2023. július 8., szombat

Mit kaptunk az Úrtól? 2. rész

Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és átadta nekik vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe. Máté evangéliuma 25. fejezet 14-15. vers



Mit kaptunk a mi Urunktól, Jézus Krisztustól talentumként?
Először is, kaptuk az Ő szavát. Nemzetközi megbízást kapott minden Krisztust követő arra, hogy hirdesse Isten szavát: az örömhírt.
„ Ezután ezt mondta nekik: „Menjetek el széles e világra, hirdessétek az evangéliumot minden teremtésnek. Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik. ( Márk 16:15-16)
Istennek adatott minden hatalom Mennyen és Földön, és az Ő nevében ezzel a tekintéllyel járhatunk, de mit érünk vele, ha nem használjuk ezeket az ajándékokat?
Isten annak örül, ha az övéi használják a Tőle kapott ajándékokat. Naponta vannak harcaink, küzdelmeink, győzelmeink, vereségeink, de ne feledjük el, hogy Isten mindennel megajándékozott minket, ami az életre és a kegyességre való.
„ Mivelhogy az ő isteni ereje mindennel megajándékozott minket, a mi az életre és a kegyességre való, Annak megismerése által, a ki minket a saját dicsőségével és hatalmával elhívott;” (2 Péter 1:3)
Ne félj hát! Isten gyermekeként vedd végre birtokba ajándékaidat, hogy azt a bővelkedő életet élhesd, amit Isten eltervezett neked.


IMA: Istenünk, magasztalunk Téged, mert minden embert hívsz arra, hogy alávesse magát a Te uralmadnak és átvegye azokat az ajándékokat, amelyeket Szentlelked által osztogatsz. Segíts nekünk megtérni, segíts nekünk bátran használni, amit Tőled kaptunk. Krisztus nevében, Ámen.

2023. július 7., péntek

Mit kaptunk az Úrtól? 1. rész

Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és átadta nekik vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe. Máté evangéliuma 25. fejezet 14-15. vers



Tetszik vagy sem, nem a magunkéi vagyunk, minden egyes embernek van teremtője és Istene.
Az Istenünk, aki egyben az Úr is, először is ajándékozó Isten. Egy talentum (49, 11 kg arany) értéke mai árfolyamban mérve 150 és 200 millió forintnyi összegnek felel meg.
Még az 1 talentumos szolga is nagyon nagy ajándékot és ezzel nagy lehetőséget kapott. Ő viszont úgy gondolkodott, mint ahogyan hajlamosak vagyunk mi is gondolkodni a drága étkészletünkkel, a drága autónkkal, a tetemes megtakarításunkkal kapcsolatosan. Nem használjuk, hiszen túl értékes. Inkább arra törekszünk, hogy megőrizzük, amennyire tudjuk ezeket az értékeket.
Ismertem egy embert, aki óriási összeget takarított meg élete során, de semmit sem használt fel belőle. Azt mondogatta, hogy majd amikor jönni fog egy különleges helyzet az életében, amikor nagy szüksége lesz a pénzre, akkor fogja használni. Élete során nem jött ilyen helyzet, halála után a hatóságok nem találtak egyetlen élő rokont sem, így a tetemes összeg az állam tulajdona lett.
A másik hozzáállás pedig a hűséges szolga hozzáállása, aki vállalta a kockázatot. Úgy gondolta, hogy ostoba lenne, ha nem használná, nem kamatoztatná azt a talentumot, amit kapott.
A mi Urunk végtelenül gazdag, de a talentumokat mindenkinek a képességeihez mérten osztogatja. Isten olyan áldást, talentumot ad neked, amit tudsz kezelni, amit tudsz használni az Ő dicsőségére.
Nem az a cél, hogy a talentumod vegye át feletted az irányítást és a kamatoztatás folyamata maga alá temessen téged is.
Isten dicsőségére használod azokat a dolgokat, amiket az Úrtól kaptál? Félsz sáfárkodni a kapott javaiddal vagy bátran használod azokat Isten dicsőségére? Látod, hol vannak a saját határaid? Esetleg túlvállalod magad? 

