2021. október 23., szombat

Csak Krisztusra figyelj!

Közben eljutottak mintegy huszonöt vagy harminc futamnyira, amikor meglátták, hogy Jézus a tengeren jár, és közeledik a hajóhoz. Megrémültek, de Jézus megszólalt: "Én vagyok, ne féljetek!" János evangéliuma 6. fejezet 19. vers



Amikor Jézus Krisztus elkezdett járni a Galileai-tenger vízének felszínén, a tanítványok rájöttek, hogy semmit sem tudnak még Jézus Krisztus igazi hatalmáról. Mennyire jó módja volt ez a tanítványok oktatásának. A tanítványok egy egyszerű feladatot végeztek: át kellett hajózniuk a túlsó partra.
Jézus Krisztus a parton maradt, hogy kis időt egyedül legyen, és amikor a tanítványai elindultak a hajóval, még minden nyugodtnak és csendesnek látszott.
Pillanatok alatt sötét felhők gyülekeztek, a szél egyre csak fokozódott, és a tapasztalt hajósokon egyre inkább úrrá lett a félelem. Védtelennek érezték magukat és a távolság, ami addig olyan kicsinynek tűnt, hírtelen sokkal nagyobbnak látszott. Bizonytalanná váltak, hogy vajon elérik-e a partot vagy sem?
Éppen ekkor jelent meg Krisztus a vízen lépkedve. Ezt látva még jobban megrémültek. Biztos vagyok benne, hogy a tanítványok helyében én is megijedtem volna, még az is előfordulhat, hogy te is.
Mit akar mondani ma Isten ez által neked?
Először is Ő nagyon jól tudja, hogy életed hajója mikor van viharban. Nincs ott most melletted fizikailag, de nehogy azt gondold, hogy levette szemeit rólad. Nagyon is tudja, hogy az Atya gyermekei milyen viharokkal, nehézségekkel néznek szembe és ott van, hogy segítsen nekik.
Másodszor, amikor életedben viharok tombolnak, azt szeretné, hogy Ő maradjon a figyelmed középpontjában. Ne azt figyeld, hogy milyen távol van a part, mennyire elfáradtál, hogy az életed hajója lassan megfeneklik, vagy éppen elöntik a hullámok, hanem figyelj Rá. Ő minden életkörülményed felett Úr. Csak az történhet életedben, amit Ő megenged, és ha szereted Istent, akkor minden vihar, minden nehézség, minden próba a lelked javára fog válni.
Harmadszor, kérlek figyelj az Ő hangjára.
Az ördög rendkívül félelmetesen próbál oroszlánként ordítani rád, de ha Istené vagy, akkor voltaképp egy láncra vert, fogatlan oroszlántól félsz. Krisztus oltalma alatt nem árthat neked. Igen. Zúghatnak a hullámok, süvíthetnek a szelek, de te csak figyelj az Ő drága hangjára: "Én vagyok, ne féljetek!"
Bármilyen nehéz is most neked, Krisztus azt szeretné, hogy a mai napon csak Rá figyelj. Ugye rajta tartod a szemed?


IMA: Istenem, bocsáss meg, hogy az élet viharai olyan sokszor elvonták a figyelmemet Rólad. Hiszem, hogy Te vagy az Úr mindenek felett. Segíts bízni Benned! Ámen.

2021. október 22., péntek

Lélek üdítő

Az ünnep utolsó nagy napján felállt Jézus, és így kiáltott: "Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék! János evangéliuma 7. fejezet 37. vers



A zsidók készültek a sátoros ünnepre. Ez az ünnep volt az, amelyik arra volt hivatott, hogy a begyűjtött termés felett örüljenek és hálát adjanak.
Ilyenkor arról is megemlékeztek az emberek, amikor termés és elegendő víz nélkül vándoroltak a pusztában és sátorban laktak.
Miután Isten kivezette őket a pusztából és birtokba adta nekik az ígéret földjét, részük lehetett frissítő záporokban és gazdag termésben.
Ennek az ünnepnek utolsó nagy napján hívta fel a figyelmet Krisztus a lelki pusztaságra és az élő víz után szomjazó lelkekre.
A kút neve: Jézus Krisztus. Olyan sokféle „italhoz” nyúlhatsz, amelyek nem fognak igazi megkönnyebbülést hozni életedben.
Teletömheted a hasad, az agyad, a pénztárcád, a házad, a szíved, az életed mindenfélével, de nem fogsz igazi megkönnyebbülést érezni Krisztus nélkül.
Pedig te is erre vágysz igazán. Krisztus azt mondja: „Aki hisz énbennem, ahogy az Írás mondta, annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek!"
Kizárólag az Isten szava és az Ő Szentlelke által lehet részed igazi lelki felfrissülésre, hogy kitarthass életed „szárazabb” időszakaiban is.
Egy tea, jeges üdítő, ásványvíz csillapíthatja ideiglenesen a szomjadat, de a száraz és fáradt lelkedet egyedül Jézus Krisztus Lelke tudja feltölteni, kitölteni, megelégíteni teljesen. Engedd, hogy teljesen feltöltsön a mai napon.


