2021. október 20., szerda

A hála és szeretet jó illata

Mária ekkor elővett egy font drága valódi nárduskenetet, megkente Jézus lábát, és hajával törölte meg; a ház pedig megtelt a kenet illatával.
János evangéliuma 12. fejezet 3. vers



Jézus Krisztus egy számára nagyon kedves családnál időzött, ahol vacsorát is készítettek Neki. Lázár házában voltak. Márta felszolgált, Lázár Jézussal együtt asztalközösségben ült, Mária pedig elővett egy font drága valódi nárduskenetet, hogy kifejezze háláját Krisztus feltétel nélküli szeretetéért és elfogadásáért.
Egy font valódi nárduskenet ára az akkori napszámosok egy egész évi keresete volt. Úgy gondolom, 800 forintos órabér már nem számít kiemelkedőnek magyarországi viszonylatban dolgozó napszámosok esetében. Ha ezt vesszük alapul, heti 5 napon, 8 órás munkával, 12 hónap alatt 1 536 000 ft bevételről beszélhetünk.
Egy parfüm, aminek mililiterenkénti ára 3072 forint, ma is a legdrágább parfümök közé tartozna.
Mária fogta a kb. 500 mililiteres szelencét és minden szó nélkül kibontotta és elkezdte Jézus lábaira önteni. Milyen finom illata lehetett ennek a drága parfümnek. Egy zsidó nő nem bontotta ki a haját nyilvánosság előtt, mert azt a zsidó társadalmi szokás ezt tiltotta.
Mária nemcsak kibontotta a haját, hanem azzal kezdte törölgetni a Jézus lábait. Júdás pazarlásnak vélte ennek a drága parfümnek ilyen módon való felhasználását, de a Mária szeretetének az illata betöltötte az egész házat. Ahogyan Júdás kapzsisága és kétszínűsége is messziről „bűzlött”.
Ő annyira el volt foglalva a szeretetből hozott áldozat gazdasági vonatkozásaival, hogy észre sem vette a szeretet jó illatát és elfelejtett örülni a Krisztussal való bensőséges közösségnek.
Akit megkentek valódi nárduskenettel, állítólag hónapok múlva is érződött rajta annak illata.
Mária cselekedete a jövőbe mutató volt, hiszen tudta nélkül kente meg Krisztust olyan módon, hogy annak illata még a kereszten is elkísérte Krisztust.
Mária feláldozta a megtakarított pénzét, mert valódi örömet talált az egyedüli Szabadítóval való közösségben, Aki feltétel nélküli szeretettel fogadta el Máriát, mint Isten gyermekét és értékelni is tudta az ő hála áldozatát.
Te kész vagy életed legjobb részét adni az Úrnak?

IMA: Istenem, szeretném kifejezni Neked az elkötelezett szeretetemet. Segíts nekem önként gyakorolni a Te szeretetedből fakadó jó cselekedeteket a Te dicsőségedre. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gondolataid szűrői

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dics...