts és támogass másokat. Ne az az ember légy, aki letapossa, megalázza, bántja azokat, akik amúgy is nehézségben vannak, hanem éppen ennek az ellenkezőjét tedd. A kölcsönös biztatás erősíti hitünket és lelkesít minket, hogy ne adjuk fel, hanem hűségesek maradjunk Istenhez. Az, hogy ott vagyunk egymás mellett, segít átvészelni a nehéz időket és megerősíti közösségünket. Értékeld életedben különösen azokat az embereket, akik akkor álltak melléd leginkább, amikor elestél, megpróbáltatásba kerültél, veszteségeket éltél meg.

4. A szeretetre és jó cselekedetre ösztönzés mindennapjai

Egymást szeretetre és jó cselekedetre bíztatni nem csak nagy, látványos tettekben nyilvánulhat meg, hanem a mindennapok apró gesztusaiban is. Legyen szó egy kedves szóról, egy segítő kézről, vagy egy meghallgatott történetről, minden apró cselekedet számít. Ezek az apró gesztusok összességében Isten szeretetének nagy mozaikját alkotják életedben.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy közösségbe helyeztél engem. Segíts nekem, hogy életemmel tudjak másokat Isten iránti szeretetre és Istent dicsőítő jó cselekedetekre bíztatni. Krisztus nevében, Ámen.

2024. május 22., szerda

A hálaadás hatásai életedre

...mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.



Gondolkodtál már azon, hogy a hálaadás miért szolgálja a te javadat? Íme néhány érv ezzel kapcsolatosan.

1. A hálaadás mélyebbre visz az Isten iránti bizalomban

Amikor hálát adsz, elismered, hogy Isten uralja életed minden területét. Megvallod, hogy minden jó ajándék Tőle származik, és ez a felismerés megerősíti hitedet és bizalmadat Benne. Még a nehézségek közepette is, a hálaadás lehetőséget ad arra, hogy rátekints Isten hűségére és gondviselésére.

2. A hálaadás békét és örömöt hoz a szívedbe

A hálaadás átformálja a szívedet és elmédet. Amikor tudatosan hálát adsz, elkezdesz más szemmel tekinteni a világra és a körülményeidre. Ahelyett, hogy a hiányokra és problémákra összpontosítanál, a hálaadás arra irányítja figyelmedet, hogy meglásd az áldásokat és jó dolgokat, amelyekkel Isten megajándékozott téged. Ez a szemlélet békét és örömöt áraszt a szívünkbe. A mai világ arra van berendezkedve, hogy a félelmet, az aggodalmat, az elégedetlenséget és a hiányokat erősítse benned. A hálaadás pedig éppen ennek az ellenszere.

3. A hálaadás megerősíti a közösségedet másokkal

Amikor hálásak vagy, ez a hozzáállás kihatással van a környezetedre is. Hálád kifejezése megerősítheti kapcsolataidat, mert a hálaadás által értékeled és elismered mások jótéteményeit. Az, hogy köszönő szavakkal fordulsz másokhoz, észreveszed és megbecsülöd a jó cselekedeteket, erősíti a kapcsolataidat.

4. A hálaadás hozzájárul a lelki növekedésedhez

A hálaadás gyakorlatával közelebb kerülsz Istenhez. Ez a szokás segít téged abban, hogy napról napra jobban ráhangolódj Isten jelenlétére és akaratára életedben. Amikor rendszeresen hálát adsz, lelki életed mélyül és gazdagodik, és jobban megérted Jézus Krisztus által nyert áldásaidat.

5. A hálaadás megerősíti a hitedet a nehéz időkben is

Nem mindig könnyű hálát adni, különösen amikor nehézségekkel nézel szembe. Azonban pont ezekben a pillanatokban a hálaadás lehet hited legfontosabb erőtartaléka. Amikor hálás vagy minden körülményben, akár a nehézségek közepette is, Isten jelenlétét és gondviselését tapasztalod meg, ami erőt ad az elkövetkező kihívásokhoz is.

6. Végül a hálaadással még inkább megnyitod Isten áldásainak "csapjait".

Amikor hálát adsz, akkor voltaképp kimondod Isten előtt, hogy hálás vagy azokért az áldásokért, amikkel eddig elárasztotta életedet és úgy érzed emiatt, hogy "van" állapotban vagy. Ebből fakadóan kész vagy örömmel és jó szívvel adakozni lehetőségeidhez mérten vagyis "visszaadni" abból, amit amúgy is az Istentől kaptál. Ekkor pedig Isten még többet fog adni neked, hiszen Ő maga mondta, hogy aki elismeri, hogy neki "van" bőséggel az Isten jóságából adódóan, annak Isten még többet ad. Aki folyton tagadja hálátlansága által azt, amit Istentől kapott, annak a végén előfordulhat, hogy semmije sem marad.

A hálaadás nem csupán egy kifejezés vagy egy érzés, hanem egy tudatos döntés és gyakorlat, amely megtestesíti és kimutatja Istenbe vetett bizalmadat.

