2020. augusztus 1., szombat

A Teremtő Isten!

Kezdetben teremté Isten az eget és a földet.
Mózes első könyve 1. fejezet 1. vers




A fenti igevers, voltaképp a Biblia első mondata. Isten először is azt mondja el nekünk önmagáról, hogy Ő a világmindenség teremtője.
Istennek ezt a kijelentését ma sokan támadják, emberek egy csoportja azt gondolja, hogy a Föld és az univerzum fatális véletlenek folytán jött létre és nincs mögötte senki. Ez az elmélet egyáltalán nem logikus.
Hogyan jöhet létre valami a semmiből, teljesen véletlenül? Gondoljunk csak arra, hogy milyen összetett rendszerek alkotják a világmindenséget, kezdve az emberi test összetettségéről, az emberi test sejtjeinek összetettségéig.
Az univerzumot Isten teremtette, az embert az Isten teremtette és ennek meghatározott célja van.
Isten teljhatalmának megkérdőjelezése viszont nem új keletű dolog. A zsoltáríró így beszél erről:
„Miért zúdultak fel a pogányok, és a nemzetek miért terveznek hiábavalóságot?
Felkeltek a föld királyai, és a fejedelmek megegyeztek az Úr ellen és az ő Felkentje ellen.”
Megrendül az Isten az emberek támadásai miatt? Nem! „A mennyben lakozó kineveti, az ÚR kigúnyolja őket. Majd így szól hozzájuk haragjában, izzó haragjában így rémíti meg őket:” 2. Zsoltár 4-5. vers
A Mennyországnak van válasza arra, amit mi hiszünk. Isten a következőt tanácsolja nekünk: Félelemmel szolgáljátok az Urat, reszketve vigadjatok! 2. Zsoltár 11. vers Kész vagy-e ma a teremtő Istent szolgálni?


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy megteremtettél minket. Annak ellenére, hogy sok mindent nem értünk, sokféle kérdés merül fel bennünk, segíts, hogy Benned tudjunk bízni, hogy a Te szavad legyen ösvényünk világossága. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. július 31., péntek

A változhatatlan Isten!

Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged! Jeremiás siralmai 3. fejezet 22-23. fejezet



Az életünkben folyamatosan a változások. Életünk során sosem lehetünk „túlzottan felkészülve” a változásokra. A változások minden formában és körülményben jelentkezhetnek.
Tapasztalatom szerint a változásokhoz leginkább úgy alkalmazkodhatunk, ha életünk Isten változhatatlan szeretetére van építve. Ez egy igazán pozitív hozzáálláshoz fog vezetni. „ Az Isten irgalma nem fogyott el, nagy az Ő hűsége.”
Amikor Krisztus a hegyen ragyogóan fehér dicsőségbe öltözött, a tanítványok annyira jól érezték magukat, hogy szerették volna megállítani az időt.
Csodálatos volt nekik a Krisztussal való közösségben lenni, a szentekkel való közösségben lenni, távol a munkahelyi nehézségektől, betegségektől, konfliktustól, aggodalomtól és a világi élet nehézségeitől.
Ki nem értett volna egyet ezzel a vágyukkal? Krisztus viszont azt mondta nekik, hogy álljanak fel és ne féljenek.
Álljanak fel, mert a való világban, a külső és belső változásokkal szemben is talpon maradhatunk. A változhatatlan tény pedig az, hogy Isten gyermekeit semmi sem választhatja el Isten szeretetétől, amely Jézus Krisztusban, a mi Urunkban van. ( Római levél 8. fejezet 39. vers)


IMA: Hűséges Isten, a Te bűnbocsátó hatalmad által, a rendíthetetlen békességed által és a Te csodálatos jelenléted és vezetésed által, adj nekünk erőt a mai napunkra és reménységet a holnapi napra. Krisztus nevében, Ámen.


s

2020. július 30., csütörtök

Istennel megélt időskor

Mindenben azon az úton járjatok, amelyet megparancsolt Istenetek, az ÚR, hogy élhessetek, és jó dolgotok legyen, és hosszú ideig lakhassatok azon a földön, amelyet birtokba vesztek!