IMA: Jézusom, köszönöm, hogy Szentlelked által kioltod lelkem szomját. Szeretnék elmélyülni az élő víz kutjában és teljesen betelni Veled. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2021. október 21., csütörtök

A jó pásztor

Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem.”                                  János evangéliuma 11. fejezet 25-26. versek



Láttam egyszer, hogy egy nagy juhnyáj beszabadult egy köztemetőbe és elszéledtek a sírok között. A pásztor kissé lemaradt én pedig azon gondolkodtam, hogy mit fog tenni a pásztor teljesen egyedül? Hogyan fogja összegyűjteni a juhait?
A pásztor megállt a temető kapujában és nagyot kiáltott. A juhok pedig azonnal rohanni kezdtek felé. Mert ismerték a hangját. Egy lépést sem kellett tegyen, mert a juhai ismerték és követték a hangját.
A mai világban sokan versengenek azért, hogy megragadják a figyelmünket és rábírjanak arra, hogy kövessük őket.
A vállalkozások ezért ígérnek sokkal többet, mint amit teljesíteni tudnak (akarnak).
A politikusok ezért próbálnak minket olyan ígéretekkel elkápráztatni, amelyekről maguk is tudják, hogy akkor sem tudnák teljesíteni őket, ha tényleg őszintén szeretnék.
Keresztény és evilági vezetők próbálnak meggyőzni minket, hogy ők tudják a helyes utat és nincs más dolgunk csak az, hogy őket kövessük.
Kiben bízhatunk igazán? Jézus Krisztusban, aki a jó pásztor. Ő nem ígérgetett, hanem közénk jött és meghalt értünk, helyettünk. Ő nem vett el tőlünk semmit, hanem Önmagát ajándékozta nekünk.
Feladta mennyei tekintélyét és előjogait, hogy emberré válva kibékítsen minket a mennyei Atyával.
Ebben a hangban megbízhatok és ezt követhetem.
Te akarod a jó pásztor követni? Ő ismer és szeret téged is. Biztonságosan át tud vezetni a földi életből az örökkévalóságba. Ma téged hív! Mi lesz a válaszod?


IMA: Istenem, Te minden gyermekednek jót akarsz. Segíts nekem Krisztust követni, hogy az Ő kegyelmének és áldásainak legelőjén örvendezhessek. Krisztus nevében, Ámen.

2021. október 20., szerda

A hála és szeretet jó illata

Mária ekkor elővett egy font drága valódi nárduskenetet, megkente Jézus lábát, és hajával törölte meg; a ház pedig megtelt a kenet illatával.
János evangéliuma 12. fejezet 3. vers