IMA: Istenem, szeretnék folyamatosan hálát adni Neked, mert ennyire jó vagy hozzám és azért, mert ez az én javamat is szolgálja. Krisztus nevében, Ámen. 

2024. május 21., kedd

Isten dícsérete

Mindennap áldalak téged, dicsérem nevedet mindörökké. Nagy az ÚR, méltó, hogy dicsérjék, nagysága felfoghatatlan. Nemzedékről nemzedékre dicsérik műveidet, hirdetik hatalmas tetteidet.                        145. Zsoltár 2-4. versek



A fenti igeversekben több mély üzenet is rejlik számodra, melyeket érdemes szívedbe vésni és elmélkedni rajta.

Először is, az Isten felé irányuló mindennapos hála és dicséret fontossága.

Minden egyes nap lehetőség van arra, hogy kifejezd háládat Isten iránt. Nem csupán a napjaid jó pillanataiban, hanem minden helyzetben — a nehézségek közepette is — emlékezz meg az Úr jóságáról és szeretetéről. Az ilyen hozzáállás nem csak neked ad békét és örömöt, hanem tanúskodik hitedről mindazoknak, akik körülötted vannak.

Másodszor, gondolj csak az Úr hatalmas nagyságára. Olyan mérhetetlen és felfoghatatlan Isten nagysága, amely a mi emberi elménket meghaladja. És mégis, ez az Isten, szeretettel fordul feléd minden nap, vigyáz rád, vezet téged és hallja imáidat. Ez a tudat megerősíthet téged, hogy bármilyen kihívással is nézel szembe, Isten hatalma és szeretete mindig veled van.

Végül, az Ige rámutat, hogy nemzedékről nemzedékre dicsérik az Úr műveit és hirdetik hatalmas tetteit. Az Úr munkája nem ér véget egyetlen generációnál; örök és folyamatos. Minden egyes generáció megkapja a lehetőséget és a feladatot, hogy feladatának tekintse az Úr dicséretét és megemlékezzen hatalmas tetteiről. Ma divatos a különböző gyülekezeti énekvezető csoportokat: dicsőítő csoportoknak nevezni. Ez több szempontból is helytelen. Egyrészt az Isten dicséretét nem lehet leszűkíteni néhány emberre, mert ezáltal a gyülekezet többi tagját automatikusan nézőknek, passzív megfigyelőknek bélyegezzük. Másrészt a dicsőítést nem lehet és nem is szabad kisajátítani vagy csak az éneklésre korlátozni. Isten minden embert azért teremtett, hogy Őt dicsőítse. Énekkel és mindennel, amit csak tesz a teremtett ember. Lásd meg ebben a te hivatásodat is, hogy hitedet átadd a következő generációnak, hogy ők is megismerhessék és dicsérhessék az Urat, ahogyan te is teszed.

Legyen hát minden napod, forrása az Isten dicséretének és áldásának. Engedd, hogy az Ő hatalmas tettei megerősítsenek téged, és légy hűséges tanúja az Ő nagyságának minden ember előtt.

IMA: Istenem, szeretném betölteni földi létemnek végső értelmét, szeretnélek hitelesen és folyamatosan, kitartóan dicsőíteni, magasztalni. Krisztus nevében támogass ebben, Ámen.

2024. május 20., hétfő

A Szentlélek egyesítő ereje

Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak. (Apostolok Cselekedetei 2. fejezet 4. vers )



Pünkösd ünnepe, amelyet a keresztény világ a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepel, különleges jelentőséggel bír. Ezen a napon ünnepeljük a Szentlélek kiáradását és a Krisztus egyházának születését.

Milyen csodálatos lehetett látni, ahogyan „mindannyiukat betöltötte a Szentlélek”! Ez az a pillanat, amikor Isten eredeti ígérete beteljesedett. Jézus megígérte tanítványainak, hogy elküldi a Segítőt, a Vigasztalót, aki velük marad és megtanítja, eljuttatja őket minden igazságra.

A Szentlélek kiáradása azt mutatja, hogy Isten közvetlenül jelen van ebben a bűn által egyre inkább romló világban, hogy Ő nem távoli, hanem közel van, és valódi kapcsolatot akar veled és velem létesíteni. A Lélek ajándéka által Isten közelsége és útmutatása mindannyiunk számára elérhetővé válik.

Ez az esemény arra is emlékeztet bennünket, hogy az Isten megtért és újjászületett gyermekeire nézve a Szentléleknek egyesítő ereje van. Amikor a Szentlélek betöltötte a jelenlévőket, különböző nyelveken kezdtek beszélni, amit mindenki megértett. Ez a nyelveken szólás nem csak csodás jel, hanem mélyebb szimbóluma annak, hogy a Szentlélek hidakat épít az emberek között, lebontva a nyelvi és kulturális akadályokat. Emlékezz, hogy az emberiség történelmének hajnalán még minden ember egy nyelvet beszélt, de ahelyett, hogy Istennek adjanak dicsőséget, összefogtak, hogy egy égig érő tornyot építsenek a saját maguk dicsősége miatt. Amikor egy ember, gyülekezet, egyházfelekezet kész lemondani a saját maga dicsőítéséről, a Szentlélek által helyreáll a rend. Manapság rengeteg példát látunk arra, hogy ugyanazon a nyelven beszélünk, de mégsem értjük egymást. A Szentlélek csodája viszont az, hogy különböző nyelvből, népből, kultúrából jövő emberek tökéletes egységben és egyetértésben élhetnek a Szentlélek által.