Mózes 5. könyve 5. fejezet 33. vers 



Érett, szép korú, idősödő, teljesen mindegy milyen szót használunk, a lényeg, hogy mindannyian idősödünk. A szakemberek pontosan megállapították, hogy egy ember teste meddig fejlődik, növekszik, és milyen kortól kezd idősödni. A pesszimisták szerint már akkor haldoklani kezdünk miután megszülettünk, hiszen minden egyes nappal közelebb kerülünk a fizikai halálunkhoz. Sok tényező nehezítheti meg az idősödés, időskor időszakát: egészségünk megromlása, közeli szeretteink, barátaink elvesztése, a társadalmi kapcsolataink beszűkülése, anyagi nehézségek stb. Ezeket nehéz elfogadni, de Pál apostol felhívja a figyelmünket arra, hogy ez egy időleges állapot. Szépen, hálásan élhetjük meg ezt a korszakát is életünknek, ha tudatosítjuk magunkban, Isten nap, mint nap megújítja, építi, erősíti a lelkünket. A Biblia szerint, a hosszú élet jutalom Istentől. ( Példabeszédek könyve 16. fejezet 31. versben olvassuk: „Ékes korona az ősz haj, az igazság útján található”. Azért imádkozom, hogy az idősebb olvasók is tudjanak egy olyan életet élni, amely Istennek tetsző és telve van Isten áldásaival. Azért is imádkozom, hogy mi, fiatalabb generációk, tudjuk megadni a megfelelő tiszteletet az idősebbeknek, akarjunk tanulni értékes élettapasztalatukból és dicsőítsük Istent a bizonyságtételükért, életpéldájukért. ( Máté 5:16)

IMA: Istenünk, segíts minket a Te kegyelmedben megidősödni és segíteni a fiatalabbakat arra, hogy tiszteljék az idősebbeket. A Te nevedben, Ámen.

 

 

 


2020. július 29., szerda

Harmónikus emberi kapcsolatok...

Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében. 
Efézusiakhoz írt levél 5. fejezet 21. vers 






Ahogy növekszünk, érettebbé válunk, az emberi kapcsolataink is változnak és sok esetben bonyolultabbakká válnak. Gyerekkorunkban a szüleinkkel, testvéreinkkel, esetleg unokatestvéreinkkel és más közeli családtagokkal van kapcsolatunk. Később már barátokkal, iskolatársakkal, szomszédokkal, munkatársakkal, házastárssal, mennyekkel, vőkkel, és egyre többféle emberi kapcsolat kerül a „képbe”. Ilyenkor időre van szükségünk, hogy az új szerepekhez igazodni tudjunk. Nem mindig könnyű kijönni egy új főnökkel, aki csak egy eszköznek tekint, akit ha sokat „sajtol”, akkor még több lesz a profit a cégnél. Még a szerelemmel teljes első években sem mindig könnyű az összecsiszolódás férj és feleség között. Pál azt mondja: „Az a lelkület legyen bennetek az egymáshoz való viszonyulásotokat illetően, ami volt a Krisztusban is.” Krisztus feladta a mennyei nagyságát, dicsőségét, hogy hozzánk hasonlóvá lehessen. Ezáltal olyan Megváltónkká lett, Aki mindenben hozzánk hasonlóvá vált, kísértést szenvedett, de sosem vétkezett. Pontosan ezért tud megindulni a mi erőtlenségeinken. ( Zsidók 4:15) Mivel Isten nagyon jól tudja, hogy az emberi kapcsolatainkat illetően miket élünk meg, bizalommal közeledhetünk az Úrhoz, hogy kegyelmet és irgalmat találjunk, amikor segítségre van szükségünk. ( Zsidók 4:16) Ahhoz, hogy a kapcsolataink működjenek, Krisztus példáját kell követnünk, hogy bele tudjuk képzelni magunkat részvéttel egymás helyzetébe. Készek vagyunk megalázni magunkat és engedelmeskedni egymásnak Krisztus félelmében?