Jézus Krisztus egy számára nagyon kedves családnál időzött, ahol vacsorát is készítettek Neki. Lázár házában voltak. Márta felszolgált, Lázár Jézussal együtt asztalközösségben ült, Mária pedig elővett egy font drága valódi nárduskenetet, hogy kifejezze háláját Krisztus feltétel nélküli szeretetéért és elfogadásáért.
Egy font valódi nárduskenet ára az akkori napszámosok egy egész évi keresete volt. Úgy gondolom, 800 forintos órabér már nem számít kiemelkedőnek magyarországi viszonylatban dolgozó napszámosok esetében. Ha ezt vesszük alapul, heti 5 napon, 8 órás munkával, 12 hónap alatt 1 536 000 ft bevételről beszélhetünk.
Egy parfüm, aminek mililiterenkénti ára 3072 forint, ma is a legdrágább parfümök közé tartozna.
Mária fogta a kb. 500 mililiteres szelencét és minden szó nélkül kibontotta és elkezdte Jézus lábaira önteni. Milyen finom illata lehetett ennek a drága parfümnek. Egy zsidó nő nem bontotta ki a haját nyilvánosság előtt, mert azt a zsidó társadalmi szokás ezt tiltotta.
Mária nemcsak kibontotta a haját, hanem azzal kezdte törölgetni a Jézus lábait. Júdás pazarlásnak vélte ennek a drága parfümnek ilyen módon való felhasználását, de a Mária szeretetének az illata betöltötte az egész házat. Ahogyan Júdás kapzsisága és kétszínűsége is messziről „bűzlött”.
Ő annyira el volt foglalva a szeretetből hozott áldozat gazdasági vonatkozásaival, hogy észre sem vette a szeretet jó illatát és elfelejtett örülni a Krisztussal való bensőséges közösségnek.
Akit megkentek valódi nárduskenettel, állítólag hónapok múlva is érződött rajta annak illata.
Mária cselekedete a jövőbe mutató volt, hiszen tudta nélkül kente meg Krisztust olyan módon, hogy annak illata még a kereszten is elkísérte Krisztust.
Mária feláldozta a megtakarított pénzét, mert valódi örömet talált az egyedüli Szabadítóval való közösségben, Aki feltétel nélküli szeretettel fogadta el Máriát, mint Isten gyermekét és értékelni is tudta az ő hála áldozatát.
Te kész vagy életed legjobb részét adni az Úrnak?

IMA: Istenem, szeretném kifejezni Neked az elkötelezett szeretetemet. Segíts nekem önként gyakorolni a Te szeretetedből fakadó jó cselekedeteket a Te dicsőségedre. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. október 19., kedd

Higgyetek Istenben!

Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem.                                      János evangéliuma 14. fejezet 1. vers



Emlékszem milyen volt, amikor édesanyám elvitt életemben először óvodába. Óvatosan figyeltem a gyerekeket, akik megfogtak egy méretes plüssmackót és „egy akarattal rárohantak” és eljátszották, hogy ők voltaképp egy méretes sertést vágnak le éppen.
Édesanyámra néztem aggódó szemekkel és azt mondtam: „Anyu! Én itt nem maradok!”
Krisztus jól tudta, hogy közel van az idő, amikor meg fogják kínozni, meg fogják ölni, de harmadnapon fel fog támadni.
Jól tudta, hogy a tanítványok szíve rendkívül nyugtalan. Éppen ezért beszélt úgy hozzájuk, hogy a legnagyobb problémájukat célozta meg.
Az Ő szavai azt az erőt közvetítették, amire a tanítványoknak szüksége volt ahhoz, hogy megállhassanak az előttük álló nehéz időszakban.
Voltaképp azt mondta: „Ne nyugtalankodjon a ti szívetek azért, mert kis időre elmegyek. Azért teszem, hogy helyet készítsek nektek Atyám országában. Csak bízzatok abban, amit megígértem nektek.”
Amikor az életedben nehézségekkel kell szembenézned, Krisztus téged is arra bátorít, hogy bízz az Ő ígéreteiben és abban, hogy az Ő követőjeként van egy hely készítve számodra a Mennyben.
Úgy érzed, hogy az élettől kapott kemény pofonok elvették az erődet és nem tudod, hogyan léphetnél tovább?
Hallgasd, hogyan bátorít téged is Krisztus: „Bízz a mennyei Atya szeretetében és Krisztusban, Aki elment, hogy helyet készítsen neked. Azért, hogy ott lehess, ahol Ő is van.”


IMA: Istenünk, életünk során az aggodalom és kétségek hullámai támadhatnak minket. Add nekünk az áldott hitet, hogy a Te országodban örök helyünk van. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. október 18., hétfő

Igazság ösvényén vezet

...mikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek.                                    János evangéliuma 16. fejezet 13. vers