IMA: Istenünk, köszönjük, hogy gazdag Úr vagy és Krisztus által gazdagon megajándékoztál minket. Segíts, hogy megértsük mit kaptunk Tőled és hogyan kamatoztathatjuk azt a Te dicsőségedre. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2023. július 6., csütörtök

Isten alkotása vagy

Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk. Efézusiakhoz írt második levél 10. vers

/

Ha szeretnénk jól megélni földi életünket, először is tudomásul kell vennünk, hogy az emberiséget és minden mást a mulandó világunkban a Mindenható Isten teremtette. Neki nem volt nehéz mindezt megteremteni, csak szólnia kellett és a nem láthatókból álltak elő a látható dolgok. Nekünk embereknek ez lehetetlen küldetés lenne. A semmiből nem tudunk létrehozni valamit, az élettelent pedig nem tudjuk felruházni élettel.
Másodszor, meg kell értened, hogy az életed akkor működik rendeltetésszerűen, ha a megfelelő „üzemanyaggal” van ellátva. Egy nő kölcsönkapott egy nagyon drága autót, de nem tudta milyen üzemanyaggal működik, ezért benzin helyett gázolajat tankolt bele. Ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy az autó tönkremenjen.
Sok-sok kisiklott, tönkrement életű ember van, mert nem akarjuk megérteni, hogy az életünk akkor működhet rendeltetésszerűen, ha a szívünkben a nagybetűs szeretet, vagyis Isten elfoglalja helyét. Nincs boldogság, nincs igazi békesség, áldás, haladás, növekedés és értelem az életünkben Isten nélkül. Ez az egyik legfontosabb lelki törvényszerűség életünkben.
Figyelmen kívül hagyhatod Istent és helyet adhatsz az életedben a gyűlöletnek, haragnak, önzésnek, hazugságnak, képmutatásnak és oly sok más dolognak is, de hosszú távon tönkre fogod tenni az életedet, mert nem vetted figyelembe az alkotód utasításait.
Harmadszor, az ember létezésének célja: jót cselekedni az Isten dicsőségére. Isten így méri a sikert életünkben. Azt nézi, hogy engedtünk-e az Ő kegyelmének, engedtünk-e megtisztító hatalmának, ott van-e életünk középpontjában a Szeretet és ebből fakadóan észrevesszük-e azokat a lehetőségeket a mindennapjainkban, amelyeket Isten azért készített el előre nekünk, hogy megtaláljuk általuk életünk értelmét és célját.
Ne gondold, hogy a gonosz nem készít neked naponként lehetőségeket arra, hogy gonosz dolgokat cselekedhess. A kérdés már csak az, hogy kinek hiszel? A teremtőd és alkotód, megváltód szavának, vagy a lelked ellenségének? Ádám és Éva gondtalan élete akkor siklott ki, amikor kétségbe vonta teremtőjének jóságát és igazságát.
Te ne kövesd el ugyanezt a hibát.


IMA: Istenünk, Te vagy a teremtőnk, Krisztus által Te vagy a szabadítónk is. Segíts nekünk a Te szavadra hallgatni és a Te szavad szerint cselekedni, hogy életünk a Te szemedben is gyümölcsöző és értelmes legyen. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2023. július 5., szerda

Az üdvösség sisakja

"Vegyétek fel az üdvösség sisakját is..." Efézusiakhoz írt levél 6. fejezet 17. vers