IMA: Atyám, segíts minket, hogy Krisztus példáját követve harmonikus kapcsolatokat építsünk ki. Légy a mi közvetítőnk, közbenjárónk, és adj nekünk nagyobb türelmet, amikor a kapcsolataink feszültté és nehézkessé válnak. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. július 28., kedd

Lelki életmódváltás!

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!
Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 8. vers




Kisgyerekkorunkban a szüleink döntötték el, hogy mit ehetünk, és mit nem ehetünk. Amikor felnőtté váltunk, a saját magunk döntésétől függ, hogy mivel tápláljuk magunkat. Ha megházasodunk és van egy házastársunk, aki finomakat tud főzni, sütni, az is befolyással van a táplálkozási szokásainkra. Manapság igyekszem több figyelmet szentelni a cukor, só, zsír és rost bevitelemre. Az egészségünk megőrzéséhez fontos, hogy ne gyors ételeket fogyasszunk életvitelszerűen, amelyek nem táplálnak, csak hizlalnak. Fontos tehát, hogy bölcsen válasszuk, meg mivel tápláljuk magunkat. Ez igaz a lelki életünket illetően is. A mondás, miszerint az, vagy amit megeszel, nemcsak a fizikai testünk táplálására igaz, hanem a mindennapi életünkre is. Ha jelentéktelen dolgokkal tömjük az agyunkat, értelmetlen életünk lesz. A zsoltáríró is tudta ezt, ezért írta le, hogy aki Isten Szavával táplálja az elméjét, olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét. Odafigyelsz arra, hogy mivel táplálod a lelked, elméd napi szinten? Bulvár irodalmat olvasol, esetleg félelemkeltő pletykákra fókuszálsz, a zenében is azt preferálod inkább, amelyik felzaklatja a lelked, vagy esetleg a közösségi médiát is arra használod, hogy pletykálj, irigykedj, olyan képet mutass magadról amilyen nem is vagy valójában? Vagy naponta tudatosan azzal az élő vízzel táplálod a lelked, amit csak Krisztus tud biztosítani a számodra? ( János 4:13-14, 7:38)

IMA: Köszönjük Jézus, hogy az élő vizet ingyen adod mindannyiunknak. Segíts, hogy a Te szavaddal tápláljuk lelkünket naponként, hogy jó gyümölcsöket teremhessünk Neked. A Te nevedben kérünk, Ámen.



2020. július 27., hétfő

Isten szeretete!

Az ÚR az én kőszálam, váram és megmentőm, Istenem, kősziklám, nála keresek oltalmat, pajzsom, hatalmas szabadítóm, fellegváram!18. Zsoltár 1. vers



