2023. december 30., szombat

Nem a véletlen műve vagy

Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. Mily drágák nekem szándékaid, Istenem, mily hatalmas azoknak száma! Számolgatom, de több a homokszemeknél, s a végén is csak nálad vagyok. 139. Zsoltár 15, 17-18



Édesanyám mondta el, hogy koraszülöttként jött a világra és az elején semmiféle életjelet nem mutatott. Az orvos halottnak is hitte és félretette. Valaki azonban észrevette, hogy a csöppnyi baba életjeleket kezd adni és az orvos ekkor vette kezelésbe. Ha ő ott nem éli túl, én meg sem születtem volna.

Amikor én csecsemő voltam, betegséggel küszködtem és az orvosok egy nap életet jósoltak nekem. De Isten másképp gondolta. Ha ott meghalok, a gyermekeim sosem születnek meg.

Ha terveztek a szüleid, ha nem, ha akartak, ha nem, Isten tervében benne voltál. Az, hogy megérted a mai napot nem véletlen. Isten szeretetének és kegyelmének a jele. Terve van életeddel. Talán ma úgy érzed, hogy elárultak, elfelejtettek, magadra hagytak, de az érzéseid nagyon gyakran változnak. Nem megbízhatóak.

Éppen ezért olvasd el a 139. zsoltárt és a gondolataiddal írd felül érzéseidet. Ha Isten gyermeke vagy, akkor tudd meg, hogy Ő ismeri legjobban bukásaidat és győzelmeidet, a rossz szokásaidat és jó szokásaidat. Ő sosem fog magadra hagyni. Elkötelezetten szeret téged. Csak fogadd el ma az Ő szeretetét.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy nem a véletlen műve vagyok és nem a véletlen szeszélye sodorja életem napjait. Rád bízom életem. Krisztus nevében, Ámen.

2023. december 29., péntek

Miért aggódsz?

De aggodalmaskodásával ki tudná közületek akár egy arasznyival is meghosszabbítani életét? Ha tehát a legcsekélyebbre sem vagytok képesek, miért aggódtok a többi miatt?                                                   Lukács evangéliuma 12. fejezet 25-26. fejezet


Van egy régi mondás, amely a következőképpen szól: " Elég akkor aggódnod hogyan fogsz átkelni a folyón, amikor odaértél a folyóhoz." A Biblia azt mondja: " Elég minden napnak a maga baja." Krisztus pedig arra bíztat, hogy egyáltalán ne aggódj. Vannak emberek, akiknek ez könnyebben megy és vannak akiknek nehezebben.
Talán te az az agyalós típus vagy és ha ehhez hozzáadódik, hogy életed során sokszor elutasítottak vagy megbántottak, akkor könnyen beleléphetsz egy olyan mókuskerékbe, amelyből úgy érezheted, hogy nincs kiút.
Ha egy kedves barátod nemet mond a meghívásodra, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem kedvel téged és meg akarja szakítani veled a barátságot. Talán csak éppen más dolgokkal van elfoglalva.
Ha a főnököd bizonyítékot kér azzal kapcsolatosan, hogy elvégeztél-e egy bizonyos feladatot, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy aggódnod kell a munkahelyed megmaradása miatt.
Az igazság az, hogy az aggodalmaddal a legcsekélyebb dolgot se tudod jó irányba terelni. Rossz irányba viszont annál inkább. A folyamatos aggodalom olyan, mintha állandóan a gázt nyomnád járó motorral, de az autót nem tennéd sebességbe. Sok zaj, füst, kopás, energia és üzemanyag használat és semmi eredmény.


IMA: Köszönöm, hogy minden napra annyi terhet adsz, amennyit Veled és általad el tudok hordozni. Köszönöm, hogy meg akarsz engem óvni teljesen az aggodalmaskodás terhétől. Segíts, hogy ha jelen van életemben az aggodalmaskodás ártalmas szokása, felismerjem és le tudjam győzni. Krisztus nevében, Ámen.

2023. december 28., csütörtök

Krisztus növekedjen-énünk kisebbé legyen!

Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem.
János evangéliuma 3. fejezet 30. vers



Semmi sem olyan elrettentő Keresztelő Jánosban, mint ez a rövid elmélkedése Jézus Krisztusról.
János kezdettől fogva világossá tette, hogy nem ő a Messiás (Krisztus). Az ő szolgálata arról szól, hogy Krisztusra mutasson és Krisztushoz hívja az embereket.
Amikor Jézus eljött Keresztelő Jánoshoz, János hangos szóval ilyen kijelentést tett:
Íme! Az Isten Báránya, aki elveszi az világ bűneit!”
János nem az emberek kicsinyes érvei miatt, vagy a Krisztushoz csatlakozó követői miatt kezdett összpontosítani önmagáról Krisztusra.
János ujjongva örült, mint a „vőlegény” barátja annak, hogy a vőlegény rátalált menyasszonyára.
Ilyenkor kicsinyektől és nagyoktól szoktuk kérdezni, hogy mivel maradtak a karácsonyi ünnepek után?
Milyen könnyen elveszítjük Krisztust szemünk elől, aki azért jött, hogy megszabadítson bűneinkből és az válik fontossá, hogy mit kaptunk vagy nem kaptunk meg…
Tegyük fel magunknak a kérdést: Telve van-e a szívünk örömmel pusztán azért, mert meghallottuk Krisztus hangját?
Jaj, azoknak a „keresztényeknek”, akik azért csatlakoztak Krisztus gyülekezetéhez, hogy önmagukat tegyék naggyá úgy, hogy Krisztust és az Ő beszédét lábbal tiporják.
Jaj, azoknak a „keresztényeknek”, akik Isten beszédét semmibe veszik, helyette emberi rendeleteket hirdetnek úgy, mintha Isten szavát hirdetnék.
Jaj, azoknak a „keresztényeknek”, akik kizsákmányolják az árvát és felemésztik az özvegyasszonyok házát, emellett pedig hosszasan imádkoznak képmutatásból.
Jaj, azoknak a „keresztényeknek”, akik Krisztus nevében magukat, jó cselekedeteiket, tanaikat emelik magasra. Semmi haszna nem lesz fáradozásuknak.
Jaj azoknak, akik Krisztus nevében, de saját maguknak alapítanak gyülekezeteket, hogy önmagukat legeltessék, és nem Isten gyülekezetét.
Egy napon Krisztus dicsőségesen vissza fog térni a Földre. Mindazok, akik meghallották az Ő hangját és hittek annak, csatlakozni fognak a Krisztust dicsőítők seregéhez és énekelni fogják: "Halleluja, mert uralkodik az Úr, a mi Istenünk, a Mindenható! Örüljünk és ujjongjunk, és dicsőítsük őt, mert eljött a Bárány menyegzője, felkészült menyasszonya, és megadatott neki, hogy felöltözzék fényes, tiszta gyolcsba. Ez a gyolcs a szentek igaz cselekedeteit jelenti". (Jelenések könyve 19. fejezet 6-8). Milyen dicsőséges nap lesz az!


IMA: Drága Istenem! Segíts nekem, hogy ne gabalyodjak bele a saját önző érdekem hálójába. Annyi minden akarja elvonni a figyelmem Rólad Krisztusom, segíts nekem Rád összpontosítani. Szeretnék minden egyes napon Krisztus drága szeretetére összpontosítani és erőt meríteni belőle egészen addig, amíg visszajön. Krisztus nevében, Ámen.

2023. december 27., szerda

Meglátták szemeim üdvösségedet

Most bocsátod el, Uram, szolgádat beszéded szerint békességgel,mert meglátták szemeim üdvösségedet. Lukács evangéliuma 2. fejezet 30-31 vers