A régmúlt időkben és napjainkban is egy katona páncélzatának fontos része a sisak. Manapság már igyekszenek viszonylag könnyű, de lövedékek ellen védelmet nyújtó sisakokkal felszerelni a katonákat. Miért fontos a fej védelme? Azért, mert a fejünkben helyezkedik el az agyunk. Hogyan működik az agyunk? Sok-sok ezer gondolat színtere naponként. Amikor a Bibliában az üdvösség sisakjáról van szó, akkor Istennek egy eszközéről van szó, amelynek segítségével a gondolatainkat akarja megvédeni. Nagyon fontos, hogy milyen gondolatokat engedsz be az elmédbe, milyen gondolatokat táplálsz az elmédben, mert a naponként táplált, dédelgetett gondolataid cselekedetekké fognak válni.
Az üdvösség sisakja nemcsak annyit jelent, hogy a földi életed után, ha Isten gyermeke vagy, az Isten országában lesz végső helyed. Isten szeretne uralkodni a gondolataid felett. Az Ő gondolatai nem a te gondolataid. Amilyen nagy távolság van a föld és az ég között, olyan nagy távolság van az Isten és az ember gondolkodása, gondolatai között.
Az üdvösség elsősorban szabadságot jelent. Szabadulást az Isten jogos és örök haragjától, de szabadulást és győzelmet a gonosz mindenféle támadásával szemben még a földi életedben.
Isten arra hív, hogy újítsd meg a gondolkodásodat: " ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes. (Róma 12:2)
Az üdvösség sisakjával élni azt jelenti, hogy folyamatosan haladsz előre abban, hogy Isten gondolatait magádévá tedd és engeded, hogy ezek irányítsák életed a Szentlélek ereje által.
Így kerülhet a helyére a gondolkodásod, így tudsz az Istennel összhangban élni, gondolkodni és cselekedni.
A Biblia beszél keresztényekről, akik jóllehet elfogadták az Isten kegyelmét, de a gondolkodásuk testi.
A testi keresztény még teljesen éretlen az Isten dolgait illetően, mert úgy gondolkodik, olyan értékrendje van, úgy cselekszik, mint a körülötte levő legtöbb ember.
Ezek az emberek gyakran a testi életvitelüket, döntéseiket meghintik egy kevés kegyes beszéddel, hogy lelkinek tűnjenek, de attól még semmi sem változtat a valós helyzetükön.
Ha elfogadtad az üdvösség sisakját, akkor az első dolgod Isten szavát megvizsgálni minden egyes kérdést illetően, és az Ő szavát, értékrendjét, gondolatát a magadévá teszed. Ez az a folyamat, amikor tulajdonképpen felveszed a fejedre az üdvösség sisakját. Ez pedig megvéd a gonosz támadásaitól. Mert a gonosz támad. Gondolatok sokaságát akarja felvonultatni életed ellen, hogy aláássa az Isten szavát és emberi gondolkodásra vegyen rá.
Amikor házastársat választasz, arra fog ösztönözni, hogy fontosabb legyen számodra a jövendőbelid külseje, anyagi helyzete és ne azt nézd, hogy az Isten kegyelmét elfogadta-e vagy sem?
Később azt fogja sugallni neked, hogy teljesen rendben van, ha megcsalod a házastársadat, mert a mai világban a legtöbb ember ezt teszi, hiszen egy ember mellett hűségesen kitartani már elmaradott gondolkodásra vall.
A munkahelyeden arra akar majd ösztönözni, hogy légy önző, durva és tisztességtelen. Ha nem ezt teszed, akkor mások előnybe fognak kerülni és téged eltaposnak.
Hosszan sorolhatnánk azokat a mérgező gondolatokat, amelyeket a gonosz be akar juttatni az elmédbe, hogy elveszítsd józan gondolkodásodat és tiszta látásodat.
Isten azt szeretné, hogy az Isten igazságának világosságában tisztán láss és józan maradjon az ítélőképességed. Ha a gondolataid színterén elveszíted a csatát, ha olyan gondolatokat kezdesz táplálni, amelyek szöges ellentétben állnak Isten szavával, előbb-utóbb romba fogják dönteni életed.
Az Isten beszédével összhangban levő gondolatok által, Istennek tetsző cselekedetek születnek és ezek által Isten meg fogja áldani életed és környezeted. 

IMA: Istenem, annyiféle gondolat próbál rávenni, hogy aggódjak, hogy levegyem a szemem a Te beszédedről, hogy a világ önző és elvakult gondolkodásához és életviteléhez igazítsam életem. Szeretném ezeket a gondolatokat felismerni és legyőzni, hogy megmaradhassak a Te igazságodban. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2023. július 4., kedd

Gyűlöld a rosszat!

 Gyűlöljétek a rosszat, szeressétek a jót, szerezzetek érvényt a törvénynek a kapuban! Talán megkegyelmez József maradékának az ÚR, a Seregek Istene. Ámos próféta könyve 5. rész 5. vers