Mai világunkban, ahol annyi szétválasztó tényező van, mennyire nagy szükségünk van a Szentlélek egyesítő és béketeremtő erejére! Kérd, hogy a Lélek munkálkodjon bennünk is, hogy jobban megértsük egymást és valódi közösséget alkothassunk!


Ima: Drága Mennyei Atyám,
Hálát adok Neked, hogy eljött a Szentlélek, és ma is betöltheti azok szívét, akik átadják teljesen életüket Istennek. . Köszönöm, hogy megújítasz és vezetsz minden nap. Segíts, hogy megérezzem a Szentlélek jelenlétét az életemben, és hogy nyitott szívvel fogadjam el az Ő útmutatását. Adj nekem erőt, hogy szeressem és megértsem azokat, akik szintén a Te gyermekeid és hogy közösségünkben a Lélek egyesítő ereje munkálkodjon. Jézus nevében kérlek, Ámen.

Áldott pünkösdi ünnepet kívánok mindenkinek!

2024. május 19., vasárnap

Erőt kaptok!

"...ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és lesztek az én tanúim Jeruzsálemben és egész Júdeában, Szamáriában, és a föld végső határáig." Apostolok Cselekedetei 1. fejezet 8. vers



A pünkösdi ünnep nem csupán az egyik legjelentősebb keresztény ünnep, hanem az a nap is, amikor a nagybetűs keresztény Egyház születésére emlékezünk. Az ünnep azt is szimbolizálja, hogy a hit, a remény és az új kezdetek ereje azóta is működik az emberek életében.
Az Apostolok Cselekedeteiben leírt esemény nem csupán egy múltbéli történet; hiszen a Szentlélek kitöltetése azóta is folyamatban van. Folyamatosan kapják a Szentlélek ajándékát azok, akik megtértek, Krisztusban vetett hit által újjászülettek. A Szentlélek eljövetele átalakította a tanítványokat - bátorrá és határozottá tette őket. Ők, akik korábban féltek és bizonytalanok voltak, most képesek voltak nyilvánosan prédikálni és bizonyságot tenni Jézus feltámadásáról. Ez a változás mutatja a Szentlélek átalakító erejét, amely ma is ugyanilyen erővel működik azokban, akik befogadják.
A vezérige alapján minden hívő meghívást kap, hogy Krisztus tanúja legyen "Jeruzsálemben, Júdeában, Szamáriában, és a föld végső határáig". Ez a meghívás a saját "Jeruzsálemünkben" kezdődik, vagyis a saját közösségünkben, családunkban, és munkahelyünkön. Minden helyzet, minden találkozás lehetőség arra, hogy a Szentlélek által bizonyságot tégy Jézus szeretetéről, kegyelméről, és bocsánatáról. Hiszem, hogy Isten gyülekezetében nincsenek papok, hiszen mindannyian királyi papság vagyunk ezért kötelességünk a Krisztusról szóló tanúságtételt vinni szerte a világba.
Pünkösdkor azonban nem csak az egyéni megerősödés történik meg, hanem a közösség megszentelődése is. A Szentlélek eljövetele egybeköti Isten újjászületett gyermekeit, mint Krisztus testét. Erőt ad, hogy egységben működjünk, támogassuk egymást, és együtt dolgozzunk Isten országának építésén. Ez a közösség nélkülözhetetlen arra, hogy a világban hatékonytanúi lehessünk Krisztusnak.
Idén pünkösdkor hívd meg újra a Szentlelket az életedbe, hogy töltse be szívedet erővel, szeretettel és bölcsességgel. Engedd, hogy Isten Lelke vezessen téged minden döntésedben, és használjon eszközeként a világban. Ahogyan a kezdeti egyház megújult a Szentlélek által, úgy kérd Isten folyamatos megújítását saját életedben és közösségedben.
Ha Németországban laksz és szeretnél újat kezdeni Istennel, jelentkezz háziközösségünkbe! Írj üzenetet nekünk és küldjük a részleteket. Isten áldjon meg gazdagon!

IMA: Istenem, a Te Szentlelked erejére, jelenlétére vágyom, szomjazom. Tölts be csordultig a Szentlelked erejével, jelenlétével. Krisztus nevében, Ámen. 

Isten türelme

Te mégis sok esztendőn át türelmes voltál irántuk, és lelkeddel, prófétáid által intetted őket, de ők nem figyeltek. Ezért más országok népe...