Talán neked is volt a környezetedben egy nagybácsi vagy valaki más, aki, jóllehet nem tartozott a legszűkebb családi körbe, de mégis ott volt mindig, amikor szükséged volt rá.
Amikor Jézust felvitték a templomba, hogy csecsemőként odaszenteljék Istennek, Simeon a templomban várta őket. Simeon nem tartozott Jézus Krisztus családfájához, de mint egy közeli családi barát, ő is része lett Krisztus születésének.
Éveken át hűségesen szolgálta Istent, miközben várta a megígért Messiás érkezését. Jézus Krisztus személyében, igaz, hogy még csecsemőként, de megláthatta az Isten ígéretének beteljesedését.
A kis Jézust karjaiba fogta és dicsőítette Istent érte. Simeon csecsemőt fogott a karjában, de hitszemeivel már látta benne az Istentől jött Szabadítót, aki halála és feltámadása által megszabadítja népét bűneiből.
Nem ironikus? A mai világban Krisztussal, mint feltámadt, megdicsőült Királlyal találkozhatunk Isten Igéjében, mégis sok ember annyira mélyen van a hitetlenségben, hogy csak egy becézgetni való csecsemőnek látja Krisztust, akihez le kell ereszkedni.
Simeon hit által látta, hogy a szabadítás, amit Isten a gyermek által fog hozni, megragadható lesz minden ember számára. Nekem és neked is szabadulást akar hozni Krisztus.
Nem csoda, hogy miután ilyen csodálatos felismerésre jutott, az öreg Simeon kész volt arra, hogy békében meghaljon és átlépjen az örökkévalóságba.
A karácsony, Krisztus születése, megtestesülése már a múlt. Nekünk is tovább kell lépnünk. Még mielőtt megtennénk, hadd kérdezzem meg: „Láttad már Krisztust, a világ szabadítóját?”
Már nem veheted Őt, mint csecsemőt karjaidba, viszont hit által elfogadhatod Őt életed Urának.
Ha ez megtörtént, kész leszel továbblépni, és dicsőíteni fogod Istent mindazért, amit tett és tenni fog a jövőben.

IMA: Istenünk, szeretnénk hit által látni mindazt, amit tettél értünk, úgy ahogy Simeon meglátta azt. Szeretnénk előre tekinteni minden ígéretedre hittel. Krisztus nevében, Ámen.

2023. december 26., kedd

A lelki sötétséget oszlató Isten

 És ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között, és az ő magva között: az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod. Mózes első könyve 3. fejezet 15. vers


Már a kezdetben, miután az első emberpár bűnbe esett, Isten elmondta, hogy egy napon az asszony magva vagyis gyermeke, a kígyó vagyis a Sátán fejére fog taposni. Ez már voltaképp egy jövendölés volt, amely előrevetítette Krisztus születését, Aki férfi közreműködése nélkül, a Szentléleknek és Isten szavának közreműködésével fogant meg anyja méhében.  
A lelki sötétség, amely ráborult már a kezdetben a világra, a bűn következményeként, Krisztus által megtört. Mindazok a problémák, amikkel az emberiség nem tudott és nem tud mit kezdeni: bűn, gonosz, betegség, halál, szenvedés, Krisztus halála és feltámadása által mind le lettek győzve. Nem ezeké már az utolsó szó.  A karácsonyi emlékezés során arra is rádöbbenhetsz, hogy ezeket a szörnyű dolgokat az ember helytelen döntése, döntései okozták és okozzák szerte a világon.  A lelki sötétségben élő ember számára csak akkor van Isten és csak akkor mutat Rá, amikor a saját tettei, döntései, vagy embertársai tetteinek következményei miatt szenvedés, gonoszság, halál és bűn szakad a világra. Mivel pedig a világtörténelem utolsó korszakába léptünk, ezek az istentelen és sötétségből származó döntések egyre gyakoribbak, gonoszabbak és istentelenebbek lesznek, ezek által pedig a szenvedés, lelki sötétség, vakság egyre inkább "sűrűsödnek." A te életedben viszont éppen ma lehet egy fordulópont, ha megnyitod szívedet Krisztus, a világ Világossága előtt.  Az Ő világossága által látod meg ki vagy te, kicsoda Isten és mit kell tenned, hogy új életed, jövőd és reménységed lehessen. A földi létben ugyan még szembe fogsz nézni nehézségekkel, de ott lesz veled a bizonyosság, hogy Isten szeretetét szívedbe fogadva minden lelked javára lesz. 

IMA: Istenem, köszönöm, hogy a Te drága megtestesült szavad, Jézus Krisztus által megtörted a világban levő lelki, erkölcsi sötétséget. Köszönöm, hogy a Te ígéreteid igazak és beteljesedtek, beteljesednek. Segíts ezekre építenem. Krisztus nevében, Ámen. 