Ha tényleg, Isten számára félretett kereszténynek tartod magad, a megfeszített és feltámadt Krisztus hű követőjének, fontos tudatosítani magadban néhány fontos dolgot.
Nem szeretheted az igazságot csakis akkor, ha gyűlölöd a hazugságot.
Nem szeretheted a tisztaságot csakis akkor, ha gyűlölöd a tisztátalanságot.
Nem szeretheted az egyenességet csakis akkor, ha gyűlölöd a képmutatást és a ravaszságot.
Ha Krisztushoz tartozol, gyűlölöd a rosszat úgy, ahogyan Ő gyűlöli azt.
Ez természetesen saját életedben kezdődik. Nincs megalkuvás. Nincs kis hazugság, nincs kis tisztátalanság, nincs kegyes rossz. Ha vétkezel is, azonnal összetörsz Isten szerinti bűnbánatban és mész a kegyelem királyi székéhez, hogy megszabadulj a bűntől.
Nem azért, mert így illik, hanem elsősorban azért, mert gyűlölöd a rosszat, undorodsz tőle.
Hány és hány ember mentegeti a rosszat saját életében, mert valójában szereti azt. Közben pedig állítja, hogy szereti az Istent. Ez a kettő viszont nem lehet igaz egy és ugyanazon időben. Jaj neked, ha csak mások életében veszed észre és gyűlölöd a rosszat, míg saját magaddal elnéző vagy mindenben. Sajnos egyike gyengeségeimnek a pontatlanság. Sokszor előfordult már velem, hogy elkéstem. Ha erre gondolok, most is szégyellem magam. Mennyire lettem volna hiteles, ha megfeddek valakit aki ugyancsak késik?
Ha viszont kigyógyultam ebből a gyengeségemből, már sokkal alázatosabban fogok odaállni embertársam mellé és sokkal szeretetteljesebben fogom látni őt, mert magam is átéltem a küzdelmet a rossz szokás ellen.
Amikor végre elismered, hogy egymagadban sosem tudsz győzni a gonosz felett, akkor vehet lakozást Isten Szentlelke. Akkor kapsz új természetet amely úgy fogja gyűlölni a rosszat, azzal a gyűlölettel amivel Isten gyűlöli azt, és úgy fogja szeretni a jót, azzal a szeretettel, amivel Isten szereti azt.
Az pedig az élet egyik legörömtelibb megtapasztalása, hogy a Szentlélek nemcsak meggyűlölteti veled a rosszat, a testit önmagadban, hanem ereje által győzelmet is ad neked a rossz felett. Halleluja!


IMA: Istenünk, olyan szép vagy! Annyira csodálatos, hogy az örökkévalóság sem elég arra, hogy megismerjük szépséged. Segíts nekünk, hogy a Szentlélek által valóban meggyűlöljük a rosszat és szeressük a jót, hogy Krisztus által kegyelemre találhassunk. Krisztus nevében, Ámen.

2023. július 3., hétfő

A legnagyobb szeretet

Mert azt, aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őbenne. Korintusiakhoz írt második levél 5. rész 21. vers



A Szentlélek ereje, hatalma, az öröm hatalma. Krisztus, a mi Megváltónk, egy csodaszép, szent életet élt amikor a földön járt, gyógyított mindenféle betegséget és erőtelenséget, és ezt mind a Szentlélek örömet adó erejével tette.
El kell ismernünk, hogy Krisztus teljesebb volt Szentlélekkel, mint te vagy én vagy bárki más, aki azóta a földön élt.
A Szentlélek olyan mértékben tudja betölteni életedet, amilyen mértékben vágysz arra, hogy Krisztusnak engedelmeskedj. 
Krisztus számára táplálék volt az Atyának való engedelmesség, és gyűlölte a bűnt. Jobban igaz volt ez Rá, mint bárkire aki előtte vagy utána a földön élt.
Csodálkozhatunk, hogy Isten Szentlelke ilyen különleges módon betöltötte életét?
Csoda hát, hogy téged is arra hív Krisztus, hogy Őbenne vetett hitben és bizalomban éld mindennapjaidat?
Krisztus a mi igazságunk, önmagunkban csak bűneink vannak.
Egy orvos azt mondta, hogy az ember izzadtságmirigyein keresztül akkor távozik vér, amikor a vérnyomása háromszáz fölé emelkedik. Egy ilyen nagy vérnyomás azonban a legtöbb emberre végzetes hatással lenne. Képzeld el milyen nehéz terhet rakott az Atya Krisztusra, amikor a világ összes bűnét ráhelyezte. Sok embert megnyomorít a néhány évtized alatt felhalmozott bűne és az azzal járó bűntudat. 
Krisztusnak is szüksége volt egy angyal segítségére, akit az Atya azért küldött, hogy erősítse őt. Különben a fizikai teste nem bírta volna ki azt a nagy nyomást. Mert nem hallhatott meg a kereszt előtt. Neki a kereszten kellett meghalnia, hogy Ő, aki szent és igaz volt, elvegye az én és a te bűneidet. 
Mi bűnösök vagyunk. Annyira bűnösök vagyunk, hogy a megtestesült bűn vagyunk, és egyedüli igazságunk Krisztus.


IMA: Istenünk, nincs semmink Krisztus nélkül. Nincs hajlandóságunk, nincs bölcsességünk, nincs igazságunk. Köszönjük, hogy Krisztus, a legszentebb, a legigazabb bűnné lett miattunk, hogy mi az Ő igazságát ajándékba kaphassuk. Krisztus nevében adj megtérést minden olvasónak. Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...