Isten szeretete nélkül, a keresztény életünk gyümölcstelen és értelmetlen. Világosan láthatjuk az 1 Korintus 13-ban, hogy minden a szeretettel és a szeretetben nyer értelmet.
Szeretet nélkül semmilyen cselekedetünknek nincs hatása és nincs értelme sem.
A tízparancsolatot szemlélve is rájövünk, hogy minden az Isten szeretetével kezdődik.
Csodálkozol, hogy csődöt mondasz az emberi kapcsolataidat illetően?
Csodálkozol, hogy háborúságban vagy azokkal az emberekkel is, akik elvileg a legközelebb kellene álljanak hozzád?
" Szeresd az Urat teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből." Ez az első és nagy parancsolat, a második pedig hasonló ehhez: " Szeresd felebarátodat, mint önmagadat."
Érted már miért nem működik a házasságod? Érted már miért nem tudsz hosszú távú kapcsolatokat építeni? Érted már, hogy miért nem tudod megtűrni magad körül még a lelki testvéreidet sem?
Krisztus új parancsolatot adott az övéinek, hogy egymást szeressék, ahogyan Krisztus szerette őket.
Ez csak a Szentlélek által lehetséges. A Szentlélek által lehet részünk őszinte bűnbánatban, a Szentlélek által érthetjük meg, hogy nem Isten, hanem mi vagyunk az okai annak, hogy az Istennel való kapcsolatunk megszakadt és az emberi kapcsolataink is romokban hevernek.
Ha Istenhez térünk, akkor a Szentlélek által egy új természet részesei leszünk, amely merőben különbözik a régitől. A legfontosabb különbség az, hogy amíg a régi, ádámi természet képtelen volt szeretni őszintén Istent, a krisztusi természet által az Isten szeretete határozza meg a földi életünket.
Isten csak az Őt szeretőknek készített országot. Ha úgy gondolod lehetetlen őszintén szeretned Istent, kérd az Ő segítségét. Ami emberek számára lehetetlennek tűnik, Istennek lehetséges.


IMA: Istenünk, szeretnénk növekedni elsősorban az irántad való szeretetben. Tudjuk, hogy amennyiben Téged szeretünk, minden a helyére kerül életünkben. Szükségünk van Rád. Csak Te lehetsz a várunk, kősziklánk, megmentőnk, pajzsunk, szabadítónk, mindenünk. Krisztus nevében, Ámen.

2020. július 26., vasárnap

Mulandó vagy maradandó?

Az odafenn valókkal törődjetek, ne a földiekkel.
Kolossébeliekhez írt levél 3. rész 2. vers



Az odafenn valók birodalmába hitem szerint akkor lép be egy ember, amikor a Szentlélek által felülről születik, Lélektől születik.
Az a fizikai szemeink számára láthatatlan világ, amibe Isten szeretné bevonni az övéit, sokkal valóságosabb, maradandóbb, örökkévalóbb, mint a minket körülvevő fizikai világ.
Ezért adta Isten a prófétákat és a próféták által a kijelentéseket.
Isten szeretné ha előre néznénk, az eljövendő örökkévaló világba.
Mi, akik az örökkévaló világra lettünk teremtve, hogy örökké együtt lakozzunk Istennel, olyan szomorú ha azt a látható világot érzékeljük csak és minden foglalatosságunk, törődésünk csak ezzel a léttel kapcsolatos.
Mózes Egyiptom hercege volt ebben a világban, de mivel az odafenn valókkal törődött, maga mögött hagyta Egyiptom gazdagságát, élvezeteit.
Mi hátat tudunk fordítani a pénznek, a kényelemnek, az embereknek való megfelelés kényszerének azért, hogy Isten emberei lehessünk?
Egy szegény embert, aki megvakult, de még mindig tudott tenni valamit Isten ügyéért, meglátogatta egyik keresztyén testvére, aki sajnálkozott a vak ember sorsán: “Megvan az a nagy vigasztalásod, hogy hamarosan a mennybe érkezel.” A szegény ember fölemelte arcát, és mosolyogva mondta: “Hamarosan a mennybe érkezem? Hogy-hogy? Már ott vagyok tíz év óta.”
Te újjászülettél már kedves olvasóm? Átadtad életed teljesen Isten uralmának? Akkor már most boldog vagy, már most odafenn vagy lélekben.


IMA: Istenünk, ne engedd, hogy megtévesszen minket a látható világ. Segíts, hogy nemet tudjunk mondani a látható dolgoknak amikor a követésed ezt követeli meg és tudjuk látni a láthatatlant, tudjunk hitben és nem látásban járni. Krisztus nevében, Ámen.

Kóstold meg az Isten jóságát!

Érezzétek, és lássátok, hogy jó az ÚR! Boldog az az ember, aki hozzá menekül. 34. Zsoltár 8. vers Az Úr jó, és az Ő jósága állandó. Ez az i...