Könnyű szembenézni az igazsággal? Sokszor nem. Amikor az orvosod azt mondja neked, hogy áttétes tumort fedezett fel szervezetedben és 30 százalék a túlélési esélyed, bizony nem könnyű szembenézned ezzel az igazsággal.
Könnyű szembenézni azzal, hogy a bank ahova minden megtakarításodat helyezted fizetésképtelenné vált és lehet, hogy egy filléred sem fogod viszontlátni?
Lehetnek életedben mellbevágó igazságok. Éppen tegnap kaptam egy üzenetet, segítségkérést valakitől, aki elmondta, hogy nem tud megbirkózni a házastársa halálának igazságával. Segítségre van szüksége.
Éppen ezért ad Isten az Ő gyermekeinek nemcsak igazságokat, hanem az igazság Lelkét is, Aki a tökéletes segítő az igazság megértésében, megfelelő feldolgozásában.
Amikor Krisztus a tanítványok tudtára adta, hogy el fog menni, akkor a tanítványok bizonytalanok lettek és féltek.
Szerettek volna még időt tölteni Krisztussal, sok mindent megkérdezni, tanulni Tőle. Nehezen tudták feldolgozni, hogy Krisztus elmegy a mennyei Atyához. Azt meg főleg nem értették, hogy mindez hogyan szolgálhatja az ő javukat?
Pedig azáltal, hogy Krisztus fizikai értelemben elment közülük, a Szentlélek lakozást vett szíveikben. Már nem velük, hanem bennük volt Krisztus.
A Szentlélek az Isten gyermekeit kézen fogja és vezető őket a mennyei Atya és a Fiú igazságainak áldott ösvényén.
Így szembe tudunk nézni életünk minden igazságával.
Mondott neked valamit a Szentlélek az elmúlt héten? Adsz lehetőséget, hogy mondjon neked valamit a mai napon? Szükséged van erre az áldott tanácsadóra?


IMA: Drága Szentlélek! Fogd meg a kezem és vezesd életem az Isten igazságának útján. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. október 17., vasárnap

A mulandóság szele

Miután ezeket mondta Jézus, tekintetét az égre emelve így szólt: "Atyám, eljött az óra: dicsőítsd meg a te Fiadat, hogy a Fiú is megdicsőítsen téged, mivel hatalmat adtál neki minden halandó felett, hogy mindazoknak, akiket neki adtál, örök életet adjon. János evangéliuma 17. fejezet 2. vers



Teljesen mindegy, hogy hiszel Istenben vagy sem, a mulandóság szele lassan, de biztosan mindent elfúj. Kívánom, hogy élj legalább 120 évig testi-lelki egészségben, de a végén úgy is elfúj téged is, engem is az idő kérlelhetetlen szele.
Talán veled együtt hal meg, amit felépítettél, talán túlél téged még egy ideig mulandó életed munkájának mulandó gyümölcse, de a végén azt is be fogja fedni az idő homokja.
Gondolkozz el azon, hogy az akadályok, amiket most talán nagynak látsz, mit fognak számítani 10 év múlva? És 50 év múlva?
Ha nem lenne evangélium, itt akár a prédikátorral ( bölcs Salamon király) meg is állapíthatnánk végkövetkeztetésként, hogy a földi életben valóban minden mulandó és a lélek gyötrelme.
Mit tett Jézus Krisztus? Tekintetét az égre emelte. Ő, akit nem érinthetett volna meg soha a mulandóság szele: „ mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.” ( Filippi 2:6-7)
A legtöbb ember menekül a fizikai mulandóság gondolata elől is, a Krisztus miért vállalta önként, hogy emberi formát vesz fel és éli a látszólag értelmetlen földi életet?
Először is azért, mert szeretett minket és engedelmeskedett a mennyei Atyának. Földi élete, halála és feltámadása által kibékített minket az Atyával. Így amikor a mulandóság szele mindent elsöpör majd, azokra, akik hisznek Krisztusban és Általa megbékültek az Atyával, vár az örök élet.
Mi az örök élet? „ Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és a kit elküldtél, a Jézus Krisztust.” ( János 17:3)
Amikor megismered Jézus Krisztust úgy, mint Akit az Isten küldött, hogy megmentsen a bűneidből, megtapasztalhatod az üdvösség csodáját. A mulandó életed egyszerre értelmet nyer. Még a fizikai mulandóságod is értelmet nyer. Rájössz, hogy a fizikai halálnak Krisztus „kihúzta a méregfogát”.
Mit fogsz hát tenni? Engeded, hogy a világ világossága megmentsen önmagadtól? Megengeded, hogy maga Isten fogadjon örökbe? A Krisztus világossága értelmet adhat a te kusza életednek is.


IMA: Istenem, engem még soha nem szeretett így senki. Te, akit nem érinthetett a mulandóság szele, megtestesültél, hogy az enyém lehessen az el nem múló élet. Segíts nekem minden hitemet és bizalmamat Krisztusba helyezni és arra törekedni, hogy Őt dicsőítsem életemmel.                       Krisztus nevében, Ámen.

Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...