2023. december 25., hétfő

Láttuk az Ő dicsőségét!

Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal. János evangéliuma 1. fejezet 14. vers



A mai napon karácsonyt ünnepeljük. Azt ünnepeljük, hogy Isten testté lett, és társunk lett a földi élet nagy utazásában. Ahogyan Mária felvette karjába gyermekét, és gyengéden a jászolba helyezte, úgy Isten is felvette a világunk bonyolult, mocskos és sokszor fárasztó terhét, hogy a kereszthalála és feltámadása által megszabadítson bűnterheiktől. 
János így fogalmazza ezt meg: „Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.”
Karácsonykor tehát arra emlékezünk, hogy a szeretet Istene, az egyetlen Fiát adta (János evangéliuma 3:16), hogy megszabadítson minket bűneinkből, hogy velünk legyen minden időben, minden helyen.
Tudta, hogy te és én sosem tudnánk felemelkedni Hozzá, ezért Ő hajolt le egészen a föld poráig, hogy keresztezhesse utunkat.
Szeretne része lenni örömeidnek, meghallgatni a bánatodat, segíteni téged abban, hogy az életedben ne ródd a felesleges köröket, segíteni téged, hogy hazatalálj és a tied lehessen az Ő országának békessége és öröme.
Kedves olvasó! Ez a karácsony csodálatos titokzatossága. A Mindenható Isten egy védtelen csecsemővé lett. Mivel az Isten Igéje (beszéde), testet öltött, többé már nem vagy egyedül az életed nagy utazásában. Isten gyermekeként bízhatsz abban, hogy Ő minden egyes napon Szentlelke által veled van. Ne csodálkozz, ha megtelik szíved örömmel és ujjongva énekeled:
„Örvendj világ, az Úr lejött, fogadd a nagy Királyt”.


IMA: Dicsőítünk Téged Istenünk, a legnagyobb ajándékért az egész világon, Fiadért, Jézus Krisztusért. Annyira szerettél minket, hogy eljöttél, hogy velünk együtt járd végig az élet és halál útját, magaddal hozva az örökkévalóság örömét és békességét. Köszönjük Istenünk, Krisztus nevében, Ámen.

2023. december 24., vasárnap

Szent ünneplés

Az angyal pedig ezt mondta nekik: "Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. Lukács evangéliuma 2. fejezet 12. vers



Az életed és az ünneplésed akkor lesz szent, ha odaszánod azt Istennek. Hogyan teheted ezt meg a mai napon?
Például úgy, hogy kéred Isten Szentlelkét, hogy adjon megfelelő lelki világosságot és bölcsességet, hogy ellen tudj állni a nagy többség nyomásának és oda tudd szánni az ünneplésed Istennek.
Másodszor úgy, hogy te is megosztod a Krisztus születésével, földi életével, halálával és feltámadásával kapcsolatos örömhírt.
Amikor összegyűl a család a fenyőfa körül, beszélj nekik arról, hogy Krisztus is ilyen fiatalon vágatott ki az élők sorából, mint ahogyan a fenyőfát is fiatalon vágták ki. A mi bűneinkért szenvedte el ezeket, hogy megszabadítson a bűn és a halál uralmából.
Az ünnepi fényeket szemlélve mondd el, hogy ezek is Jézus Krisztusra emlékeztetnek minket, Aki a világ igazi és örökkévaló Világossága és Ő tud igazi világosságot adni minden emberi léleknek is.
Amikor az ajándékok előkerülnek, beszélj Róla, Aki a legnagyobb ajándék. Elmélkedj ezekről az igazságókról, hogy teljesen átjárhassák a Szentlélek által szívedet, lelkedet, gondolatvilágodat. Kérd Istent, hogy érintsen meg téged és környezetedet. Neked is szükséged van személyes tapasztalatra Istennel kapcsolatosan, hogy tartalmas és igazi életed, ünneplésed lehessen.

IMA: Istenem, magasztallak Téged azért, hogy Te vagy az élet, világosság. Csak Te tudod ünneplőbe öltöztetni szívemet, lelkemet. Kérlek adj nekem igazán tartalmas ünneplést. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...